Op vakantie met je hond naar Zweden of Noorwegen: alles wat je moet weten!

Op vakantie naar Zweden met je hond- hier moet je op letten!

Op reis door Zweden of Noorwegen en genieten van de uitgestrekte natuur en de vele bossen? Neem gezellig je hond mee op reis! Geen omgeving zo geschikt om je viervoeter mee naartoe te nemen als deze landen, waar bossen en bergen worden afgewisseld met prachtige meren. Bovendien is er niets zo leuk als op vakantie gaan met je hond, weet ik inmiddels uit eigen ervaring! Maar er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten voor je vakantie met je hond naar Zweden of Noorwegen van start kan gaan. Ik zet ze voor je op een rijtje.

In februari van dit jaar verwelkomden wij onze Australian Shepherd pup genaamd Siggy. Eind april ging ze voor het eerst met ons mee naar Zweden, inmiddels is ze vaker mee op reis geweest. Maar voor het zover was die eerste keer vonden we wel dat we een beetje onderzoek moesten doen. Want er zijn toch best wat zaken die je moet regelen. In dit stuk maak ik onderscheid tussen verplichte voorwaarden en andere dingen die handig zijn om te weten voor je vakantie naar Zweden met je hond. Misschien denk je na het lezen ‘wat ontzettend veel regels, is het eigenlijk wel leuk om een hond mee te nemen naar Scandinavië?!’, maar geloof me: een goede voorbereiding is het halve werk.. en dan kun je samen heerlijk genieten van de reis.

Met je hond naar Zweden of Noorwegen: de basisregels

Zowel Zweden als Noorwegen hebben enkele eisen om je hond het land mee in te mogen nemen. Verschillende van deze regels komen overeen met de Nederlandse regels. Dit zijn de basisvereisten voor een reis naar Scandinavië:

  • Een geldig EU-dierenpaspoort moet getoond kunnen worden;
  • Geregistreerde chip is vereist;
  • De hond moet voldoen aan de gezondheidsregels;
  • De hond moet aangemeld worden bij de douane. Lees hierover verderop meer.

Ontdek meer Zweden: bekijk al mijn artikelen over reizen naar Zweden!

met Siggy op reis - sommarmorgon.com

Met de hond naar Zweden? Dit zijn specifieke regels voor Zweden:

Gezondheid

  • Om Zweden in te mogen, moet de hond uiterlijk 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet gebeuren met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO. Let goed op de houdbaarheid van de vaccinatie: afhankelijk van het vaccin dat gebruikt is, is deze 1 tot 3 jaar geldig. De rabiësvaccinatie mag overigens pas gegeven worden als de hond 12 weken oud is, wat (in combinatie met de wachttijd) betekent dat een hond jonger dan 15 weken sowieso niet mee mag naar Zweden.
  • In Zweden geldt geen verbod op bepaalde hondenrassen.
  • Een tekenbehandeling is niet verplicht, maar overweeg het wel. Neem in ieder geval een tekenpen mee, want die zul je nog wel eens nodig kunnen hebben.

Huisdieren in Zweden

  • Tussen 1 maart tot 20 augustus moet een hond altijd aangelijnd zijn in de bossen. In die periode jongt het wild in de bossen en indien de hond los loopt kun je verdacht worden van illegale jacht met een loslopende hond. Hier wordt erg streng op gecontroleerd.
  • Honden mogen op veel plekken zwemmen, maar bijvoorbeeld niet op drukke recreatiestranden. Vaak staat er dan een bord dat honden niet zijn toegestaan (in een bepaalde periode). Staat er geen bord? Dan is zwemmen vaak geen probleem.
  • Honden zijn niet standaard welkom op het terras van een restaurant (laat staan in het restaurant zelf). Je kunt dit dus het beste even vragen voordat je ergens op een terras plaatsneemt.

Transport van de hond in Zweden

  • Een hond mag in de kofferbak vervoerd worden, op voorwaarde dat je de hond daar kunt zien. De hond moet vastzitten, in een bench of speciale autogordel.
  • Tijdens transport MOET de hond minimaal iedere 6 uur worden uitgelaten en voorzien van vers water
  • Een hond mag maximaal 3 uur in een geparkeerde auto zitten. Een hond mag nooit zonder toezicht in een auto. achtergelaten boven de +25 °C of onder de -5 °C. Doe je dit wel, dan riskeer je hoge boetes.

Douane

In Zweden geldt een meldplicht bij de douane voor de hond. Dat betekent dat je verplicht bent je hond aan te melden bij de grens en alle bovenstaande documenten / gegevens te overleggen. Dat kan bij het douanekantoor bij de grens, maar veel makkelijker is het om voorafgaand aan je reis de hond online aan te melden.

Dat kan op de site van de Zweedse douane (Tullverket) via deze link: aanmelden van je huisdier bij de Zweedse douane. Overigens geldt dit niet alleen voor honden, maar ook voor andere dieren. Dit aanmelden moet je doen voor ieder bezoek aan Zweden. Je zult het dus iedere keer opnieuw moeten doen.

Heb je het dier aangemeld, dan kun je kiezen bij de grens voor de rijbaan met het bord ‘Nothing to declare’. Wel kan het zijn dat je bij de paspoortcontrole (die steekproefsgewijs wordt uitgevoerd) wordt gevraagd naar de gegevens en dan moet je kunnen aantonen dat de hond is aangemeld.

Siggy in het water in Dalarna, Zweden - sommarmorgon.com

Met de hond naar Noorwegen? Dit zijn specifieke regels voor Noorwegen:

Ook in Noorwegen gelden enkele aanvullende regels voor honden.

Ontdek meer Noorwegen: Bekijk al mijn artikelen over Noorwegen!

Douane

Net als in Zweden, geldt ook in Noorwegen de regel dat een hond bij de douane moet worden aangemeld. Ik lees op internet dat hier veel onduidelijkheid over bestaat, maar het is dus wel verplicht. Anders dan in Zweden, kan dit helaas niet online. Dat betekent dat je bij de grensovergang de route ‘Goods to declare’ moet kiezen. Je gaat dan naar het douanekantoor met alle papieren voor de hond, die ze daar controleren. In de meeste gevallen krijg je dan een ‘uitrijdkaart’ / bewijs dat dat hond is aangemeld.

Let op: als je Noorwegen binnenrijdt via Zweden, dan geldt de meldplicht niet. Ik vermoed dat dit komt omdat je in Zweden al een meldplicht hebt, maar weet dat niet zeker.

Gezondheid

  • Om Noorwegen in te mogen, moet de hond uiterlijk 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet gebeuren met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO. Let goed op de houdbaarheid van de vaccinatie: afhankelijk van het vaccin dat gebruikt is, is deze 1 tot 3 jaar geldig. De rabiësvaccinatie mag overigens pas gegeven worden als de hond 12 weken oud is, wat (in combinatie met de wachttijd) betekent dat een hond jonger dan 15 weken sowieso niet mee mag naar Noorwegen.
  • De hond moet 120 tot 24 uur voordat je de grens met Noorwegen overgaat, ontwormd zijn tegen Vossenlintworm. Het middel moet het ingrediënt Praziquantel of Epsiprantel bevatten en de dierenarts moet de datum en tijd van toediening in het paspoort noteren. Blijf je langer dan 28 dagen in Noorwegen? Dan moet deze ontwormingskuur herhaald worden door een Noorse dierenarts. Vergeet niet te checken bij je dierenarts of dierenwinkel of het slim is om de behandeling te herhalen na terugkeer in Nederland.
  • Voordat je naar Noorwegen reist, moet de hond minimaal 6 aaneengesloten maanden in een EU-land hebben gewoond. Dit is van belang als je bijvoorbeeld een hond uit een ander land geadopteerd hebt.
  • De volgende hondenrassen zijn niet welkom in Noorwegen: Pit Bull Terriër, Fila Brasileiro, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en alle honden die een kruising zijn van de hond met een wolf(achtig) ras.

Transport

  • Je hond mag nooit op de voorstoel in de auto. Ook niet in een speciale hondengordel.
  • Je mag maximaal 5 dieren mee het land in nemen. Vanaf 5 honden wordt het beschouwd als commercieel verkeer en gelden er andere regels.

Huisdieren in Noorwegen

  • Er zijn maar weinig plekken waar je niet mag wandelen met je hond. Over het algemeen geldt wel dat tussen maart en oktober honden aangelijnd moeten zijn in Noorwegen. Regels kunnen plaatselijk verschillen, meestal staat dit met borden aangegeven.

Onderweg naar Zweden of Noorwegen

Onderweg naar Zweden of Noorwegen

Met de auto naar Zweden of Noorwegen? Dan kom je vanuit Nederland zeer waarschijnlijk door Denemarken en Duitsland, die ook ieder hun eigen regels hebben. Ik som in het kort wat basisregels op.

Denemarken

In Denemarken geldt dat honden jonger dan 3 maanden het land niet in mogen. Ook mag je niet meer dan 5 honden tegelijk importeren, want anders val je onder de importwet. In de auto mag de hond nooit op de passagiersstoel voorin, maar verder zijn er geen aparte regels. Wel belangrijk: er is een lijst met hondenrassen die sinds 1 juli 2010 niet meer zijn toegestaan in Denemarken. Dit zijn de volgende rassen: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.

Heb je een hond die lijkt op een van bovengenoemde rassen, maar die niet tot dit ras behoort? Dan moet je dit kunnen aantonen met bijvoorbeeld de stamboom. Had je de hond al voor maart 2010 (bewijzen met hondenpaspoort), dan moet deze een muilkorf dragen en moet de hond aangelijnd zijn met een lijn van maximaal 2 meter.

Duitsland

Duitsland is wat strenger dan Denemarken als het gaat om de hond meenemen in de auto. Zo is het bij onze oosterburen verplicht om de hond vast te zetten in de auto. Dit kan via een reisbench, achter een hondenrek in de achterbak of met een speciale autogordel.

Over het algemeen geldt dat er een goede voorbereiding nodig is als je met de hond naar Zweden of een van de omringende landen reist. Ook kan het extra kosten met zich meebrengen. Maar beter een goede voorbereiding, dan teleurstelling aan de grens natuurlijk!

Hond mee op de boot naar Zweden - sommarmorgon.com

Hond mee op de boot?

Veel mensen reizen met de veerboot van en naar Zweden of Noorwegen. Een hele prettige manier van reizen en de hond kan natuurlijk ook lekker mee! De regels betreffende honden aan boord verschillen wel een beetje per maatschappij (check hier de regels van bijvoorbeeld Stena Line, Color Line of Fjord Line). De algemene regels heb je hierboven natuurlijk al gelezen. Daarnaast geldt in principe dat honden aan boord aangelijnd moeten blijven in de openbare ruimtes. Op sommige veerboten moeten honden zwaarder dan een bepaald gewicht, gemuilkorfd zijn. Ook mag een hond vaak het restaurant niet mee in, maar mag je wel op het buitendek met de hond.

Natuurlijk is er onderscheid te maken tussen de kortere veerboten en de langere tochten. Op veel langere overtochten ben je verplicht om een hut te boeken waar een hond welkom is. Het aantal hutten waarin huisdieren zijn toegestaan zijn wel vaak beperkt, dus boek op tijd!

Met de hond in een hotel in Zweden - sommarmorgon.com

Hondvriendelijke accommodatie

Het is niet altijd makkelijk om goede accommodatie te vinden waar de hond ook mag verblijven, zeker in het hoogseizoen. Maar wees niet ongerust: er is voldoende aanbod, bijvoorbeeld aan campings! Onze ervaring is dat vooral een vakantiehuisje erg prettig is vanwege de ruimte en omdat de hond dan los kan in eigen tuin, maar we hebben ook met Siggy in hotels overnacht en dat ging prima. Een voorbeeld van een hotel waar wij erg goede ervaringen mee hebben, is Scandic Rubinen in Göteborg. De ontvangst voor Siggy was daar zo hartelijk!

Voor huisjes zoeken wij zelf altijd op Airbnb, maar ook Natuurhuisje.nl heeft een mooi overzicht van huisdiervriendelijke accommodaties. Vaak kun je ‘huisdieren toegestaan’ aanvinken op zulke sites. Soms komen er wel extra kosten bij kijken als je een huisdier wilt meenemen, bijvoorbeeld vanwege schoonmaak. Een extra tip die ik wil geven is de Zweeds(talig)e site Hundvänliga Hotell, die een mooi overzicht biedt van huisdiervriendelijke accommodaties. Tot slot kun je altijd kijken op de Nederlandse site Dogs Included, waar je veel informatie vindt (o.a. over vakantiewoningen).

Met je hond naar Zweden of Noorwegen: conclusie

Het lijkt misschien veel informatie, maar uiteindelijk valt het best mee. Een goede voorbereiding is altijd het halve werk! De belangrijkste basisregels voor een vakantie naar Zweden met je hond, of een reis naar Noorwegen met de hond: vergeet het dierenpaspoort niet, de hond is gechipt, heeft de rabiësvaccinatie gehad en wordt aangemeld bij de douane (zowel in het geval van Zweden als Noorwegen). Ga er niet zomaar vanuit dat een hond mee mag op het terras of in een restaurant, maar vraag het even voor je plaatsneemt. Er is voldoende aanbod in campings en Ook is er een ruim aanbod campings en huisjes waar je met de hond kunt verblijven, maar vooraf reserveren (in plaats van op de bonnefooi reizen) kan geen kwaad. Veel plezier samen!

* affiliate links

Delen:

3 Reacties

  1. 1 augustus 2022 / 1 augustus 2022

    Wat is Siggy toch een mooierd! Erg handig artikel dit. Wel jammer dat het in Zweden geen vanzelfsprekendheid is dat honden welkom zijn op het terras.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      1 augustus 2022 / 1 augustus 2022

      Dankjewel! Zit veel tijd in, want ik wilde het goed uitzoeken. En nee, dat is inderdaad jammer. Op sommige plekken werden we ontzettend warm welkom geheten en op andere plekken de deur gewezen. We hebben zelfs met 14 graden in de wind buiten wat gegeten (want: mega honger, anders niet gedaan), omdat Siggy niet op het overdekte terras mocht. Dus vaak is het echt geen probleem, maar beter checken dan teleurgesteld raken.

  2. Marloes
    1 augustus 2022 / 1 augustus 2022

    Fijn artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder