Spettkaka: een traditioneel dessert uit de provincie Skåne

Spettekaka- een traditioneel dessert uit de provincie Skåne

Nee, het kunstwerk op dit bordje heb ik niet zelf gemaakt. Wel zelf gekocht, telt dat ook? Deze lekkernij was al een beetje afgebrokkeld (lees: opgegeten) voor de foto, maar dat mag de pret niet drukken. Want ik wilde gewoon heel graag eens iets vertellen over Spettkaka. Dit gerecht is een traditioneel dessert uit de Zuid-Zweedse provincie Skåne en zeker iets dat je een keertje moet proeven. 

Ik had het al vaak zien staan in de Zweedse supermarkt: de luchtige kegelvormige torentjes, versierd met wit en roze glazuur. Het sprak tot de verbeelding vanwege het bijzondere uiterlijk, maar kopen deden we het nooit. Tot Heidi in aflevering 2.6 van onze podcast The Swedest Thing me echt adviseerde om toch eens Spettkaka te gaan proeven. Dus besloot ik er een tijd terug toch eens eentje te kopen en me meer te verdiepen in deze Zweedse lekkernij.

Meer Skåne? Bezoek Kiviks Musteri: het appelparadijs van Zweden

Wat is Spettkaka precies? Ik leg het uit in dit artikel - sommarmorgon.com

Wat is Spettkaka dan precies?

De Spettkaka is een traditioneel (na)gerecht uit de Zuid-Zweedse provincie Skåne, dat er behoorlijk spectaculair uitziet. Het is al sinds de 17e eeuw populair in deze regio en heeft zelfs de status van Protected geographical indication (PGI) van de EU. Dit kenmerk benadrukt de sterke relatie tussen een specifieke geografische regio en de naam van het product. Dat betekent dat tenminste een van de processen in de productie, verwerking of bereiding uit die bepaalde regio komt. Dus net zoals Champagne alleen uit de Champagnestreek in Frankrijk komt, is het alleen echte Spettkaka als het uit Skåne komt. Het is dan ook een belangrijk uit het Scaniaanse erfgoed.

Spettkaka is dus een dessert dat eruit ziet als een kegelvormig torentje. Een mengsel van eieren, aardappel(zet)meel en suiker (ingrediënten die je in dit landbouwrijke gebied veel vindt) wordt bewerkt tot een draderig deeg. Het gerecht wordt gemaakt aan een draaiend spit boven een open vuur, terwijl de linten beslag een voor een over elkaar worden gedrapeerd. Iedere Spettkaka bevat zo’n 9 tot 10 lagen deeg en een nieuwe laag kan pas worden aangebracht als de voorgaande laag droog is. Een tijdrovend proces! De laatste stap in het proces is het toevoegen van een laagje glazuur in twee kleurtjes. De meestvoorkomende kleuren zijn roze en wit, zoals op de foto.

Meer Skåne? Proef de heerlijke taartjes van café/bakkerij Olof Viktors

De luchtige structuur van dit typisch Zuid-Zweedse dessert komt door de vele laagjes deeg - sommarmorgon.com

Hoe eet je dit bijzondere gerecht?

Het resultaat is een knapperig dessert variërend in grootte van enkele centimeters tot zelfs meer dan een meter hoog! En, het ziet er ook nog eens heel bijzonder uit, zeker de grotere varianten. De grote taartjes worden met een speciaal mes in kleine blokjes gezaagd, omdat de druk die een gewoon mes uitoefent ervoor kan zorgen dat het geheel uit elkaar valt. Bij een kleinere variant gebruik je gewoon een scherp mes, waarmee je het torentje in stukjes snijdt.

Bij het zien van de luchtige substantie moet ik een beetje denken aan merengue, alleen dan dus met aardappelmeel in plaats van suiker (voordeel: glutenvrij!). Maar eerlijk is eerlijk: daardoor wordt het wel wat droog. Het is de glazuur die het dessert toch nog wat zoeter maakt. Ik zou dus ook niet per se aanraden om het op zichzelf te eten zonder iets extra’s erbij. In die vorm vond ik het althans niet per se heel lekker, moet ik eerlijk bekennen. Er bleef van onze Spettkaka in elk geval nog wel een stuk over. Ik kan mij trouwens wel voorstellen dat het in combinatie met ijs, slagroom en/of vers fruit heel goed past. Of misschien met een zoet dessertwijntje. Ook lekker!

Meer Skåne? Bekijk alle artikelen over deze prachtige Zuid-Zweedse provincie

Wanneer eet men dan dit Spettkaka dessert? Eigenlijk is dat het hele jaar door bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld als afsluiting van een diner of bruiloft. Maar de echte piekmomenten voor de bakkers van dit gerecht schijnen toch rond Kerst en Midzomer te liggen.

Heb jij Spettkaka al eens geprobeerd en zo ja, wat vond je ervan?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder