Rondreis door Finland en Zweden in 3 weken in de zomer: dit was onze route!

Rondreis door Finland en Zweden in 3 weken in de zomer- dit was onze route!

Hoewel Finland voor de meeste mensen vooral in beeld is als bestemming voor een wintervakantie, is het land ook uitermate geschikt voor een vakantie in de zomer. Precies dat stond al ontzettend lang op mijn wensenlijstje: een rondreis maken door Finland. Maar toen ik zocht naar routes en inspiratie voor onze rondreis door Finland en Zweden, bleken veel bloggers vooral in het zuiden te blijven, of juist alleen een rondje in Lapland te rijden. Wij reisden van Zuidwest-Finland naar de poolcirkel, om via Zweden terug naar het zuiden te rijden. In dit artikel deel ik onze route langs diverse highlights.

In totaal legden wij 7696 kilometer af in 3 weken, waarvan wij de helft van de tijd in Finland doorbrachten. Uiteraard ging de hond mee, dus we zorgden voor genoeg stops onderweg. We wilden graag via Zweden terug naar Nederland reizen, maar dat betekent dat we vanwege de beschikbare tijd ook wat keuzes hebben moeten maken in de plekken die we konden bezoeken. Je kunt je reis door Finland eenvoudig verlengen en wat extra plekken bezoeken.

Ontdek meer: Op vakantie met je hond naar Zweden of Noorwegen: alles wat je moet weten!

Hond mee op de boot naar Zweden - sommarmorgon.com

Reizen met de auto naar Finland

Om vanuit Nederland naar Finland te reizen met de auto, heb je eigenlijk twee opties. Je kunt met de auto over land reizen; via Duitsland, Polen en de Baltische staten. Een snellere optie is echter om de veerboot te nemen. Er zijn verbindingen vanuit Duitsland en Zweden. Ik zal ze hieronder kort opsommen.

Van Duitsland naar Finland met de boot

Travemünde – Helsinki
Deze overtocht gaat van Travemünde in Noord-Duitsland naar de Finse hoofdstad Helsinki en duurt zo’n 29 uur. Je vertrekt ’s middags rond 15.00 uur vanuit de haven en komt de volgende ochtend aan in Helsinki. De overtocht wordt verzorgd door Finnlines. Wij wilden deze boot nemen maar deze was niet meer beschikbaar op de data dat wij wilden reizen. Onze ervaring is dus: wacht niet te lang met boeken!
Boek direct je ticket voor de veerboot tussen Travemünde en Helsinki

Van Zweden naar Finland met de boot - sommarmorgon.com

Van Zweden naar Finland met de boot

Vanuit Zweden heb je wat meer keuze en dus flexibiliteit, omdat er dagelijks meerdere afvaarten zijn, vanuit verschillende plekken. Ideaal!

Stockholm – Turku
Dit is de overtocht die wij uiteindelijk hebben geboekt: van Stockholm in Zweden naar Turku, een stadje aan de westkust van Finland. Deze overtocht wordt tweemaal daags verzorgd door de maatschappijen Tallink Silja en Viking Line en de overtocht kost rond de 10-11 uur tijd. Je kunt ’s ochtends vertrekken en ’s avonds aankomen of juist de nachtboot pakken. Dat laatste deden wij. Er zijn dan diverse hutten om uit te kiezen, inclusief pet friendly hutten.
Boek nu je ticket voor de veerboot tussen Stockholm en Turku

Stockholm – Helsinki
Vanuit Stockholm kun je ook direct naar Helsinki varen, waarbij een tussenstop gemaakt wordt op de Åland eilandengroep. Deze overtocht gaat eenmaal per dag en duurt ca. 17 uur. Je overnacht op de boot, waarbij je verschillende typen hutten kunt boeken. Ook deze overtochten worden door de maatschappijen Tallink Silja en Viking Line uitgevoerd.
Boek je ticket voor de overtocht tussen Stockholm en Helsinki

Rondreis door Finland en Zweden: onze route

Vanuit Nederland naar Stockholm

Zoals ik hierboven al aangaf, was de veerdienst naar Finland van onze keuze niet meer beschikbaar. Daarom besluiten we om in twee dagen vanuit Nederland naar Stockholm te reizen. Onderweg maken we een tussenstop in het Zuid-Zweedse gebied Skåne. Hier overnachten we bij kennissen met een eigen Airbnb. Hun policy voor de Airbnb is ‘geen honden toegestaan’, maar ze nodigen ons bij hen thuis uit en verrassen ons bovendien met een verlaat mini midzomerfeestje. Ontzettend leuk en gezellig!

Op ons gemakje rijden we de volgende dag door richting Stockholm voor de Tallink Silja veerboot naar de Finse stad Turku. We hebben een hut waar we met hond in mogen en spenderen een groot deel van de avond op het buitendek, al pratend met andere hondeneigenaren. Rond half 8 in de avond vertrekt de boot en om 6 uur ’s ochtends (lokale tijd!) worden we gewekt na een meer dan prima nacht. Het avontuur kan beginnen!

Een bezoek aan Tampere - sommarmorgon.com

Van Turku via Tampere naar Helsinki

Het is nog heel vroeg in de ochtend als we in Turku arriveren, dus we besluiten door te rijden naar het iets noordelijker gelegen Tampere. De regio Tampere is de tweede grootste stedelijke regio van Finland. We vinden op internet een route voor een kleine stadswandeling, dus dat doen we. Tampere valt zeker niet tegen. De straten zijn gevuld met terrasjes, leuke boetiekjes en marktkraampjes. De zon schijnt, er heerst een gezellige sfeer. Een goede indruk!

Boek een accommodatie voor tijdens je verblijf in Tampere

Joutsenjärvi meer Aulanko Natuurreservaat - sommarmorgon.com

Aan het einde van de middag besluiten we richting Helsinki te rijden. Onderweg stoppen we bij het Aulanko natuurreservaat, waar we een korte wandeling maken naar de uitkijktoren op de Aulangonvuori berg. Deze uitkijktoren uit 1907 brengt je met 200 stappen naar een hoogte van 150 meter boven zeeniveau.

Vanuit hier heb je prachtig uitzicht over het Joutsenjärvi meer (ook wel ‘Swan lake’). Helaas werd er gewerkt aan de toren, maar er was een ander uitkijkpunt waar we wel even van het uitzicht konden genieten. Wat een mooie introductie van de Finse natuur!

Suomenlinna fortress in Helsinki - sommarmorgon.com

Een bezoek aan hoofdstad Helsinki & de omgeving van Lohja

De daaropvolgende dagen brengen we door in (de omgeving van) Helsinki. We slapen in een huisje buiten de stad en rijden op en neer. Een keertje met en een keertje zonder Siggy. Een hoogtepunt is absoluut een bezoek aan het forteiland Suomenlinna. Hier spenderen we bijna een hele dag. Neem dus echt de tijd voor je bezoek.

Een artikel over Helsinki zal zeker nog volgen, maar mijn conclusie is dat het een zeer veelzijdige, bruisende stad is waar je zeker een paar dagen kunt doorbrengen.

Boek een accommodatie voor tijdens je verblijf in Helsinki

Puttholes Talvia hiidenkirnut - sommarmorgon.com

Omdat onze Airbnb dicht bij het plaatsje Lohja ligt, bezoeken we ook hier het een en ander. Zonde om over te slaan natuurlijk. Onder andere vind je hier ‘Talvia hiidenkirnut’: een soort putten of ketelgaten die door snel smeltend ijs en rollende stenen zijn gevormd in rotsen. Het natuurgebied is helaas niet goed onderhouden, maar we vinden toch één grote put en een aantal kleintjes.

Tevens wandelen we de Paavola Nature Trail en bezoeken we de Paavola eik van meer dan 300 jaar oud. Met meer dan 470 centimeter omtrek is het best een aardig natuurverschijnsel. Prachtig om te zien!

Watervallen bij Imatra - sommarmorgon.com

Imatra: watervallen als toeristenlokkertje

De volgende stop op onze reis zou Savonlinna zijn en daar kun je op verschillende manieren naartoe. Wij besluiten naar het plaatsje Imatra te rijden, vlakbij de Russische grens. Daar is een grote waterkrachtcentrale gevestigd op de plek waar ooit grote watervallen waren. De originele watervallen liggen stil ten gunste van de centrale die in 1929 geopend werd.

In de zomer gaan de sluizen naast de waterkrachtcentrale echter eens per dag open en stort het water met volle kracht naar beneden, begeleid door leuke muziek op de achtergrond. Een beetje Efteling ‘Aquanura’ vibes kreeg ik er wel van, haha! Het is in ieder geval een flinke toeristentrekpleister, want het is ontzettend druk. Leuk om gezien te hebben!

Kasteel Olavinlinna in Savonlinna - sommarmorgon.com

Savonlinna: het prachtige merengebied van Finland

En dan rijden we het (Saimaa) merengebied van Finland binnen. Om precies te zijn bevinden we ons in de omgeving van Savonlinna, een ontzettend charmant en bruisend stadje. Veel water, café’s, terrasjes en marktkraampjes. Een van de highlights hier is het 15e eeuwse kasteel Olavinlinna, dat geldt als beschermd erfgoed in Finland. Zeer de moeite waard om te bekijken.

Punkaharju Ridge Road - sommarmorgon.com
Is dit even een drone shot, of wat?!

Ook de omgeving van Savonlinna is werkelijk prachtig! In het plaatsje Kerimäki bekijken we de grootste houten kerk ter wereld. Daarnaast rijden we over de Punkaharju Ridge Road. Een extra mooie plek om met de drone te bekijken! Tot slot: het Kokoharju natuurgebied, ook al zo mooi. Hier staan de langste dennenbomen van Finland en er lopen verschillende wandelroutes. Daar moesten we natuurlijk ook even doorheen wandelen.

Omdat we hier midden in het merengebied zitten is er, helaas, ook aan muggen geen gebrek.

Nationaal Park Hiidenporti in Finland - sommarmorgon.com

Nationaal Park Hiidenporti

Onderweg naar het noorden wandelen we in nationaal park Hiidenporti. Dit natuurgebied is een mozaïek van kleine, ondiepe vennen, droge heidevelden en dennebomen. De Hiidenportikloof is een massieve breukvallei van 1 kilometer breed met 20 meter hoge rotswanden, die we graag willen zien. Het is hier werkelijk prachtig, dus zorg dat je dit natuurgebied niet overslaat.

Rovaniemi bezoeken tijdens onze rondreis door Finland en Zweden - sommarmorgon.com

Rovaniemi: gateway to the arctic circle

Het volgende en meest noordelijke punt van onze reis is Rovaniemi. Deze stad ligt vrijwel op de poolcirkel en dat betekent dat je hier in de zomer gegarandeerd bent van héle lange nachten. Veel licht dus en gedurende enkele weken in de zomer gaat de zomer ’s nachts zelfs helemaal niet onder.

Boek een accommodatie voor tijdens je verblijf in Rovaniemi

In de winter worden hier talloze activiteiten georganiseerd, zoals husky- en sneeuwscooter tochten, bezoeken aan rendieren en noorderlicht tours. In de zomer kom je hier vooral voor de rust en de natuur. De stad is niet groot en zet vooral in op het zijn van ‘Kerstmis stad’. Je vindt hier dan ook twee Santa Villages en talloze plekken en activiteiten die genoemd zijn naar de kerstman.

Terwijl er genoeg andere dingen te doen zijn. Een echte aanrader is het Arktikum museum, maar ook het Ounasvaaran natuurgebied is de moeite waard. Bijzonder eten? Doe jezelf een plezier en ga dan naar restaurant Arctic Boulevard!

Op de ochtend dat we vertrekken komt een rendier ons even gedag zeggen. Een leuke manier om afscheid te nemen van Finland!

De grens over naar Zweden: hiken in Höga Kusten

Het is namelijk tijd om de grens over te gaan met Zweden. We hebben een huisje geboekt, midden in het Höga Kusten gebied. We hebben het weer helaas niet mee (lees: veel regen en onweer), maar de omgeving is werkelijk prachtig.

De Höga Kusten trail is een wandelroute van ca. 130 kilometer langs de oostkust van Zweden, waarbij je op sommige stukken op 250 meter boven zeeniveau wandelt. De route is verdeeld in 13 secties, die variëren in moeilijkheidsgraad. Wij wandelen sectie 7, tussen Skoved en Skuleberget.

Höga Kusten en Skuleskogen Nationaal Park - sommarmorgon.com

Ook kan ik weer een Nationaal Park afstrepen van mijn lijstje: we maken een mooie wandeling in Skuleskogen Nationaal Park. Helaas kan Siggy nog geen uren wandelen, waardoor we het belangrijkste uitzichtpunt in het gebied niet zien. Een reden om terug te gaan!

Achteraf gezien hadden we hier nog veel langer kunnen blijven; je bent hier zo een week of 2 zoet als je wil. Dus komen we terug in deze omgeving? Zeker weten!

Dalapaardjes fabriek in Dalarna - sommarmorgon.com

Dalarna: de rust van Midden-Zweden

We boeken een huisje in Evertsberg, midden in de provincie Dalarna. Dit gebied is ontzettend populair onder Nederlanders, vanwege de combinatie van allesomvattende natuur, de typisch rode huisjes, wildlife, cultuur en de rust. De iconische Dalapaardjes komen er vandaan en natuurlijk de verf met die typisch rode kleur uit de kopermijn bij Falun.

Ook wij zoeken hier de rust op. We kanoën en zwemmen wat, wandelen naar een mooie waterval en een prachtig uitzichtpunt, bezoeken de fabriek waar de paardjes gemaakt worden, zien de Inlandsbanan voorbij rijden en komen een beetje bij van de lange tocht. We verlengen zelfs ons verblijf hier, omdat er zoveel te doen is op korte afstand van elkaar.

Bezoek aan Göteborg 2022 - sommarmorgon.com

Göteborg: de stad die nog steeds als thuis voelt

Op de weg naar huis maken we een stop in Mariestad, waar we Antonette van de reiswebsite We12travel ontmoeten op het terras van een gezellig cafeetje. Zij staat aan het begin van een reis van 2 maanden door Zweden.. heerlijk!

Dan rijden we door naar Göteborg. De perfecte afsluiting van onze rondreis door Finland en Zweden en bovendien een logische tussenstop voor de reis naar huis.

Ontdek meer: Bekijk mijn verzameling aan tips voor de stad Göteborg!

Mede doordat we de stad al zo goed kennen hoeven we even niets meer. Geen sightseeing meer, maar lekker uit eten bij ons favoriete sushirestaurant, wat winkels bezoeken maar bovenal door de straten struinen en de sfeer opsnuiven. Het is druk, vanwege een internationaal jeugdvoetbaltoernooi, dus de omslag met de rust in de weken ervoor is groots.

Ontdek meer: Scandic Rubinen: Overnachten in downtown Göteborg 

Tot slot overnachten we nog in de Deense stad Kolding en dan rijden we de laatste kilometers naar huis. Het was een hele goede introductie van Finland. Er is nog zoveel te doen in Finland en nog zoveel te ontdekken. Zo willen we heel graag nog de Åland eilandengroep en de westkust van Finland bezoeken.

Ben je in Finland geweest en zijn er plekken die wij een volgende keer zéker moeten bezoeken? Laat het dan weten in de reacties, zodat we die kunnen opslaan voor een eventueel volgende reis.

Wellicht vind je dit handig voor jouw reis:

 

Een paar weetjes en tips voor jouw rondreis door Finland

Een paar weetjes en tips voor jouw rondreis door Finland

  • In Finland betaal je met de Euro, maar let op: je boodschappen zijn er wel een stukje duurder dan in Nederland (en Zweden). Ter indicatie: een bak aardbeien die in Zweden omgerekend zo’n €3,- kostte, was in Finland maar liefst €7,-.
  • Er is één uur tijdsverschil met Nederland: het is Finland 1 uur later.
  • Naast het Fins kent Finland nog een officiële taal: Het Zweeds. Iets minder dan de helft van de inwoners spreekt Zweeds, veelal in West- en Zuid-Finland. Je komt deze taal daarom op veel plekken tegen, naast natuurlijk het Fins. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen in de supermarkt, maar ook op verkeersborden!
  • Reis je in de zomer? Zorg dat je voldoende anti-muggen spray inslaat. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de precieze tijd van het jaar, kun je overvallen worden door hordes muggen, dazen en steekvliegen. Zodanig veel dat wij er op een gegeven moment echt helemaal gestoord van werden, omdat even op het terras van je huisje zitten echt geen optie was.
  • Net als in Zweden en Noorwegen geldt in Finland het allemansrecht, mits je je aan enkele voorwaarden en regels houdt.
  • Tot slot viel het mij op dat de toeristeninformatie in het oosten van Finland vooral gericht was op toeristen uit de Baltische staten en Rusland. Dat betekent dat er weinig Engelstalige informatie beschikbaar was en dat we veel zelf uit moesten zoeken. Ik zal later nog enkele artikelen publiceren om je op weg te helpen!

Dit artikel bevat affiliate links

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder