Hiken in Zuidwest-Noorwegen: Klim naar de top van Brufjell aan het Flekkefjord

Hiken in Zuid-West Noorwegen: de Brufjell Hike aan het Flekkefjord - sommarmorgon.com

Om eerlijk te zijn associeerde ik het uiterste zuiden van Noorwegen vooral met witte huisjes, grote (zeil)boten en zonnige vakanties. Voor uitdagende wandeltochten moest je in mijn beleving toch wat noordelijker zijn. Maar niets is minder waar! In de zomer van 2023 wandelden wij naar de top van Brufjell, gelegen aan het Flekkefjord. Een wandeling met als resultaat een prachtig uitzicht over de zee, de Noorse kustlijn én de bergen!

De weg naar het beginpunt van Brufjell is duidelijk gemarkeerd - sommarmorgon.com
Langs de route hangen touwen om je te begeleiden op steile hellingen - sommarmorgon.com
Langs de route hangen touwen om je te begeleiden op steile hellingen

Over het Brufjell gebergte

Het Brufjell gebergte ligt in Åna-Sira, net buiten het Flekkefjord in de provincie Agder in Zuid-Noorwegen. De opvallende rotspartijen van Brufjell zijn gemaakt van anorthosiet, een gesteentetype dat ook op de maan voorkomt. Deze plek is vooral een populaire wandelbestemming door de bijzondere kuilen en grotten die je hier treft. 

Brufjell is namelijk vooral bekend om de horizontale potholes die gecreërd werden na de laatste ijstijd, zo’n 20.000 jaar geleden. De hoge en ruwe zee sloeg tegen de rotswanden en dat zorgde voor grote gaten in de bergen. Het zeeniveau was destijds een stuk hoger dan nu, wat ervoor zorgt dat die potholes op 20 meter boven zeeniveau liggen. Dit soort potholes zijn een zeldzaam natuurfenomeen. Deze plek wordt door veel mensen gebruikt voor een iconische foto bij de ingang van de grotten.

Meer ontdekken? Lees hier mijn artikelen over Zuid-Noorwegen!

De rode route zorgt voor steile afdalingen - sommarmorgon.com
De rode route zorgt voor steile afdalingen.
Do not feed the trolls bij de Brufjellhålene - sommarmorgon.com

Wandeling naar de top van Brufjell

Vanaf het startpunt kun je een blauwe (‘medium’) en een rode (‘challenging’) route volgen richting de Brufjell top. Het rode pad heeft gedeelten die erg steil zijn, dus dat vraagt om wat voorzichtigheid. Ten tijde van onze wandeling waren verschillende paden afgesloten, vanwege het slechte weer in de weken ervoor. Wij wandelden daarom een mix van de blauwe en rode route. De hele route is gemarkeerd met gemarkeerde stenen en borden, die ervoor zorgen dat je de goede richting in gaat. 

Klimmen en klauteren in Zuidwest-Noorwegen - sommarmorgon.com
Het uitzicht over zee vanaf Brufjell is prachtig! - sommarmorgon.com

Het is geen hele lange wandeling (7,5 km van en naar de auto) naar de top op 193 meter hoogte. Wel wat klimmen en klauteren, maar ook prima te doen met kinderen. Alles bij elkaar zijn we zo’n 3 uur op pad geweest, maar wandel je iets langzamer dan kun je er wel een halfuurtje bij optellen. Je klimt tijdens deze wandeling omhoog door een (modderig) bos vol rotsen.

Op sommige plekken is de route wat steiler, maar vrijwel op al die punten zijn er kettingen en touwen aangebracht waaraan je je kunt vasthouden. Eenmaal op de top aangekomen, heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de zee, kustlijn én de bergen! Je vindt hier ook een brievenbus, waar je in een boekje je naam en nationaliteit kunt opschrijven. Leuk, zeker even doen!

De expert route leidt naar de Brufjellhålene - sommarmorgon.com
De zwarte route zie je rechtsonder op de kaart naar beneden lopen.

De expert route naar de grotten

Voor wie nog avontuurlijker wil én een bijzondere selfiespot zoekt: vanaf de top van Brufjell kun je via een via ferrata route (zonder touw) afdalen naar Brufjellhålene. Deze route is steil en onbeschut en is daarom gemarkeerd als zwarte (‘expert’) route. De route is goed gemarkeerd, maar je moet wel stukken omhoog en omlaag klimmen. Deze wandeling vereist dus goede schoenen en weersomstandigheden en een redelijke conditie. Ook moet je niet bang zijn voor hoogtes en wat klimmen. Je hebt wel wat kracht in je armen en benen nodig voor deze route, waardoor ik de route zou afraden met jonge kinderen. Ook is deze niet geschikt voor honden.

Het wordt aangeraden om de klim naar de potholes alleen te doen als de berg droog is. Dat is niet overdreven: ik lees op internet verschillende reacties van mensen die zijn omgedraaid omdat het te glad was. Bij ons had het die ochtend nog flink geregend en we hadden de hond bij ons. Om die reden hebben we helaas dit laatste stuk niet gedaan. Ondanks dat vonden we de wandeling naar de top van Brufjell al zeer de moeite waard. Wij hebben ervan genoten, zelfs zonder grotten!

Meer wandeltips: Bekijk hier mijn artikelen over wandelen in Noorwegen en Zweden

Theedrinken met de hond in een prachtige omgeving - sommarmorgon
Wafel eten bij café Oldemors Hage - sommarmorgon.com

Tip! Als je weer op de verharde weg bent en terugloopt naar de auto, kom je langs café Oldemors Hage. Dit is een café met alleen een buitenterras en het is dus alleen geopend bij goed weer. Hier kun je terecht voor een versgebakken wafel of een andere lekkere lunch.

Wandelen met uitzicht over het fjord in Zuid-Noorwegen - sommarmorgon.com

Brufjellet bereiken en parkeren

Het Brufjell gebergte is vrij eenvoudig te bereiken. Rijd over de weg 44 (Fv44) richting het dorp Åna-Sira. Vooral het laatste deel van deze route is overigens erg mooi, met hoogteverschillen en mooie uitzichten.

Net voor je Åna-Sira bereikt, zie je langs de weg een bord met de tekst ‘Roligheten’. Hier ga je linksaf de lokale (smalle, maar wel gewoon geasfalteerde) weg op. Rijd hier een stuk door, tot je bij de parkeerplaats komt. De route is goed bereikbaar voor campers.

Ontdek meer Noorwegen via mijn ruime selectie aan artikelen!

Parkeren op de weg richting Brufjell - sommarmorgon.com

Parkeren voor de Brufjell hike

Verschillende parkeerplekken langs de lokale weg behoren toe aan de bewoners, maar je hebt twee goede opties om je auto weg te zetten. Op één kilometer van het startpunt van de hike heb je ‘Parking Brufjell’, maar deze is zeker in de zomer snel vol. Een andere optie is Brufjell Hostel & Parking, op 2 kilometer van het startpunt. Voor beide opties geldt dat er sprake is van betaald parkeren.

Vanuit de parkeerplek loop je over de verharde weg, langs het water van het fjord, richting de plek waar de wandelpaden beginnen op de Brufjell berg. Let op: er is dus geen busverbinding die je naar de voet van Brufjellet brengt, je zult dit echt moeten lopen.

Goed om te weten: de beste tijd om deze route te wandelen is van april tot en met oktober. In de winter zijn stukken van de route afgesloten. Het wandelen van deze route is altijd op eigen risico.

3 Reacties

 1. 1 juli 2024 / 1 juli 2024

  Prachtige foto’s, ziet eruit als een mooie (en niet al te moeilijke) hike om te doen :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   1 juli 2024 / 1 juli 2024

   Is het ook absoluut! Alleen dus dat stukje naar die grotten is pittiger en niet voor iedereen geschikt.

 2. 6 juli 2024 / 6 juli 2024

  Ziet er erg mooi uit en lekker die wafel! Klinkt als een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder