Bezoek aan Pompeï | De Romeinse stad waar de tijd bleef stilstaan

Bezoek aan Pompeï - pilaren

Bijna iedereen kent het verhaal van Pompeï (Latijns: Pompeii) wel in meer of mindere mate. Ooit was Pompeï een bruisende en welvarende Romeinse metropool met naar schatting meer dan 20.000 inwoners. Daar kwam abrupt een einde aan na de uitbarsting van vulkaan Vesuvius, omstreeks 79 na Christus. De stad werd bedolven onder 3 meter vulkanische lava, stof en stenen en werd vervolgens ruim 1500 jaar vergeten. Toen werd begonnen met het opgraven van de stad bleek dat diezelfde lava ervoor gezorgd heeft dat grote delen van de stad heel goed bewaard zijn gebleven, waardoor wij nu een goed beeld krijgen van het leven in het Romeinse rijk. Pompeï is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst en zeer toeristisch (jaarlijks komen er zo’n 2,5 miljoen mensen), maar ook zeker een bezoek waard.

Bezoek aan Pompeï - 01

Ons bezoek aan Pompeï

Het eerste dat mij opviel toen we arriveerden bij Pompeï was de grootte van het gebied. Op een of andere manier had ik in gedachten dat het een klein dorpje was, maar dat bleek geenszins het geval. Je kunt hier wel dagen aan een stuk rondlopen! We kwamen binnen bij het Amfitheater en liepen vanuit daar de oude Romeinse stad in.

Pompeï is met recht een indrukwekkende plek. Veel muurschilderingen en mozaïeken zijn nog vrijwel intact en je kunt je op basis van de gebouwen, huizen en andere overblijfselen een levendige voorstelling maken van hoe mensen leefden in die tijd. Wat ik wel ietwat luguber vond zijn de gipsen afgietsels die gemaakt zijn van de holtes van mensen die niet op tijd weg hebben kunnen komen. Je ziet goed hoe ze eruit zagen en hoe ze lagen of zaten ten tijde van de uitbarsting. Je ziet echt mensen in foetushouding liggen, terwijl ze met hun handen het hoofd beschermen. Het moet vreselijk geweest zijn! Wij zagen ze meteen bij de entree liggen (zie ook een foto verderop in dit artikel), maar de afgietsels worden op meerdere plekken tentoongesteld.

Bezoek aan Pompeï - stutwerk

Wat je overigens ook goed ziet is dat de hoeveelheid bezoekers en de elementen (lucht, zon(licht), hitte) een enorme impact hebben op Pompeï. Op sommige plekken (bijvoorbeeld op trappen) zijn voetstappen echt ingesleten en andere gebouwen moeten gestut worden om overeind te blijven. Het is niet voor niets dat de overheid vooral geld investeert in het behoud van het gebied en niet meer in het opgraven van nieuwe delen van de stad. Om deze reden worden verschillende gebouwen gedurende de dag tijdelijk gesloten en konden we niet alles zien. Wat we wel konden zien maakte veel indruk: wetende dat je ergens loopt waar duizenden jaren geleden al mensen liepen.. wauw! Het is echt bijzonder dat een plek als deze nog bestaat en ons terug kan laten kijken in de geschiedenis!

Wat mag je niet missen?

Bezoek aan Pompeï - Amfitheater

1. Het Amfitheater

  1. Het Amfitheater van Pompeï is een van de oudste bekende Romeinse amfitheaters dat nog te bezoeken is. Het amfitheater bood plek aan zo’n 20.000 mensen en werd gebruikt voor gladiatorengevechten en gevechten met wilde dieren. Je kunt je voorstellen hoeveel doden er op deze plek gevallen zijn. Gezellige jongens, die Romeinen.

Bezoek aan Pompeï - voorwerpen

2. Het Forum

Het forum was een van de belangrijkste plekken van de stad. Hier liggen diverse overheidsgebouwen (zoals het gerechtsgebouw)en enkele prachtige tempels. Ook bevat het forum een opslagplaats met allerlei voorwerpen die gevonden zijn, zoals kruiken, potten en beeldhouwwerken. Ook hier vind je enkele kopieën van de afgietsels van gevonden mensen.

Bezoek aan Pompeï - marmer

3. Winkeltjes

Fastfood iets van de moderne tijd? Zeker niet! Ook in Pompeï hadden ze plekken waar je ready-to-be-eaten eten kon kopen. Op plekken zoals deze onderste foto zie je dat sommige winkels ronde potten in toonbanken belegd met marmer hadden. Deze werden gebruikt om eten in te bewaren dat zo verkocht kon worden. Ook vond ik de bakkerijtjes die we zagen heel gaaf om te zien, omdat veel ervan (zoals de meelmolens) echt nog goed bewaard zijn.

Pompeï - het grote theaterBezoek aan Pompeï - het grote theater

4. Het grote theater

Het grote theater bood plaats aan ongeveer 5.000 mensen en was de grootste plek waar mensen voor vertier terecht konden (naast het Amfitheater natuurlijk). Het theater werd gebruikt voor theaterstukken en het is vooral waanzinnig door het uitzicht op de bergen en het groen rondom Pompeï. Vooral hier zie je trouwens hoeveel schade de enorme stroom aan bezoekers veroorzaakt.

Bezoek aan Pompeï - 02

5. Versieringen

Als er iets is dat de Romeinen goed konden was het wel hun huizen mooi versieren. We kwamen op onze route zo ontzettend veel mooie versieringen tegen die nog goed intact waren. Denk aan beschilderingen in tuinen, of pleisterwerk op muren. Alleen al dat is de moeite van het bestuderen waard!

Bezoek aan Pompeï - entree

Even praktisch: hoe kom je er?

Pompeï ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Napels en een bezoek aan Pompeï is daarom goed te combineren met een citytrip Napels of een vakantie aan de Amalfi kust. Ik bezocht deze archeologische plaats vanuit Napels en kwam erachter dat de informatievoorziening niet overal heel goed is, maar dat er wel verschillende goede opties zijn om naar deze historische plek te gaan. Alle mogelijkheden kosten ongeveer 3 euro per enkele reis.

Circumvesuviana trein

De eerste optie is de Circumvesuviana trein, deze staat aardig groot aangegeven op het station van Napels. Neem de Linee Vesuviane die tussen Napoli en Sorrento pendelt en stap uit bij de halte Pompeii Scavi – Villa dei Misteri. Je staat dan meteen bij de hoofdingang van het oude Pompeï. Let op: deze treinen zijn oud, druk en hebben maar een beperkt aantal zitplaatsen. De treinreis duurt een kleine 40 minuten. Voor meer informatie over de treintijden kun je deze website checken.

Trenitalia

Een iets comfortabelere optie is de reguliere trein, die je naar het station van het moderne Pompeï brengt. Want ja, ook tegenwoordig wonen er gewoon mensen in Pompeï. Deze treinen doen ongeveer net zo lang over de rit, maar zijn voorzien van airco en comfortabele stoelen. Vanaf het station loop je naar de grote kerk aan het Piazza Bartolo Longo. Net voor de kerk ga je rechtsaf de Via Roma in en zo wandel je in 5-10 minuutjes naar een zij-ingang van Pompeii Scavi, waar je binnenkomt bij het Amfitheater. Meer informatie vind je op de site van Trenitalia.

Bus

Als laatste is er nog de mogelijkheid om met de bus naar Pompeï te gaan. Zo heb je natuurlijk een net wat beter beeld van de Amalfi kust. De SITA bus rijdt tussen Napels (Piazza Esedra) en het treinstation van Sorrento en stopt bij alle grotere plaatsjes aan deze kustlijn, inclusief het moderne Pompeï. Er gaan ongeveer één of twee bussen per uur en het loont om van tevoren even de bustijden te bekijken op de site van SITA.

Bezoek aan Pompeï - kaart

Tickets

Even over die tickets. De beste tip voorafgaand aan ons bezoek aan Pompeï (ik was er met een vriendin) die wij kregen: boek vooraf je tickets online. Dat deden we dan ook en daar hadden we veel profijt van: er stond een flinke rij bij de entree. Op straat vlak voor de entree staan veel mensen die tickets verkopen, maar daar betaal je echt te veel: de enige officiële ticketverkoop is in het park zelf. Tickets zijn voor volwassenen 15 euro, tot 24 jaar betaal je een gereduceerd tarief (wel even legitimeren) en onder 18 jaar mag je gratis naar binnen.

Tickets zijn inclusief gratis kaart met kleine gids van het gebied en op de website kun je een gratis uitgebreide gids downloaden. Op de kaart staan enkele routesuggesties met daarbij de tijdsduur van die wandelroute. Zo kun je je bezoek efficiënt indelen, afhankelijk van hoe lang je in Pompeï wilt blijven. Er is een audio tour beschikbaar, maar gedurende de dag hoorden we regelmatig mensen klagen over nummers die niet klopten met de route, dus mocht je een gids willen kun je beter een normale tour boeken. Wij besloten gewoon zelf door het park te lopen en de informatie erbij te zoeken via de gids die op de website stond. We besteedden uiteindelijk ongeveer 5 uur in Pompeï. Ook aan te raden: de app A day in the past voor meer achtergrondinformatie.

Openingstijden: Pompeï is het hele jaar door open, behalve op sommige feestdagen. In de wintermaanden (november – maart) is het gebied geopend van 8.30 tot 17.30, maar in de zomermaanden sluit Pompeï pas om 19.30 uur. 90 minuten voor sluiting kun je voor het laatst naar binnen.

Bezoek aan Pompeï - straat

Enkele tips om van je bezoek een succes te maken

  • Neem water mee! Er is in het hele gebied maar één (redelijk) restaurant / café en daar kun je prima even wat te eten en drinken halen, maar je komt wel verschillende waterpunten tegen waar je je flesje kunt bijvullen. Ook snacks kun je beter zelf meenemen. Neem ook zonnebrandcrème en eventueel een hoedje mee, want schaduw is maar beperkt te vinden in dit open gebied.. zelfs in de nauwe straatjes.
  • Ga zo vroeg mogelijk op de dag. Het wordt gedurende de dag niet alleen steeds warmer, maar ook steeds drukker. Om dat een klein beetje te ontwijken, kun je het best de wekker vroeg zetten.
  • Comfortabele schoenen zijn een must tijdens je bezoek. We zagen een dame op hakken lopen, maar ik geloof niet dat ze een prettige dag heeft gehad. De straatjes zijn veelal ongelijkmatig en op sommige plekken echt moeilijk begaanbaar. Plus: je loopt natuurlijk gewoon veel als je een bezoek aan Pompeï brengt.
  • Plan meer tijd dan je denkt te willen besteden, want je gaat sowieso meer willen zien dan je vooraf gedacht had als je er eenmaal bent. Daarbij zul je her en der ook moeten wachten tot je daadwerkelijk kunt zien wat je wilt zien vanwege de drukte.
Delen:

22 Reacties

  1. 30 september 2018 / 30 september 2018

    Al sinds ik als klein meisje het boek van Simone vd Vlught heb gelezen wil ik al naar Pompeii. Ik vind het wonderbaarlijk dat er zoveel is overgebleven (ik heb ooit overwogen archeologie te studeren). Een bezoekje aan Pompeii gaat er zeker ooit van komen!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

      Geweldig he, wat zulke boeken kunnen doen! Ik had dat ook vroeger met historisch georiënteerde boeken, zoals die van Thea Beckman. Ik zou het je zo enorm aanraden om te gaan!

  2. 1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

    Wauw wat prachtig en wat een super mooie foto’s heb je gemaakt! Ik heb altijd al naar pomeii gewild en na het zien van je blog wil ik nog meer hihi!
    Is het ook leuk om in de winter heen te gaan? we willen namelijk in december op vakantie dus dan kan ik dit voordragen. :)

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

      Ik denk dat het in de winter zéker nog steeds een hele mooie plek is. Volgens mij is het er in de winter nog prima te doen, zeker in vergelijking met de winters hier. In de zomer is het juist super heet en daarom misschien niet eens de beste tijd om te gaan..

  3. 1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

    Wat jammer dat het allemaal al zo verweerd is en dat je ook zo goed kunt zien dat de hoeveelheid toeristen daarvoor verantwoordelijk is. Zo jammer! Maar gelukkig heb je ook nog heeeeele mooie dingen gezien, zo te zien aan je foto’s. Bijzonder wel hoor!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

      Gelukkig is dat niet overal zo hoor, je ziet het alleen op sommige plekken dus wel.. het heeft simpelweg ook met de elementen te maken.. de omstandigheden zijn tegenwoordig natuurlijk wat anders dan in die tijd. Ik vond het erg bijzonder en heel gaaf om er te zijn!

  4. Naomi
    1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

    wow had nog nooit gehoord van de stad maar zo aan de foto’s te zien lijkt hij me erg mooi

  5. 1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

    Mochten we ooit in de buurt zijn, dan is dit absoluut een plek waar ik naar toe gaan. Vooral de geschiedenis trekt me dan enorm aan.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

      Ik kan het mij helemaal voorstellen, dat was voor mij ook een reden om er echt naartoe te willen. Het is een hele bijzondere plek!

  6. 1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

    Deze locatie staat hoog aan mijn lijstje om eens te bezoeken. Ik ben gek op geschiedenis en dat vind je hier zeker. Mooie foto’s!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

      Absoluut, je ademt hier gewoon de geschiedenis als je door Pompeï loopt. Een dikke aanrader om eens te bezoeken! En dankjewel voor je lieve compliment :-)

  7. 2 oktober 2018 / 2 oktober 2018

    Wauw, wat een indrukwekkende plek om naartoe te gaan! Ik kreeg al kippenvel bij het lezen van je artikel, vooral toen ik las over de afgietsels van mensen ten tijde van de uitbarsting. Best wel heftig om je te realiseren wat de mensen tijdens de uitbarsting moesten doormaken.
    Het lijkt me zeker heel mooi om ook een keer naar Pompeii te gaan. Wie weet tijdens een volgend bezoekje aan Italië!

  8. 2 oktober 2018 / 2 oktober 2018

    Mooie foto’s! Had eigenlijk nog nooit van de stad gehoord. Die ga ik zeker in gedachte houden:)

  9. 2 oktober 2018 / 2 oktober 2018

    Wat hou ik toch van italie, ik kan zo genieten van dit land!
    je hebt er een nieuwe volger bij :)

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      2 oktober 2018 / 2 oktober 2018

      Wat leuk om te horen Rachel! Wees welkom, hoop dat je blij wordt van de artikelen die je hier gaat lezen :-)

  10. 3 oktober 2018 / 3 oktober 2018

    Wat een prachtige locatie! Erg leuk om dit te zien…

  11. 3 oktober 2018 / 3 oktober 2018

    Geweldig, staat hoog op mijn lijstje van plaatsen die ik nog eens wil bezoeken!

  12. 5 oktober 2018 / 5 oktober 2018

    Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Zo te zien is het een fantastische plek. Je lijkt een stukje terug te gaan in de tijd… Dat amfitheater is echt prachtig!

  13. 6 oktober 2018 / 6 oktober 2018

    Pompeï is een plek die op onze bucketlist staat. Wat geef jij deze plek mooi weer d.m.v. je foto’s. En fijn dat je ook wat extra tips geeft, altijd handig! Ik sla dit artikel dan ook zeker op :-)

  14. 6 oktober 2018 / 6 oktober 2018

    Wat een mooie foto’s! Klinkt echt als een geweldige vakantie!

  15. 8 oktober 2018 / 8 oktober 2018

    Aah dit is echt een stad die hoog op mijn lijstje staat! Al je foto’s maken me ook echt enthousiast

  16. 13 oktober 2018 / 13 oktober 2018

    Wauw!! Ik zou hier zo graag een keer heen willen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder