Tresticklan National Park: wandelen door oerbossen vlakbij de Noorse grens

Nationaal Park Tresticklan in Zweden - sommarmorgon.com

Ik heb het al vaker geschreven: het is mijn wens om in ieder nationaal park van Zweden te wandelen. Eerder dit jaar kon ik er weer eentje van mijn lijstje afstrepen: Tresticklan National Park. Dit prachtige natuurgebied ligt tegen de grens met Noorwegen, op zo’n 2,5 uur rijden van Göteborg.

Maurice en Siggy in Tresticklan national park - sommarmorgon.com
Siggy en Amy wandelen - sommarmorgon.com

Oerbossen langs de grens met Noorwegen

Tresticklan is sinds 1996 officieel een nationaal park, met als doel het behoud van een kloofvallei landschap in een wildernis met een uitgestrekt oerbos. Hoewel (commerciële) bosbouw op grote schaal voorkomt in Zweden, zijn de bossen in dit nationale park vrijwel geheel onaangetast gebleven van moderne bosbouw. Dat is bijzonder, want er zijn nog maar weinig van dergelijke gebieden in Zweden, behalve in het noorden en bij de bergen langs de grens van Noorwegen.

Het is de combinatie van die ongereptheid én de omvang van dit gebied, dat het nationaal park zo waardevol maakt. In 1830 vond er hier een grote bosbrand plaats, maar grote delen van het park herstelden zich daarvan. Er zijn hier echter zelfs bomen te vinden van meer dan 250 jaar oud!

Het woord Tresticklan betekent overigens ‘de drietand’ en het is genoemd naar een van de meren in het park: Stora Tresticklan (‘de grote drietand’). Het natuurgebied is 28,97 km² groot en bevat naast oerbossen een groot aantal meren en kleine moerasgebieden. 

Meer lezen over de nationale parken van Zweden? Bekijk hier het artikeloverzicht!

Zo kom je in Tresticklan National Park

Tresticklan National Park ligt in de gemeente Dals-Ed in het landschap Dalsland, vlakbij de Noorse grens. Het park is met de auto het makkelijkst te benaderen via de oostkant, maar is ook te bereiken via wandelpaden vanaf Dals-Ed en Halden. Kom je met de auto, dan vind je bewegwijzering vanaf de snelweg tussen Ed en Nössemark.

Vanaf de ruime parkeerplaats loop je over een gemarkeerd pad ongeveer een halve kilometer naar de parkgrens, waar je een informatiepunt vindt. Ook is hier de start van de uitgestippelde wandelroutes. Er is, in tegenstelling tot andere nationale parken, géén naturum en/of kiosk aanwezig. Wel zijn er composttoiletten en vuilnisbakken bij de parkeerplaats. Voor meer informatie kun je terecht bij de tourist office in Dals-Ed.

Ontdek de prachtige westkust van Zweden. Bekijk hier het artikeloverzicht!

Tresticklan Bridge
Bewegwijzering in het nationale park aan de westkust van Zweden - sommarmorgon.com

Hiken in Tresticklan National Park

Er zijn drie uitgestippelde hiking routes die je door dit gebied voeren.

De eerste trail heet Halleleden, die je vanaf de ingang (Råbocken) oostwaarts voert richting de grens met Noorwegen. Net over de grens vind je vervolgens de toeristenhut Budalsvika, van waaruit je diverse andere wandelroutes kunt kiezen. Het VVV-kantoor in Dals-Ed heeft een sleutel van deze hut.

De tweede trail voert je vanaf Orshöjden (met 276m boven zeeniveau het hoogste punt van Tresticklan) zuidwaarts over de Orshöjdleden, richting Dals Ed. Op deze route kom je langs de (restanten van) oude boerderijen Ekedrågen en Bråtane, de laatst bewoonde boerderijen in dit gebied.

Hoogeteverschillen in Tresticklan Nationaal Park - sommarmorgon.com

De meest voor de hand liggende wandeling in dit gebied als je hier een dag naartoe gaat, is de Tresticklaleden. Deze route loopt in een lus van Råbocken langs het grootste meer af en bedraagt 8 kilometer. Met een kleine omweg kom je langs de restanten van de oude hoeve Bråtane en Orshöjden, het hoogste punt van dit nationale park.

Tot slot is er nog de mogelijkheid om een beetje rond te wandelen rond Råbocken. Dit is geen echte uitgestippelde wandelroute, maar er zijn wat (rolstoel)paden rondom het informatiepunt, waardoor je best al wat moois kunt zien zonder heel ver te hoeven lopen.

Skuleskogen Nationaal Park aan de oostkust: wandelen met een grandioos uitzicht op zee!

Informatieborden op sommige plekken in het NP - sommarmorgon.com
Het park bevat ook moerassige gebieden - sommarmorgon.com

Onze wandeling door Tresticklan

Wij wandelden Tresticklaleden en besloten de omweg te nemen naar Orshöjden. De wandeling voert langs diverse kleine meertjes en stroompjes, wat eigenlijk heel ontspannend is. Het is al snel duidelijk dat de rechte noord-zuid richting het makkelijkst liep, omdat je dan langs de parallelle bergruggen liep. Langs de oost-westelijke richting was het iets meer klimmen en klauteren over de heuvels. Maar qua intensiteit viel dat enorm mee: eigenlijk was het in alle delen heel makkelijk lopen.

Op onze route kwamen we enkele wandelaars tegen die bezig waren aan een meerdaagse tocht, maar op de Tresticklaleden waren we alleen. Daardoor konden we echt genieten van de rust en schoonheid van het gebied én had niemand last van Siggy die op verschillende punten natuurlijk even het water in wilde. Halverwege maakten we een klein ommetje naar Orshöjden. Er wordt gezegd dat je vanuit hier ver weg zou moeten kunnen kijken, maar wij vonden het niet per se heel bijzonder. Leuk om even naartoe te lopen, maar je mist hier ook niet per se veel aan. Ondanks deze ervaring, was het een erg mooie wandeling waar we echt van genoten hebben. De natuur is hier prachtig, wat mede komt door de vele uitzichten op het water.

Hier vind je mijn artikelen over Göteborg stad!

Uitkijken over Stora Tresticklan - sommarmorgon.com
Tresticklan is een watterrijk nationaal park - sommarmorgon.com

Goed om te weten

De volgende dingen zijn handig om te weten voor tijdens je bezoek:

 • Neem gerust je tentje mee, want je mag hier maximaal 2 aaneengesloten nachten overnachten.
 • Vuur maken is in het hele nationale park verboden, uiteraard ook voor wildkampeerders. Bessen en paddenstoelen plukken is wel toegestaan.
 • Honden moeten hier altijd aangelijnd zijn.

Wil je meer Zweden inspiratie?
Volg me dan op Instagram! Of like mijn Facebook pagina, zodat je altijd meteen op de hoogte bent van de nieuwste posts.

Delen:

2 Reacties

 1. 14 september 2023 / 14 september 2023

  Wij waren laatst ook in een oerbos alleen kon je er niet zo veel lopen. 800 meter of zo. De rest van het oerbos was niet bereikbaar. Hopen dat we Tresticklan National Park ook nog een keer kunnen bezoeken.

 2. 22 oktober 2023 / 22 oktober 2023

  Wat prachtig is het daar.
  Mooie foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder