Wandel naar de top van de berg Snøhetta in Noorwegen: een avontuurlijke tocht over rotsen en sneeuw

Wandel naar de top van de Snøhetta - een avontuurlijke tocht over rotsen en sneeuw

In het zuid-oosten van Noorwegen ligt natuurgebied Dovrefjell. Deze bergketen maakt onderdeel uit van nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella, wat ook wel het koninkrijk van de Muskusossen wordt genoemd. De hoogste bergtop in dit gebied is de Snøhetta. Wij wandelden naar de top van deze 2286 meter hoge berg en dat bleek een avontuurlijke tocht over rotsen en sneeuw. Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt voor als je deze klim ook wilt ondernemen.

Uitzicht op de hoogste top van het Dovrefjell gebied - sommarmorgon.com

Over Dovrefjell en de Snøhetta

Het natuurgebied Dovrefjell ligt tussen Oslo en Trondheim direct langs de E6 snelweg. Het is een populair gebied voor wandelaars en wildkampeerders. Er liggen wat kleine dorpjes in deze regio waar niet per se veel te doen is, maar waar wel diverse restaurantjes en winkeltjes te vinden zijn. De meeste mensen komen hier duidelijk voor het prachtige natuurschoon. En terecht, want het is hier waanzinnig mooi.

Het hoogste punt in Dovrefjell is de top van de berg Snøhetta, wat sneeuwkap betekent. Deze berg hoort met haar 2286 meter hoogte tot de 24 hoogste bergen van Noorwegen. Sterker nog: het is de hoogste berg ná de Jotunheimen-reeks. Snøhetta bevat enkele kleine gletsjers en heeft maar liefst vier toppen. Deze liggen op een rij op de topkam: Stortoppen (2286 meter), Midttoppen (2278 meter), Hettpiggen (2261 meter) en Vesttoppen (2253 meter).

Meer lezen over Noorwegen? Bekijk mijn artikelen hier!

De wandeling die ik in dit artikel beschrijf leidt naar Stortoppen en weer terug, wat het hoogste punt van de berg is. Vanaf dit punt kun je nog doorlopen naar Midttoppen. De volgende toppen zijn Hettpiggen en Vesttoppen; maar deze zijn tijdens deze wandeling niet toegankelijk.

Hjerkinnhus hotel - Besøkssenter villrein in Noorwegen - sommarmorgon.com

Zo kom je bij het startpunt van de Snøhetta hike

De wandeling die wij gedaan hebben startte bij de turisthytte / lodge Snøheim. Daar kun je niet met de auto komen. In plaats daarvan kun je de lodge bereiken met een shuttlebus, die in de zomer dagelijks pendelt tussen de lodge en het Hjerkinnhus hotel. Dit is een busrit van zo’n 15 kilometer, ongeveer 20 minuten.

Bij het hotel vind je een ruime parkeerplaats waar je tegen betaling je auto kwijt kunt. Voor elektrische auto’s zijn er diverse oplaadstations (zowel Tesla als algemeen). Ik zou zeker aanraden om hier even het naastgelegen Besøkssenter villrein te bezoeken, waar je meer te weten komt over het gebied en de wilde rendieren die hier lopen. 

De shuttlebus tussen het Hjerkinnhus hotel en de Snøheim lodge vertrekt tussen eind juni en eind september maar liefst vijf keer per dag. De ticketprijs is 100 NOK. Klik hier voor meer informatie over tickets en vertrektijden. Tickets zijn online te koop of in de Snøheim lodge.

Overnachten in de buurt van Snøhetta? Bekijk dan eens deze opties:

Hjerkinnhus hotel Frich`s in Hjerkinn – Hostel met uitzicht op de berg Snøhetta. Kano’s en fietsen te huur, maar er worden ook excursies aangeboden. Er is een barbecueplek en een café dat in de zomer geopend is.

Snøhetta camping – gratis parkeren. De camping heeft tent- en caravanplekken beschikbaar, maar ook diverse kamers & hutjes van verschillende groottes te huur. 

Muskusossen bekijken vanuit de bus - sommarmorgon.com
Rivier oversteken onderweg naar de top van Snøhetta - sommarmorgon.com

Onze wandeling naar de top van Snøhetta

Terwijl we in de shuttlebus zitten naar het startpunt krijgen we alvast een prachtig cadeau: we zien op korte afstand van de bus twee muskusossen lopen. De buschauffeur is zo vriendelijk om even te stoppen voor foto’s en waarschuwt ons meteen: zo dichtbij als je ze nu ziet, ga je ze niet meer zien. Zie je deze waanzinnig dieren in de buitenlucht, houd ze dan op minimaal 200 meter afstand.

Eenmaal aangekomen bij de Snøheim lodge begint onze tocht langs de oostelijke helling van de berg rechtstreeks naar het het hoogste punt: Stortoppen. Je hebt hier geen aparte routekaart voor nodig, want deze is erg goed aangegeven met rode markeringen van de DNT bergsportvereniging. Bovendien vereist deze route geen gebruik van speciale klimuitrusting.

Meer nationale parken in Scandinavië? Bekijk hier een overzicht

In het begin is de route nog vrij vlak en goed begaanbaar door een vrij gelijkmatig wandelpad. Na een klein halfuur komen we de eerste sneeuw tegen: vanaf hier begint het terrein direct rotsachtiger te worden en loop je eigenlijk al van steen naar steen. We steken eerst nog een riviertje over en dan wacht ons de daadwerkelijke klim. 

Een uitdagende hike in Dovrefjell Noorwegen - sommarmorgon
Sneeuw op de Noorse bergen midden in de zomer - sommarmorgon.com

Van rots naar rots klauteren

Het is zonnig weer als we omhoog gaan, dus het is vrij druk met wandelaars. Tijdens de tocht loop je van steen naar steen, er is eigenlijk geen uitgestippeld pad. De enorme hoeveelheid losse stenen maken dat je af en toe best wat moet klimmen en klauteren. Er staan wel paaltjes die je duidelijk wijzen in de richting waar je naartoe moet, maar er is dus geen duidelijk afgebakend pad. Dat maakt dat iedereen ook net een beetje anders naar boven gaat. Ondanks dat je goed moet opletten waar je je voeten neerzet, is het een indrukwekkende wandeling met prachtige uitzichten. Gelukkig zie je die op de weg naar beneden nog beter, want je loopt immers weer via dezelfde weg terug.

Let op: wandelaars die bergop gaan hebben voorrang op afdalende wandelaars, omdat zij minder goed zicht hebben op het pad. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld ook minder makkelijk stoppen. Dus goed opletten en plaatsmaken voor de klimmende medewandelaars!

Uitzicht vanaf de top van de berg Snøhetta - sommarmorgon.com

Van de top weer afdalen naar beneden

Eenmaal aangekomen op de top van de berg is er een plateau / uitkijkpunt waar je even kunt pauzeren, picknicken en genieten van de rust van de natuur. Neem vooral ook je camera mee voor de prachtigste foto’s! Aan de top is trouwens ook een radioverbindingsstation, dat geïnstalleerd is door het Noorse leger. Deze is (uiteraard) niet toegankelijk. Het 360 graden uitzicht is werkelijk prachtig, met besneeuwde bergtoppen zover als je kunt kijken.

Van de top weer afdalen naar beneden - sommarmorgon
Even een selfie op de berg Snøhetta - sommarmorgon.com

Na een korte pauze beginnen we aan de afdaling naar beneden. We hebben het gevoel dat we flink moeten opschieten, omdat we de laatste bus terug willen halen. Je ziet het al aan de foto’s: donkere wolken verzamelen zich plots en dit is ook het moment dat het begint te regenen en later hagelen.

Geen geweldige combinatie met al die losse stenen en rotsen. Ik maak een flinke val, waardoor ik flinke schaafwonden oploop aan mijn handen en met een ontzettend pijnlijke knie en gaten in mijn kleding verder naar beneden moet. Ik heb er flink de balen in, maar het kan nu eenmaal gebeuren. Niet veel later verschijnt een regenboog en dan zakt het chagrijn weer een beetje. Mijn pijnlijke knie en ik komen op tijd terug aan bij de Snøheim lodge. Opgelucht nemen we plaats in de bus.

Het beklimmen van Snøhetta is een wandeling voor avonturiers, maar de beloning op de top is absoluut de moeite waard. Vanaf hier kunt u het adembenemende panorama van de Noorse natuur bewonderen. De heldere lucht, de majestueuze toppen en de uitgestrekte valleien strekken zich voor je uit en je waant je in een andere wereld.

De Snøheim lodge - sommarmorgon

De Snøheim lodge

De toeristenhut Snøheim ligt op Dovrefjell, net onder Snøhetta. Deze lodge vormt het startpunt voor een groot aantal korte en lange wandelingen. In de hut kun je terecht voor kleine maaltijden en drankjes, ook als je er niet overnacht. Verder zijn hier basisartikelen voor wandelaars te koop. Wil je overnachten in de Snøheim lodge? Boek dan een bedje via de Norwegian Trekking Association.

Het weer in de Noorse bergen is onvoorspelbaar - sommarmorgon.com
Strakblauwe lucht en een regenboog na een fikse regenbui tijdens het wandelen - sommarmorgon.com

Belangrijk om te weten

Zoals altijd wil ik je graag meegeven dat het weer in de Noorse bergen onvoorspelbaar kan zijn. Tijdens onze wandeling hebben we bijvoorbeeld zon, regen, wind en hagel gehad. Zorg daarom voor stevige schoenen en warme (regen)kleding, zodat je goed bent voorbereid. Neem ook voldoende water mee. Er zijn onderweg geen mogelijkheden om water bij te vullen. Waterpunten en toiletten zijn beschikbaar bij de Snøheim lodge.

De wandeling kan echt flinke uitdaging zijn, maar het is echt de moeite waard. Je doorzettingsvermogen zullen worden beloond met een uitzicht én herinnering die je niet snel zult vergeten!

Praktische informatie over de Snøhetta wandeling - sommarmorgon.com

Praktische informatie over de Snøhetta wandeling

De route start bij de Snøheim lodge en leidt naar de top van Snøhetta. Je loopt tijdens deze hike nagenoeg dezelfde route weer terug naar beneden. De route is goed aangegeven met rode markeringen.

Hoogte start: 1474 m
Hoogste punt: 2286 m
Totale stijging: ca. 800 meter. Houd er rekening mee dat de heenweg dus langer duurt dan de terugweg
Totale wandeltijd: 5.5 – 6 uur, inclusief rustpauzes
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. De hoogte en lengte maken de tocht enigszins veeleisend.
Beste periode: juli-augustus

Goed om te weten: als het gaat regenen kan het hier spekglad worden. Het beste kies je dus een dag met goed weer, maar houd er rekening mee dat de weersomstandigheden snel kunnen veranderen. 

De toppen van Snøhetta zijn grillig - sommarmorgon.com

Observatiepaviljoen Snøhetta

Ik kan mij voorstellen dat de tocht naar de top van Snøhetta niet voor iedereen te doen is. Zeker als je kleine kinderen bij je hebt. Maar wil je toch van het waanzinnige uitzicht genieten, breng dan een bezoek aan het Snøhetta uitkijkpunt, dat genoemd is naar de dichtstbijzijnde bergtop. 

Vanuit dit overdekte, onder architectuur gebouwde, observatiepaviljoen, heb je een prachtig uitzicht over het Snøhetta gebergte. Stook een lekker vuurtje en geniet in alle rust van de natuur… misschien spot je nog wel voorbij wandelende muskusossen of rendieren!

Het uitkijkpunt is gemakkelijk te bereiken vanuit de parkeerplaats. Het is een wandeling van zo’n 1,5 km lang, met een klim van 100 meter. Het pad is goed begaanbaar, maar door de steile helling vermoedelijk niet voor mensen in een rolstoel. Met een kinderwagen zou het moeten gaan, maar houd dan rekening met een lekkere workout. We zijn er zelf niet geweest, maar hoor van veel mensen dat het absoluut de moeite waard is!

1 Reactie

  1. 10 februari 2024 / 10 februari 2024

    In 2015 hebben we het observatiepaviljoen bezocht. Al weer bijna negen jaar geleden.Tijd gaat hard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder