Na een lange winter is het eindelijk voorjaar! We beginnen dit fijne seizoen met de prachtigste bloesem die de stad weer kleur geeft. Ik besloot een kijkje te gaan nemen bij Botaniska, de botanische tuin van Göteborg. Een oase van rust en schoonheid, op een steenworp afstand van de drukte van de stad! En extra mooi in deze tijd van het jaar, nu de bomen zo kleurrijk zijn.
Een stukje geschiedenis en achtergrond
De botanische tuin van Göteborg, Botaniska, werd in 1923 ingehuldigd naar aanleiding van de grote jubileumtentoonstelling van de stad. De Zweedse landschapsarchitect Carl Skottsberg kreeg de opdracht om de tuin aan te leggen. Het strekt zich uit over een indrukwekkende oppervlakte van 175 hectare, waardoor het een van de grootste botanische tuinen van Europa is. Niet voor niets komen er ieder jaar ruim een half miljoen bezoekers op af.
De tuinen huisvesten een uitgebreide collectie van meer dan 20.000 plantensoorten uit meer dan 130 landen, waaronder zeldzame en bedreigde exemplaren uit alle hoeken van de wereld. Van kleurrijke bloemen tot majestueuze bomen en exotische planten, er is het hele jaar door ontzettend veel moois te zien. Botaniska grenst aan het naastgelegen natuurgebied Änggårdsbergen, waar zich ook de wetenschappelijke bomencollectie van Botaniska, het Arboretum, bevindt. Je kunt hier als het ware een rondje over de wereld lopen, gelet op alle verschillende soorten bomen die hier groeien.
Botaniska speelt een belangrijke rol in onderzoek en educatieve faciliteiten, maar daarnaast is het door de weelderige plantencollecties en prachtige landschappen natuurlijk vooral een must-visit voor natuurliefhebbers van alle leeftijden.
Lees meer: Wandelen in natuurreservaat Änggårdsbergen in Göteborg
Wat kun je zien in Botaniska?
Het is heerlijk om gewoon door de botanische tuinen van Göteborg te struinen. Neem daar gerust een paar uur de tijd voor. De tuin is verdeeld in diverse secties. Zo zijn er glazen kassen, een kruidentuin, een rozentuin en nog veel meer. Er is volop informatie over deze secties, de tuin én de geschiedenis ervan. In de (kassen van de) botanische tuinen worden vaak tentoonstellingen en activiteiten gehouden, zoals de grote Japanse kersenpicknick in april om de bloei van de Japanse kersenbloesem te vieren.
Wat ik zelf erg leuk vind is het gebied is het ‘Vandra i det vilda’ (“wandel in het wild”). Dit is een wandeling in de wat ruigere delen van Botaniska, voorbij het hoofdpad. Je loopt hier langs kronkelende paden en trappen en wordt uiteindelijk getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad. In de app “Botaniska” vind je meer informatie over deze wandeling.
Er is ook een winkeltje waar je planten én allerlei leuke cadeautjes kunt kopen. Ik moet zeggen dat het toch altijd wel erg verleidelijk is om hier van alles mee te nemen na een bezoek.
Let op: tot en met 2027 wordt er in Botaniska gewerkt aan onder meer nieuwe kassen en een nieuw bezoekerscentrum, waardoor je een klein deel van het gebied nu niet kunt bezoeken.
Meer lezen: bekijk mijn overzicht met alle Göteborg artikelen!
Faciliteiten en voorzieningen
Heb je honger of dorst gekregen na een flinke wandeling door Botaniska? Neem dan plaats op het terras van Botaniska Paviljongen. Hier kun je genieten van een goede lunch, een ijsje of lekkernijen voor de fika. De focus van het restaurant ligt op het aanbieden van vegetarische opties. Je kunt ook bij het paviljoen terecht om een picknick te kopen om elders in het park op te eten.
Het is toegestaan om zelf picknick spulletjes mee te nemen en op een van de grasvelden plaats te nemen. Zorg er wel voor dat je je afval weer meeneemt bij vertrekt. Gebruik van een grill is verboden.
Er zijn diverse speeltuintjes voor kinderen. Toiletten zijn beschikbaar bij de entree en op meerdere plekken verderop in de tuinen. In het bezoekerscentrum zijn van april t/m oktober gratis rolstoelen te lenen. Deze dien je vooraf te reserveren. Kijk hiervoor op de website.
Openingstijden en toegangsprijs
De openingstijden van Botaniska variëren afhankelijk van het seizoen, maar over het algemeen zijn de tuinen het hele jaar door geopend voor bezoekers. Het bezoekerscentrum is in de wintermaanden (oktober – maart) dagelijks geopend van 12.00 tot 16.00 uur en in de zomermaanden (april – september) van 10.00 tot 18.00 uur. Het is altijd een goed idee om de officiële website van Botaniska te raadplegen voor actuele openingstijden en eventuele speciale evenementen.
Honden zijn niet toegestaan tussen 1 maart en 30 september. De reden hiervoor is dat sommige planten erg kwetsbaar zijn. In de wintermaanden, wanneer de meest kwetsbare planten in rust zijn, mogen honden wel binnen mits aangelijnd.
De toegangsprijs is een vrijwillige bijdrage van SEK 30,- per persoon (ongeveer €2,50, bedragen: voorjaar 2024). Botaniska is geheel cashfree.
Praktische informatie en toegangsprijs
Adres:
Göteborgs botaniska trädgård
Carl Skottsbergs Gata 22A
Botaniska is gemakkelijk bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Er stoppen diverse bus- en tramlijnen vlakbij de tuinen, zoals tramlijn 1 en 6 (halte ‘Botaniska Trädgården’) en buslijn 52. Bekijk vooral de Västtrafik om te zien welke tram- of buslijn het handigste is.
Kom je met de auto? Dan zijn er diverse (betaalde) parkeergelegenheden in de omgeving van het terrein, maar let op: het aantal plaatsen kan beperkt zijn. Bekijk de Göteborg Parkering app voor meer informatie en om eenvoudig te betalen.
Lees meer: Het openbaar vervoer in Göteborg