Een verblijf aan de regio’s Dovre en Rondane staat garant voor vele prachtige wandeltochten. Deze regio in het zuid-oosten van Noorwegen is namelijk werkelijk adembenemend. Maar voor wie op een regenachtige dag zin heeft om ook eens iets anders te doen in deze omgeving, wacht er de prachtige National Scenic Route Rondane. De toeristische route Rondane is een van de 18 geselecteerde wegen in Noorwegen die gekenmerkt worden door hun unieke landschap. In dit artikel vertel ik je wat je hier zoal kunt zien en waarom het zeker de moeite is om (een stuk van) deze route te rijden!
Een touristische route vol cultuur
De Norwegian Scenic Routes zijn 18 geselecteerde wegen die bedoeld zijn als alternatief voor de hoofdwegen. Ze zijn er vooral op gericht dat je een prachtige ervaring hebt wanneer je deze routes rijdt, langs kusten en fjorden, bergen en watervallen.
De toeristische route Rondane is vooral bijzonder, omdat deze door het grensgebied loopt van hoge bergen en oude culturele bezienswaardigheden. De bergen van Rondane National Park omlijnen de weg en de culturele rijkdom die je in dit gebied gaat tegenkomen. Tijdens onze rit en het bezoeken van de verschillende stops, leerden we dat veel kunstenaars en schrijvers zich lieten inspireren in Rondane. Ik begrijp dat wel, want dit gebied rondom het eerste nationale park van Noorwegen, is werkelijk betoverend.
Ontdek meer: De Peer Gynt hytta Wandelroute in Rondane National Park in Noorwegen
Praktische info over de Rondane route
De nationale toeristische route Rondane is een route van zo’n 75 kilometer in het binnenland van Zuid-Noorwegen. De route loopt langs weg 27 van Venabygdsfjellet naar Folldal. Onderweg kun je een kleine detour maken van Enden naar de Sollia kerk, via weg 219. Kom je vanaf de E6, dan neem je bij het dorp Ringebu de afslag richting weg 27. Goed om te weten: tijdens het winterseizoen kunnen delen van de weg afgesloten zijn, op het stuk dat deze toeristische route en de E6 in Gubrandsdalen verbindt. Dat is het geval wanneer het weer te slecht is. Goed om voorafgaand aan je bezoek te checken dus! Je kunt de route relatief makkelijk fietsen en het is hier niet druk qua autoverkeer. Let wel op dat er wat hellingen en afdalingen zijn.
Wij verbleven tijdens ons bezoek aan deze regio, in juli 2023, in een Airbnb tussen Dombås en Lesja in. Dat betekent dat wij speciaal op pad zijn gegaan om deze route te rijden. Natuurlijk kan het ook gewoon een onderdeel zijn van je doorreisroute.
Ontdek meer: Wandel naar de top van de berg Snøhetta in Noorwegen: een avontuurlijke tocht over rotsen en sneeuw
De toeristische route Rondane is met de camper toegankelijk. Maar, let op: het legen van toiletten van campers en caravans is niet toegestaan in de toiletten langs deze route. Deze zijn namelijk niet ontworpen voor dergelijk gebruik. Er zijn stortplaatsen aanwezig in Venabygd, Grimsbu en Hjerkinn.
Belangrijke stops en bezienswaardigheden langs de route
Gedurende de 75 kilometer lange National Scenic Route Rondane kom je langs 6 interessante stops en bezienswaardigheden, die je niet mag overslaan. Wij begonnen onze route in Folldal en ik zal de stops hieronder benoemen op volgorde van hoe wij ze tegenkwamen.
Folldal Gruver
De eerste stop op onze route was Folldal Gruver (Ned: ‘mijnen’). Dit is een oude kopermijn die actief was tussen 1748 en 1993. De hoofdmijn werd al in 1941 gesloten, omdat deze uitgeput was. De mijnbouw heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de regio rondom Folldal.
Een bezoek aan de Folldal Gruver geeft je een mooi inzicht in de mijnbouw geschiedenis in de regio. Je kunt vrij rondlopen in het gebied rondom de mijn, waar je een mooi inkijkje krijgt in hoe het er hier aan toe ging destijds. Ook leuk is dat je er een treinrit kunt maken door de mijn, maar dit hebben wij niet gedaan vanwege tijdgebrek.
Strømbu
Strømbu wordt gezien als een rustpunt, of uitkijkpunt dat als perfecte start dient voor wandelingen in Rondane. Het heeft een dakterras, een overdekt zitje en een kiosk, waar wat eten en drinken wordt verkocht. Voor de geïnteresseerden is er ook een speeltuin voor kinderen.
Je kunt hier mooi even wandelen en de rivier oversteken via een – nogal wiebelige – hangbrug. Omdat het bij ons erg regenachtig was, waren de bergtoppen compleet verdwenen in het laaghangende wolkendek. Alsnog is dit een erg mooie stop om te genieten van het uitzicht. Combineer het lekker met een picknick, om je verblijf nog wat te verlengen!
Tip: Vlakbij Strømbu ligt het schattige Atnasjø cafe, waar je terecht kunt voor een zeer uitgebreid lunchbuffet. De openingstijden zijn wel beperkt, dus check het vooral even voor je bezoek.
Kjøllen
Tijd voor onze volgende stop: uitzichtpunt Kjøllen. Dit uitzichtpunt is vooral bekend door het van mozaïek gemaakte kunstwerk “Skyldner” (“Schuldenaar”). Dit kunstwerk is gebaseerd op een houtskooltekening uit de 12e eeuw en is zo neergelegd, dat je je zowel in als op het kunstwerk bevindt.
Laat het nu net zo zijn dat wij de drone vergeten waren mee te nemen op deze rit. Daardoor kan ik je geen mooie foto van de bovenkant laten zien. Hoe dan ook leuk om eventjes te kijken, je hebt er niet veel tijd nodig.
Sohlbergplassen
Sohlbergplassen is een uitkijkpunt met prachtig uitzicht over het Atnsjøen meer en de bergen van Rondane. Deze plek werd genoemd naar de Noorse schilder Harald Sohlberg.
Er lopen een aantal betonnen wandelpaden rond het platform, die je tussen de hoge dennenbomen voeren. Zo verandert je uitzicht steeds opnieuw. Erg leuke ervaring!
Op zoek naar meer Noorwegen inspiratie? Bekijk al mijn artikelen hier!
Vannbruksmuseum
Als je je route vervolgt, kom je langs het Atnbrufossen Vannbruksmuseum. Het is wel leuk om daar even rond te lopen. Ten tijde van ons bezoek was er een Nederlands stel dat dit museum beheerde, maar ik weet niet of dat nu nog zo is.
Het kleine museum draait om een oude houtzagerij, met een waterkrachtcentrale. Ook leer je hier wat meer over de omgeving. De informatie is veelal in het Noors, maar voor wie dat niet spreekt helpt Google Translate graag een beetje.
Let op: het museum is buiten het seizoen gesloten en is in het hoogseizoen geopend tot 15.00 uur.
De houten Sollia kerk
De Sollia kerk is een houten kerkgebouw uit 1738. De kerk biedt plaats aan 85 personen en is gebouwd omdat het voor de bewoners van dit gebied op winterse dagen moeilijk was om bij de dichtstbijzijnde kerk in Ringebu te komen. Van wat ik gelezen heb, werd de kerk gebouwd zonder tekeningen en met materialen die door buurtbewoners geleverd werden. Het kerkje is met de jaren wat uitgebreid en gerenoveerd en past prachtig in de omliggende serene natuur.
Om er te komen, rijd je een stuk over een onverharde weg. Vanuit de auto kun je het gebouw zien liggen, maar voor een volledig beeld kun je het beste uitstappen. De kerk is doorgaans niet geopend voor toeristen.
Conclusie over National Scenic Route Rondane
De National Scenic Route Rondane biedt een indrukwekkende mix van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom. Is wat je hier gaat zien, het mooiste of beste van Noorwegen? Nee, als je het mij vraagt niet. De meeste mensen komen naar Rondane en omgeving voor de prachtige wandelingen. Deze route is dan wel een leuke afwisseling daarvan, waardoor je ook wat culturele en historische achtergrond krijgt bij het gebied.
Je kunt overigens natuurlijk ook punten van deze route gebruiken als startpunt voor een wandeling. Pak een fijne picknick in, neem je fotocamera mee en geniet van deze culturele elementen in Rondane nationaal park. Veel plezier!
Handig voor je reis naar Noorwegen