Hiken bij Treriksröset – drielandenpunt in Noord-Scandinavië

Treriksröset drielandenpunt - sommarmorgon.com

Drie seconden, drie landen, twee tijdzones. Een lijn dwars door het landschap en door de tijd. Een pad met prachtige hoogteverschillen. De prachtige uitzichten van Lapland. Een avontuur over water, rotsen en heuvels. Langs herinneringen. Treriksröset: de plek waar Noorwegen, Finland en Zweden samenkomen. 

Laatste update: 6 september 2022

Monument Treriksröset - sommarmorgon.com

Treriksröset: het meest noordelijke drielandenpunt

Het stond niet per se op ons lijstje om Treriksröset (Noors: Treriksrøysa) te bezoeken. Eigenlijk kwamen we pas achter het bestaan van deze plek tijdens onze reis naar De Noordkaap afgelopen zomer. Tijdens ons verblijf in Skibotn bleken we behoorlijk in de buurt te zijn en toen ik er meer over las wakkerde dat het verlangen aan deze plek te bezoeken. Het meest noordelijke drielandenpunt ter wereld. Het noordelijkste punt van Zweden, het meest westelijke van het Finse vasteland. Gemarkeerd met een geel, stenen markeerpunt in het koude water van het Goldajärvi meer.

Amy bij Treriksröset - sommarmorgon.com

Een klein beetje historie

Al in 1897 werd deze plek gemarkeerd door een stenen monument, door Noorwegen en Rusland (nu: Finland). Zweden was daar niet bij betrokken, omdat Noorwegen en Zweden het niet eens waren over waar de grens precies getrokken diende te worden. Dat veranderde in 1901, waarna het monumentje iets aangepast werd. Het werd in cement gegoten en de emblemen van alle drie de landen werden aangebracht.

Door ijs en water beschadigde het monument echter steeds teveel. Daarom kreeg in 1926 het huidige monument gestalte. Het daadwerkelijke punt waarop de landen elkaar kruisen ligt in het water, vandaar dat er in het water een ‘klein eilandje’ van 14 vierkante meter is gecreëerd. Door houten vlonders kun je daadwerkelijk bij het monument komen en er zelf omheen lopen.

Leuk detail: Noorwegen en Finland delen ook een drielandenpunt met Rusland, daar kun je zelfs drie tijdzones in drie seconden doorkruisen.

Lees meer: een bezoek aan de Noordkaap in de zomer

Route Malla Strict Nature Reserve - Treriksröset - sommarmorgon.com

Het bereiken van Treriksröset

Het drielandenpunt Treriksröset ligt op de punt van het Malla Strict Nature Reserve. Het is hier geheel autovrij en dat betekent dat je er in de zomer maar op één manier kunt komen: lopend. Er zijn twee routes die je kunt nemen.

Vanuit Signaldalen (Noorwegen)

Start vanaf Signaldalen in Storfjord. Het is een lange hike, die je alleen kunt doen als je onderweg eenmaal overnacht. Onderweg kom je twee trekkershutjes tegen: Gappohytta en Goldahytta. De hike is ongeveer 30 kilometer lang en staat erom bekend zeer uitdagend / moeilijk te zijn. De Goldahytta staat op een steenworp afstand van Treriksröset.

M-S Malla boottocht - sommarmorgon.com

Route vanaf Kilpisjärvi (Finland)

De tweede route gaat via Kilpisjärvi in Finland. Dit is ook de route die wij namen. Parkeer je auto op de aangewezen parkeerplaats aan snelweg E8. De parkeerplaats ligt iets na de grensovergang tussen Noorwegen en Finland.

In de zomer neem je vanuit Kilpisjärvi de boot naar Koltaluokta. Vanuit daar maak je een wandeling van circa 3 kilometer naar Treriksröset. De boottocht duurt iets meer dan een halfuur en na het aanmeren wacht de boot twee uur zodat je ruimschoots de tijd hebt om naar Treriksröset te lopen en terug te keren. De boottocht kost voor volwassenen 35 euro p.p. enkele reis, 50 euro voor een retourrit (Prijzen: september 2022). Voor kinderen kost het slechts 5 euro. Je kunt betalen in Euro, NOK en SEK, zowel cash als per pin.

Check voor meer informatie over vertrektijden en dergelijke de website van M/S Malla, de organisatie die de overtochten regelt.

Je kunt het drielandenpunt Treriksröset ook bereiken via een wandeling van ca. 11-12 kilometer door het Malla Strict Nature Reserve. Wij kozen ervoor om de heenweg de boot te nemen en terug te wandelen, maar heen en terug wandelen kan uiteraard ook. In totaal wandelden wij 15,77 kilometer: 3 kilometer vanuit de boot, 12 kilometer de tocht en nog een stuk terug naar de auto.

Van Koltalahti naar Treriksröset

Hiken door Malla Strict Nature Reserve

Van Koltalahti naar Treriksröset

Vanaf Kilpisjärvi nemen we dus de boot en onderweg krijg je de eerste uitzichten over de bergen in het natuurgebied. Als de boot aanmeert bij Koltalahti lopen we eerst door een heuvelachtig deel. Daarna volg je een gemakkelijk, gelijkmatig pad langs de Zweeds-Finse grens. Zo nu en dan loop je door berkenbos, het laatste deel van het pad loopt langs de oever vanhetKuohkimajärvi-meer.

Het bereiken van Treriksröset - sommarmorgon.com

Omdat we met een groepje mensen van de boot nagenoeg tegelijkertijd bij het Treriksröset monument aankomen is het even druk. We besluiten rustig wat te eten en te genieten van het uitzicht. Er zijn enkele gezinnen bij met jonge kinderen en die nemen straks de boot weer terug naar Kilpisjärvi. Wij staan even stil bij het monument, maken wat foto’s en besluiten vervolgens door te gaan: er wacht ons een lange hike.

Border Finland Norway Malla nature reserve - sommarmorgon.com

Hiking mountain Malla vanaf Treriksröset

Vanaf het drielandenpunt gaan we dus op weg om de berg Malla te beklimmen, het centrum van dit natuurgebied. We lopen aan de Finse zijde en starten over een makkelijk bewandelbaar pad. Een hek langs het pad scheidt ons af van Noorwegen. Het lijkt toch wat raar, zo’n duidelijke maar toch enigszins fragiele grensaanduiding. In werkelijkheid is het een ‘rendierhek’, ter voorkoming dat rendierkudde’s door elkaar gaan lopen.

Beklimming Malla - sommarmorgon.com

We passeren een open wildernishutje en niet veel later beginnen we aan het beklimmen van Malla via een slingerende, gemarkeerde route. Het is een relatief korte, maar flinke klim door een prachtig berkenbos. Het is soms even zoeken waar je de voeten het best kunt neerzetten, vanwege de vele stenen. Eenmaal boven is het uitzicht prachtig! We kijken uit over de heuvels en het water. De sterke wind suist rond onze oren, het zonnetje schijnt.

Uitzicht Malla Strict Nature Reserve - sommarmorgon.com

Eenmaal boven hoeven we weinig meer te klimmen. De Malla Trail kronkelt door het glooiende landschap. Toch is het geen eenvoudige hike, want onderweg komen we verschillende uitdagingen tegen. De eerste zijn de beekjes die we moeten oversteken. In het overstromingsseizoen zijn ze lastiger dan nu en hoewel we even moeten kijken waar we het beste kunnen oversteken (dit is niet gemarkeerd) gaat het prima.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy | Sommarmorgon.com (@89_amy) op

Kitsiputous-watervallen

Verderop de route komen we langs de Kitsiputous-watervallen, waar we opnieuw het water moeten oversteken. Hier is het wat pittiger en voor we doorlopen besluiten we te rusten. Even wat eten, maar ook het uitzicht in ons opnemen. Zo mooi! Als we doorlopen moeten we een steile helling van losliggende stenen oversteken. Even twijfel ik: ‘hoort dit echt bij de route? Dat kan toch nooit veilig zijn?’. Geen foto’s, want concentratie is vereist! We bereiken echter veilig de overkant. Hier moeten we nog ergens van een ‘afstapje’ springen en dan haal ik mijn hand open. Auw!

Lees meer: Drie weken ongerept natuurschoon in Noord-Scandinavië

Er blijkt echter weinig aan de hand, dus we vervolgen rustig onze route. We dalen vrij snel en wandelen uiteindelijk over een veenheide. Het einde van de route loopt via een bergberkenbos, waarbij we de rivier Siilasjoki oversteken. Als we bij de hoofdweg aankomen laten we het natuurgebied echt achter ons en lopen we rustig naar de auto. Bij het Retkeilykeskus eten we wat en bespreken we de hiking tocht van deze dag na. Wat een ervaring!

onze ervaring bij Treriksröset - sommarmorgon.com

Onze ervaring

Het bezoeken van drielandenpunt Treriksröset / Treriksrøysa is een mooie mijlpaal om eens mee te nemen. Zoals vaker geldt is het echter de reis die belangrijker is dan de bestemming zelf. De omgeving is hier zo ongelooflijk mooi. De Laplandse natuur is echt waanzinnig en het was erg rustgevend en gaaf om hier te wandelen.

Hoewel de hike grotendeels over vrij vlak terrein loopt, is het wel een uitdagende en op punten moeilijke route. Juist door de wateren die de route kruisen en de stenen hellingen waar je overheen moet is het een wandeling die misschien niet voor iedereen is. Maar: we zagen ook gezinnen met wat oudere kinderen en ook enkele senioren hier lopen. Dus ben je in de buurt, sla deze route dan niet over. Je zult er echt geen spijt van krijgen.

Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest Treriksroset Pinterest Treriksroset - sommarmorgon.com

30 Reacties

 1. 13 oktober 2019 / 13 oktober 2019

  Klinkt als een gave hike! Dat je dan ook bij het drielandenpunt komt is natuurlijk mooi meegenomen. Maar alleen al de hike alleen lijkt me supertof. Ik raak steeds meer in de ban van Scandinavië, wat is de natuur er toch geweldig mooi! <3

 2. 13 oktober 2019 / 13 oktober 2019

  Door de foto’s zie je wat een prachtige omgeving het is, in het echt is die ervaring vast nog beter. Lijkt me geweldig om een keer die kant op te gaan.

 3. 13 oktober 2019 / 13 oktober 2019

  ik zeg wauw!! wat een mooie omgeving daar zeg :D. Zo’n hike lijkt mij echt super gaaf

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 oktober 2019 / 13 oktober 2019

   Dat is het absoluut, flink genieten dus!

 4. 13 oktober 2019 / 13 oktober 2019

  Wat ziet het er prachtig uit. Mooie foto’s ook. Ik wil hier graag heen.

 5. 14 oktober 2019 / 14 oktober 2019

  Wat een prachtige plek en ook een mooie wandeltocht ernaartoe zo te lezen. De foto’s zijn schitterend. Wat is er inderdaad veel te zien! Door jouw artikelen krijg ik steeds meer zin om weer eens naar Scandinavië te gaan.

 6. 14 oktober 2019 / 14 oktober 2019

  Wat prachtig, zeg! Veel mooier dan het Drielandenpunt bij Vaals, haha ;)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   14 oktober 2019 / 14 oktober 2019

   Haha ja dat is in ieder geval zeker! ;-)

 7. Frederique
  15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  Ah dat lijkt me zeker bijzonder om eens te bezoeken. Dat gele markeerpunt vind ik eruit zien als zo’n sci-fi film. Leuk!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   Haha, mooie referentie! :-)

 8. 15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  Het drielanden punt kijkt me fantastisch om te bezoeken, maar de wandeling op zich is zo te zien ook helemaal leuk. Prachtige foto’s en wat een goede tips!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   De wandeling is in mijn beleving het mooiste deel van deze plek, maar ik kan me ook voorstellen dat je weer lekker de boot terugneemt.. dat deden ook genoeg mensen.

 9. 15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  Wat leuk om dit te lezen en vooral ook om je foto’s te zien. Een mooie indruk van jullie hike.
  En ik ben gek op geschiedenis. Eveneens leuk om dat hier terug te lezen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   Dank voor je reactie Deborah, wat tof dat je het historische aspect ervan zo leuk vond om te lezen!

 10. 15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  Ik ben alleen bij het Drielandenpunt in Nederland geweest, maar dat vond ik echt een aanfluiting haha. Dit punt ziet er echter tof uit om te hiken. Prachtige omgeving.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   Ik denk ook niet dat het met elkaar te vergelijken is, haha. Deze tocht was inderdaad waanzinnig.

 11. Felice Veenman
  15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  ik zit hier helemaal te smelten…wat een prachtige plek, daar ga ik beslist nog een keertje heen! zo prachtig

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   Dat vind ik super leuk om te horen! Ik zou het je zeker aanraden en het is echt heel goed te bereizen!

 12. 15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  Wat een prachtig plekje om te zien. Ik kende alleen maar het drielandenpunt bij Vaals, dus weer wat geleerd.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   Haha ja dat ziet er toch wat anders uit dan in Noord-Scandinavië.. ;-)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   Ohh leuk, waar ben je geweest?

 13. 16 oktober 2019 / 16 oktober 2019

  Echt gaaf zeg! Enorm het bezoeken waard. Scandinavie staat echt nog eens op onze wishlist voor als de kinderen iets ouder zijn

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 oktober 2019 / 16 oktober 2019

   Leuk! Maar Zweden is bij uitstek een bestemming waar je heel goed met kinderen naartoe kunt.. het is er erg kindvriendelijk en er is veel te beleven!

 14. 18 oktober 2019 / 18 oktober 2019

  Wauw wat een mooie foto’s dat ziet er echt uit als een prachtige hike! Voor mij waarschijnlijk net een stapje te ver met mijn lichaam van een 80 jarige maar op een goede dag valt het te proberen natuurlijk.

 15. 18 oktober 2019 / 18 oktober 2019

  Dat lijkt me een echte must visit als je daar bent. Mooie foto’s ook, ziet er uitnodigend uit.

 16. 18 oktober 2019 / 18 oktober 2019

  Wauw het lijkt mij daar echt super mooi!

 17. Mandy
  21 oktober 2019 / 21 oktober 2019

  Mooie foto’s! Ziet er uit als een prachtige omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder