Throwback | Mijn reis door Zweden in foodfoto’s

zweden in foodfoto's - 11

Gisteren stond ik het konijnenhok met bijbehorende ren van mijn konijnen uit te mesten en mijn vingers vroren er bijna af. Wat is het koud buiten! Mag ook best, want het is hier nog amper winter geweest. Ik weet niet hoe het met jullie zit hoor, maar stiekem dwalen mijn gedachten op zo’n moment toch een beetje af naar de fijne, warme zomeravonden in Zweden afgelopen zomer. En omdat ik op het moment van schrijven zit te smullen van de laatste Zweedse koekjes die nog over zijn hier in huis, bedacht ik me dat het me leuk zou zijn om jullie even mee te nemen naar afgelopen zomer, maar dan in foodfoto’s. Met enkele leuke restauranttips tussendoor. Klein experimentje, benieuwd wat jullie ervan vinden! Smaklig måltid!

zweden in foodfoto's

Het is (bijna) letterlijk een van de eerste dingen die ik altijd doe wanneer ik voet op Zweedse grond zet: een bezoekje aan een Max restaurant. Max is een Zweedse hamburgerketen die alle andere fastfoodketens enorm overstijgt. Sowieso qua smaak (als je hier een hamburger eet, dan heb écht gegeten), maar ook qua kwaliteit en duurzaamheid. Zo is al het vlees biologisch (geen antibiotica en hormonen) en gebruiken ze zo min mogelijk vet, zout en suiker.

zweden in foodfoto's - 2

De eerste dagen van onze reis bevonden wij ons in de regio Västergötland. Een dag struinden we door Göteborg, een fantastische stad waar ik graag nog eens terug ga. Het cafeetje Hebbe Lelle in de wijk Haga was echt zo gezellig en zoet ingericht. En heerlijke bagels!

zweden in foodfoto's - 6

Ben je in Göteborg en wil je een absoluut culinair hoogtepunt beleven? Ga dan naar restaurant Familjen. Ja, je betaalt er iets meer, maar het eten is er fantastisch. Ik denk er weer met plezier aan terug nu ik deze foto’s zie. Kijk dan die meringue met frambozen, kersen en caramelcrème!  Ik bedenk me trouwens net dat ik helemaal niets over Göteborg heb geschreven over mijn blog. Zouden jullie dat leuk vinden, wat tips over deze te gekke stad?

zweden in foodfoto's - 5

Rijd je langs de westkust van Zweden dan vind je onder en boven Göteborg twee filialen van Laxbutiken (‘de zalmwinkel’). Kom je langs een van deze restaurants gereden aarzel dan niet, parkeer je auto en ga in de rij staan. Want ja, mensen staan in lange rijen bij dit restaurant waar je de beste zalm van Scandinavië kunt krijgen.

zweden in foodfoto's - 7

Onze volgende stop was Oslo, waar we mijn verjaardag vierden. Dit was mijn eerste kennismaking met de stad: een pizza met stukjes rendiervlees. Lekker, maar ik was niet daverend enthousiast.

zweden in foodfoto's - 4

Mijn verjaardag! Na een verjaardagsetentje bij restaurant Delicatessen in de wijk Grünerløkka (mega aanrader!) aten we een ijsje terwijl we langs de boulevard van Oslo slenterden. Ijsjes zijn duur in Oslo. Eigenlijk alles. Maar toch: fijne herinneringen <3

zweden in foodfoto's - 8

Mijn lievelingstoetje uit de supermarkt. De basis is griesmeelpudding waar je een soort van aardbeigelei doorheen mengt. Je hebt ze in vele varianten, ik lust ze allemaal! ;-)

zweden in foodfoto's - 9

Verse smoothies in de haven van Östersund, met de voetjes lekker in het water.

storforsen 4

Leuk om te doen als je in Zweden bent: grillen bij een van de aangelegde vuurplaatsjes in de vele natuurgebieden. Mag gewoon, soms ligt er zelfs hout dat je kunt gebruiken. Wij kregen wat hout van een Zweedse familie die er ook zat en hebben een heerlijke middag beleefd aan het water van de stromende watervallen.

zweden in foodfoto's - 3

zweden in foodfoto's 2Dit is een Rulltårts bakelse, oftewel een plak van een cake roll. Er zit marsepein omheen en slagroom op en is een afgeleide van de in Zweden zo bekende Prinsesstårta (Princess cake – die ik zelf ooit nog eens wil proberen te maken). Mega zoet en mega lekker! Ik at het ’s avonds bij een fijn kampvuurtje.. prima sfeertje!

zweden in foodfoto's - 10

Als je door een gemiddelde stad loopt in Scandinavië, zul je veel kraampjes op straat zien staan waar je worstjes kunt kopen. Dit kun je gewoon doen want het is compleet safe.. en (vaak) erg lekker!

Plog Stockholm 7

Deze tip kwam al eens voorbij in mijn Stockholm plog afgelopen zomer: restaurant Råkultur. De BESTE sushi in Stockholm. By far. Go there. You won’t regret!

Maak jij altijd veel foodfoto’s tijdens je vakantie? En heb je al vakantieplannen voor dit jaar?

Delen:

15 Reacties

 1. 20 januari 2016 / 20 januari 2016

  Lekker gegeten heb je daar! Van die pizza krijg ik al meteen weer honger, haha.

 2. 20 januari 2016 / 20 januari 2016

  Oh, wat een heerlijke foto’s! Als ik dit zie, wil ik ook weer naar Scandinavië. Helaas vind ik het met kleine kindjes nog wel ver rijden, dus denk dat ik nog een paar jaartjes moet wachten tot ik weer mag. Maar blijft leuk om over te dromen en om over te lezen.

  • twintigennogwat
   20 januari 2016 / 20 januari 2016

   Het is inderdaad wel een paar uurtjes rijden, maar met een tussenstop of een boottocht valt het nog enigszins mee. Maar het is ook fijn vast te dromen voor als ze een paar jaar ouder zijn natuurlijk, dan wordt het weer een stukje makkelijker :-)

 3. 20 januari 2016 / 20 januari 2016

  Ik ben blij dat ik zo ga lunchen want ik heb bijzonder honger gekregen van je foto’s haha Alles ziet er zo lekker uit! Ik geloof dat ik me ook wel zou vermaken in Zweden, met vooral veel eten hihi

  • twintigennogwat
   20 januari 2016 / 20 januari 2016

   Sorry, haha! ;-) Jaa, je kunt er fantastisch eten!

 4. 20 januari 2016 / 20 januari 2016

  Oh nom nom, heerlijk om te zien! Vooral de pizza natuurlijk haha

 5. 20 januari 2016 / 20 januari 2016

  Een nadeel is dat je als vegetariër in Zweden wel erg goed moet zoeken want alles is kip of vis.. In de MAX ben ik dan ook nooit geweest :) Maar wel leuk om zo te lezen, ik waan me ook weer eventjes in Zweden! :D

  • twintigennogwat
   20 januari 2016 / 20 januari 2016

   Ja, dat kan ik me voorstellen, de focus ligt inderdaad wel op vis en vlees. En toch vind ik dat je er ook goed vegetarisch kunt eten, ook bij Max heb je heel veel vegetarische keuzemogelijkheden! Misschien toch eens een kijkje nemen? ;)

  • twintigennogwat
   20 januari 2016 / 20 januari 2016

   Echt? Me too! Waar heb je gestudeerd?

 6. 21 januari 2016 / 21 januari 2016

  Fijn dat ik dit lees tijdens een enorme trek. Toch maar even gauw een broodje smeren, haha!

 7. 21 januari 2016 / 21 januari 2016

  Oh dat ziet er allemaal lekker uit! Snap goed dat je daar nu aan terugdenkt met de ijzige kou! Wat ik zo leuk vind aan Zweden en eten is dat er ook veel glutenvrije dingen verkrijgbaar zijn, heel tof! Nu moet ik zeggen dat ik nog nooit in Zweden ben geweest, maar wel in Finland en daar lagen veel Zweedse producten in de schappen. En de glutenvrije producten die je hier koopt komen ook vaak uit Zweden. (:

 8. 4 februari 2016 / 4 februari 2016

  Oh man, ziet er bizar lekker uit! Die zalm vooral <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder