Ontdek de nationale parken van Zweden: een gids voor avonturiers

Dit zijn de nationale parken van Zweden - sommarmorgon.com

De (ongerepte) natuur speelt een grote rol in Zweden en is nooit ver weg, waar je ook bent. De nationale parken van Zweden vertegenwoordigen een geweldige verzameling van deze unieke en gevarieerde schoonheid. Van weelderig bos tot bloeiend koraalrif en van imposante bergen tot uitgestrekte velden: er is zoveel te ontdekken in de mooiste natuurlijke omgevingen van Zweden!

Op dit moment zijn er 30 nationale parken in Zweden. Deze worden beheerd door Naturvårdsverket, het Zweedse Bureau voor Natuurbescherming. Het concept van nationale parken begon in de Verenigde Staten in 1872, met het Yellowstone national park. In navolging daarop was Zweden in 1909 het eerste land in Europa dat nationale parken stichtte als vorm van bescherming van de Zweedse wildernis. Het eerste gebied dat officieel geregistreerd werd als nationaal park was Sarek, in Zweeds Lapland. Datzelfde jaar volgden Hamra, Garphyttan Ängsö, Gotska Sandon, Abisko, Pieljekaise, Stora sjöfallet en Sonfjället.

Meer ontdekken over Zweden? Bekijk hier mijn artikelen

Veel van de nationale parken van Zweden hebben een naturum of informatiepunt - sommarmorgon.com

De hoogste onderscheiding voor natuurgebieden

Zweden kent ontzettend veel natuur en natuurreservaten, maar de status van Nationaal Park is de hoogste onderscheiding die een natuurgebied kan ontvangen. Het zijn deze natuurlijke rijkdommen die het meest de moeite waard zijn om te beschermen, zodat ook latere generaties ervan kunnen genieten. Veel van de nationale parken hebben een bezoekerscentrum en uitgestippelde wandelroutes, zo kun je optimaal genieten van de natuur! De nationale parken van Zweden zijn het hele jaar door gratis te bezoeken.

De eerste nationale parken in Zweden werden vrij willekeurig opgericht op basis van hun schoonheid of toeristische waarden. In 2008 werd er echter een nieuw nationaal plan ontwikkeld, dat duidelijkere criteria heeft als het gaat om het selecteren en beheren van gebieden. Sindsdien zijn sommige parken uitgebreid, maar zijn er ook elf gebieden geselecteerd die op de lijst staan als mogelijk toekomstig nationaal park.

Meer outdoor in Scandinavië? Check al mijn hiking artikelen hier!

Amy in Skuleskogen NP
Amy en Siggy in Tresticklan - sommarmorgon.com

Dit zijn de nationale parken van Zweden

In onderstaand overzicht vind je alle nationale parken van Zweden opgesomd, verdeeld over de regio’s Zuid-Zweden, Midden-Zweden en Noord-Zweden. Op een Google Maps kaart heb ik alle parken gemarkeerd, zodat je kunt bekijken of er een in de buurt is van jouw vakantiebestemming. De rood gekleurde nationale parken bevatten een link naar een artikel op deze site.

De nationale parken van Zweden hebben al jaren mijn interesse en ik zou het een uitdaging vinden om alle parken te bezoeken, hoewel ik weet dat sommigen moeilijker bereikbaar zijn dan anderen. Bij ieder park zal ik kort iets vertellen en waar mogelijk doorlinken naar een artikel dat ik reeds over dit natuurgebied geschreven heb.

De nationale parken in Zuid-Zweden

1. Dalby Söderskog

Dit park in Skåne is een uitzonderlijk bos van loofbomen en ook een bos dat echt nog flink in beweging is. Aan het begin van de 20e eeuw waren hier nog vooral eiken- en beukenbomen. Nadat begrazing werd verboden, veranderden de omstandigheden in het gebied en kwam er ook steeds vaker andere begroeiing voor.

Stenshuvud National Park - betoverend mooi - sommarmorgon.com

2. Stenshuvud

Stenshuvud NP ligt aan de zuidoostelijke kust van Zweden. In dit kleine natuurgebied kijk je vanaf een rots van 97 meter prachtig uit over zee. Ook vind je zandstranden en weelderige bossen. Een paradijs voor vogelspotters!

>> Lees het artikel over Stenshuvud National Park

Söderåsens national park in Zweden - sommarmorgon.com
Uitzicht over Söderåsens nationalpark - sommarmorgon.com

3. Söderåsen

Söderåsen is een heuvelrug op 212 meter boven de zeespiegel. Als je hier gaat wandelen loop je door berkenbos en langs stromende beekjes, indrukwekkende hellingen en panoramische uitzichten over de ravijnen. Zeer de moeite waard!

>> Lees het artikel over Söderåsen Nationaal Park

4. Store Mosse

Storre Mosse is eigenlijk een groot veenmoeras, dat over een periode van tenminste 8.000 jaar is opgebouwd. Er liggen twee natuurreservaten naast, wat het beschermde gebied nog groter maakt.

5. Åsnen

Een landschap van meren, eilanden, beukenbos en drasland. 75% van het oppervlakte hier bestaat uit water. En durf jij de mytische Trollenberg te bezoeken met het gezin?

6. Blå Jungfrun

De granieten rots hier is dé reden dat dit gebied tot nationaal park werd uitgeroepen. Er is een overvloedig vogelleven. Iedere zomer zijn er boottochten vanaf Oskarshamn en Öland naar Blå Jungfrun.

7. Norra Kvill

Omgevallen stammen, enorme rotsblokken en torenhoge bomen dragen ertoe bij dat dit gebied een soort kleine wildernis is. Er is ook een klein bosmeer, met prachtige waterlelies.

Veel van de nationale parken van Zweden hebben een naturum of informatiepunt - sommarmorgon.com

8. Kosterhavet

Kosterhavet is een marien park, wat betekent dat het grotendeels uit water bestaat. In dit gebied leven veel zeealgen en zeedieren, die nergens anders in Zweden voorkomen. Om er te komen moet je met de boot. Het eiland is autovrij.

>> Lees het artikel over Kosterhavet Nationaal Park

Tresticklan Bridge - sommarmorgon.com
Tresticklan is een van de nationale parken van Zweden

9. Tresticklan

Tresticklan ligt tegen de grens met Noorwegen, op zo’n 2,5 uur ten noorden van Göteborg. Dit kloofvallei landschap biedt een uitgestrekt oerbos, moerasgebieden en een groot aantal meren. Hier vind je bomen van meer dan 250 jaar oud!

>> Lees het artikel over Tresticklan Nationaal Park

10. Djurö

Djurö is een groep van 30 eilanden en rotseilandjes midden in het Vänern meer en juist die afzondering is zo boeiend aan dit gebied. Het is een bekend gebied voor watersportgerelateerde recreatieve activiteiten.

Wandelen in Tiveden National Park

11. Tiveden

Karakteristiek door grillige rotsen en schilderachtige meren. Ideaal voor avonturiers die houden van rotsachtige paden en betoverende vergezichten.

>> Lees het artikel over Tiveden Nationaal Park

12. Garphyttan

Ga je hier in het voorjaar naartoe, dan tref je eindeloze bloementapijten en omringende naaldbossen aan. Een deel van het park maakte ooit deel uit van het landgoed van oude mijneigenaren.

Tyresta National Park
Tyresta National Park

13. Tyresta

In dit gebied vind je eeuwenoude knoestige dennenbomen, die omringd worden door glinsterende meren en groene mossen. Dit is het grootste oerbos in het zuiden van Zweden.

14. Gotska Sandön

Het meest eenzame eiland in de oostzee, met prachtige zandstranden, zeehonden en dennenbossen van verschillende leeftijden. Er gaan boten vanaf Fårösund or Nynäshamn.

15. Ängsö

Ängsö National Park ligt in de noordelijke archipel van Stockholm en staat vooral bekend om de bloemenpracht. Je komt er per boot.

De nationale parken in Midden-Zweden

16. Färnebofjärden

Dit is een uniek rivierenlandschap in de Dalälven rivier. De meren, watervallen, moerassen, bossen vormen de perfecte thuisbasis voor meer dan 200 vogelsoorten. Of je nu gaat wandelen, vissen of vogels kijken: hier kom je zeker tot rust!

17. Fulufjället 

Dit park is de thuisbasis van de hoogste waterval van Zweden, Njupeskär, en uitgestrekte bossen. Perfect voor wandelaars die op zoek zijn naar ongerepte natuur.

18. Hamra

Hamra is een park van 1383 hectare groot en is het meest bekend om het eeuwenoude, ongerepte bos. Ook bevinden zich in dit bos veel moerassen, die zowel populair zijn bij vogels als wandelaars.

19. Töfsingdalen

Weelderige oerdennen- en sparrenbossen worden hier afgewisseld met stromende watertjes, kleine meren en keienvelden.

20. Sonfjället

De prachtige contouren van de Sonfjället berg steken hier af tegen de boskammen van Härjedalen. Deze bergen staan bekend als een belangrijk toevluchtsoord voor beren.

Wandelen in Skuleskogen National Park (Höga Kusten) - sommarmorgon.com

De nationale parken in Noord-Zweden

21. Skuleskogen

Skuleskogen is een fantastisch natuurgebied aan de Hoge Kust waar bergen, oerbossen en een grandioos uitzicht op de zee samenkomen. Belangrijkste highlight? De 200 meter lange kloof Slåttdalsskrevan. 

>> Lees mijn artikel over Skuleskogen Nationaal Park

22. Björnlandet

Dit natuurgebied in Zweeds Lapland bevat duidelijke sporen van bosbranden tussen alle naaldbomen, moerassen en kortmossen. Het gebied wordt ook gebruikt voor rendierhouderij.

23. Pieljekaise

Er zijn twee gemarkeerde hiking trails in Pieljekaise, dat in het Arjeplog gebergte ligt. Het park dankt zijn naam aan de berg die in het Sami ‘Bieljijgájse’ heet, wat ‘oorberg’ betekent. De twee toppen van de berg zien er in profiel uit als een oor.

24. Haparanda Skärgård

De meest noordelijke archipel van Zweden, vlakbij de Finse grens, die uit honderden kleine eilandjes bestaat. Het gebied met veel lange zandstranden, heeft een interessante geschiedenis.

25. Muddus/ Muttos

Watervallen en diepe kloven worden hier afgewisseld met intacte oerbossen. Hier in het noorden van Zweden wordt de natuur echt met rust gelaten. Ervaar die stilte tijdens je verblijf.

26. Sarek

Sarek NP is een wildernisparadijs met majestueuze bergen, ongerepte valleien en de iconische 35-kilometer lange Rapadalen vallei. Dit wordt vaak beschouwd als hét mooiste nationale park van Zweden.

27. Padjelanta/ Badjelànnda

Badjelànnda is de Sami naam voor dit berglandschap met uitgestrekte hoogvlakten en grote meren. De hele Padjelanta trail is 150 – 160 kilometer lang, maar je kunt deze ook opsplitsen door een helikoptervlucht.

28. Stora Sjöfallet/ Suor Muorkke

Ken je het kinderboek over Nils Holgersson? Het Akka bergmassief uit dat boek ligt in dit gebied en wordt ook wel ‘de Koningin van Lapland’ genoemd. Bergruggen, keienvelden en diepe valleien wisselen elkaar hier af.

29. Abisko

Gelegen in Lapland, beroemd om het noorderlicht. Hier omlijsten prachtige bergen de Abiskodalen-vallei met bloeiende alpenweiden, stroomversnellingen én het grootste bergmeer van Scandinavië. Tijdens de zomer kun je hier de middernachtzon goed waarnemen.

30. Vadvetjåkka

In het autovrije gebied tegen de grens met Noorwegen ligt Vadvetjåkka. Het gebied is genoemd naar de gelijknamige berg en het zijn voornamelijk kale berggebieden boven de boomgrens.

Verschillende wandelroutes in Stenshuvud National Park in Skåne - sommarmorgon.com

Veelgestelde vragen

Wat is het mooiste natuurgebied van Zweden?

Hoewel smaken en meningen verschillen, wordt Sarek Nationaal Park algemeen gezien als het mooiste natuurgebied van Zweden. Dat is niet voor niets: naast meer dan honderd gletsjers vind je hier tien van de hoogste bergen van Zweden.

Hoeveel nationale parken heeft Zweden?

Op dit moment kent Zweden 30 nationale parken, die gratis toegankelijk zijn. Mogelijk wordt dit aantal uitgebreid in de toekomst. Alle nationale parken zijn autovrij.

Mag je vuur maken in de nationale parken van Zweden?

Dit verschilt per park. In veel parken zijn er aangewezen plaatsen waar je een kampvuurtje kunt maken, zolang er geen restricties gelden (wat soms gebeurt in droge periodes).

Speciale tips

Ga je wandelen op een van de uitgestippelde wandelroutes in de parken, dan volstaat waarschijnlijk een paar comfortabele schoenen, wat proviand en geschikte kleding. Maar ga je wandelen in een park in de bergen, zorg dan dat je goed bent voorbereid (als het gaat om voorraad én de juiste kleding). Houd te allen tijde de weersvoorspellingen goed in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder