Volg me op Instagram

Volg jij me al?

Bestemmingen Travel

6x zien en doen in Trondheim, Noorwegen

7 juli 2019

zien en doen in Trondheim - Bakklandet - sommarmorgon.com

Trondheim is een stad waar ik regelmatig enthousiaste geluiden over hoorde, maar die niet per se scherp op mijn netvlies stond. Deze zomer maken wij een roadtrip naar De Noordkaap en als tussenstop tijdens deze reis verbleven wij twee nachten in Trondheim. Al heel snel snapte ik  de positieve geluiden: wat een charmante en levendige stad! Wij kregen – ondanks het regenachtige weer – een mooie indruk van de stad en hoewel we natuurlijk niet alles hebben kunnen zien, deel ik graag mijn tips met jou zodat je weet wat je zoals kunt zien en doen in Trondheim.

zien en doen in Trondheim - sommarmorgon.com

Wat meer info over Trondheim

De stad Trondheim ligt in centraal Noorwegen en is met 193.000 inwoners niet per se een hele grote stad. Toch is het wel de op twee na grootste stad van Noorwegen én de voormalige hoofdstad van het land. Qua inwonersaantallen is het te vergelijken met ons eigen Groningen. Het aantal inwoners is niet de enige overeenkomst: net als Groningen, kent ook Trondheim een enorm studentenpopulatie. De hoeveelheid studenten drukt in positieve zin een flinke stempel op de stad: er wordt veel georganiseerd en er is een breed cultureel aanbod. Er is dus veel te zien en doen in Trondheim, mede dankzij de hoeveelheid jonge inwoners.

In de zomermaanden is het bovendien ontzettend licht in deze regio. Tijdens ons verblijf (begin juli) ging de zon onder rond half 12 en was de zonsopkomst weer rond 3 uur ’s nachts. Dat betekent dat het nauwelijks donker wordt, hooguit wat schemer. Heerlijk!

Trondheimfjord - sommarmorgon.com

1. Verken Trondheim met een stadswandeling (of fietstocht)

Trondheim is niet groot, dus je kunt de stad heel goed te voet ontdekken. Wij deden een wandeling door en rondom het hart van de stad, langs het water en de kades van rivier Nivelda. De route was volgens de officiële routekaart (gratis op te halen bij de tourist office aan de Nordre Gate) zo’n 6,7 kilometer, maar je kunt deze op ieder moment afbreken of uitbreiden door een extra straatje mee te pakken. Loop over de Gamle Bybro, bezoek een van de vele musea en struin door de schattige straatjes van deze stad. Trondheim is gelegen aan de Trondheimfjord, dus het is ook heerlijk om lekker langs het water af te lopen.

Overigens kent Trondheim tussen april en december een citybike (‘bysykkel’) systeem waar je ook als toerist prima gebruik van kunt maken. Zo kun je ook op de fiets de stad verkennen! Wat ik nog tegenkwam en zelf ook een leuke tip vind, is dat je kennis kunt maken met de stad door de ogen van een local via een (privé) rondleiding. Samen met een van de lokale gidsen (Lokafyers) skip je de ‘toeristische attracties’ en ervaar je Trondheim zoals lokale inwoners dat doen. Laat je verrassen!

Fort Kristiansten, Trondheim - sommarmorgon.com

2. Fort Kristiansten

Tijdens je wandeling kun je eenvoudig een uitstapje maken naar Fort Kristiansten. Het is een kort maar steil klimmetje naar het fort, dat gebouwd werd na de grote stadsbrand in 1681. Eenmaal boven zie je dat het de inspanning zeker waard is: Fort Kristiansten biedt bij goed weer een waanzinnig uitzicht over Trondheim, het fjord en de bergen.

Deze historische plek en het bijbehorende museum zijn open voor publiek en gratis toegankelijk. Het is erg interessant om meer te lezen over de geschiedenis van het ford, die helaas niet alleen maar rooskleurig is. Het fort speelde een rol in de oorlog met Zweden en tijdens de Tweede Wereldoorlog en de herinnering daaraan zie je hier nog duidelijk terug. Dat vond ik zelf erg indrukwekkend, moet ik zeggen. Een aanrader om hier even rond te kijken!

Wandeling Bakklandet, Trondheim - sommarmorgon.com

3. Struin door de knusse straatjes van de wijk Bakklandet

Zodra je van het centrum van de stad de Gamle Bybro oversteekt, kom je in de wijk Bakklandet. Smalle straatjes met kinderkopjes en smalle, gekleurde houten huisjes vormen het voornaamste decor voor deze wijk, die om die reden erg populair is onder toeristen (waaronder wij). Het is hier erg fotogeniek, moet ik eerlijk zeggen. Toch is het een stuk minder toeristisch dan soortgelijke wijkjes die je elders in Scandinavië vindt.

In 1965 kwam er een voorstel om een groot deel van Bakklandet plat te gooien, ten gunste van een nieuwe snelweg. Dat plan kon de prullenbak is nadat lokale bevolking in opstand kwam. Heel fijn, want nu vind je hier heel veel gezellige cafeetjes, winkels en restaurants.

zien en doen in Trondheim - Baklandet Skydsstation - sommarmorgon.com

Baklandet Skydsstation

Meteen vooraan in Bakklandet vind je het schattige café Baklandet Skydsstation. In 2012 werd het café opgenomen in de ‘best of 2012’ van National Geographic. Als je binnen stapt, is het alsof je terug de tijd in geslingerd wordt. Het is echt een uniek, misschien wat gek maar wel heel leuk plekje! De inrichting is wat ouderwets, er is een binnentuintje en er staan heerlijke maaltijden op de kaart. Wij genoten er van een sandwich en een kop warme chocolademelk. Zeker langs gaan!

Adres: Øvre Bakklandet 33, Trondheim

Fietslift Trampe

Ook leuk om even te kijken: onderweg naar Ford Kristiansten kun je er niet omheen: fietslift Trampe. Dit is de enige fietslift ter wereld die fietsers helpt om de steile heuvel te beklimmen. We hebben er even naar staan te kijken en het is best een innovatief systeem. Slimme wezens, die Noren.

Nidaroskathedraal Trondheim - sommarmorgon.com

4. Nidaroskathedraal

De Nidaroskathedraal mag niet op je to do lijstje ontbreken tijdens je bezoek aan Trondheim. Deze kathedraal is volgens Visit Trondheim de meest noordelijk gevestigde gotische kathedraal ter wereld én het einde van de pelgrimsroute over de St. Olafsweg van Oslo naar Trondheim.

De kathedraal, gebouwd in 1152, is waanzinnig om te zien en echt een indrukwekkend bouwwerk. Alleen al voor het buitenaanzicht moet je er zeker even langs lopen. Je kunt ook naar binnen: een kaartje kost 110 NOK per persoon.

zien en doen in Trondheim - Stiftsgården - sommarmorgon.com

5. Breng een bezoekje aan het houten paleis Stiftsgården

Stiftsgården is het grootste houten paleis van Scandinavië, dat nog steeds gebruikt wordt door de koning van Noorwegen, wanneer hij de stad bezoekt. Het gebouw stamt uit de 18eeeuw en is voor publiek te bezoeken middels een van de rondleidingen die er dagelijks georganiseerd worden.

Achter het paleis ligt een klein parkje met een fontein, dat nu gebruikt wordt door de lokale bevolking als stadspark.

zien en doen in Trondheim - Solsiden - sommarmorgon.com

6. Geniet van een drankje op een van de terrassen of neem een kijkje in een van de boetiekjes

Trondheim heeft niet alleen voorzien in veel bezienswaardigheden en cultureel aanbod; ook vind je in het stadscentrum veel boetiekjes met items die je niet op iedere straathoek tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan winkels die zelf kleding maken of waar gebruikte kleding wordt omgetoverd tot een nieuw item. Zo leuk om even tussen te kijken!

Wat wij ook een leuke plek vonden was Solsiden: hier vind je een shopping mall en restaurants met terrasjes in het gebouw van een oude scheepswerf. Dat industriële karakter zie je nog heel goed terug op deze plek en wat het ook populair maakt onder locals, hebben we begrepen.

Amy in Bakklandet - sommarmorgon.com

Naast bovenstaande is er nog veel meer te zien en doen in Trondheim (o.a. wandelen in de omgeving), maar hopelijk heb je hiermee een mooie indruk gekregen. Ga voor meer aanvullende informatie over de stad naar de website van Visit Trondheim.

Het Airbnb appartement dat wij geboekt hadden lag trouwens recht voor het Centraal Station aan het water en was echt heel fijn! Oh ja: en hoewel het met de auto best een flink stuk rijden is (zo’n 6 uur vanaf Oslo), ben je met het vliegtuig in iets meer dan 2 uurtjes vanaf Amsterdam in Trondheim. Waar wacht je nog op?

Ben jij ooit in Trondheim of elders in Noorwegen geweest?

Meer weten over mijn ervaringen in en met Scandinavië? Lees dan mijn andere blogs hierover!

Pinterest Trondheim - sommarmorgon.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel bevat een affiliate link. Door via deze link te kiezen voor een excursie steun je mij.
Ik word niet door het bedrijf betaald om jou deze aanbeveling te doen.

 • Reply
  Caroline
  7 juli 2019 at 7 juli 2019

  Ik ben weer verrast door het prachtige beeldmateriaal. Scandinavië staat nog steeds op mijn verlanglijstje en zo te zien is Trondheim een echte must see als je in Noorwegen bent.

 • Reply
  Henk
  7 juli 2019 at 7 juli 2019

  Ik ben er jaren geleden ook dagje heen geweest onderweg naar het hoge noorden, dus weer allemaal mooie flashbacks! Hoogste tijd om er eens wat langer heen te gaan.

 • Reply
  Alexandra
  7 juli 2019 at 7 juli 2019

  Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar ziet er goed uit. Ik houd wel van het Scandinavische landschap. Het weer vind ik wat minder, mmhhmm, toch is over gaan denken. Het ziet er erg mooi yut.

  • Reply
   Amy - SommarmorgonNL
   8 juli 2019 at 8 juli 2019

   Ach, het regent overal wel eens toch? ;-)

 • Reply
  Audrey
  7 juli 2019 at 7 juli 2019

  Dit ziet er tof uit! Mooie foto’s.

  • Reply
   Amy - SommarmorgonNL
   8 juli 2019 at 8 juli 2019

   Thanks Audrey!

 • Reply
  Cynthia
  7 juli 2019 at 7 juli 2019

  Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest, maar het ziet er wel heel mooi uit! Bedankt voor de inspiratie!

 • Reply
  Melanie Hoogvliet
  8 juli 2019 at 8 juli 2019

  ooooh wauw prachtige foto’s ik vind vooral de kneuterigheid in noorwegen erg mooi om te zien.

  • Reply
   Amy - SommarmorgonNL
   8 juli 2019 at 8 juli 2019

   Grappig is dat he, die huisjes?

 • Reply
  Anna
  8 juli 2019 at 8 juli 2019

  Wat een prachtige foto’s! En wat een super leuk stadje :D. De kathedraal is echt prachtig! Heerlijk dat je zo lang licht is, maar het zal dan wel flink donker zijn in de winter, wow :o
  Anna plaatste onlangs.. 12 Kleine successen van mij als ondernemer in juni!My Profile

  • Reply
   Amy - SommarmorgonNL
   8 juli 2019 at 8 juli 2019

   Dankjewel! Ja, de kathedraal is echt heel mooi. De dagen zijn inderdaad vrij donker in de winter, maar zodra de sneeuw komt licht dat ook weer op is mijn ervaring.

 • Reply
  Victor
  9 juli 2019 at 9 juli 2019

  Noorwegen stat al jaren op t lijstje, Trondheim lijkt me een fijne, verrassende plaats. Bedankt voor de leuke info.

 • Reply
  Mandy
  9 juli 2019 at 9 juli 2019

  Wauw! Hele mooie fotos. Ik had er nog nooit van gehoord

 • Reply
  Lisanne
  10 juli 2019 at 10 juli 2019

  Wat een schattig en mooi stadje! Je foto’s zijn prachtig. Ik hou van de vibe die je foto’s uitstralen :)

 • Reply
  Gea
  11 juli 2019 at 11 juli 2019

  Ik ben er nog nooit geweest, maar wat ziet het er prachtig uit

 • Reply
  Romy
  14 juli 2019 at 14 juli 2019

  Wat een prachtige foto’s van een zo te zien en lezen heel mooie plek! Ik blijf die Scandinavische bouwstijl met de gekleurde houtachtige huisjes geweldig vinden. Zeker een mooie plek om te onthouden als ik een keer naar Noorwegen ga.
  Romy plaatste onlangs.. Over oude foto’s, mooie herinneringen & wijze lessenMy Profile

 • Reply
  orriens nicole
  22 juli 2019 at 22 juli 2019

  Dat ziet er heel aansprekend uit zeg! Alleen die gekleurde huisjes vond ik al geweldig toen ik ze zag.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.