Het Lights in Alingsås lichtfestival: zeker een bezoekje waard

Lights in Alingsås

Zeg je lichtfestival, dan ontsteekt er in mij een klein vuurtje. Hey, ik kom niet voor niets uit de lichtstad van Nederland. Jaarlijks zien we in Eindhoven de mooiste lichtcreaties tijdens Glow. Daarom was ik meteen enthousiast toen ik op het Instagram account van Göteborg zag dat er in de buurt van Göteborg een lichtfestival gehouden werd. Daar wilde ik meer van weten! We stapten in de trein en reisden af naar Alingsås om Lights in Alingsås met eigen ogen te aanschouwen.

Tillsammans - lights in Alingsås - sommarmorgon.com

Lights in Alingsås: licht in de beginnende duisternis

Het is oktober en de dagen worden in rap tempo korter. In deze periode van beginnende duisternis, voordat de kerstlichtjes gaan branden, wordt het dorp Alingsås verlicht door diverse lichtinstallaties. Gedurende vijf weken branden de lichtjes en kun je een uitgestippelde wandelroute volgen om de installaties te bekijken. Goed om te weten: de route heeft een lengte van 3 kilometer en is geheel rolstoelvriendelijk.

Wat ik heb begrepen is de opzet wel een beetje veranderd ten opzichte van eerdere jaren, om redenen die we allemaal kennen. Voor ons maakt dat niet zoveel uit, omdat dit de eerste editie is die we bezoeken. Ieder jaar heeft het lichtfestival een thema. Dit jaar is dat thema ‘Together’ (in het Zweeds: Tillsammans). De organisatie zegt hierover op de website: “Lights in Alingsås wil een sprankje hoop aanwakkeren door de lichten aan te doen en mogelijkheden te creëren voor bezoekers om opnieuw samen te komen. De Lights in Alingsås editie van dit jaar verlicht je weg naar betere tijden.”

Startpunt van Lights in Alingsås - sommarmorgon.com

Lichtinstallaties ontworpen door studenten

Lights in Alingsås is ontstaan in 1998, toen studenten van het Lichtcentrum van de Universiteit van Göteborg naar Alingsås kwamen, om te experimenteren met architecturale verlichting in openbare ruimtes. Dat was een aardig succes en na een herhaling in 1999, werd het in 2000 verder geprofessionaliseerd. Eigenlijk is het een heel interessant project, waar internationale ontwerpers workshops organiseren voor studenten Lichtontwerp en -Architectuur.

Tijdens een week vol workshops worden de studenten onderworpen aan theorie en praktijk. Er zijn lezingen en presentaties en er worden schetsen en prototypes gemaakt. Die worden beoordeeld, getest en verder gefinetuned en het uiteindelijke resultaat wordt tentoongesteld tijdens dit festival. De installaties zelf zijn een combinatie van licht en geluid, waarbij men gebruik maakt van de omgeving waarin de installatie staat. Dit jaar doen er ook ontwerpers uit Nederland mee.

Brunnsparken in Alingsås - Sommarmorgon.com

‘Even’ een hapje eten werd een valse start

We bezoeken het festival op een zaterdag, het tweede weekend gedurende het evenement. In Göteborg stappen we op de trein naar Alingsås, een treinreis van ongeveer 40 minuten. Het is een gemeente met ongeveer 40.000 inwoners ten noordoosten van Göteborg. Bij aankomst zien we direct een aantal foodtrucks staan op de route naar Lilla Torget, het startpunt van de route. Er is een hardloopevenement bezig (‘Running Lights’), wat zorgt voor een gezellige drukte in het centrum.

We besluiten eerst een hapje te gaan eten voor we de route gaan lopen, omdat we hopen daarna iets rustiger te kunnen wandelen. En zo lopen we ook geen hardlopers voor de voeten, haha! Helaas bleek dit geen goede keuze. De horeca was ons niet zo gunstig gezind. Ofwel stapten we precies bij de verkeerde restaurants (3 stuks) naar binnen, ofwel waren ze in het dorp gewoon niet ingesteld op de drukte die dit evenement met zich meebrengt. Ik zal het houden bij een samenvatting: geen vegetarische opties, een kok die aangaf dat hij het klaarmaken van de gerechten op zijn menukaart te lang vond duren (no joke!) en wachten. Heel. lang. wachten. Zo lang wachten zelfs, dat we uiteindelijk – na excuses over de onderbezetting van het restaurant waar we uiteindelijk aten over – de route bijna moesten rennen om nog iets te zien. Want: de geluiden bij de lichtinstallaties klinken maar tot 22.00 uur.

Landskyrkan Alingsås - Sommarmorgon.com

Highlights van deze route

De route van 3 kilometer leidt ons langs in totaal 6 installaties – en een extra installatie voor de kinderen. Er zijn een paar lichtprojecten in het bijzonder die ik erg gaaf vind. Twee daarvan liggen vrij dicht bij elkaar. De eerste highlight (wat mij betreft) is Landskyrkan – De Landskerk. Helaas heb ik geen foto gemaakt van het bordje met de uitleg van het project, maar het beeld alleen vind ik al heel mooi. De kerk die werd omrand met roodverlichte bomen. De lampjes op het grasveld, die leiden naar het witte gebouw. Beeldschoon!

Het tweede project dat er voor mij echt uitspringt is de brug in het Brunnspark. Hier is een vijver omgeven met bomen. Tussen de bomen wordt de suggestie gewekt van vuurvliegjes die met elkaar communiceren. Steeds op een andere plek komen rode lampjes tevoorschijn. Het resultaat is zo mooi! Ik vind dit project echt sprookjesachtig en ben best een tijdje blijven staan om het in me op te nemen.

Together in Alingsås - sommarmorgon.com

Verder is er nog een interactieve installatie, waarbij je met meerdere bezoekers een ‘vuur kan laten branden’. Door met je voet op een pedaal te staan, ontstaat er een stroompje met rode lichtjes die samen het vuur doen ontsteken. Wij staan hier even bij te kijken voor we ontdekken wat precies de bedoeling is. Later komen er meer mensen bij staan.. dat samenspel is erg tof! Dat brengt het thema ‘Together’ in elk geval goed naar voren.

Verlichting voor kinderen - sommarmorgon.com

Lights in Alingsås: een bezoek waard?

Vanwege het tijdstip konden we niet alle installaties in volle glorie bewonderen, omdat de meeste bewegingen en geluiden al waren uitgezet. Ergens vind ik het een beetje jammer dat men niet besluit om op een zaterdagavond net iets langer door te gaan dan tien uur… om half 11 liepen er nog veel mensen delen van de route. Maar vanwege mogelijke geluidsoverlast in de buurt snap ik het ook weer wel.

Conclusie, vinden we dit lichtfestival de moeite van het bezoeken waard? Ondanks dat het een korte route is, had er van mij wat meer aandacht mogen zijn voor de wandeling tussen de installaties door. Nu liepen we op een gegeven moment een heel stuk door een donkere buurt waar verder niets te zien was. Dat vind ik jammer. De installaties op zichzelf zijn wel heel gaaf. Je kunt ook best even tijd nemen om een installatie goed te bekijken, dus je bent zeker niet in een halfuurtje klaar. Ook de achtergrond van dit project, de samenwerking tussen ontwerpers en studenten, is heel interessant. Dus ja, ik zou het zeker aanraden om eens langs te gaan. Want ondanks de valse start, hebben we een erg leuke avond gehad!

Ben je in oktober in Zweden en wil je ook gaan?

Lights in Alingsås is een jaarlijks terugkerend gratis event. In 2021 vindt het plaats van 1 oktober tot 7 november. Er zijn betaalde rondleidingen, te boeken via de website.

4 Reacties

 1. 14 oktober 2021 / 14 oktober 2021

  Volgende keer reserveren? :) Wij hadden laatst ook pech bij een restaurant waarvan ik dacht dat er wel plek zou zijn. Kwam ook goed, want ze hadden een terras!
  Mooie fotos! Het is ook het enige lichtpuntje aan het vroeger en langer donker zijn, dat je dan weer van dit soort lichtjesfestivals hebt. Ik hou het zeker in mijn achterhoofd voor als we eens naar het noorden gaan.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   14 oktober 2021 / 14 oktober 2021

   Hadden we kunnen doen inderdaad, maar het punt was niet dat er geen plek was maar dat ze ‘understaffed’ waren, zoals ze zelf aangaven. Dat lijkt me wel een inschattingsfout van de restaurants.

 2. 14 oktober 2021 / 14 oktober 2021

  Het ziet er echt prachtig uit… wauw!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   14 oktober 2021 / 14 oktober 2021

   Dat was het ook echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder