Een bezoek aan Zweeds warenhuis Gekås in Ullared

Een bezoek aan Zweeds warenhuis Gekås in Ullared - sommarmorgon.com

Ik had er collega’s al geregeld over gehoord: het enorme warenhuis Gekås in de Zweedse plaats Ullared. Het is een van de grootste warenhuizen van Zweden, dat jaarlijks wordt bezocht door zo’n vijf miljoen bezoekers. Het is dan ook een van de populairste bestemmingen: mensen komen van heinde en verre om hier hun aankopen te doen. Maar wat is het precies, waarom is het zo populair en is het die reis waard? Ik vertel je er meer over in dit artikel.

De kaart van megastore Gekås - sommarmorgon

Wat is Gekås in Ullared?

Gekås Ullared werd opgericht in 1963 door Göran Karlsson en is gevestigd in Ullared, in de gemeente Falkenberg (provincie Halland). De winkel werd vernoemd naar de oprichter. De visie was vanaf het begin het creëren van een winkel waar klanten kwaliteitsproducten konden kopen tegen betaalbare prijzen. In de begindagen bestond het assortiment slechts uit schoonmaakjassen voor dames en autojassen voor heren, maar dat aanbod groeide snel. Inmiddels beslaat het warenhuis ongeveer 35.000 vierkante meter aan winkelruimte onder één dak. Ze noemen Gekås in Zweden niet voor niets het Mekka voor shopliefhebbers en een ‘shoppingparadijs’. 

Meer ontdekken? Klik dan door voor mijn artikelen over West-Zweden

Het bedrijfsidee is nu om alles voor en rond in huis dat in een auto mee kan, tegen de laagste prijs te verkopen. En dat kan dus werkelijk van alles zijn: van verzorgingsproducten tot speelgoed voor kinderen, van kleding tot woondecoratie en van kantoorartikelen tot planten. Veel producten worden in grote eenheden verkocht, maar zeker niet alles. Denk aan een 10-pack sokken, om maar iets te noemen. En als je echt fan bent, kun je hier zelfs terecht voor Gekås fanartikelen in de blauw-gele kleuren die we ook kennen van die andere Zweedse gigant. Het warenhuis schijnt zelfs een tv-serie te hebben waar ze een kijkje geven achter de hectische schermen. Het is dus echt een bekende naam hier in Zweden.

Stapels wasmiddel van allerlei merken

Overnachtingsmogelijkheden en restaurants

Het idee van de beste koopjes scoren sloeg enorm aan bij het Zweedse publiek. Inmiddels is het warenhuis zo groot, dat je er met gemak een hele dag kunt rondlopen. En dat doen veel bezoekers dan ook. En niet zomaar een dag: omdat veel mensen van ver komen, maken velen er echt een (jaarlijks) meerdaags uitje van. Het warenhuis speelt daar slim op in, want inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een complete toeristische bestemming, die in de basis draait om zoveel mogelijk shoppen.

Rondom de winkel bevinden zich inmiddels talloze faciliteiten die ervoor zorgen dat je ook daadwerkelijk nog wat langer blijft hangen. Honden zijn niet toegestaan in de winkel, dus er is een drop-in hondenopvang waar je hond overdag terecht kan. Wil je meerdere dagen blijven, dan voorziet de megastore zelfs in overnachtingen, met een camping, hotel en blokhutjes. Er rijdt een shopping bus tussen de verschillende locaties en de winkel, zodat je niet steeds op en neer hoeft met de auto. En het kan nog gekker: Gekås heeft een eigen padelbaan, een zwembad met sauna, een minigolf en meer van dat soort faciliteiten. Een echt complete beleving, dus!

Als je mensen voor meerdere uren of zelfs dagen wilt laten shoppen, dan moet je natuurlijk ook voorzien in eten en drinken. In de winkel zijn maar liefst vier restaurants / bars waar je daarvoor terecht kunt. Maar ook buiten de winkel vind je een terrein met meerdere eetkraampjes, voor als je nog iets kunt gebruiken na het shoppen.

Blikjes frisdrank opgestapeld
Verzorgingsproducten te over, maar ook lege schappen

Onze ervaring bij Gekås Ullared

Omdat ik mijn collega’s zo vaak over deze plek had gehoord, werd ik natuurlijk zelf ook wel nieuwsgierig. Nadat we enkele dagen in Malmö waren voor Eurovision (check hier mijn Eurovision aftermovie!), zijn we op de weg terug naar Göteborg langs Ullared gegaan. We hadden niet de intentie om echt iets te kopen, maar wilden gewoon eens zien waar het nu eigenlijk om gaat hier bij Gekås. Toen we arriveerden in het dorp, viel onze blik al meteen op de volle camping en volle parkeerplaatsen rondom de winkel. Denk aan de gemiddelde meubelboulevard in Nederland op tweede paasdag, vermenigvuldig dat een paar keer en je hebt een aardig beeld. Toch hadden we vrij snel een parkeerplekje gevonden en stapten we het Zweedse shoppingparadijs binnen.

Lees meer: Ontdek meer over Malmö!

De beste manier om Gekås te beschrijven is denk ik de combinatie van Makro, Action en een groot tuincentrum. Franse hypermarché keer tien. Eigenlijk was het gewoon VEEL. Het was een zaterdag en logischerwijs behoorlijk druk. Ik heb een paar foto’s proberen te maken, maar het was vrijwel onmogelijk om geen mensen herkenbaar in beeld te krijgen. Het beeld van de foto’s die ik wel kan publiceren bij dit artikel geeft maar nauwelijks weer hoe groots het echt was. Mensen liepen rond met énorme winkelkarren, vaak meerdere per gezin. Ondertussen werd er driftig gegraaid in de vele bakken met spullen. 

Ondanks dat we niet de intentie hadden om iets te kopen, hebben we toch het een en ander mee naar huis genomen. Vooral praktische producten: het wasmiddel dat we altijd gebruiken en hier goedkoper was dan bij de supermarkt, wat make-up die bijna op was, sokken. We zagen veel A-merken, afgewisseld met onbekendere merken of merkloze items. Niet alles is (significant) goedkoper dan in de reguliere Zweedse winkel, maar van een aantal dingen scheelde het best behoorlijk. Daarnaast heeft de winkel over het algemeen een enorm aanbod in merken en producten.

Graaien in de bakken vol producten - sommarmorgon

Massaconsumptie ten top

Eerlijk toegegeven: we hebben niet alle verdiepingen van de winkel bekeken en dat is om twee redenen. Ik houd eigenlijk niet zo van deze massaconsumptie, die alleen maar draait om meer spullen en meer geld uitgeven. Mijn idee bij een winkel als deze is dat je per definitie met meer naar buiten gaat dan je nodig hebt. Ik denk niet dat de wereld dat nodig heeft. Daarbij was het echt druk in de zaak, wat logisch is op een zaterdag. Daardoor moest je goed opletten waar je liep en ik raakte daar nogal kriebelig van. We hebben dus slechts een aantal secties bekeken en hebben toen (via een van de 70 kassa’s) snel de uitgang opgezocht. Eenmaal buiten wilden we voor vertrek wat eten bij een van de stalletjes. Daar bleek het woord ‘vegetarisch’ echter nog een onbekend begrip, dus dat hebben we maar overgeslagen.

Wat is dan, al met al, mijn conclusie? Ik begrijp dat het super fijn is om hier groot in te kunnen slaan, omdat het onder de streep wel geld scheelt. Als je je tenminste weet te beheersen en niet meer koopt dan je nodig hebt. Maar om eerlijk te zijn kan ik niet begrijpen dat je ergens meerdere dagen op een camping gaat staan, alleen maar om uren in zo’n winkel rond te lopen. Ik kan honderd andere activiteiten opnoemen die ik leuker zou vinden in de regio rondom Ullared-Varberg-Falkenberg. De hype rondom deze winkel ontgaat me dus een beetje en mij is het te massaal. Dus hoewel het leuk was om het eens te zien, acht ik de kans dat we hier nog eens komen niet heel groot. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Mocht je zelf wel in zijn voor een lange shopsessie, dan ben je hier in elk geval zeker aan het goede adres. Veel shopplezier!

Openingstijden van de winkel - sommarmorgon

Openingtijden Gekås Ullared

De openingstijden van het warenhuis verschillen gedurende het jaar, afhankelijk van het seizoen. Gemiddeld genomen zijn dit de openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 07:00 – 20:00 uur
Zaterdag: 06:00 – 20:00 uur
Zondag: 07:00 – 20:00 uur

Tijdens feestdagen kunnen openingstijden afwijken. Ik raad aan om de openingstijden te bekijken voorafgaand aan je bezoek. Bekijk de openingstijden van Gekås hier.

Praktische informatie

Adresgegevens:

Danska vägen 13
311 85 Ullared
(Let op: er is ook een Danska vägen in het nabijgelegen Falkenberg, die moet je dus niet hebben).

Gekås Ullared is rolstoelvriendelijk. Er is een beperkt aantal rolstoelen te leen. Kassa’s 8, 9, 19, 30, 48, 57 en 67 zijn verbreed, zodat je hier met de rolstoel doorheen kan. Meer praktische informatie vind je op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder