Slottsskogen: het grote stadspark in Göteborg

Slottsskogen: het grote stadspark in Göteborg

Als je op zoek bent naar een oase van rust en natuur midden in de bruisende stad Göteborg, dan is Slottsskogen daar de perfecte bestemming voor. Het grootste park van de stad Göteborg is geliefd bij zowel lokale bewoners en toeristen. Slottsskogen biedt een scala aan recreatieve mogelijkheden en die zijn allemaal gratis te beleven.

Kaart van het grote stadspark in Göteborg - sommarmorgon.com

Het openbare park Slottsskogen (Nederlands: ‘Kasteel bos’) is maar liefst 137 hectare groot. Toen Göteborg werd gesticht in de 17e eeuw, was dit gebied een bos dat toebehoorde aan de oude Älvsborg vesting. In de jaren 80 van de negentiende eeuw was de stad zodanig gegroeid, dat de bebouwing tegen de randen van het bos aan groeide. De Duits-Zweedse koopman August Kobb nam, vanuit zijn rol in de gemeenteraad, het initiatief tot het aanleggen van het stadspark. Hij liet zich hiervoor inspireren door de parken in Londen en daardoor heeft Slottsskogen ook het karakter van een Engelse tuin.

Meer Göteborg? Klik hier voor een overzicht!

Vanuit de utizichtpunten in Slottsskogen kijk je zo uit over de stad - sommarmorgon.com

Het hele jaar door bedrijvigheid

Wat ik zo leuk vind, is dat er het hele jaar door bedrijvigheid is in dit park, maar dat dit niet ten koste gaat van de rust. Denk bij grote activiteiten en evenementen aan vieringen zoals Valborg op 30 april en de nationale dag op 6 juni, maar ook het grote muziekfestival Way Out West. Maar op mooie dagen zie je hier mensen yoga beoefenen, voetballen, een boekje lezen of gezellig picknicken.

Ik vind het heerlijk om hier lekker te wandelen, omdat het natuurbeeld zo gevarieerd is. Je loopt door heuvelachtige bosachtige gebieden, langs heldere vijvers en watervalletjes. Vanaf een van de uitzichtpunten kun je over de stad uitkijken. Een perfecte combinatie!

Leuk om te doen: Zin in een actief uitje in Göteborg? Speel disc golf in Slottsskogen!

Rendieren kijken in Slottsskogen, Göteborg - sommarmorgon.com
Opvangcentrum voor bedreigde pinguins in Gotenborg, Zweden - sommarmorgon.com

Bekijk de dieren uit het hoge noorden

Een van de hoogtepunten van Slottskogen Park is het dierenpark, waar je als bezoeker de kans krijgt om een verscheidenheid aan dieren van dichtbij te bewonderen. Het park focust zich op ‘Noordse dieren’: van elanden en herten tot schapen, geiten, zeehonden en ganzen. Er is zelfs een opvangcentrum voor een pinguïnsoort die met uitsterven wordt bedreigd.

Dit zijn dieren die thuishoren in het Zweedse klimaat of er goed kunnen leven. De dieren leven hier dan ook zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving. Het is eigenlijk een mix tussen een dierentuin en een kinderboerderij, met als verschil dat veel van de verblijven veel groter zijn dan in een gemiddelde dierentuin. Daardoor kan het zijn dat je soms echt even goed moet kijken voor je de dieren ziet, maar soms zie je ze ook helemaal niet.

wandelpaden en bosrijke gebieden in Slottsskogen
Het is bijzonder om ineens een bassin met zeehonden tegen te komen in Göteborg - sommarmorgon.com

Het is best bijzonder om tijdens je wandeling door het park ineens een bassin met zeehonden tegen te komen. De overige dieren zitten wat meer bij elkaar, maar bereid je toch voor op een stuk lopen. Het is hier immers best groot én heuvelachtig, maar wel echt een beleving voor zowel kinderen als volwassenen. Er is overigens ook een echte kinderboerderij, Barnens Zoo, waar kinderen kunnen leren over dieren en de natuur. Kinderen tussen 2 en 10 jaar kunnen hier op Gotland pony’s rijden. De kinderboerderij is geopend in de “lichte maanden van het jaar”, wat wil zeggen ongeveer april tot eind september.

wandelpaden en bosrijke gebieden in Slottsskogen

Praktische informatie over Slottsskogen, Göteborg

Het stadspark is het hele jaar door geopend en biedt diverse faciliteiten, waaronder gratis toiletten en barbecueplaatsen. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door het labyrint en naar hartenlust spelen in een van de speeltuinen. Er is een groot losloopterrein voor honden aan de noordwestzijde van het park. Buiten dit losloopterrein moeten honden in het park aangelijnd blijven.

In het park bevinden zich enkele café’s en restaurants, zoals Villa Belparc en Café Björngårdsvillan. Aan de rand van het park vind je ook het natuurhistorisch museum, wat erg de moeite waard is.

Zo bereik je Slottsskogen in Gotenburg - sommarmorgon.com

Zo bereik je Slottsskogen

Slottsskogen park ligt ten zuidwesten van de stad en is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, fiets of te voet. Met de tram of bus kun je vanaf het centrum het beste naar tramhaltes Linnéplatsen of Botaniska Trädgården reizen en het laatste stukje lopen.

Met de auto kan ook: kies dan bijvoorbeeld voor Parkering Slottsskogen södra, of aan de noordzijde Parking Vegagatan. Je kunt natuurlijk ook lopend vanuit de stad gaan. Vanuit de wijk Haga zul je dan ongeveer een halfuurtje onderweg zijn.

Meer weten? Lees dan ook dit: Het openbaar vervoer in Göteborg

2 Reacties

 1. Simonne
  19 maart 2024 / 19 maart 2024

  Heerlijk om jouw blog te lezen (waar ik per ongeluk terecht kwam via via haha)

  Wij hebben van 2018 t/m 2020 (voor werk van mijn man) in Zweden gewoond, eerst in Falkenberg en daarna in Vallda… en oh wat mis ik het daar..
  Zeker Göteborg! Heerlijk vond ik het om de trein te pakken in Kungsbacka en dan lekker de hele dag daar rond te slenteren.

  Wie weet ooit…ga ik weer terug!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   20 maart 2024 / 20 maart 2024

   Wat leuk je reactie en om te horen over je ervaring! Kungsbacka ken ik eigenlijk helemaal niet, maar gaat bij deze op mijn lijstje om te bezoeken! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder