Instagram

Persoonlijk Scandinavië Travel Voeding Zweden

Throwback | Mijn reis door Zweden in foodfoto’s

zweden in foodfoto's - 11

Gisteren stond ik het konijnenhok met bijbehorende ren van mijn konijnen uit te mesten en mijn vingers vroren er bijna af. Wat is het koud buiten! Mag ook best, want het is hier nog amper winter geweest. Ik weet niet hoe het met jullie zit hoor, maar stiekem dwalen mijn gedachten op zo’n moment toch een beetje af naar de fijne, warme zomeravonden in Zweden afgelopen zomer. En omdat ik op het moment van schrijven zit te smullen van de laatste Zweedse koekjes die nog over zijn hier in huis, bedacht ik me dat het me leuk zou zijn om jullie even mee te nemen naar afgelopen zomer, maar dan in foodfoto’s. Met enkele leuke restauranttips tussendoor. Klein experimentje, benieuwd wat jullie ervan vinden! Smaklig måltid!

zweden in foodfoto's

Het is (bijna) letterlijk een van de eerste dingen die ik altijd doe wanneer ik voet op Zweedse grond zet: een bezoekje aan een Max restaurant. Max is een Zweedse hamburgerketen die alle andere fastfoodketens enorm overstijgt. Sowieso qua smaak (als je hier een hamburger eet, dan heb écht gegeten), maar ook qua kwaliteit en duurzaamheid. Zo is al het vlees biologisch (geen antibiotica en hormonen) en gebruiken ze zo min mogelijk vet, zout en suiker.

zweden in foodfoto's - 2

De eerste dagen van onze reis bevonden wij ons in de regio Västergötland. Een dag struinden we door Göteborg, een fantastische stad waar ik graag nog eens terug ga. Het cafeetje Hebbe Lelle in de wijk Haga was echt zo gezellig en zoet ingericht. En heerlijke bagels!

zweden in foodfoto's - 6

Ben je in Göteborg en wil je een absoluut culinair hoogtepunt beleven? Ga dan naar restaurant Familjen. Ja, je betaalt er iets meer, maar het eten is er fantastisch. Ik denk er weer met plezier aan terug nu ik deze foto’s zie. Kijk dan die meringue met frambozen, kersen en caramelcrème!  Ik bedenk me trouwens net dat ik helemaal niets over Göteborg heb geschreven over mijn blog. Zouden jullie dat leuk vinden, wat tips over deze te gekke stad?

zweden in foodfoto's - 5

Rijd je langs de westkust van Zweden dan vind je onder en boven Göteborg twee filialen van Laxbutiken (‘de zalmwinkel’). Kom je langs een van deze restaurants gereden aarzel dan niet, parkeer je auto en ga in de rij staan. Want ja, mensen staan in lange rijen bij dit restaurant waar je de beste zalm van Scandinavië kunt krijgen.

zweden in foodfoto's - 7

Onze volgende stop was Oslo, waar we mijn verjaardag vierden. Dit was mijn eerste kennismaking met de stad: een pizza met stukjes rendiervlees. Lekker, maar ik was niet daverend enthousiast.

zweden in foodfoto's - 4

Mijn verjaardag! Na een verjaardagsetentje bij restaurant Delicatessen in de wijk Grünerløkka (mega aanrader!) aten we een ijsje terwijl we langs de boulevard van Oslo slenterden. Ijsjes zijn duur in Oslo. Eigenlijk alles. Maar toch: fijne herinneringen <3

zweden in foodfoto's - 8

Mijn lievelingstoetje uit de supermarkt. De basis is griesmeelpudding waar je een soort van aardbeigelei doorheen mengt. Je hebt ze in vele varianten, ik lust ze allemaal! ;-)

zweden in foodfoto's - 9

Verse smoothies in de haven van Östersund, met de voetjes lekker in het water.

storforsen 4

Leuk om te doen als je in Zweden bent: grillen bij een van de aangelegde vuurplaatsjes in de vele natuurgebieden. Mag gewoon, soms ligt er zelfs hout dat je kunt gebruiken. Wij kregen wat hout van een Zweedse familie die er ook zat en hebben een heerlijke middag beleefd aan het water van de stromende watervallen.

zweden in foodfoto's - 3

zweden in foodfoto's 2Dit is een Rulltårts bakelse, oftewel een plak van een cake roll. Er zit marsepein omheen en slagroom op en is een afgeleide van de in Zweden zo bekende Prinsesstårta (Princess cake – die ik zelf ooit nog eens wil proberen te maken). Mega zoet en mega lekker! Ik at het ’s avonds bij een fijn kampvuurtje.. prima sfeertje!

zweden in foodfoto's - 10

Als je door een gemiddelde stad loopt in Scandinavië, zul je veel kraampjes op straat zien staan waar je worstjes kunt kopen. Dit kun je gewoon doen want het is compleet safe.. en (vaak) erg lekker!

Plog Stockholm 7

Deze tip kwam al eens voorbij in mijn Stockholm plog afgelopen zomer: restaurant Råkultur. De BESTE sushi in Stockholm. By far. Go there. You won’t regret!

Maak jij altijd veel foodfoto’s tijdens je vakantie? En heb je al vakantieplannen voor dit jaar?

 • Reply
  Merel
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Lekker gegeten heb je daar! Van die pizza krijg ik al meteen weer honger, haha.

 • Reply
  Loes | Hyggeligmama
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Oh, wat een heerlijke foto’s! Als ik dit zie, wil ik ook weer naar Scandinavië. Helaas vind ik het met kleine kindjes nog wel ver rijden, dus denk dat ik nog een paar jaartjes moet wachten tot ik weer mag. Maar blijft leuk om over te dromen en om over te lezen.

  • Reply
   twintigennogwat
   20 januari 2016 at 20 januari 2016

   Het is inderdaad wel een paar uurtjes rijden, maar met een tussenstop of een boottocht valt het nog enigszins mee. Maar het is ook fijn vast te dromen voor als ze een paar jaar ouder zijn natuurlijk, dan wordt het weer een stukje makkelijker :-)

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Oh, ik wil naar Zweden, NU!

  Wat een heerlijke foto’s!

 • Reply
  sammie
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Ik ben blij dat ik zo ga lunchen want ik heb bijzonder honger gekregen van je foto’s haha Alles ziet er zo lekker uit! Ik geloof dat ik me ook wel zou vermaken in Zweden, met vooral veel eten hihi
  sammie plaatste onlangs.. Haar dilemmaMy Profile

  • Reply
   twintigennogwat
   20 januari 2016 at 20 januari 2016

   Sorry, haha! ;-) Jaa, je kunt er fantastisch eten!

 • Reply
  Maaike
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Oh nom nom, heerlijk om te zien! Vooral de pizza natuurlijk haha

 • Reply
  Inge
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Een nadeel is dat je als vegetariër in Zweden wel erg goed moet zoeken want alles is kip of vis.. In de MAX ben ik dan ook nooit geweest :) Maar wel leuk om zo te lezen, ik waan me ook weer eventjes in Zweden! :D
  Inge plaatste onlangs.. Ik heb een baan!My Profile

  • Reply
   twintigennogwat
   20 januari 2016 at 20 januari 2016

   Ja, dat kan ik me voorstellen, de focus ligt inderdaad wel op vis en vlees. En toch vind ik dat je er ook goed vegetarisch kunt eten, ook bij Max heb je heel veel vegetarische keuzemogelijkheden! Misschien toch eens een kijkje nemen? ;)

 • Reply
  Sax and the Pretty
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  Aaaah ik mis Zweden! Ik heb daar nog gestudeerd. Heerlijke foto’s ;) x
  Sax and the Pretty plaatste onlangs.. Het nieuwe fashion stuk – de spijkerrokMy Profile

  • Reply
   twintigennogwat
   20 januari 2016 at 20 januari 2016

   Echt? Me too! Waar heb je gestudeerd?

 • Reply
  heidi
  20 januari 2016 at 20 januari 2016

  MMM al dat lekkers

 • Reply
  Jolet
  21 januari 2016 at 21 januari 2016

  Fijn dat ik dit lees tijdens een enorme trek. Toch maar even gauw een broodje smeren, haha!

 • Reply
  Charelle
  21 januari 2016 at 21 januari 2016

  Oh dat ziet er allemaal lekker uit! Snap goed dat je daar nu aan terugdenkt met de ijzige kou! Wat ik zo leuk vind aan Zweden en eten is dat er ook veel glutenvrije dingen verkrijgbaar zijn, heel tof! Nu moet ik zeggen dat ik nog nooit in Zweden ben geweest, maar wel in Finland en daar lagen veel Zweedse producten in de schappen. En de glutenvrije producten die je hier koopt komen ook vaak uit Zweden. (:
  Charelle plaatste onlangs.. Introvert Issues – 11x Tips voor Introverts om beter te Presenteren!My Profile

 • Reply
  Vivian
  4 februari 2016 at 4 februari 2016

  Oh man, ziet er bizar lekker uit! Die zalm vooral <3
  Vivian plaatste onlangs.. 10 dingen om te doen als je geen internet hebtMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »