Wandelen in Skuleskogen National Park (Höga Kusten)

Wandelen in Skuleskogen National Park (Höga Kusten) - sommarmorgon.com

Afgelopen zomer maakten Maurice en ik een rondreis door Finland en oost- en midden Zweden. We besteedden een paar dagen aan de Hoge Kust, een prachtig gebied aan de Botnische Golf. Tijdens ons bezoek maakten we ook een wandeling door Skuleskogen National Park. Een fantastisch natuurgebied waar bergen, oerbossen en een grandioos uitzicht op de zee samenkomen.

Rotsen en bossen aan de oostkust van Zweden - sommarmorgon.com
In skuleskogen national park liggen diverse uitgestippelde wandelroutes - sommarmorgon.com

Over Skuleskogen National Park

Het Skuleskogen National Park (Skogen = het bos) maakt deel uit van het Werelderfgoed Hoge Kust, aan de oostkust van Zweden. Het natuurgebied beslaat 30.62 km2 en bevat zo’n 30 kilometer aan uitgestippelde wandelroutes. Skuleskogen werd in 1984 het 19e nationale park van Zweden. De natuur hier biedt unieke omstandigheden voor planten die normaal gesproken niet op deze breedtegraad groeien. De meest populaire bezienswaardigheid in dit park is de 200 meter lange kloof Slåttdalsskrevan met haar 30 meter hoge granieten muren.

Rondreis door Finland en Zweden in 3 weken in de zomer: dit was onze route!

Prachtig uitzicht op de Baltische zee - sommarmorgon.com

Ieder jaar weten zo’n 20.000 bezoekers hun weg naar Skuleskogen te vinden en dat is niet gek, want naast de prachtige uitzichten op de zee, prachtige meren en groene valleien is het gebied ook geologisch erg interessant. Het gebied heet niet voor niets de Hoge Kust: dit gebied heeft met een hoogte van ca. 286 meter boven zeespiegel, de hoogste kustlijn ter wereld. Ooit lag een groot deel van deze regio nog onder de zee, maar door het smelten van ijsmassa sinds de meest recente ijstijd kwamen delen van het land omhoog. En de grond stijgt nog altijd jaarlijks zo’n 8 mm.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd het park aangetast door grootschalige houtkap, maar dit werd aan het einde van die eeuw een halt toegeroepen. Dat betekent dat veel bomen inmiddels meer dan 100 jaar oud zijn. Dat resulteert in weelderig bos waar je heerlijk kunt wandelen langs beekjes en over rotsen terwijl je betoverd wordt door het uitzicht. Zowel het park als de rest van de Hoge Kust staan sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Meer lezen over de nationale parken van Zweden? Bekijk dan deze link!

Drie ingangen leiden tot prachtige bezienswaardigheden - sommarmorgon.com

Drie ingangen leiden tot prachtige bezienswaardigheden

Je kunt Skuleskogen National Park verkennen vanuit drie ingangen: noord, zuid en west. Vanuit iedere ingang lopen diverse wandelroutes die leiden naar talloze bezienswaardigheden. De Slåttdalsskrevan is natuurlijk een highlight die je zeker moet bezoeken, maar er zijn nog vele anderen. Slåttdalsberget is met 280 meter de hoogste top zeker de moeite waard, of loop langs de oude boerderij Näskebodarna uit midden 19e eeuw. Ook zijn er meren en strandjes waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen in de zomer.

Ingang zuid:

De zuidelijke ingang is de meest gebruikte toegangspoort tot het park, omdat deze het dichtst bij de Slåttdalsskrevan kloof ligt. Vanuit hier kun je ook gemakkelijk een langere wandeling maken, zoals een rondje door het hele park. Let op: wil je Slåttdalsskrevan bezoeken met kinderen, houd er dan rekening mee dat sommige punten van deze route erg rotsachtig en ongelijk zijn.

Ingang west:

De westelijke ingang is het meest toegankelijk vanaf de weg. Vanuit hier is de route naar Slåttdalsskrevan het langst, maar er is onderweg ook heel veel te zien. Deze ingang is bovendien erg geschikt als je een wat kortere wandeling wil maken, maar toch een goed beeld wil hebben van het park.

Ingang noord:

Vanuit de noordelijke ingang ben je relatief snel bij diverse highlights, maar ook hier is het terrein vrij rotsachtig en steil. Let daarop als je met kinderen gaat wandelen.

Bij iedere ingang zijn er enkele rolstoelvriendelijke paden aangelegd, die leiden naar mooie uitzichtpunten. Alle ingangen zijn bovendien geschikt voor campers en het is toegestaan om op de parkeerplaats te overnachten.

Op vakantie met je hond naar Zweden of Noorwegen: alles wat je moet weten!

Amy in skuleskogen np - sommarmorgon.com
Siggy in Skuleskogen NP - sommarmorgon.com

Onze wandeling door Skuleskogen National Park

Wij bezochten het park dus in de zomer van 2022. Onze hond was op het moment van ons bezoek een half jaar oud, dus we wilden nog wat voorzichtig zijn met lange wandelingen. Daarom kozen we ervoor om de highlight Slåttdalskrevan (helaas!) niet te bezoeken, maar voor een kortere wandeling te gaan.

We startten onze route bij ingang West en we zetten koers op de Långtjärnsthällorna route. Dit is een korte route naar een mooi uitkijkpunt. Over een deel van de route, zeker door wat drassig gebied, liggen houten planken die goed bijgehouden zijn. Dat is niet heel uitdagend, maar het loopt natuurlijk wel heel fijn. Het natuurbeeld is wel heel mooi, met de smalle hoge bomen die ik vaker zie in Zweden. Maar echt mooi wordt het pas als we in wat rotsachtig gebied komen en het uitzicht over de Botnische zee voor ons opduikt. Prachtig! Dit is dan ook de perfecte plek voor een korte stop.

De Långtjärnsthällorna route is dus een redelijk korte wandeling: uiteindelijk wandelen we een kleine 3 kilometer. Dat was op dat moment meer dan genoeg voor onze kleine draak en we hebben toch een goede eerste indruk kunnen krijgen van het natuurgebied. Ik zou de kloof echter graag toch eens bezoeken, dus we komen hier zeker nog terug! Inmiddels is Siggy een stuk langere wandelingen gewend, dus dan kan ze gezellig mee.

Eekhoorntje in Skuleskogen - sommarmorgon.com

Hier vind je dit prachtige gebied en zo kom je er

Skuleskogen National Park ligt vlakbij het plaatsje Docksta, ca. 40 kilometer van Örnsköldsvik. Alledrie de ingangen zoals beschreven in dit artikel, zijn goed bereikbaar vanaf snelweg E4. Ze staan aangegeven met duidelijke bewegwijzering vanaf de weg. Met het openbaar vervoer? Neem dan bus 50 vanaf Örnsköldsvik of Härnösand. Deze brengt je naar ingang west.

Een goede start voor je wandeling door Skuleskogen National Park is trouwens het Naturum Höga Kusten. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek én hier hebben ze kaarten met de diverse wandelroutes. Liever een digitale kaart bekijken? Klik hier!

Naturum Höga Kusten
Skuleberget
870 33 Docksta

Parkeren is gratis.

Leuk om te bezoeken in de buurt: Naturkompaniet outdoorwinkel en outlet Örnsköldsvik

Entre Väst van Skuleskogen national park - sommarmorgon.com

Veelgestelde vragen over Skuleskogen

1. Mag je (wild)kamperen in Skuleskogen National Park?

Je mag kamperen in het park, maar alleen op de aangewezen plekken en maximaal 1-3 nachten achter elkaar.

2. Mag je vissen in Skuleskogen?

Nee, dit is niet toegestaan.

3. Kan ik in Skuleskogen national park vliegen met een drone?

Nee, dit is niet toegestaan.

4. Mag mijn hond mee tijdens mijn bezoek aan Skuleskogen National Park?

Honden zijn uiteraard toegestaan, maar moeten te allen tijde aangelijnd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder