Groeten uit Göteborg deel 9: Een jaar in Zweden

Groeten uit Göteborg deel 9- Een jaar in Zweden

Een jaar in Zweden. Een heel jaar dat voorbij ging, terwijl wij ons leven in Zweden probeerden vorm te geven. Gedurende die periode schreef ik af en toe een update over deze reis. Met de jaarwisseling voor de deur leek het mij een goed idee om eens terug te blikken op de afgelopen twaalf maanden.

Met welke verwachting begin je aan een emigratie avontuur? Een jaar geleden schreef ik de aankondiging dat we opnieuw naar Zweden zouden gaan. Als ik dat artikel teruglees, lees ik tussen de regels door nog wel wat voorbehoud. Ik zag het als een mooi avontuur, maar eerlijk gezegd vond ik het allemaal vooral heel spannend. Het loslaten van de vaste bodem onder je voeten, in de vorm van een koophuis, goede baan met lease auto, familie en vrienden dicht bij je, in ruil voor veel onzekerheid. Want ja, hoe gaat die toekomst er uit zien na een emigratie naar het buitenland? Best spannend, voor iemand die graag de regie heeft over ieder aspect van haar leven.

Alle artikelen uit de serie Groeten uit Göteborg lezen? Klik hier voor het overzicht!

Haga in Göteborg - sommarmorgon.com
Göteborg centrum - inom vallgraven - sommarmorgon.com

Van vakantiegevoel naar thuis voelen

Twaalf maanden later heb ik er al een veel beter beeld bij. We hebben in de loop der tijd heel wat hordes genomen en niet alles verliep volgens het plan dat ik vooraf zo keurig had uitgestippeld in mijn hoofd. Maar dan blijkt weer dat het leven niet altijd maakbaar is en dat je vooral ook moet meedeinen op de golven van het proces. Dat emigratieproces komt met ups en downs, zoals alles in het leven. In het begin voelt wonen in een ander land als een vakantie en is (bijna) alles nieuw en leuk. Langzaam verdwijnt dat vakantiegevoel en ontstaan er als vanzelf toch ook weer vaste patronen in je dagelijks leven. En er zijn ook zeker momenten geweest afgelopen jaar waarin een van ons het even niet meer zag zitten. Het is grappig hoe dat allemaal voorbij komt, terwijl ondertussen de nieuwe fundering steeds steviger wordt.

Op stedentrip naar de stad Göteborg? Ontdek meer via dit Göteborg artikeloverzicht!

Amy en Maurice bij Bohus Fästning - sommarmorgon.com
Noorderlicht vanuit de achtertuin - sommarmorgon.com

Een hectisch, maar wel leerzaam jaar

Terugkijkend is het echt een hectisch jaar geweest. We verkochten ons huis eerder dan we zelf gedacht hadden en verhuisden onze spullen naar Zweden in meerdere etappes, zonder hulp van een verhuisbedrijf. We kochten in Zweden een auto waarmee we iedere vier tot acht weken naar Nederland reisden voor mijn werk, want tussen alle verhuisperikelen door bleven we allebei fulltime doorwerken. Er waren weinig adempauzes en daar kreeg ik in het najaar wel even flink last van, maar tussen de drukte door probeerden we toch te settelen: de nieuwe omgeving verkennen, meedoen aan lokale vieringen, nieuwe mensen leren kennen. Ik deed een talencursus die me niet bracht wat ik hoopte, stopte met pijn in mijn hart met mijn werk in Nederland en….. vond een nieuwe baan!

Natuurlijk kun je niet alles in één jaar geregeld krijgen, maar terugkijkend denk ik dat we een heel eind op weg zijn met integreren. We hebben leuk contact met buren, zijn allebei aangesloten bij clubjes. Het zijn soms kleine dingen waardoor je voelt dat je meer en meer thuis bent, zoals bijvoorbeeld een kapper vinden waar je blij mee bent en blijft hangen.

Prachtige natuur rondom Göteborg - sommarmorgon.com

Emigreren naar Zweden: veel papierwerk

Bij een emigratie komt ontzettend veel papierwerk kijken. Natuurlijk om je in te schrijven in Zweden, maar ook voor verzekeringen en andere zaken. Bijna iedere maand was er wel weer iets nieuws waar we achter kwamen, dat geregeld moest worden. Helaas krijg je bij je inschrijving van de Zweedse overheid geen checklist met alle zaken die je moet regelen. Daarom heb ik zelf besloten mensen te gaan helpen die in dit proces zitten. Interesse? Bekijk dan deze pagina over emigreren naar Zweden.

Regenachtige dagen in Göteborg - sommarmorgon.com
Siggy wandelt graag in de sneeuw - sommarmorgon.com

Is Zweden een goed land om te wonen?

Voor veel mensen lijkt Zweden het ideale land om te gaan wonen. In mijn Instagram feed én mailbox zie ik geregeld berichten van mensen die dromen van een goedkoop huisje ergens in een bos, vlakbij een meer. Dat begrijp ik goed, want wie wil er nou niet genieten van veel natuur, rust en ruimte om zich heen? Dat is ook fantastisch! Zeker in de wetenschap dat ruimte, rust en betaalbare woningen in Nederland schaars zijn. Maar laten we even realistisch zijn. Zweden is niet het paradijs op aarde en ook hier gebeurt een heleboel (ook minder positieve dingen). In zo’n huisje in niemandsland ligt eenzaamheid bovendien snel op de loer.

Verder kunnen mensen nog zo hard roepen dat Nederland en Zweden zo op elkaar lijken, maar er is toch echt sprake van andere tradities, een andere taal en een andere cultuur. Zo ligt het werktempo over het algemeen lager, evenals het tempo op de weg (dus je gaat sowieso je geduld moeten oefenen). Er zijn wachttijden in de zorg en in veel branches is het moeilijk om werk te vinden. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Daarbij is het een enorm land, met grote verschillen tussen regio’s.

Mensen leren kennen gebeurt hier alleen als je er zelf veel energie in stopt, dat gaat niet vanzelf. Ik heb het idee dat veel aspirant-emigranten zich te weinig voorbereiden en zich vooral baseren op het picture perfect plaatje dat ze kennen van internet en tv. En natuurlijk, die kant is er ook én die deel ik ook op mijn site. Want het is een prachtig land en we zijn niet voor niets verhuisd. Maar ondanks dat ik al sinds mijn stage in Stockholm in 2010-2011 veelvuldig in Zweden kom (en wij samen sinds 2013) en dus het land al goed kende en al veel contacten had, vergde de emigratie veel flexibiliteit, tijd, geld en energie. Meer dan ik vooraf gedacht had. 

Een jaar in Zweden- Vrijheid en (adem)ruimte - sommarmorgon.com
Sneeuw in West-Zweden - sommarmorgon.com

Een jaar in Zweden: Vrijheid en (adem)ruimte

Was het dat, terugkijkend op het afgelopen jaar, waard? Ja, absoluut. We zijn allebei ontzettend blij dat we deze stap genomen hebben. We wonen op een fijne plek en hebben allebei aardig onze draai gevonden inmiddels, hoewel er nog vaak genoeg dingen zijn waar we tegenaan lopen. Opnieuw: dat is het proces! Het jaar is voorbij gevlogen en we hebben nu het gevoel dat we hier echt nog wel even blijven. We zijn daarom op dit moment serieus aan het zoeken naar een koopwoning in de omgeving van waar we nu huren.

Wij wonen dicht genoeg tegen de grote stad aan om er snel te zijn en van alle voorzieningen gebruik te maken, maar ver genoeg weg om volop te kunnen genieten van veel ruimte en groen om ons heen. Ik geniet enorm van onze wandelingen met de hond in de bossen vlakbij ons huis, terwijl we elanden (soms) of herten (vaak) spotten. Het is een gevoel van vrijheid en (adem)ruimte dat ik niet ken vanuit Nederland. Steeds opnieuw weer voelt het als een voorrecht en cadeau om dat te mogen ervaren.

Ik wens je een mooie jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar. Ik hoop je volgend jaar ook weer als lezer te mogen ontvangen op deze site. In de tussentijd kun je me ook volgen op Instagram, waar ik regelmatig updates deel over ons leven in Zweden.

6 Reacties

 1. 29 december 2023 / 29 december 2023

  Wat mooi om jullie proces te lezen en toch ook wel heel stoer dat jullie echt geëmigreerd zijn! Fijne jaarwisseling en een mooi 2024!

 2. Jac en Paula van Vugt
  30 december 2023 / 30 december 2023

  Mooi om te lezen hoe jullie het emigreren naar een ander land hebben ervaren. De beste wensen voor 2024.

 3. Katharina Doesburg
  2 januari 2024 / 2 januari 2024

  Hi Amy, heel leuk om te lezen hoe de emigratie gaat en hoe je op het eerste jaar terug kijkt. Zeker ook omdat wij idd op IG alleen maar de positive kant zien en niet de mogelijkheden. Af en toe dromen wij ook van het huis in het Zweedse bos. Veel succes ook nog met je nieuwe baan!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 januari 2024 / 2 januari 2024

   Wat leuk, dat wist ik helemaal niet! Als jullie ooit naar het noorden afreizen, dan laat het gerust weten.. ik geef graag een tourtje door de stad!

 4. 3 januari 2024 / 3 januari 2024

  Wat super leuk om deze uitgebreide en persoonlijke post te lezen over jullie jaar in Zweden. Echt zo stoer en ben blij dat jullie op je plek zitten <3

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   4 januari 2024 / 4 januari 2024

   Wat lief Saskia, dankjewel voor je leuke berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder