Met de kano op beversafari in Dalarna

Met de kano op beversafari in Dalarna zonsondergang

Het is een van de meest bijzondere ervaringen die ik ooit heb gehad: met de kano op beversafari in Dalarna. Een paar jaar geleden gingen wij met Nordic Discovery rond zonsondergang op pad om deze beestjes in het wild te spotten. Voorzichtig en heel stil begeef je je op het water naar beverrijke gebieden terwijl de zon zich in het water laat zakken. Wil je eens een waanzinnige ervaring opdoen tijdens je verblijf in Zweden? Dan zou deze tip zeker niet mogen ontbreken op je lijstje!  

Met de kano op beversafari in Dalarna 01

Over Nordic Discovery

Nordic Discovery is gestart in 2003 door echtpaar Mikael en Rosario Nilsson. Het bedrijf, dat gecertificeerd is door de Zweedse vereniging voor ecotoerisme, laat geïnteresseerden kennismaken met de pure natuur uit het natuurreservaat rond Malingsbo-Kloten (dat ligt in het zuiden van Dalarna). De certificering betekent dat ze al hun activiteiten ecologisch duurzaam proberen te maken, actief bijdragen en ondersteunen aan het behoud van de natuur. Nordic Discovery biedt verschillende soorten activiteiten aan. Zo kun je er gewoon kano’s en kajakken huren, maar doen ze ook wildlife tracking tours en eland safari’s onder begeleiding. Tot slot kun je op beversafari met een kano, natuurlijk ook onder begeleiding van een gids. En precies dat deden wij.

Met de kano op beversafari in Dalarna - kapotte bomen

Op beversafari met de kano

Wij kozen voor een beversafari in de avond met daarbij een wildernis diner. De starttijd van de tour hangt af van het tijdstip dat de zon onder gaat, dus dat kan gedurende het seizoen nogal variëren. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat de tour eindigt wanneer het volledig donker is en je start dan vijf tot zes uur eerder. Het is immers in de avond(schemer) dat de bever het meest actief is.

Wij melden ons om 18.30 uur, waarna we samen met eigenaar en gids Mikael een driegangen maaltijd eten, gemaakt van lokale ingrediënten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan groenten en bessen uit het bos, maar ook elanden- of rendiervlees als je dat wilt. Ondertussen vertelt Mikael meer over de achtergrond van zijn werk én geeft hij je instructies over wat er tijdens de tour van je verwacht wordt. Concreet betekent dat: instructies voor het peddelen, instructies voor gebarentaal en meer informatie over de bevers zelf.

Met de kano op beversafari in Dalarna - zwemmende bever collage

Prachtige natuur

Terwijl het langzaam begint te schemeren stap je in de auto en rijd je diep het bos in, waar de kano’s te water gaan. Nogmaals wordt ons op het hart gedrukt om heel zachtjes te doen, omdat het een vereiste is om deze hardwerkende knaagdieren daadwerkelijk te kunnen zien. Zodra we op het water zijn, merken we al direct dat absolute stilte geen overbodige luxe is. Je bent zover afgezonderd van de buitenwereld, dat je echt niets anders hoort dan de geluiden van de natuur. Zelfs het geklik van mijn spiegelreflexcamera blijkt ineens een oorverdovend lawaai, dus we spreken af dat we een seintje krijgen wanneer we die mogen gebruiken. Overigens had ik er niet veel aan, want op dat moment had ik nog geen goede zoomlens.. dus ik besluit enkele foto’s te maken en verder vooral te genieten van wat we zien.

Heel rustig varen we in de richting van de burchten en dammen die de dieren hebben aangelegd. Onderweg zien we al snel de afgeknaagde bomen langs de waterkant liggen. Ja, hier is de bever echt actief. We hebben geluk: al heel snel zien we een eerste bever zwemmen. Vervolgens zien we er nog een, die ons al snel in het vizier heeft. Hij klapt met zijn staart op het wateroppervlakte en zwemt snel weg. Misschien toch teveel geluid gemaakt? We varen heel rustig verder en blijven steeds op gepaste afstand. In de tijd die volgt zien we verschillende bevers. Zwemmend in het water, bij de eigen burcht, maar allemaal bezig. Ondertussen zakt de zon steeds verder het water in en kleurt de lucht felrood. Een adembenemend uitzicht en ik ben zwaar onder de indruk. En dat gevoel blijft nog wel even hangen.. wat zou ik dit graag nog eens over doen!

Met de kano op beversafari in Dalarna zonsondergang rode lucht

Meer informatie

Meer informatie over de plek waar wij onze beversafari boekten?

Nordic Discovery
Handelsbobacken 2, Kloten
714 91 Kopparberg
Zweden (Dalarna)

Ter informatie: de tour is ook beschikbaar voor kinderen. Het peddelen is niet zwaar en gaat op een heel rustig tempo. Overleg vooral even met de eigenaren als je twijfelt.

De beversafari is te boeken met en zonder overnachting en eventueel in combinatie met een elandsafari. Een beversafari zoals wij die boekten (incl. diner) kost 1500 SEK. Omgerekend is dat ongeveer 150 euro per persoon.

21 Reacties

 1. 17 februari 2019 / 17 februari 2019

  Een beversafari… Ik wist niet dat dit bestond. Het lijkt me heel leuk om te doen, zeker omdat het op het water is.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 februari 2019 / 18 februari 2019

   Wij kwamen er ook per toeval op, maar het is echt heel bijzonder om eens mee te maken want het zijn heel bijzondere beestjes. En het is zo mooi.. niet in de laatste plaats door de stilte en het natuurschoon.

 2. 17 februari 2019 / 17 februari 2019

  Ben al wel in Zweeds Lapland geweest, maar nog nooit in daarna. Is dat in midden Zweden?

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   17 februari 2019 / 17 februari 2019

   Yes, Dalarna is een provincie in Midden-Zweden en Malingbo-Kloten ligt in het zuiden van deze provincie :-)

 3. 17 februari 2019 / 17 februari 2019

  Wauw, wat een prachtige foto’s en ervaring!?

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 februari 2019 / 18 februari 2019

   Wat lief, dankjewel!

 4. 17 februari 2019 / 17 februari 2019

  Dit lijkt me onwijs leuk om te doen, helemaal mijn ding. Je hebt prachtige foto’s gemaakt, heel mooi.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 februari 2019 / 18 februari 2019

   Dankjewel voor je lieve compliment! Het is echt een aanrader om eens te doen, zo bijzonder!

 5. 17 februari 2019 / 17 februari 2019

  Wat een ontzettend gave toch heb je gemaakt. Helemaal is mijn man met geen mogelijkheid in een kano te krijgen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 februari 2019 / 18 februari 2019

   Wat jammer! Ze organiseren ook andere safari’s, dat is dan wellicht meer iets voor je man haha

 6. 18 februari 2019 / 18 februari 2019

  Wauw wat ziet dit er fantaaastisch mooi en gaaf uit zeg!!

 7. 19 februari 2019 / 19 februari 2019

  Als je geen bevers zou zien, zou het alsnog spectaculair zijn. Wow, dat uitzicht!

 8. 19 februari 2019 / 19 februari 2019

  Wat een prachtige foto’s en dat lijkt me inderdaad een bijzondere ervaring. Dat ga ik onthouden als ik ooit nog naar Zweden ga!

 9. 19 februari 2019 / 19 februari 2019

  Prachtige foto’s! Ik zou graag nog eens naar Zweden gaan of een rondtrip doen in Scandinavië met een stop in Zweden :)

 10. íngrid
  19 februari 2019 / 19 februari 2019

  wauw wat gaaf zeg. en die laatste foto: prachtig

 11. 21 februari 2019 / 21 februari 2019

  Wauw wat bijzonder! Prachtige foto’s. Ik zou graag eens naar Zweden of andere delen van Scandinavië gaan.

 12. 23 februari 2019 / 23 februari 2019

  Wauw, die zonsondergang is prachtig! En wat een bijzondere ervaring, zo’n beversafari. Het klinkt zeker als iets onvergetelijks. Nordic Discovery klinkt overigens ook echt als een mooi initiatief.

 13. 23 februari 2019 / 23 februari 2019

  Oh dat lijkt me echt wel heel tof zeg<3 Lijkt me zeker een bijzondere ervaring… Mooie foto's ook bij dit artikel :-)

 14. 24 februari 2019 / 24 februari 2019

  Wauw, dat ziet er echt adembenemend uit! Lijkt mij heel erg bijzonder, dat zal zeker een toffe ervaring zijn geweest! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder