Wandelen in natuurreservaat Änggårdsbergen – op een steenworp afstand van Göteborg centrum

Hiken in natuurreservaat Änggårdsbergen

Een van de dingen die ik zo fijn vind aan de stad Göteborg, is de combinatie van het bruisende stadsleven met de alom aanwezige natuur. Op slechts korte afstand van het stadscentrum, vind je bijvoorbeeld het natuurreservaat Änggårdsbergen. Wij maakten er een prachtige winterse wandeling op het moment dat Göteborg bedekt was onder een flinke laag sneeuw. Maar ook zonder sneeuw is het hier fantastisch, dus zeker een must visit voor op je lijstje.

Amy in Änggardbergen 2 - Sommarmorgon.com

Natuurreservaat Änggårdsbergen ligt ten zuiden van Göteborg stad: in ca. 20 minuten reis je met de tram van Brunnsparken naar Änggårdsbergen. Het gebied is verbonden met de Botaniska Trädgården, de botanische tuin van Göteborg en maar liefst 320 hectare groot. Änggårdsbergen is een populair gebied voor wandelaars en mountainbikers. Niet zo gek, met een uitgestrekt landschap waarin dalen en bergkammen, kronkelende wandelpaden en meren elkaar afwisselen.

Meer wandelen in Göteborg? Stora Amundön: een avontuurlijke hike met uitzicht op zee

Wandeling Änggården in de sneeuw - sommarmorgon.com

Het is een heel interessant en heuvelachtig natuurgebied, met veel gevarieerde natuur (heidevelden, meren en bossen) en historie. De natuur die je hier ziet zou, volgens het informatiebord dat we bij een van de ingangen zagen staan, kenmerkend zijn voor de Zweedse westkust. Bezoek bijvoorbeeld de oude begraafplaatsen die dateren uit de bronstijd. Een van die graven ligt op een heuvel van waar je uitzicht hebt op het water en van waar je zelfs kunt kijken tot aan vuurtoren Vinga Fyr. En wat is er nou fijner dan halverwege je wandeling even opladen met een Zweedse fika op een van de heuvels, terwijl je geniet van het uitzicht?

Let op: het maken van vuur is in het hele natuurreservaat verboden, inclusief het gebruik van wegwerpgrills. De enige plek waar vuur maken is toegestaan, is bij de windschuilplaats bij Trindemosse. Honden moeten overal in het gebied aan de lijn worden gehouden.

Onze wandeling door Änggårdsbergen

Er zijn verschillende wandel- en fietspaden die door het gebied slingeren, maar veelal zijn het wat kortere routes. Maar door verschillende routes aan elkaar te koppelen, kun je natuurlijk zelf een mooie langere route creëren. Wij vonden een wandelroute in Komoot, een app waarmee je super makkelijk routes kunt vinden en zelf kunt plannen.

Meer Göteborg? Dit zijn mijn tips voor jouw citytrip in deze stad

Botaniska Trädgården Göteborg - sommarmorgon.com

Onze route start bij de ingang van Botaniska, van waaruit we langs het wijkje Änggården af wandelen. Leuk om eens een Göteborgse buitenwijk te bekijken, waar nu talloze sneeuwpoppen in tuinen staan. Als we het besneeuwde natuurgebied betreden, lijken we zo een sprookje in te wandelen. Denk: besneeuwde brug, bevroren watertjes en witte bomen. Wat heerlijk! Het is trouwens super rustig, slechts een enkele keer komen we andere wandelaars tegen. Maar ik kan mij zo indenken dat het in de zomer veel drukker is.

Axlemossen Göteborg - sommarmorgon.com

Op onze route lopen we langs twee meertjes, de eerste is Axlemossen. Hier stoppen we even om van het uitzicht te genieten. Zo’n open plek vol sneeuw, omringd met bomen: het heeft echt wel iets moois en rustgevends. We wandelen verder, aanvankelijk door het bos met links en rechts wat stroompjes water. En dan wordt het tijd om langzaam wat te gaan ‘klimmen’: we gaan het – meer open – heidegebied in, waar het tegelijkertijd veel heuvelachtiger wordt.

Besneeuwd Änggårdsbergen in Göteborg - sommarmorgon.com

Als we dan uiteindelijk op het hoogste gebied staan van Änggårdsbergen, geeft het een prachtig uitzicht over zowel het natuurgebied zelf als een deel van de stad. We zien vanuit hier zelfs de grote rode Eriksberg kraan, die recht voor ons appartementje staat. Gelukkig heb ik mijn camera bij me en kan ik de kraan behoorlijk dichtbij halen op de foto. Leuk! Niet lang daarna beginnen we aan de ‘afdaling’ (tussen haakjes, want zo hoog is het nu ook weer niet, haha!) en die blijkt op punten toch veel ijziger en gladder dan we hadden verwacht. Maar we komen veilig beneden en wandelen zo rustig terug naar de ingang van Botaniska. De teller staat uiteindelijk op 6 kilometer.

Door de flinke laag sneeuw die er lag hebben we natuurlijk niet helemaal kunnen zien hoe gevarieerd de natuur hier normaal gesproken is. Maar ondanks dat was het een erg mooie wandeling waar we flink van hebben genoten.

Naturreservat Änggårdsbergen in Göteborg - sommarmorgon.com

Mountainbiken in het natuurreservaat

Zoals ik eerder zei, is mountainbiken in Änggårdsbergen zeer populair. En dat kan ook heel goed, gezien de heuvelachtige omgeving. Echter is het wel van belang om als fietser goed op te letten, zeker omdat hier ook veel wandelaars, hardlopers komen. Op dit moment levert dat nog wel eens conflicten op, dus Botaniska werkt op dit moment aan het gereedmaken van bepaalde gebieden speciaal voor mountainbikers. Een groot deel daarvan is al gereed, dus volg de borden en ga vooral niet off-road van de fietspaden. Dit kan de wortels van de bomen beschadigen en gevaarlijke situaties veroorzaken met andere recreanten.

Let op: wandelaars hebben altijd voorrang op fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder