De wandeling naar Preikestolen in Noorwegen – mijn tips en ervaringen

De wandeling naar Preikestolen in Noorwegen – mijn tips en ervaringen

Het is een van de populairste toeristische bestemmingen van Noorwegen: Preikestolen. Of, vertaald naar het Nederlands: De Preekstoel. Jaarlijks vinden maar liefst 300.000 natuurliefhebbers hun weg naar dit unieke rotsplateau, dat hoog boven het Lysefjord uit torent. De wandeling naar Preikestolen is relatief makkelijk, met een prachtig uitzicht als beloning. Ik zou bijna zeggen: een must-do wanneer je in Noorwegen bent!

Preikestolen van boven bekeken - sommarmorgon.com

Meer informatie over Preikestolen

Preikestolen is een rotsformatie die maar liefst 604 meter boven het Lysefjord ligt. Het bijzondere aan deze plek is dat de top van de rots een vlak plateau is van 25×25 meter groot. Dit plateau loopt super steil af, wat een heel bijzonder effect geeft. Je kunt vast wel raden hoe deze rots aan de naam Preekstoel kwam. De rots heeft een verval van maar liefst één kilometer, want het Lysefjord zelf is ook nog eens 400 meter diep. Een indrukwekkend staaltje natuurschoon dus.

De Preikestolen ligt op ongeveer 40 minuten rijden van de stad Stavanger (wat trouwens ook een enorme aanrader is!) in het westen van Noorwegen. Je kunt er komen met het openbaar vervoer, maar mijn advies zou zijn om met de auto te gaan en een bezoek aan deze plek te combineren met een mooie rondreis.

Verder lezen: Ontdek Oslo in 72 uur!

Wandelen in Noorwegen - sommarmorgon.com

Wandelen, wandelen, wandelen

Je moet er wat moeite voor doen om dit natuurschoon te kunnen zien. Kennelijk zijn er veel toeristen die verwachten met een lift of kabelbaan omhoog te kunnen, maar verrassing: dat is er niet. De enige manier om het plateau te bereiken is door te wandelen. En dat is zeker de moeite waard, want niet alleen het eindpunt maar ook de route er naartoe zijn prachtig.

De Preikestolen hike is op sommige stukken steil en rotsachtig, maar is over het algemeen heel netjes aangelegd en op hele punten zelfs vlak. Je wandelt door het bos, over rotsen en door moeras. Wordt het te drassig, dan zijn er – zoals gebruikelijk in Scandinavië – paden van houten planken aangelegd.

Door de enorme groei van toerisme sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, heeft de route aardig wat te lijden gehad. Enkele jaren geleden heeft daarom een groep Sherpa’s uit Nepal de route flink verbeterd door onder meer het bouwen van stenen trappen. En dat maakt een route natuurlijk een stuk begaanbaarder.

Uitzicht over het Lysefjord

Wanneer kun je het beste de Preikestolen bezoeken?

De beste tijd van het jaar om naar Preikestolen te gaan is de zomer. Het officiële seizoen is tussen april en oktober, daarbuiten is het gebied door sneeuw en ijs lastiger begaanbaar (lees: uitglij gevaar!). Het is slim om in die periode met een gids mee te gaan, zeker als je weinig ervaring hebt met bergwandelingen.

Drukte tijdens de beklimming - sommarmorgon.com

Je kunt je wellicht voorstellen dat 300.000 bezoekers op jaarbasis én een kort wandelseizoen betekent dat het met periodes ook erg druk kan zijn op de route. Denk aan bussen vol toeristen die hier komen om de wandeling naar boven te doen. Dit jaar was dat natuurlijk wat anders, omdat het massatoerisme stilgelegd werd door het welbekende virus. Ondanks dat zagen we dat alsnog behoorlijk veel mensen naar boven gaan. Wil je dus voorkomen dat je in de mensenstroom naar boven moet lopen (wat niet zonder risico’s is), dan kun je het best vroeg vertrekken of later in de middag pas gaan. In de zomer is het ook nog eens lang licht, dus dat geeft je alle tijd om rustig aan te doen!

Dat je het beste in de zomermaanden kunt wandelen, betekent overigens niet dat je zomaar kunt uitgaan van mooi weer. Dat verandert hier namelijk super snel en zo kan het gebeuren dat je onderweg verschillende weertypes tegenkomt. Wij vertrokken in de regen en wandelden terug in een heerlijk zonnetje. Daar moet je dus wel echt op bedacht zijn. Check vooral ook even de site van het Preikestolen basecamp of de weersite YR.NO: daarop vind je altijd de actuele weerscondities.

Informatiebord Preikestolen wandeling

Hoe lang duurt de wandeling naar Preikestolen en hoe inspannend is deze hike?

Als je zoekt naar de categorisering van deze wandeling, dan merk je dat er verschillende opvattingen bestaan. De ene website beschrijft de wandeling naar Preikestolen als ‘demanding / challenging’, elders lees je ‘relatief makkelijk’. Naar mijn mening is het laatste van toepassing: een redelijk makkelijke wandeling die in principe iedereen die normaal fit is kan doen. We zagen zelfs gezinnen met kinderen, maar uiteraard doen zij er een stukje langer over.

De afstand is iets meer dan 4 kilometer enkele reis, waarbij je zo’n 350 meter aan hoogtemeters maakt. Er staat vier uur voor de hele wandeling naar boven en beneden (los van de tijd die je boven doorbrengt). Wij hadden er net 2,5 week van bergwandelingen op zitten en deden de wandeling in drie uur.

Verder lezen: hiken bij Treriksröset: het drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland

Preikestolen Basecamp - sommarmorgon.com

Onze ervaring met de wandeling naar Preikestolen

Wij verblijven in een Airbnb aan het uiteinde van de Lysefjord, dus via de Rijksweg 13 (de Nationale Toeristische Route Ryfylke) arriveren we in nog geen 20 minuten bij het Preikestolen Basecamp. Let op: de parkeerkosten zijn ca. 25 euro voor een personenauto (prijs: 2020). Dat lijkt veel voor die paar uurtjes, maar met die inkomsten kan men wel de wandelroute onderhouden. Bij het kamp vind je onder meer een hostel en hikers camp, een winkel waar je allerlei outdoor attributen kunt kopen en huren en mogelijkheden om te eten.

De route start meteen: via een grindpad, een rotsachtige trap en bos maak je de eerste hoogtemeters, alvorens je bij een eerste plateau uitkomt met uitzicht over het Basecamp en het meer Revsvatnet. Onderweg kom je langs talloze meertjes en verandert het natuurbeeld regelmatig. Kijk vooral af en toe even achterom en neem de tijd om van de natuur om je heen te genieten.

De wandeling naar Preikestolen - sommarmorgon.com

Op de heenweg is het weer wisselvallig: we starten met regen, het wordt droog en niet lang na het uittrekken van onze jassen begint het weer met regenen. Dat zorgt voor her en der wat gladde stenen, maar het is prima te doen. Het is druk, en hoewel de algemene regel op de berg is dat stijgend verkeer voorrang krijgt van afdalende wandelaars, zetten we regelmatig even een stap opzij om ruimte te bieden aan terugkerende wandelaars. Mooi moment om even op adem te komen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Amy | Sommarmorgon.com (@89_amy) op

Boven op de preikestolen

Eenmaal boven is het uitzicht over het Fjord prachtig. Je hebt hier, door de grootte van het plateau, alle ruimte om even te zitten en je lunch te eten en natuurlijk foto’s te maken. Het is best grappig om de verschillen te zien tussen hoe mensen het hierboven ervaren.

Er zijn mensen die ver weg blijven van de rand en alleen al gruwelen bij het idee van kijken over het randje. Maar er zijn ook mensen die lekker relaxed bij de rand hangen, zelfs er gaan zitten met de voeten bungelend over de rand, terwijl ze volop foto’s maken. Hoewel ik dat laatste eigenlijk wel wilde, durfde ik toch niet zover te gaan. Maar een mooie foto maken is zeker gelukt!

Tip: neem lekker de tijd om rond te kijken. Beneden varen diverse bootjes en vanaf boven lijken die zó klein!

Hill trail Noorwegen - sommarmorgon.com

Veel mensen kiezen ervoor om na hun bezoek aan het plateau dezelfde weg terug te hiken. Je kunt naast deze ‘Cliff trail’ echter ook kiezen voor de ‘Hill trail’, die via een hogergelegen bergtop loopt. Wij hebben deze route teruggenomen en dat was heel gaaf. Je loopt langs en door stroompjes en op stukken is deze route veel steiler dus ook wat lastiger. Voor gezinnen of mensen met weinig ervaring met hiken zou ik de reguliere ‘Cliff’ route aanraden en niet deze. Inmiddels laat ook de zon zich zien en dat is heerlijk voor deze terugweg. Na enige tijd sluit de route die we lopen weer aan op het pad van de Cliff trail en lopen we rustig het laatste stuk terug.

Regen op de Preikestolen hike - sommarmorgon.com

Waar moet je rekening mee houden?

Hieronder een paar tips en tricks voor als je de wandeling naar Preikestolen voor het eerst gaat ondernemen.

1. Goede wandelschoenen

De populariteit van de Preikestolen neemt de laatste jaren steeds verder toe en dat trekt ook de aandacht van mensen die niet gewend zijn aan wandelen in de bergen. Dat resulteert in mensen die op sandalen of normale schoenen omhoog gaan, maar dat zou ik niet aanraden. Goede wandelschoenen zijn essentieel.

Heb je geen goede wandelschoenen? Dan kun je deze natuurlijk het beste kopen, maar op het Basecamp heb je ook een verhuurservice waar je voor circa 20 euro hiking boots kunt huren.

2. Outdoor kleding

Ik zei het hierboven al: het weer verandert snel. Daarbij is het boven aan de top een graad of vijf kouder dan beneden. Daarbij zijn wind en regen geen onbekende weerselementen hier. Neem iets mee waar je warm in blijft en stop voor de zekerheid regenkleding in je rugzak. Beter onnodig meenemen dan onderweg spijt krijgen.

Het heeft altijd mijn voorkeur om me in laagjes te kleden. Mijn standaard hiking outfit voor dit soort wandelingen bestaat naast wandelschoenen uit een hiking broek van sneldrogend materiaal, een sport bh met daarover een sportshirtje, een fleece vest en een windjack. Heb je dat allemaal niet, zorg dan in ieder geval voor een warme trui en regenkleding.

3. Eten en drinken

Je gaat weliswaar een uitgestippelde route lopen, maar het is en blijft natuur. Boven aan de top staat geen eettentje waar je iets te eten of drinken kunt halen. Boterhammetjes smeren dus en wat snacks waarmee je snelle suikers binnen krijgt (een banaan of muesli reep doet het bij ons altijd goed). Het allerbelangrijkste: voldoende water. Ik zou zeker een liter (misschien meer) per persoon aanhouden als richtlijn.

Ook altijd in onze rugzakken: zonnebrandcrème, een klein ehbo kitje, papieren zakdoekjes en desinfecteer gel voor de handen. Het weegt allemaal niets en het komt soms goed van pas.

Over het randje kijken - sommarmorgon.com

Al met al vind ik de wandeling naar Preikestolen een leuke ervaring. Het is geen heel spannende hike. Ik noemde het op Instagram al ‘een beginner’s introduction to hiking in Norway’, maar dat neemt niet weg dat het uitzicht over Lysefjord prachtig is. De omgeving waar je doorheen wandelt op weg naar Preikestolen misschien nog wel mooier. Dus zeker weten een wandeling voor op de ‘must go’ lijst!

Accommodatie nodig in de buurt van Preikestolen?

Ik heb op Booking.com 3 accommodaties voor je uitgezocht waar je kunt verblijven. Check ze hieronder!

Hikers’ Camp and Water Camp
Dit kamp biedt. o.a. hutjes aan en is gevestigd op slechts 3 kilometer van Preikestolen. Het maakt onderdeel uit van het Preikestolen Basecamp. Het Water Camp biedt hangmatten voor de avontuurlijke reiziger. Gratis parkeren.
Preikestolen Base Camp
Het Base Camp biedt hotelkamers, houten hutten in hostel stijl en en hutjes op een parkeerterrein aan, vlakbij de start van de klim naar de Preikestolen. Goede wifi, gratis parkeren.

Vakantiehuis in Jørpeland
Wil je wat luxer en meer privacy? Dan is dit vakantiehuis met 3 slaapkamers en volledig uitgeruste keuken misschien iets voor jou. Het huis wordt sinds voorjaar 2022 aangeboden en ligt op 5 kilometer van Preikestolen.

Heb jij de Preikestolen wel eens bezocht? Ik ben benieuwd hoe je dat hebt ervaren! En als je dat nog niet hebt gedaan, zou jij dan op de rand durven te gaan zitten?

Wellicht vind je dit behulpzaam:

Bewaren voor later

Pinterest preikestolen

23 Reacties

  1. 7 september 2020 / 7 september 2020

    nog nooit bezocht en ook nog nooit van gehoord eerlijk gezegd ;)het ziet er wel super mooi uit

  2. jasmina
    7 september 2020 / 7 september 2020

    Oow wow wat een prachtig stukje natuur

  3. 7 september 2020 / 7 september 2020

    Vorig jaar gedaan. Ontzettend druk. Ook een aanrader is Flørli. Een trap met 4444 treden. Deze wandeling ligt ook aan Lysefjord. Je komt Preikestolen dan ook nog tegen.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      7 september 2020 / 7 september 2020

      Yes, die is inderdaad leuk! Die hebben wij daags na Preikestolen gedaan, dus daar volgt zeker nog een blogpost over. Ik kan mij voorstellen dat Preikestolen erg druk was, dat vond ik nu in Covid tijden al.. dat zegt wat over hoe druk het normaal gesproken is.

  4. 8 september 2020 / 8 september 2020

    Wow, wat tof! Dit valt inderdaad wel in de categorie ‘dingen die je niet mag missen’ als je daar in de buurt bent.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Zeker weten! En dan is dit wat mij betreft niet eens het echte hoogtepunt van de reis, haha ;-)

  5. Jouvence
    8 september 2020 / 8 september 2020

    Wat een prachtige foto’s allemaal! Noorwegen staat nog steeds op onze travel list.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Oehh, dat snap ik helemaal!

  6. 8 september 2020 / 8 september 2020

    Wow wat mooi! Nooit geweest, wel een hike gemaakt naar het meest zuidelijke punt van het Finse vaste land in Hanko. Is ook zeer de moeite waard

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Dat is een leuke tip, dankjewel!

  7. 8 september 2020 / 8 september 2020

    Wauw wat een mooie omgeving! En je hebt echt prachtige foto’s gemaakt.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Dankjewel!

  8. Sherry
    8 september 2020 / 8 september 2020

    Wow wat ziet dat er prachtig uit . Ik heb zo een zin om er heen te gaan.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Snap ik, ik zou ook graag terug gaan haha!

  9. 9 september 2020 / 9 september 2020

    Wow geweldig! Wij willen ooit nog naar Noorwegen. Ik zie dat je er nog meer over geschreven hebt. Ik ga even verder lezen.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Leuk! Er volgen nog meer artikelen de komende tijd, dus genoeg te lezen :)

  10. 9 september 2020 / 9 september 2020

    Wat een leuke wandelvakantie. Mijn vakantie volgende week is gecancelled maar zoek nieuwe bestemming mss wel deze

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      9 september 2020 / 9 september 2020

      Op dit moment is het bezoeken van Noorwegen helaas niet mogelijk zonder quarantaine vanuit België, maar hopelijk kan dat snel weer!

  11. 9 september 2020 / 9 september 2020

    Het lijkt me een mooie wandeling! Maar aan de andere kant heb ik enorme hoogtevrees dus lijkt het me niet zo slim om deze wandeling te maken.

  12. 12 september 2020 / 12 september 2020

    Och wat een prachtige foto’s! Dit lijkt me echt een mooie bestemming <3

  13. Tine
    23 januari 2022 / 23 januari 2022

    In welke air bnb verbleven jullie toen jullie deze wandeling maakten?
    Zo mooie foto’s dat ik zelf deze wandeling ook wil maken op mijn reis door Noorwegen

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      23 januari 2022 / 23 januari 2022

      Hoi Tine, als je op Airbnb zoekt op ‘Familieleilighet nr 1 , Lysefjorden Bergevik’ dan kom je bij het juiste adres aan! Dan ben je op korte rijafstand van de start van de trail. Je kunt ook verblijven in een van de accommodaties van Preikestolen zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder