Hotspot | Olof Viktors (Skåne)

Olof Viktors

Hej allemaal! Vorige week spendeerde ik vier heerlijke dagen in Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Ik was er op uitnodiging van Visit Sweden en de focus lag met name op de vele parken en prachtige tuinen die de regio rijk is. Ik heb van deze reis flink wat videobeelden gemaakt en deze week nog zal de eerste van twee vlogs online gaan komen.. spannend, want ik ben heel benieuwd wat jullie daarvan gaan vinden!

Voor nu wil ik jullie alvast heel graag meenemen naar Olof Viktors, een heel charmant café op het platteland op zo’n 70 kilometer van Malmö. Omdat ik iedereen die het maar horen wil erover vertel en ik er waarschijnlijk zo’n beetje iedere week zou lunchen als ik in de buurt zou wonen, heb ik besloten deze hotspot ook met jullie te delen. Geen #spon, gewoon pure verliefdheid op deze mooie plek. Omdat je deze echt niet mag missen als je een keertje op vakantie gaat naar Zweden (en dat is sowieso een aanrader om te doen vind ik). Lees je mee?

Olof Viktors keukenOlof Viktors knackebrod

Olof Viktors; natuurlijke en gezonde producten

Olof Viktors werd opgericht in 2002 en is een bakkerij, een winkel en een café in één. Hun grote kracht? Het waanzinnige handgemaakte brood (ook knäckebröd) dat wordt gebakken in een steenoven die wordt verwarmd met houtvuur. Dit handwerk zorgt voor veel luchtiger en crunchier brood dan het fabriekswerk dat we hier in de supermarkt hebben liggen. Mensen komen dan ook van heinde en verre om het te kopen. Maar ze hebben niet alleen brood, want ook kun je er terecht voor heerlijk belegde sandwiches (daar ging ik voor!), thee, muesli, ijs, gebak en diverse jamsoorten. Alle producten zijn helemaal homemade, met natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. Alles from scratch tot het uiteindelijke product.

Met een klein team van slechts 3 of 4 bakkers worden alle nieuwe producten zelf bedacht en gemaakt. Er wordt getest en geprobeerd; waarbij sommige dingen soms heel goed werken en sommige recepten linea recta richting prullenbak verdwijnen om niet meer terug te keren. Producten die mij onder andere opvielen waren jam van aardbei en zoethout en marmelade van peer en walnoot. Ik moest even aan dat idee wennen, maar na wat proeven her en der raakte ik toch wel enthousiast over deze bijzondere smaakcombinaties.

Olof Viktors Mårten

Tijdens mijn bezoek aan Olof Viktors kreeg ik een rondleiding van Mårten Göthberg, de eigenaar van de zaak. Een enorm warme en vriendelijke man die echt hart heeft voor de regio Skåne. Dat merkte ik aan alles wat hij me vertelde, maar belangrijker nog: het is te merken aan de keuzes die hij maakt. Zo komen de tomaten voor de sandwiches bij een naastgelegen boer vandaan, net als al het fruit voor de jams. Hij is echt actief bezig met het stimuleren van de lokale bedrijven en dat vind ik een mooie missie.

Mårten vertelde mij: “Onze producten zijn nu op enkele plekken in het buitenland (o.a. Zwitserland en België) te koop, maar we willen niet groter worden dan we nu zijn. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. En dat is prima.” Dat dat de goede keuzes zijn lijkt mij wel duidelijk aan het feit dat Olof Viktors al diverse belangrijke prijzen won, zoals beste café van Zweden in 2013 en de Great Taste Award in Londen in 2008. Voor zover ik begreep is er geen webshop, maar als je nieuwsgierig bent kun je in Luik of Gent terecht. Of natuurlijk gewoon in Zweden. Want must visit.

Olof Viktors indoor outdoorOlof Viktors lunch

En dan mijn lunch? Ik at een Sparrismacka: een sandwich met groene asperges (uit Skåne natuurlijk!). ZO. ENORM. LEKKER. Dit is echt van de beste sandwiches die ik ooit ergens gegeten heb en dat is niet gelogen en zeker geen random promopraatje. Wat absoluut helpt is de fantastische setting waarin je zit te eten. De twee gebouwen waarin de bakkerij en het restaurant gevestigd zijn, zijn een oude stal en bijbehorende woonboerderij (uit 1880). Die woonboerderij is grotendeels intact gelaten en super cosy ingericht. Iedere kamer heeft weer een ander sfeertje; zoals de lichte serre vol groen en het hout en de boekenkasten in een andere kamer. En buiten een variëteit aan tafels en stoelen. Wat een fijne plek!

Oh jongens, er is nog zoveel meer te vertellen. Vooral over het feit dat ik niet uitgekeken raakte en dat we meer dan een uur te lang bleven hangen (en dus later bij de volgende afspraak waren), o.a. omdat ik zo (head over heels) verliefd werd op het eten, de sfeer en de inrichting. Ga naar Zweden, lieve lezers en sla deze plek dan zeker niet over (of volg ze op Instagram voor foto’s van heerlijke baksels). Ik ga sowieso terug, hoe dan ook. Ze hebben er een fan bij.

Zou jij een bezoekje aan dit restaurant overwegen?

Delen:

3 Reacties

  1. 8 juni 2016 / 8 juni 2016

    Ziet er onwijs gezellig en lekker uit! Snap dat je fan bent :)

  2. 8 juni 2016 / 8 juni 2016

    Dat ziet er super uit! Snap zeker dat je fan bent van deze plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder