Het schilderachtige eiland Smögen: populaire bestemming aan de westkust van Zweden

Het schilderachtige eiland Smögen - populaire bestemming aan de westkust van Zweden - sommarmorgon.com

Kleurrijke pakhuisjes, luxe jachten die liggen te schitteren in de zon, wandelen over de rotsen die boven het water van het Kattegat uitsteken en urenlang op terrasjes mensen kijken. Welkom op het charmante eiland Smögen, gelegen aan de prachtige westkust van Zweden.

Maritiem sfeertje aan de westkust van Zweden - sommarmorgon.com
Maritiem sfeertje aan de westkust van Zweden - sommarmorgon.com

Dit kleine, maar schilderachtige eiland is een van de meest populaire zomerbestemmingen van Zweden. Talloze bezoekers komen jaarlijks op dit vissersdorp af vanwege de prettige sfeer, de verse vis en de mooie zwemplekken. En geef ze eens ongelijk, want het is een schilderachtige plek. Een bezoek aan het eiland Smögen draait eigenlijk vooral om activiteiten op, in of aan het water. In de zomer kan het er erg druk zijn met toeristen, maar ook in het voor- en naseizoen is Smögen een heerlijke bestemming. Of misschien JUIST, omdat de rust er dan weer een beetje is teruggekeerd, terwijl de dagen nog zacht zijn.

Ontdek hier meer over de prachtige Bohuslän kust regio in West-Zweden!

Over het eiland Smögen - sommarmorgon.com

Over het eiland Smögen

Het eiland Smögen maakt onderdeel uit van de gemeente Sotenäs. Het eiland werd voor het eerst schriftelijk vermeld aan het einde van de 16e eeuw, toen vissers al gebruik maakten van de beschermde haven van het eiland. Eind 19e eeuw was Smögen een van de belangrijkste uitvoerders van de haringvangst in Europa. Deze periode geldt dan ook als de economische piek voor de visserij. Hoewel er nog altijd gevist wordt, is Smögen inmiddels vooral een populaire badplaats geworden, die erg in trek is bij zeilers en liefhebbers van diverse watersporten.

De naam is enkele keren gewijzigd in de historie, maar heeft mogelijk zijn oorsprong in Smyghålet, het kleine kanaal tussen het Smögenön en het zuidelijker gelegen eiland Kleven. Het eiland heeft op dit moment een kleine 1300 vaste bewoners en is sinds 1968 verbonden met het vasteland via de Smögenbrug (‘Smögenbron’). Smögen ligt op zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van Göteborg en is door de goede bereikbaarheid prima op te nemen in je rondreis door (West-) Zweden.

Inspiratie voor je vakantie: 4 suggesties voor mooie roadtrips door Zweden!

Smogenbryggan - sommarmorgon.com
Flaneren over de Smögenbryggan - sommarmorgon.com

Smögenbryggan

Een wandeling langs de iconische Smögenbryggan kan niet ontbreken tijdens je bezoek. Deze 1000 meter lange houten pier is de ‘boulevard’ van het eiland en omringd door restaurants, café’s en leuke boetiekjes. Aan het einde van de pier vind je de beroemde boothuisjes in allerlei kleuren. Dit deel van Smögen is bruisend en echt leuk om rond te wandelen. Neem plaats op een van de terrasjes en geniet van een koud drankje, terwijl je kijkt naar het komen en gaan van een diversiteit aan boten. Op mooie zomeravonden wordt hier volop geflaneerd en waan je je haast in Zuid-Europa.

Wandelen op en rond Smögen - sommarmorgon

Wandelen op en rond Smögen

Naast watersporten en genieten van de lokale cuisine, kun je ook erg goed wandelen op het eiland Smögen. Het eiland is, zoals zoveel plekken in het Bohuslän gebied, rotsachtig en op diverse plekken zijn wandelroutes uitgestippeld. Neem op mooie dagen zeker je badkleding mee en neem onderweg een duik bij een van de natuurlijke zwemplaatsjes.

Rode waterlelies op Sandön - sommarmorgon.com
Je kunt prachtig wandelen op Sandön - sommarmorgon

Wandelen op Sandön

Wij maakten een prachtige wandeling van ongeveer 5 kilometer in het gebied Sandön. Hier is een wandelroute uitgestippeld over de rotsen, met een waanzinnig uitzicht over zee. In het (na)zomerseizoen kun je in dit gebied zowel witte als rode waterlelies zien bloeien in de diverse vijvers. Sandön ligt aan de noordkant van het eiland en je komt er door direct na de Smögenbron rechtsaf te slaan naar Hasselösund. Bij de parkeerplaats is een prachtig zwemgedeelte met zandstrand, perfect voor mooie dagen!

Naast Sandön zijn er ook andere gebieden waar je kunt wandelen. Aan de zuidkant van Smögen vind je het Kleven gebied, met onder andere een zoetwatermoeras. Aan de westzijde ligt het wandelpad Hästen. Via een pad dat je over rotsen en kleine bruggetjes voert, kun je hier zeker een korte, mooie wandeling maken.

Op ongeveer een kwartier rijden van Smögen ligt het natuurreservaat Ramsvikslandet. Dit relatief kleine gebied werd in 2006 officieel een natuurreservaat. Een wandeling hier brengt je langs interessante sporen van de ijskap, kustlandbouw en steenhouwen uit Bohuslän. Een wandeling rond het hele gebied is ongeveer 15 kilometer (let op: door de rotsachtige omgeving kost dit je echt wel een uur of 5-6), maar er zijn ook veel kortere wandelingen uitgestippeld.

Heerlijk eten bij Musselbaren op het eiland Smögen - sommarmorgon.com
Speciaalbiertjes drinken bij Smögenbryggar’n - sommarmorgon.com

Genieten van de lokale cuisine

Na een wandeling of een frisse duik in zee, schuif je gezellig aan bij een van de gezellige eetgelegenheden in het dorp. Hier geniet je van de lokale gerechten, die in veel gevallen draaien om vers gevangen vis.

Wij hebben zelf fantastisch gegeten bij het gerenommeerde restaurant Musselbaren. Maar enkele andere aanraders zijn Skärets Krog (waar het beroemde garnalenbroodje bedacht werd), Gösta’s Fiskekrog of Smögens Hafvsbad. Mijn speciale tip zou nog zijn om bij mooi weer plaats te nemen bij brouwerij Smögenbryggar’n, waar je diverse biertjes kunt proeven. Een beetje van het ‘centrum’ vandaan, maar wel zeker de moeite waard om langs te gaan!

Meer beleven van de westkust? Lees hier alle artikelen over West-Zweden!

Let op: Het zomerseizoen op Smögen loopt van mei tot midden september. Sommige restaurants en winkels zijn het hele jaar open, diverse anderen openen hun deuren in april.

Island of light - jaarlijks lichtfestival - sommarmorgon.com

Excursies, uitstapjes en evenementen

Naast genieten van een duik, een wandeling of het lokale eten is er ook nog genoeg te zien en te doen op of rond het eiland. Zo vinden er regelmatig lokale evenementen plaats, zoals het Island of Light festival dat wij bezochten in september. We zijn zelf even binnengewandeld bij Bildarkiv, waar een mooie collectie foto’s de historie van Smögen laat zien. Daarnaast kun je gaan kijken bij Smögens Fiskauktion, de op een na grootste vismarkt van Zweden. Of stap aan boord van een van de visexcursies en ervaar de magie van de Bohuslän archipel. In het Smögen Akvarium maak je kennis met de onderwaterwereld van de Zweedse kust en leer je alles over zeedieren, planten en het ecosysteem van deze kustregio.

Vanuit het eiland vaar je in 10 minuten naar het eilandje Hållö, waar je onder andere de 180 jaar oude vuurtoren kunt bezoeken. Op ongeveer 20 kilometer van Smögen ligt Nordens Ark, een dierentuin met 60 diersoorten die veelal met uitsterven worden bedreigd. Denk bijvoorbeeld aan het inmiddels zeldzame sneeuwluipaard. Sommige dieren hier gelden als ‘reddingspopulatie’.

Hamnbageriet in Kungshamn - sommarmorgon.com

Veerboot van en naar Kungshamn

Tijdens ons bezoek verbleven we niet op Smögen zelf, maar in het naastgelegen Kungshamn. Dit dorp wordt gezien als de centrale plek van de gemeente Sötenäs en drijft ook vooral op visserij en toerisme. Ondanks dat de visserijtak ook hier flink is afgenomen sinds de tweede helft van de 20e eeuw, is het economisch nog steeds belangrijk omdat enkele van de bedrijven uit die tijd nog altijd bestaan. Kungshamn is, in tegenstelling tot wat andere vissersdorpjes, wel een stuk opgeknapt en gemoderniseerd. Minder oude houten (boot)huisjes dus, maar alsnog erg leuk om doorheen te lopen.

Mijn tips: in de avond een vorkje prikken bij Calmars Veranda en ’s ochtends ontbijten op het terras van Hamnsbageriet (let op: hier kan het druk zijn met mooi weer).

Zoals ik al aangaf is verbindt een brug de plaatsen Kungshamn en Smögen, maar tussen pasen en eind oktober is er ook een bootverbinding, uitgevoerd door Zitabåtarna.

De rode boothuizen geven een gezellig sfeertje in Smögen - sommarmorgon.com

Verblijven op het eiland Smögen

Zoals ik hierboven al aangaf, is Smögen een zeer populaire bestemming in de zomer en rond evenementen. Wacht daarom niet te lang met het boeken van je verblijf, want veel accommodaties zijn snel volgeboekt. Bekijk de kaart hieronder voor accommodaties en boek je verblijf op Smögen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder