Het is misschien wel een van de fijnste plekjes in het centrum van de stad Göteborg: Trädgårdsföreningen (vertaald: ‘de tuinvereniging’). Een groene oase, midden in de stad. Hier kun je heerlijk vertragen en op adem komen! Ik vind het altijd heerlijk om gasten mee te nemen naar dit park, waar je ook het beeldige Palmhuis vindt. Laat me je in dit artikel meer vertellen over Trädgårdsföreningen.
De (historische) binnenstad van Göteborg is omringd met een gracht. Daar omheen liggen twee parken: het ene park is Kungsparken en het andere is Trädgårdsföreningen. Dit laatstgenoemde park ligt precies ingeklemd tussen Kungsportsavenyn (‘Avenyn’), Nya Allén en Slussgatan.
Meer zien in en rond Göteborg? Bekijk hier mijn artikelen over de stad!
Trädgårdsföreningen is een van de best bewaarde 19-eeuwse parken in Europa. Het werd in 1842 opgericht als botanische tuin én verzamelpunt voor tuinliefhebbers (nu begrijp je vast de naam). In 1992 kreeg het park een monumentale status. Als je door Trädgårdsföreningen loopt kom je een mooie afwisseling tegen van bomen en kronkelende paden, wijdse grasvelden, siertuinen met exotische en inheemse planten. Bij vrijwel iedere plant, bloem of boom vind je een informatiebordje, handig voor wie wat meer wil weten over de bewoners van dit park.
Meer dan 1200 soorten rozen
Vooral vind je hier heel veel bloemen. Zorg ervoor dat je tijdens je bezoek door de rozentuin wandelt, het is een van de beste in Noord-Europa. Jaarlijks bloeien er ruim 1200 verschillende soorten (!) rozen. De beste tijd om hier te wandelen is juli/augustus, maar er bloeien nog volop bloemen tot in de (vroege) herfst. Mis ook het gedeelde Stenpartiet niet, waar veel bijzondere planten te vinden zijn.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het goed onderhouden park heeft verschillende ingangen. Vanuit het Centraal Station, maar ook vanuit de hoofdstraat Avenyn loop je zo de rust in. Het is een heerlijke plek, waar mensen bij mooi weer heerlijk een boekje lezen op een van de bankjes, picknicken op het gras of gewoon genieten van de rust midden in de stad. Er is tevens een grote speeltuin, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen.
Palmhuset (‘Het palmhuis’)
Het pronkstuk van Trädgårdsföreningen is een serre gebouwd van glas en gietijzer, genaamd Palmhuset (‘Het palmhuis’). Deze enorme kas is gebouwd in 1878 en heeft een oppervlakte van bijna 1000 m2. Hier kun je talloze tropische en mediterraanse planten bekijken in een meditteraans klimaat. Bereid je dus voor op een lekker temperatuurtje!
Het Palmhuis bestaat uit drie delen. Je komt binnen in het middelste en tevens hoogste deel van Palmhuset. Hier vind je de grote palmen. Hier kun je ook aan beide zijden van de kas een trap omhoog nemen voor een beter overzicht. In dit middelste deel worden soms tentoonstellingen georganiseerd en toen ik het recentelijk bezocht, vond er zelfs een bruiloft plaats. Hoe romantisch, trouwen tussen de prachtigste planten? Aan weerszijden van dit middelste deel vind je kassen met andere typen planten. Aan de ene zijde vind je Tropikhuset (‘Het tropische huis’) en Vattenhuset (‘Het waterhuis’), aan de andere zijde Medelhavshuset (‘Het middellandse zee huis’) en Kameliahuset (‘Het Cameliahuis’).
Iedere ruimte in de kas heeft specifieke planten met hun eigen karakteristieken. Zo bloeien de Camelia’s het mooist in februari, terwijl veel planten in Medelhavshuset beginnen met bloeien in de late herfst. Wat mij betreft is Palmhuset het hele jaar door een prachtige locatie om te bezoeken in de stad!
Let op: in 2023-2024 wordt Palmhuset stapsgewijs gerenoveerd. De serre is gewoon geopend, maar het kan dus zijn dat er delen van de kas zijn afgesloten tijdens je bezoek.
Op vakantie naar Zweden en op zoek meer tips? Bekijk ze hier!
Horeca in Trädgårdsföreningen
Heb je tijdens je bezoek zin in een echte Zweedse fika (een kop koffie/thee met een lekker taartje)? Bezoek dan een van de café’s in het park.
In het hart van het park ligt Rosenkaféet (‘Het Rozencafé’). Dit café is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw dat ooit fungeerde als stal. Bij mooi weer kun je heerlijk op het terras zitten, dat omgeven wordt door de prachtige rozentuin. Dan is er nog Café Grindstugan bij de zuidelijke entree. Ook hier kun je prima op het terras zitten, dat deels overdekt is. Bij diezelfde ingang is trouwens ook een kleine kiosk.
Tot slot is er nog Trädgår’n, een gebouw waar door het jaar heen veel evenementen en concerten worden gehouden. Het is echter niet standaard open voor bezoekers.
Praktische informatie voor je bezoek aan Trädgårdsföreningen en Palmhuset
Trädgårdsföreningen en Palmhuset zijn gratis te bezoeken, maar er gelden wel enkele regels. Zo mag je picknicken in het park, maar is het meebrengen van alcohol verboden. Ook mag je niet barbecueën in het park. Tot slot: honden zijn expliciet niet toegestaan in het hele park, dus houd daar rekening mee.
Openingstijden Trädgårdsföreningen
1 mei – 30 september: 07.00 – 20.00 uur
1 oktober – 30 april: 07.00 – 18.00 uur
Openingstijden Palmhuset
1 juni – 31 augustus: 12.00 – 19.00 uur
September: 12.00 – 18.00 uur
1 oktober – 31 mei: 10.00 – 16.00 uur