(Een podcast aflevering over het) Bonusland van Jasper van Kuijk

(Een podcast aflevering over het) Bonusland van Jasper van Kuijk

Met het hele gezin voor een jaar naar Zweden verhuizen, om daar te wonen, te werken en te leven. Hoe pakt dat uit? Wie wetenschapper, cabaratier en columnist Jasper van Kuijk volgt op Twitter, heeft een aardig inkijkje kunnen krijgen in wat zo’n jaar met zich meebrengt aan ervaringen, zorgen en anekdotes. Samen met zijn vrouw en drie zoons vertrok hij naar Värmland. Hij schreef er columns over in Volkskrant en verwerkte die in een boek: Bonusland. Als afsluiting van seizoen 2 van onze podcast The Swedest Thing, spraken Heidi en ik met Jasper. Het resultaat? Een podcast aflevering over het Bonusland van Jasper van Kuijk.

Bonusland – Het boek

Jasper en gezin gaan regelmatig op vakantie naar Zweden, het land waar zijn moeder vandaan komt. Veel verder dan vakantie vieren gaat de band met Zweden echter niet echt, tot langzaam die ene vraag opborrelt: ‘Zullen we hier een jaar gaan wonen?’. Deze vraag blijkt het startpunt van een bijzonder avontuur. Een avontuur van contrasten ook, zoals verhuizen van de drukke stad naar een rustig dorp met zeshonderd inwoners. Een avontuur waarin ze die mooie, romantische kant van Zweden konden ervaren. Boodschappen doen in de plaatselijke Lanthandel, paddenstoelen plukken of na een schooldag met de kinderen kanoën in een meertje en daarna korv med bröd eten.

Maar in zo’n jaar ontdek je ook de andere kant van een emigratie. Je moet je draai vinden in een nieuwe gemeenschap en leert ook de bureaucratische processen kennen. Bijvoorbeeld wanneer je documenten zoals een persoonsnummer wil aanvragen. Maar tegelijk blijken de Zweden hun eigen creatieve manieren te hebben gevonden om daarmee om te gaan. Getuige de school die niet moeilijk doet, want ‘jullie jongens moeten sowieso naar school’, en een bibliotheekmedewerker die het gezin met een trucje aan bibliotheekpassen helpt, ook al heb je daar ook een persoonsnummer voor nodig.

Ontdek meer: Seizoen 2 van The Swedest Thing – dé Nederlandse podcast over Zweden

En dan zijn er nog  ongeschreven regels, alle ‘eerste keren’ die je meemaakt. De leerpunten, zoals dat ‘winterbanden voor het continent’ niet geschikt zijn om de Zweedse winterbanden door te komen. Het komt allemaal voorbij in Bonusland. Twee landen, twee culturen en waar sta je zelf in dat verhaal? Welk deel van jezelf voelt als Zweeds, hoe staat dat in verhouding tot je Nederlands zijn en voel je je half Zweeds of Nederlander met een beetje extra?

Het boek is heel beeldend geschreven, je kijkt echt over de schouder van Jasper mee. Het gebeurde meermaals dat ik tijdens het lezen een grijns of zelfs schaterlach niet kon onderdrukken. Vaak vanuit een gevoel van herkenning over van die typische Zweedse gekkigheidjes, overigens. Daarbij heeft Jasper tijdens de eerste maanden van de corona-pandemie van dichtbij meegemaakt hoe het in Zweden echt was. Zijn nuancerende blik heb ik met belangstelling gevolgd via Twitter, zeker omdat lange tijd vanuit de Nederlandse media een overwegend bevooroordeeld en eenzijdig beeld werd gegeven over dit onderwerp. Ook dit stukje heeft een plaats in het boek gekregen.

De podcast aflevering over het Bonusland van Jasper van Kuijk

Er staan inmiddels reeds twee seizoenen van The Swedest Thing podcast online, waarin co-host Heidi en ik praten over typisch Zweedse dingen. Als afsluiter van het tweede seizoen spraken Heidi en ik voor een speciale bonusaflevering met Jasper. Dit kun je verwachten in de aflevering:

 • We beginnen de aflevering met een anekdote over tattoos. Zweden (en dan met name vrouwen) schijnen bovengemiddeld veel tattoos te hebben, dus dan kunnen Jasper en/of zijn vrouw daar toch niet aan ontkomen?
 • Vakantie vieren in een land vs. op die plek gaan wonen: hoe anders voelt dat?
 • Hoe bereid je kinderen voor op zo’n verhuizing? En waarom kun je het beste beginnen met het uitzoeken van een school en daarna pas een huis zoeken, als je verhuist met schoolgaande kinderen? Jasper vertelt het ons.

 • Waarom Värmland volgens Jasper veeeeel mooier is dan mijn favoriete deel van Zweden: Skåne. Geen zorgen Jasper, ik heb vorig jaar een stukje van Värmland mogen ontdekken en ik vond het er prachtig!
 • Tijdens het gesprek kan de vergelijking tussen de relatie tussen België en Nederland en die van Noorwegen en Zweden niet ontbreken.
 • We bespreken de andere kant van dat romantische plaatje dat mensen hebben over Zweden: is het gras werkelijk groener aan de overkant?
 • Voor onze vaste rubriek ‘Het Woord van de week’ koos Jasper voor het woord ‘dejtingsajt’. Waarom? Hij legt het uit.

Waar onze afleveringen meestal ongeveer 30 tot 45 minuten duren, hadden we nu meer dan voldoende stof voor een aflevering van een uur. Maar eerlijk: volgens mij hadden we nog wel een uurtje kunnen doorgaan. Benieuwd geworden? Luister dan zeker naar de aflevering! Veel luisterplezier!

Meer informatie over Bonusland

Titel: Bonusland. Een jaar immigrant op het Zweedse platteland
Uitgeverij: Querido
Bladzijden: 224
Prijs: €21,99 (of €11,99 als Ebook)

Delen:

1 Reactie

 1. 2 augustus 2021 / 2 augustus 2021

  Erg leuk, deze podcast! Die zomerhuisjes herken ik trouwens ook van mijn Deense collega’s.

  Ik moet Jasper toch maar eens gaan volgen op Twitter. Ik zie wel eens iets van hem voorbij komen – waarschijnlijk via jou dan ;) En ik heb hem een paar jaar geleden ook in het theater gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder