Bezoek Kronhuset: een van de oudste gebouwen in Göteborg

Bezoek het Kronhuset: een van de oudste gebouwen in Göteborg

De meeste bezienswaardigheden in het centrum van Göteborg liggen op loopafstand van elkaar. Wat mij altijd enorm aanspreekt is de combinatie tussen het ruwe beeld van de haven vol kranen en het gezellige karakter van de binnenstad die omringd wordt door de oude vestinggracht. Een van de plaatsen waar je echt langs moet wandelen tijdens je bezoek aan de stad is Kronhuset: een van de oudste gebouwen in Göteborg. Hier kun je een stukje van Göteborg ervaren uit de 17e-eeuw.

Oud komt samen met nieuw in kronhusparken - sommarmorgon.com

Kronhuset (vertaald: ‘Het Kroonhuis’) werd tussen 1642 en 1654 gebouwd, als opslagplaats voor oorlogsuitrusting. Het statige gebouw van zes verdiepingen is gebouwd naar voorbeeld van Nederlandse pakhuizen. Het is geconstrueerd met rode bakstenen. De stenen voor de eerste verdieping werden speciaal daarvoor uit Nederland geïmporteerd. De overige delen werden ‘gewoon’ met Zweedse bakstenen afgemaakt.

De onderste verdieping heeft geen pilaren. In plaats daarvan is er gewerkt met een constructie van draagbalken in de dakspanten. Het gebrek aan pilaren was handig voor de ruimte, omdat op deze onderste verdieping vooral rijtuigen en kanonnen werden opgeslagen. Op hoger gelegen verdiepingen was plek voor talloze kleinere materialen: van uniformen en wapens tot medische benodigdheden. 

Meer bezienswaardigheden in Göteborg ontdekken? Bekijk hier mijn artikelen over de stad!

Je kunt lekker shoppen in de Kronhusbodarna - sommarmorgon.com

Kronhuset: van kanonnen tot cultuur en creativiteit

In 1746 vond er een grote stadsbrand plaats in Göteborg, waardoor veel houten huizen vernietigd werden. De stevige constructie van Kronhuset hield stand, maar de houten gebouwen in het park rondom Kronhuset gingen wel in vlammen op. Deze zijn vervangen door stenen gebouwen, die er tot op de dag van vandaag nog altijd staan. Deze loodsen (vertaald: ‘Kronhusbodarna’) dienden als pakhuis en militaire werkplaatsen (zadelmakers, smeden, etc.). 

Door de jaren heen is Kronhuset voor talloze doeleinden gebruikt. Naast opslag heeft het gediend voor concerten, als vergaderplek voor de gemeenteraad, garnisoenskerk en nog veel meer. In 1929 nam de stad Göteborg het eigendom van het gebouw over en sinds 1968 is het een bouwmonument. Sinds 2021 wordt deze plek meer en meer voor culturele en creatieve doeleinden gebruikt. Inmiddels is dit het oudste niet-religieuze gebouw van Göteborg. De stenen zijn nog altijd de originele. Het houten embleem boven de zuidingang is een kopie uit 1889 van een ouder embleem, dat waarschijnlijk aan een van de oude stadspoorten hing.

Göteborgs choklad & karamellfabrik zit gevestigd op het plein bij Kronhuset - sommarmorgon.com
Kunst kijken in het Atelier bij Kronhuset - sommarmorgon.com

Kronhusbodarna: ateliers en boetiekjes

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kregen Kronhusbodarna (de Kroonhuisloodsen) een nieuwe bestemming: winkels, werkplaatsen en een café. Op dit moment vind je er dan ook een diversiteit aan ateliers en boetiekjes. Zo zit er een chocoladefabriekje, waar je naast fantastische huisgemaakte chocolade ook enkele andere producten (zoals koffie en bakproducten) kunt kopen.

Verder vind je hier een landwinkel en een winkeltje waar je allerlei leuke snuisterijen kunt krijgen. In het café kun je terecht voor iets lekkers te drinken en eten, waarna je verder kunt kijken bij de horlogemaker en de goudsmid. Het is op zichzelf al heerlijk om hier lekker rond te dwalen, maar extra leuk is het tijdens een van de vele evenementen hier.

Meer leren over de geschiedenis van Göteborg? Bezoek het stadsmuseum!

Rustig zitten op het plein in Kronhusparken

Een oase van rust in de drukke stad

Het Kroonhuis, de Kroonhuisloodsen en Kronhusparken (het naastgelegen park) liggen in hartje stad, vlakbij Gustav Adolf Torg. Ondanks dat je hier vlakbij het drukke centrum bent, is het een oase van rust met grasvelden, een kinderspeeltuin en volop bankjes om de rust even in je op te nemen. Wat mij betreft zeker een must visit om te bezoeken!

Praktische informatie

Kronhuset is in principe alleen van buiten te bewonderen, behalve tijdens specifieke evenementen (zoals kerstmarkten). De winkeltjes zijn vrijwel allemaal doordeweeks geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Het café is doordeweeks geopend van 07.00 tot 19.00 uur, maar in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur. Je vindt het hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder