Praktisch: Het openbaar vervoer in Göteborg

Het openbaar vervoer in Göteborg: bussen en trams - Sommarmorgon.com

Een van de dingen die ik aan den lijve heb ondervonden tijdens onze eerste weken in Göteborg, is hoe ongelooflijk goed het openbaar vervoer is geregeld is in de stad. Met de elektrische tram en de bussen ben je in no time de hele stad door. Maar ook over het water kun je eenvoudig reizen tussen de twee stadsdelen. Er is zelfs een gratis veerboot tussen Stenpiren naar Lindholmspiren in Göteborg!

Wat te doen tijdens een stedentrip Göteborg - Neem de tram

Het openbaar vervoer in Göteborg

Het is een charmant beeld: de blauw-witte elektrische trams die geruisloos door Göteborg lijken te glijden. Maar naast dat ze erg mooi zijn om te zien (de oudste tram komt uit de jaren ’60), is het een hele prettige manier van reizen. Aangevuld met de bussen, die veelal heel goed op elkaar aansluiten.

Central Station in Göteborg - Sommarmorgon.com

De maatschappij die het openbaar vervoer in Göteborg exploiteert is Västtrafik. Naast de 263 elektrische trams en 1857 bussen die rondrijden in de stad, zijn ook de veerboten in en rondom Göteborg van hen. Ik heb begrepen dat de stad de afgelopen jaren flink geïnvesteerd heeft in openbaar vervoer. Dat is goed te merken als je kijkt naar het aantal ritten (dagelijks tot diep in de nacht), de goede aansluitingen en de duidelijke informatievoorziening in de bussen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de verkeershub bij Nordstan en ondanks dat alle bussen om moeten rijden wordt er gezorgd voor zo min mogelijk overlast. Verkeershubs waar veel lijnen samenkomen zijn Centraal Station, Brunnsparken, Korsvägen en Jämtorget.

Praktisch- Het openbaar vervoer in Göteborg - sommarmorgon.com

Reizen per veerboot

Göteborg is gelegen aan de monding van de Göta älv en die splitst de stad als het ware in twee delen: een zuidelijk en een noordelijk deel. Onder andere Stena Line heeft een terminal hier, waardoor we dagelijks boten af en aan zien varen tussen Denemarken, Duitsland en Zweden. Een levendig tafereel!

Maar ook voor het dagelijkse verkeer wordt het water goed gebruikt. Het verkeer tussen de zuidelijke en noordelijke oever van de Göta rivier gaat per bus over een van de twee bruggen, maar dus ook per veerboot. In de stad varen de veerboten 285 Älvsnabben en 286 Älvsnabbare tussen respectievelijk Lilla Bommen en Stenpiren naar Klippan. Onderweg stoppen ze bij Lindholmspiren, Slottsberget en Eriksberg (allen aan de noordzijde van de rivier).

Ontdek meer: ga op citytrip naar Göteborg. Ik deel mijn tips!

Ook kun je met een ticket van Västtrafik eenvoudig naar de eilandjes in de scherenkust ten zuidwesten van Göteborg. Hier varen lijn 281, 282, 283 en 284 tussen de verschillende eilanden, vanaf bushalte Saltholmen in het zuiden van de stad.

Gratis veerboot tussen Stenpiren naar Lindholmspiren

Gratis veerboot tussen Stenpiren naar Lindholmspiren

Dagelijks reizen er 30.000 mensen naar Lindholmen om te werken, te studeren, te wonen of te recreëren. Ook tijdens een citytrip naar Göteborg is dit gebied erg leuk om te ontdekken. En extra leuk: vanuit de stad kun je hier zelfs gratis komen!

De gratis veerboot Älvsnabbare (nummer 286) vaart tussen Stenpiren en Lindholmspiren. Stenpiren is een verkeersknooppunt waar veel trams, bussen én ferries aankomen. Ook zijn hier wat winkeltjes en in de zomer kun je bij mooi weer heerlijk neerstrijken in een van de strandstoelen en uitkijken over het water. Vanuit Lindholmspiren kun je het bruisende gebied dat ooit een scheepswerf was perfect verkennen.

De gratis veerboot vertrekt om de acht minuten en een enkele reis duurt maar zes minuten. Let wel goed op welke boot je pakt. De gratis boot is te herkennen aan de groene vlag met de tekst ‘Gratisresa. Heeft de boot een rode / oranje vlag? Dan betreft het een reguliere boot waar je voor betaalt. Dit is de boot met nummer 285.

Tickets kopen via de Västtrafik to go app - sommarmorgon.com

Tickets kopen via de app

Gebruik maken van het openbaar vervoer in Göteborg? Op het centraal station en in de kiosken in de stad zijn kaartjes te koop, maar handiger is nog de overzichtelijke app Västtrafik To Go. In deze app kun je tickets kopen en je route uitstippelen. Tickets kopen via de app is goedkoper dan als je deze bijvoorbeeld koopt op het ticketpunt op het station. Een enkel ticket binnen het centrum kost 34 kronen en is 90 minuten geldig (dd. oktober 2021). Let op: voor aankopen in de app kun je het best een credit card gebruiken.

Goed om te weten: koop je als volwassene een 24-uurs of 72-uurs kaart, dan mag je 3 kinderen gratis meenemen op jouw kaart.

1 Reactie

  1. 27 oktober 2021 / 27 oktober 2021

    Wat heerlijk dat het OV zo goed geregeld is! En dan ook nog die gratis veerboot als bonus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder