Review: Claire Sandy – De taarten van Marie

taartenvanmarie

Begin vorige maand maakte mijn hart een sprongetje toen ik in mijn brievenbus een pakketje vond van uitgeverij De Fontein. Het bleek het boek De taarten van Marie, geschreven door de Engelse schrijfster Claire Sandy. Ik sloeg meteen aan het lezen, maar door drukke werkweken kwam het er nog niet van op mijn blog een recensie te plaatsen over dit boek. Vandaag doe ik dit alsnog, dus lees je mee?

Terwijl ze onder de roze vroegeavondhemel slingerend over brede, kronkelende lanen door de buitenwijk liep, verslond ze het hoofdstuk ‘Basisuitrusting’ in haar nieuwe Mary Berry Complete Baking Bible. Hm, dacht ze terwijl ze haar ogen tot spleetjes kneep, mijn garde ziet er heel anders uit. Robert had hem gebruikt om er verf mee te mengen en daarna was hij nooit meer de oude geworden.

De taarten van Marie gaat over Marie Dunwoody, die naast haar tandartspraktijk ook haar huwelijk en haar gezin draaiende probeert te houden. Een druk en chaotisch leven, waarbij ze voor haar gevoel vaak achter de feiten aanloopt. Dat in het leven van haar buurvrouw Lucy alles perfect lijkt te gaan vindt Marie dan ook niet zo leuk (stiekem is ze gewoon enorm jaloers). Niet alleen ziet haar buurvrouw er geweldig uit, ook bakt ze overheerlijke taarten die iedereen versteld doen staan. Marie daarentegen is slechts in het bezit is van wat oude, ingedeukte bakblikken en gebruikt haar keuken vooral om voorverpakt voedsel op te warmen. Dat moet beter kunnen: Marie zet alles op alles om zichzelf met haar nieuwe kookboek te leren bakken als Lucy (of liever nog: beter dan Lucy!).

Claire Sandy beschrijft het leven van een echt Brits gezin in een stijl die misschien enigszins doet denken aan Bridget Jones. Marie is een lieve maar ietwat onhandige en chaotische vrouw met af en toe een wat vertekend wereldbeeld. Er komen behoorlijk wat ingewikkelde situaties op haar pad, zoals de concurrent die het pand tegenover dat van Marie’s praktijk betrekt, die voor wat interessante dynamiek zorgen. En dan hebben we natuurlijk nog alle creaties die Marie gaandeweg leert maken: af en toe liep het water me in de mond bij alle heerlijkheden die voorbij kwamen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat lastig in het verhaal kwam, omdat ik de schrijfstijl en woordkeus van Sandy aanvankelijk wat gekunsteld en vergezocht vond. Naarmate het boek vorderde veranderde dat echter en bleek De taarten van Marie een heel grappig boek met enkele verrassende plotwendingen. Bepaalde elementen in het boek waren wat traag en voorspelbaar, maar zeker niet alles. Sandy voert enkele hilarische personages op en werkt de hoofdkarakters goed uit, waardoor het geheel meer gaat leven naarmate het verhaal verder vordert.

De taarten van Marie is een fijne feelgood roman van bijna 400 pagina’s die zorgt voor enkele plezierige leesuurtjes, zeker als je zelf van bakken houdt. Wat ik ook heel leuk vond was het bijbehorende receptenschrift, met daarin enkele recepten die verschenen in naar het Nederlands vertaalde kookboeken. Een tof extraatje!

Claire Sandy – De taarten van Marie kost inclusief receptenschrift €19,99 als paperback en €14,99 als e-book.

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet.

Volg je me al op een van deze sociale netwerken?
Bloglovin’ – TwitterInstagram

Delen:

5 Reacties

 1. 27 januari 2015 / 27 januari 2015

  Wat gaaf dat er tussendoor ook recepten in het boek staan!

 2. 27 januari 2015 / 27 januari 2015

  Oehh klinkt leuk! Die wil ik wel lezen :)

 3. 28 januari 2015 / 28 januari 2015

  Don’t judge a book by its cover, maar deze ziet er toch wel heel uitnodigend uit! Ik ben benieuwd.

 4. 2 februari 2015 / 2 februari 2015

  Lijkt me een leuk boek! Ik zag ‘m laatst in de boekhandel, misschien moet ik toch maar eens terug gaan om hem te halen. Ik ben ook heel benieuwd naar de recepten in het receptenschriftje, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder