De Peer Gynt hytta Wandelroute in Rondane National Park in Noorwegen

De Peer Gynt hytta Wandelroute in Rondane National Park

Treed in de voetsporen van avonturier Peer Gynt tijdens een wandeling naar de Peer Gynt Hytta door Rondane National Park in Noorwegen. Dit betoverende gebied, gelegen in de uitgestrekte wildernis van Zuidoost-Noorwegen, biedt een unieke mix van het adembenemende landschap, rustige paden, heldere meertjes en een versgebakken wafel als beloning.

Wandelen in Rondane NP in Noorwegen - sommarmorgon.com

Rondane Nationaal Park

Rondane Nationaal Park is een nationaal park in het midden van Noorwegen. Het is opgericht in 1962 als het eerste nationale park van Noorwegen en heeft een oppervlakte van zo’n 963 km². Het gebied telt tien bergtoppen die hoger zijn dan 2000 meter. Dit nationale park ligt bijna geheel boven de boomgrens, wat ervoor zorgt dat de vegetatie relatief arm is. Hier komen nog wilde rendieren, veelvraten en beren voor.

Het Rondane gebied is uitermate geschikt voor een huttentocht, waarbij je van hut naar hut wandelt. Het is wel aan te raden om vooraf een plekje te reserveren in de hutten, mocht je daar willen verblijven. Vrij kamperen met je tent is in veel gevallen ook toegestaan.

Meer lezen over nationale parken in Scandinavië? Klik dan hier!

De Peer Gynt Hytta is op twee manieren te bereiken - sommarmorgon.com

Het toneelstuk Peer Gynt

Peer Gynt is een dramatisch gedicht en toneelstuk geschreven door Henrik Ibsen, uit 1867. Voor het schrijven van dit stuk, over de opschepperige leugenaar Peer, reisde de auteur af naar de Noorse bergen in het Rondane gebied. Hier verzamelde hij in opdracht van de Noorse overheid verhalen van de bergbewoners en zo kwam hij op het spoor van verhalen over ‘volksheld’ Per Olsen Hågå (1732-1785).

Deze Per vertelde aan iedereen die het maar horen wilde allerlei verhalen over zijn avonturen in de bergen, waar hij (naar eigen zeggen) trollen had ontmoet. Het was deze avonturier die de inspiratie vormde voor het hoofdpersonage van het fantasierijke toneelstuk Peer Gynt. In deze regio van Noorwegen zijn overigens meerdere wandelroutes en herkenningspunten vernoemd naar Peer Gynt.

>> Bekijk meer artikelen over Zuid-Noorwegen!

Siggy vermaakt zich ook opperbest in Rondane Nationaal Park - sommarmorgon.com

De Peer Gynt hytta Wandelroute in Rondane National Park

We parkeren onze auto vlakbij de Smuksjøseter Fjellstue. Vanuit daar heb je twee opties: de heuvel op en de korte maar ‘moeilijkere’ route volgen, of op het vlakkere wandelpad blijven dat iets langer is. We kiezen de eerste optie en klimmen het heuveltje op. Het natuurbeeld is hier glooiend en uitgestrekt. We wandelen door een rotsachtig heidelandschap langs kabbelende beekjes en meertjes, terwijl we omringd zijn door de bergtoppen van Rondane. Het is een goed gemarkeerd pad dat prima begaanbaar is.

In de voetsporen van Peer Gynt in Rondane - sommarmorgon.com
Rotspartijen en watervallen in Rondane National Park - sommarmorgon.com

Na ongeveer 5 kilometer komen we bij een prachtige rotspartij. Hier stroomt de rivier Bråkdalsbekken door de hoogteverschillen als een prachtige waterval door de rotspartijen. Hier blijven we zeker even staan kijken, wat een natuurschoon! 

Lees meer: Op vakantie met je hond naar Zweden of Noorwegen: alles wat je moet weten!

Een versgebakken wafel eten bij de Peer Gynt Hytta - sommarmorgon.com

Een versgebakken wafel eten bij de Peer Gynt Hytta

Niet veel verder ligt de Peer Gynt Hytta. In deze gezellig ingerichte stenen hut worden versgebakken wafels, warme en koude dranken én allerlei voorzieningen voor wandelaars (wandelkaarten, maaltijdzakjes) verkocht. Handig om te weten: hier betaal je het liefst contant. Betalen met je kaart gaat vaak wel, maar het internet is niet altijd stabiel waardoor het soms niet mogelijk is voor het pinapparaat om verbinding te maken. 

Overnacht in een van de hutjes rondom de Peer Gynt Hytta in Noorwegen - sommarmorgon.com

Rondom de Peer Gynt Hytta staan diverse kleine stenen hutjes, die je kunt boeken om te overnachten tijdens je wandeltocht. Peer Gynt Hytta is geopend tijdens vakanties en weekends in het najaar. 

We kopen een wafel en drankjes en na pauze van een halfuurtje lopen we rustig verder. Dit is duidelijk een populair gebied, maar niet té druk. Hier en daar zien we iemand vissen of een duik nemen in het (ijskoude!) water, we treffen enkele “dagwandelaars” maar ook mensen die aan een meerdaagse tocht bezig zijn. Voor ons is het een heel relaxte wandeling en we blijven ons vergapen aan de prachtige bergen om je heen.

Uiteindelijk komen we weer aan bij het Høvringsvatne en de parkeerplaats, waar zowel de hond als wij even met de voeten in het water gaan. Wat een leuke wandeltocht was dit!

Wandelen in het glooiende landschap van Rondane is werkelijk prachtig - sommarmorgon.com
De Peer Gynt wandelroute is goed gemarkeerd - sommarmorgon.com

Hoe kom je bij het startpunt van deze wandelroute?

Het startpunt van je route is het dorp Høvringen. Vanuit hier rijd je via de Fv437 in de richting van Smuksjøseter Fjellstue. Deze houten berghut ligt aan het Høvringsvatne meer. Een paar honderd meter vóór deze hut, bij de punt van het meer, is een parkeerplaats waar voldoende ruimte is om je auto neer te zetten. 

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 5 kilometer (enkele reis) wandelen naar de Peer Gynt hytta. De totale route die wij van en naar de auto hebben gewandeld was zo’n 10 kilometer lang.

Adres startpunt:
Smuksjøseter fjellstue
Smuksjøsetervegen 506, 2673 Høvringen

In de periode tussen 15 april en 20 juni is Smuksjøseter Fjellstue gesloten vanwege het kalfseizoen.

De Peer Gynt hut in Rondane Nationaal Park - sommarmorgon.com

Overnachten in de omgeving

Wil je graag overnachten in de omgeving van Rondane Nationaal Park? Dan heb je diverse mogelijkheden! Je kunt op verschillende plekken wildkamperen, maar let op: houd wel de lokale regels in acht. Met een camperbusje mag je niet zomaar altijd overal staan.

Klik hier voor meer informatie over (overnachten bij) de Peer Gynt Hytta (alleen in het Noors, maar Google Translate kan vast helpen).

Klik hier voor meer informatie over (overnachten bij) de Smuksjøseter fjellstue (site is Noors en Engels).

Overnachten in een andere accommodatie in Høvringen? Bekijk dan eens deze opties:

Høvringen Fjellstue – Deze traditionele lodge dateert uit 1890. Er is een fitnessruimte, dagelijks wordt een dagschotel gereserveerd en fietsen en ski-uitrustingen kunnen worden gehuurd.

Fagerli Fjellgård – Een lodge met tuin met barbecue en gratis parkeergelegenheid. Handdoeken en bedlinnen beschikbaar tegen betaling.

Putten Seter – Een traditioneel familiehotel met gratis parkeergelegenheid. Het hotel verhuurt verschillende faciliteiten voor skiën, paardrijden, vissen en fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder