Een bezoek aan De Noordkaap in de zomer

Een bezoek aan De Noordkaap in de zomer - sommarmorgon.com

Het was de missie voor onze reis door Scandinavië deze zomer: een bezoek aan De Noordkaap. Al twee keer eerder kwamen wij boven de poolcirkel, maar nog nooit bezochten wij het noordelijkste punt van het Europese vasteland. Vorige maand deden we dat wel en ik moet bekennen: het voelt toch heel bijzonder als je op deze klif staat. Alsof je op het einde van de wereld staat.

Visit Nordkapp - sommarmorgon.com

De Noordkaap: home of the northern lights and the midnight sun 

Al meer dan driehonderd jaar reizen mensen van over de hele wereld naar de Noordkaap (Noors: Nordkapp) om deze 307 meter hoge klif te bereiken, waarop die bekende globe pronkt. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya in Noors Lapland, dus het uiterste noorden van dit prachtige land. Je ziet hier mensen met allerlei voertuigen: velen vinden het ook een challenge om met de fiets of de motor de route te bereiken.

Op deze plek ontmoeten de Atlantische Oceaan en de ijskoude Noordelijke IJszee elkaar. De samenkomst van deze twee zeeën bij de kliffen bij de Noordkaap betekent veel wind en dat zorgt ervoor dat het hier flink guur kan zijn. Ook kan dit gebied zowel in de zomer als de winter gehuld worden in een flink pak mist. Overigens zijn de omstandigheden in beide seizoenen niet te vergelijken. In de winter duikt de temperatuur flink in de min en zie je hier het prachtige noorderlicht. In de zomer varieert de temperatuur gemiddeld tussen de 10 en 15 graden en schijnt de zon 2,5 maand aan een stuk door (van halverwege mei tot eind juli).

Kliffen bij De Noordkaap - sommarmorgon.com

‘De echte Noordkaap’

Hoewel De Noordkaap alom bekend is en tevens een zeer populaire bestemming voor toeristen zoals wij, is het een misvatting dat dit punt daadwerkelijk het uiterste noorden van Europa is. In werkelijkheid is dat de naastgelegen landtong Knivskjelodden: die plek is zo’n 1,5 kilometer hoger gelegen dan De Noordkaap. Dit punt is alleen bereikbaar middels een pittige wandeling van zo’n 20 kilometer, vol uitdagingen als steile afdalingen en drassige en mistige omstandigheden. Wij hebben dit overgeslagen, maar het schijnt wel een heel bijzondere wandeling te zijn!

Nordkapp jul och Vinterhus in Skarsvåg - sommarmorgon.com

De route naar Magerøya: Honningsvåg en Skarsvåg

Over de exacte route die wij gereden hebben deze zomer zal ik nog eens schrijven, maar het laatste stuk vond ik wel echt bijzonder. We sliepen in het dorpje Skaidi in Noord-Noorwegen en maakten van ons bezoek aan de Noordkaap een dagtrip. De ene dag rijd je langs de fjorden en tussen het groen, maar dan ineens rijd je in een soort maandlandschap waar werkelijk niets is, behalve kuddes schapen en rendieren. Het is hier zo mooi!

Het eiland Magerøya is te bereiken via een tunnel van 7 kilometer, die een diepte bereikt van 212 meter onder de zeespiegel. Deze tunnel werd gebouwd in de jaren 90, vanwege het grote aantal toeristen hier. Op het eiland vind je ook prachtige kleurrijke visserdorpjes. Wij rijden eerst naar Skarsvåg, het noordelijkste vissersdorp ter wereld. Hier lopen we even rond en eten we een wafel bij het ‘Nordkapp jul och Vinterhus’ (kerst en winter huis). Het is een vrij gure dag, dus fijn om even op te warmen. Daarna is het tijd om koers te zetten naar Nordkapp!

Barn av jorden nordkapp - sommarmorgon.com

Meer informatie in het bezoekerscentrum

Nadat we ons entreekaartje hebben gekocht en de auto hebben geparkeerd, lopen we richting De Noordkaaphal, het bezoekerscentrum. Net voor De Noordkaaphal zien we een prachtig monument ‘kinderen van de aarde’. Het monument is gemaakt in 1988, toen zeven kinderen uit alle hoeken van de aarde naar de Noordkaap kwamen. Een must om even te gaan kijken!

Visitor Center North Cape - sommarmorgon.com

In het Nordkapp museum en de Nordkaphallen krijg je meer informatie over de geschiedenis van deze bijzondere plek, die in 1553 de naam Noordkaap kreeg van een Engelse zeevaarder. Je vindt hier diverse tentoonstellingen, maar ook een prachtige panoramafilm over de seizoenen op De Noordkaap. Tevens is er de St-Johanneskapell: een klein kapelletje waar je zelfs kunt trouwen! Je merkt wel dat ze hier gek zijn op het ontvangen van beroemdheden: zowel historische als huidige bekende namen worden duidelijk onder de aandacht gebracht.

In het bezoekerscentrum vind je verder een souvenirshop, een bistro, een bar en een restaurant. Het is van oudsher traditie dat bezoekers een glas champagne drinken bij hun bezoek aan De Noordkaap en die kun je hier dan ook nog steeds bestellen als je dat zou willen.

Amy bij Globe - Noordkaap - sommarmorgon.com

De Globe

We lopen anderhalf uur rond in het bezoekerscentrum, maar na een tijdje willen we maar één ding: naar buiten, naar de globe. De wereldbol die buiten op het plateau staat is een belangrijk symbool geworden voor de Noordkaap en de meeste toeristen willen dan ook maar wat graag met het monument op de foto. De globe is in 1873 door Koning Oscar II van Zweden en Noorwegen opgericht om de klif te markeren.

Wanneer we buiten komen is het rustig, maar guur. Anders dan de dag ervoor, toen het zonnetje hier heerlijk scheen (zo werd ons verteld), waait het nu heel erg en pakt de mist langzaam samen. Het uitzicht over de Barentszzee is beperkt, maar alsnog geeft het een waanzinnig gevoel. We made it! We staan hier echt, ‘aan het einde van de wereld’.

Monument van Koning Oscar Noordkaap - sommarmorgon.com

Niet veel later is het uitzicht door de mist nog minder geworden en is er een blik toeristen open getrokken die ook allemaal foto’s willen maken bij de globe. Tijd om door te lopen. We nemen nog een kijkje bij het monument van Koning Oscar, als teken dat het koninkrijk van Noorwegen helemaal tot hier reikt. Dan gaan we weer naar binnen, opwarmen met een mok warme chocolademelk. Als afsluiter rijden we naar het dorpje Honningsvåg, waar we heerlijk eten met uitzicht op de haven en de gekleurde huisjes. Ik zou hier graag eens in de winter komen, benieuwd naar het karakter van deze plek als het bedekt is met een flinke laag sneeuw..

Magerøya - sommarmorgon.com

Kritische noot

Tijdens onze reis door Noord-Noorwegen vertellen we aan een van onze Airbnb hosts over onze wens om de Noordkaap te bezoeken. Hij vertelt ons dat het vooral de lokale bewoners zijn die deze kwetsbare plek goed onderhouden, maar dat het de commerciële bedrijven zijn die daar nu het geld van toeristen voor ontvangen. Hij gaf aan dat veel lokale bewoners daar zeer op tegen zijn, omdat ze er zelf weinig van terugzien. Het is een kritische noot die wellicht gekleurd en te verwachten is, maar het zet me wel aan het denken over hoe bijzondere plekken op de wereld gecommercialiseerd worden. We doen er aan mee door hier ook te komen, maar dit moet toch anders kunnen?

INFORMATIE | Het standaardticket biedt je 24-uurs toegang tot de Noordkaap en kost NOK 285,- per volwassene en NOK 95,- per kind (Entreeprijzen 2019 – check vooraf de laatste prijzen via de website). Handig als je met een camper of caravan bent of in een van de dorpjes in de omgeving overnacht. Ook is er een voordeliger ticket indien je slechts eenmaal naar binnen gaat en weer weg. De faciliteiten die je hiermee kunt bezoeken zijn beperkter en je moet zelf even om dit ticket vragen.


Bewaren voor later via Pinterest

Pinterest Noordkaap - sommarmorgon.com

29 Reacties

 1. 18 augustus 2019 / 18 augustus 2019

  Wat een prachtige en bijzondere plek om een keer te bezoeken! Ik kan me voorstellen dat deze plek hoog op jullie lijstje stond. Op de foto’s lijkt het inderdaad wel een beetje het einde van de wereld, zeker met alle mist die eromheen hangt. Wel jammer dat de Noordkaap zo gecommercialiseerd is, zeker als het juist de lokale mensen zijn die het gebied goed verzorgen. Ik heb dat zelf ook ervaren toen ik in Cinque Terre in Italië was – ook een enorm toeristische plek. Ik had de plek alsnog niet willen missen, maar het voelde toch een beetje dubbel dat ik daardoor blijkbaar aan het vele massatoerisme meedeed.

 2. 19 augustus 2019 / 19 augustus 2019

  Gaaf, zeg! Toch maar niet overwogen om jullie trouwlocatie nog te verplaatsen naar de Noordkaap, haha? ;)

 3. 20 augustus 2019 / 20 augustus 2019

  Dit lijkt me een heel bijzondere plek om te bezoeken en te ervaren zeg! Dank voor de mooie foto’s.

 4. 20 augustus 2019 / 20 augustus 2019

  Noorwegen staat op de bucketlist van mijn man. Het liefst ook het noorderlicht zien. Dus ik bewaar je blog even!

 5. 20 augustus 2019 / 20 augustus 2019

  Noorwegen staat al jaren op ons lijstje en ja, de Noordkaap zou ik dan ook graag een keertje willen bezoeken. Lijkt me echt een geweldig om die plek een keer met eigen ogen te aanschouwen. Wie weet in de toekomst!

 6. 21 augustus 2019 / 21 augustus 2019

  gewoon super gaaf!! en lijkt mij een hele belevenis om er een keer geweest te zijn.

 7. 21 augustus 2019 / 21 augustus 2019

  Prachtige foto’s! Vooral in combinatie met de mist. Lijkt mij heel gaaf om überhaupt een keer naar scandinavië te gaan.

 8. 21 augustus 2019 / 21 augustus 2019

  Wat een prachtige plek: en wat die commercie betreft: tja we doen er zelf natuurlijk dapper aan mee…goed nadenken en om je heen kijken voor je beslist met wie en met wat je in zee gaat

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   21 augustus 2019 / 21 augustus 2019

   Dat is zeker waar, maar je hebt niet altijd de keuze natuurlijk. Een plek als deze is uniek en die wil je toch bezoeken.

 9. 21 augustus 2019 / 21 augustus 2019

  Wat een onwijs mooie plek. Ik ben twee jaar geleden wel op het meest westelijke puntje van Europa geweest, in Portugal. Was ook wel heel tof!

 10. 21 augustus 2019 / 21 augustus 2019

  Wat een gave bestemming! Ziet er prachtig uit! Ik snap je dubbele gevoelens over het commerciële aspect. Dat is echt een keerzijde van toerisme zodra een plek “hot” wordt..

 11. Mandy
  22 augustus 2019 / 22 augustus 2019

  Zulke tripjes trekken mij heel erg! Maar mn vrienden en familie niet. Klinkt allemaal zo leuk en ziet er zo mooi uit, hoop er een keer heen te gaan!

 12. 22 augustus 2019 / 22 augustus 2019

  Wat tof dat je hier bent geweest. Ik denk dat ik dan toch ook wel die pittige van 1,5 km zou willen maken hoor… in het kader van ‘ik ben er nou toch’! Ook goed dat je de kritische noot erbij schrijft, dat commerciele aspect zien we denk ik (helaas) op te veel plekken terug.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   22 augustus 2019 / 22 augustus 2019

   Volgens mij is de wandeling langer, namelijk zo’n 19 km. Dat is prima om te doen, maar we vonden het toch wel wat lang in de kou (5 graden) terwijl we niet goed voorbereid waren. Helaas!

 13. 22 augustus 2019 / 22 augustus 2019

  Wauw wat een bijzondere reis! Een prachtige plek om naartoe te gaan zo te zien.

 14. 23 augustus 2019 / 23 augustus 2019

  Wat een prachtige plek. en ik snap ook wel dat de lokale bevolking die kritische noot heeft

 15. 23 augustus 2019 / 23 augustus 2019

  Zo leuk, wij zijn er ook geweest in de zomer en hebben ’s avonds gewacht totdat de zon ging zakken en weer omhoog kwam, erg gaaf! Ik snap de kritische noot inderdaad!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   23 augustus 2019 / 23 augustus 2019

   Gaaf zeg, dat is echt heel cool! Het was ook onze bedoeling maar we waren er echt op de verkeerde dag. Zo koud en heel mistig.. ach ja, het gevoel alleen al er te zijn was heel bijzonder.

 16. 23 augustus 2019 / 23 augustus 2019

  Wat een prachtige en bijzondere plek om te bezoeken. Dit zou ik ook wel eens willen doen. Sowieso staan de Scandinavische landen hoog op mijn bucketlist, dus wie weet.

 17. 23 augustus 2019 / 23 augustus 2019

  Wat bijzonder! Al moet ik zeggen dat een tunnel van 7 kilometer mij best wel tegenstaat. Maar dat komt dan ook omdat ik moeite heb met kleine ruimtes en dat soort dingen. Een lift neem ik liever niet. Een tunnel moet vooral niet te lang zijn. De ‘chunnel’ (schrijf je dat zo) zal ik dan ook niet snel nemen. Eigenlijk helemaal niet. Nu is 7 kilometer wellicht te overzien, maar toch.
  Dus ben ik blij dat ik via jouw artikel kan meekijken. Want het lijkt mij zeker bijzonder om mee te maken. Ook het monument ‘kinderen van de aarde’ lijkt mij heel bijzonder om te hebben gezien.

 18. 24 augustus 2019 / 24 augustus 2019

  het ziet er prachtig uit! maar ik kies toch liever voor een warme bestemming!

 19. 3 september 2019 / 3 september 2019

  Noorwegen lijkt me echt prachtig en ik heb na het zien van je foto’s gelijk ;-)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   3 september 2019 / 3 september 2019

   Oh absoluut, je hebt helemaal gelijk! ;-)

 20. 7 september 2019 / 7 september 2019

  Wat een bijzondere plek! Ook ik wil daar heel graag naartoe, lijkt me magisch! Wel jammer dat je mazzel met het weer moet hebben omdat je niet altijd een weids uitzicht hebt. Maar ach, dat is niet anders!

 21. 21 februari 2020 / 21 februari 2020

  Hallo, wij hopen dit jaar zover te komen. Gaan vanaf 20 aug 6 weken met de caravan door noorwegen. Ben heel benieuwd.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   21 februari 2020 / 21 februari 2020

   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat Nicole, super leuk. Ik hoop dat jullie een prachtige reis gaan maken.. geniet van de voorpret!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder