5 tips: een goede balans tussen werk en privé

balans tussen werk en privé

Als allerlaatste doe je ’s avonds het licht uit op kantoor, waarna je in de trein naar huis nog wat telefoontjes pleegt. Na het eten werk je nog even (een uurtje of 3) aan de presentatie van morgen en oh.. en er zijn nog punten op je to do lijst van vandaag overgebleven, dus die doe je nog even dan is het maar gebeurd. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel twintigers vinden het lastig om de balans tussen werk en privé te bewaren. Hoge werkdruk, perfectionisme, gevoel van verantwoordelijkheid, sociale verplichtingen, willen presteren en meer andere dingen kunnen zorgen voor een disbalans tussen verplichtingen en vrije tijd. Maar hoe zorg je precies voor die balans? Ik geef je 5 tips!

Zeg eens nee

Laat ik beginnen met de allermoeilijkste: nee zeggen. Als je je werk goed wilt uitvoeren en je heel verantwoordelijk voelt, dan kan het wel eens gebeuren dat je over je grenzen heengaat. Door je grenzen aan te geven en nee te zeggen zorg je voor ruimte om weer even te ademen. Daardoor kun je veel doelgerichter bezig zijn met wat je écht belangrijk vindt. Mijn idee was hierover altijd dat mensen het vervelend zouden vinden als ik nee zei, maar ik heb inmiddels geleerd dat mensen het juist echt respecteren als je je grenzen aangeeft en bewaakt.

Maak een planning voor je week

Een tweede tip die mij persoonlijk ook helpt is het maken van een weekplanning. In zo’n weekplanning geef je alles aan, van werkgerelateerde zaken tot huishoudelijke klusjes en van afspraken met familie en vrienden tot even op de bank zitten met een boek. Door het maken van een weekplanning krijg je een heel goed inzicht in je tijdsbesteding en dan blijkt vaak dat je veel meer tijd over hebt dan je zelf denkt. Houd er in een planning rekening mee dat je taken die energie nemen goed afwisselt met activiteiten die energie geven en dan wordt het bewaken van de balans tussen werk en privé een stuk makkelijker.

Prioritize!

Misschien lijkt het heel moeilijk te realiseren, maar eigenlijk is het heel simpel: prioriteiten stellen! Zet jezelf en de dingen die jij leuk vind eens op de eerste plaats, dat is echt niet verkeerd. Word je echt blij van elke avond tot 23 uur aan je werk te zitten of vind je een bezoekje aan je oma belangrijker? Kijk goed naar jouw eigen doelen en prioriteiten: sluit de activiteit waar je mee bezig bent daar nog wel bij aan? Zo niet, dan zou je eens kunnen bekijken hoe je dat kunt veranderen. Jouw werkgever heeft er ook veel aan als jij happy bent.

Zoek een leuke hobby

Het ontbreken van een balans tussen werk en privé zorgt vaak voor veel stress en een gevoel dat je altijd moet presteren. Juist dan is het goed om op vaste tijden je hoofd leeg te maken en echt te ontspannen. Hoewel het heel verleidelijk is om lekker op de bank te gaan hangen en lekker wat te zappen, kan het heel goed zijn om een leuke hobby uit te voeren. Daarmee kun je even helemaal loskomen van je werk en je richten op iets totaal anders. Ga lekker sporten, maak een breiwerk of ga bij een boekenclub: zolang het maar niets met je werk te maken heeft. Laat je creatieve of sportieve zelf maar gaan!

Leef in het nu

Doe de dingen die je doet heel bewust, zowel op je werk als thuis. Door je echt te focussen op dat waar je mee bezig bent, ben je veel constructiever aan het werk. Laat de leuke WhatsApp berichtjes van je vrienden maar even voor wat ze zijn als je aan het werk bent, dat leidt alleen maar af. En tegelijkertijd: als jij altijd op vrijdagmiddag vrij bent, ga dan niet nog even mailtjes bekijken. In het nu leven maakt je bewuster van je bezigheden en dat helpt echt.

Vind jij het moeilijk om de balans tussen werk en privé te bewaken?

Delen:

25 Reacties

 1. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Fijne tips! Zo’n planning maken werkt voor mij niet echt, maar ik kan dan wel weer heel goed prioriteiten stellen. :) En bewust leven helpt ook zeker, maar met een vol hoort is dat soms zo lastig, het helpt mij dan heel erg om een wandeling te maken. :)

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Ontspanning is zo enorm belangrijk om je hoofd leeg te kunnen maken. Goed dat je de juiste weg voor jezelf al gevonden hebt!

 2. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Wat een goede tips Amy! Ik ben ook zo’n werk mee naar huis nemer. Hopelijk kan ik het aan als ik een baan heb.

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Natuurlijk kan je het aan! Het is alleen altijd even goed zoeken naar de juiste balans :)

 3. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Het is inderdaad niet altijd makkelijk, al heb ik er ook wel al veel in geleerd.
  Vorig jaar een paar keer dicht tegen een burnout aan gezeten en dan besef je weer eens te meer dat dat evenwicht echt wel essentieel is. Goeie tips ook dit je geeft.

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Een burnout is een heel vervelende ervaring, maar het geeft je inderdaad zoveel levenslessen mee.. Dit is er absoluut een van!

 4. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Leuk artikel! Gelukkig heb ik er nooit zo’n moeite mee om om 5 uur de deur achter me dicht te trekken en leuke dingen te gaan doen!
  Overigens zie ik wel een verandering in patroon gebeuren, jongeren mixen werk en privé veel meer. Overdag actief zijn op social media is heel geaccepteerd, en in ruil daarvoor loggen ze ’s avonds vaker nog even in.
  Ik denk dat met Het Nieuwe Werken daar ook een beetje de toon voor is gezet, werktijden zijn tegenwoordig niet meer zo star van 9 tot 5.
  Een boeiende ontwikkeling!

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Dat is absoluut een trend die gaande is en die ik zelf ook zeker toejuich. Een boeiende ontwikkeling, maar als je moeilijk kunt afschakelen en loslaten is het niet altijd positief dus moet je daar wel echt even je eigen manier voor vinden om ermee te dealen.

 5. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Deze tips had ik in januari goed kunnen gebruiken, haha. Nu nog steeds hoor :). Fijne tips, nu alleen nog toepassen.

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Jep.. dat is altijd de grote moeilijkheid haha ;-)

 6. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Ik heb hier gelukkig geen last van, als ik om 5 uur naar huis ga is het voor mij klaar met werken. Waar ik soms wel mee zit is dat mijn vriend soms nog wel thuis moet werken, dat is opzich geen probleem maar er gaan soms weken voorbij die alleen maar over werk gaan. Irritant vind ik dat.

 7. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Leef in het nu moet ik vooral meer gaan doen, ik haal vaak oude koeien uit de sloot en ik vergelijk heel veel mensen met vroeger daar moet ik mee kappen! goed artikel en thanks for sharing

 8. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Ik ben dan wel geen twintiger, maar dit is ook wel echt een puntje in mijn leven. haha. Wij hebben thuis een eigen bedrijf wat dus betekend dat we: én nooit klaar zijn met werken (er is altijd wel leven in de brouwerij, dít en dat moet nog gebeuren, én van de andere kant is mijn moeder mijn baas – wat soms best even lastig is, aangezien ik natuurlijk altijd degene ben die alles fout doet ;) )
  Wel hele fijnte tips! Dank!

 9. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Hele goeie tips die ik zeker kan gebruiken. Hartstikke bedankt!

  -x- Doneta

 10. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Wat een leuke artikel is het.

 11. 10 februari 2016 / 10 februari 2016

  Wat een fijne tips, Amy! Ik moet zeggen dat ik er op het moment nog geen last van heb. Als ik naar huis ga dan doe ik niets meer (nu heb ik ook totaal geen energie meer, maar dat terzijde). Maar het is inderdaad iets wat ik wel lastig vind. Normaal ging ik ook altijd door en door en door. Ik sla hem even op, je weet maar nooit wanneer ik het nodig heb :)

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Ahh maar dat komt vanzelf wel goed! Je bent natuurlijk nog maar net bezig met je nieuwe job, dan kost dat ook gewoon wat meer energie. Wordt vanzelf beter! X

 12. 11 februari 2016 / 11 februari 2016

  Super goede tips! Soms is het gewoon echt lastig om een balans te vinden tussen werk en privé. Ik maak zelf geen weekplanning, maar een dagplanning. Ik merk dat ik daardoor veel meer structuur heb!
  Super leuke blog trouwens!

 13. Manon
  11 februari 2016 / 11 februari 2016

  Goede tips, gelukkig hoef ik nooit werk mee naar huis te nemen dus dat scheelt al erg veel

 14. Nina Simplynspecial
  11 februari 2016 / 11 februari 2016

  Goede tips. Plannen is vaak een probleem. Ben zo verstrooid als wat. Een overzichtelijke agenda met al mijn afspraken en verplichtingen erin is wel zo prettig.

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Ja, dat vinden veel mensen lastig. Misschien kun je een moment per week nemen waarop je even gaat zitten voor je weekplanning?

 15. 11 februari 2016 / 11 februari 2016

  Ik moet bekennen dat ik mijn werk eigenlijk vrij gemakkelijk los kan laten. Kan thuis ook niet in het systeem in loggen, zelfs mijn werkmail niet checken, dus dat scheelt een hoop. Wel ben ik 2 jaar geleden naar 32 uur gegaan omdat ik vond dat ik teveel tijd kwijt was aan werken waardoor er te weinig tijd was voor hobby’s en mijzelf.

  • twintigennogwat
   11 februari 2016 / 11 februari 2016

   Wat een goede beslissing! Zo heb je voor jezelf toch die balans kunnen vinden, fijn!

 16. 14 februari 2016 / 14 februari 2016

  Goed artikel met zeker hele fijne tips! Dat vaker nee zeggen doe ik zeker steeds vaker. Aankomende week was echt rete druk en heb toch mooi even wat uren vrij genomen tussendoor… Voor jezelf kiezen is belangrijk, en een balans zien te vinden die voor jezelf werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder