5 tips om weer lekker in je vel te zitten

tips om weer lekker in je vel te zitten

Afgelopen maandag was het Blue Monday, naar verluidt de meest deprimerende dag van het jaar. Daar wilde ik graag iets over schrijven, want iedereen heeft wel eens van die periodes waarin je je net niet helemaal top voelt. Niks lukt, je voelt je niet helemaal happy, op het werk of op school gaat het even niet lekker, je hebt geen energie. Blegh. Zelf ken ik dit gevoel maar al te goed en hoewel ik natuurlijk geen psycholoog ben hanteer ik voor mezelf vaak een paar vuistregels die me op zulke momenten vooruit helpen. Ik bespreek vandaag mijn 5 tips om weer lekker in je vel te zitten!

Accepteren!

Voor mij helpt het altijd enorm om even bewust stil te staan bij het feit dat ik me even rot voel en het te accepteren. Het gevoel te erkennen. ‘Oké, ik voel me vandaag even heel rot. That’s life, gelukkig gaan die momenten ook weer voorbij.’ Met accepteren bedoel ik niet dat je dan maar de hele dag in zelfmedelijden moet zwelgen, maar ertegen blijven vechten heeft ook weinig zin. Accepteren dus! Eventueel kun je je gevoelens ook opschrijven, als dat je helpt je gedachten te ordenen en te accepteren.

Draai of speel fijne muziek

Er zijn maar weinig dingen die me zo kunnen opvrolijken als muziek. En ik ben niet de enige want veel mensen worden heel erg blij van muziek, het raakt ons van binnen. Dus wat je muzieksmaak ook is: gooi het volume omhoog, zing mee zo hard als je kunt (sorry buren!). Of luister naar een mooi muziekstuk, waar je helemaal door ontspant. Wat ook heel goed helpt is een muziekinstrument bespelen. Ik heb jarenlang dwarsfluit gespeeld en als ik me even niet prettig voelde ging ik altijd spelen. Muziek is het beste medicijn, in heel veel gevallen dan toch.

Kleine doelen: groot effect

Persoonlijk heb ik veel baat bij het bijhouden van to-do lijstjes. Ik schrijf dan op wat ik op een dag gedaan wil (of moet) hebben en streep een taak dan af wanneer ik het gedaan heb. Vooral dat afstrepen werkt altijd erg goed door het fijne gevoel dat het met zich meebrengt: mission accomplished! Wat mij dus helpt als ik me even niet lekker in mijn vel voel, is het bepalen van een of twee kleine doelen voor die dag. Kleine doelen, want de lat hoeft niet hoog te liggen. Het behalen van die doelen geeft je weer een opkikker en dat kan helpen uit je nare gevoel te komen!

Even naar buiten

Frisse lucht en beweging werken enorm heilzaam als je je niet zo goed voelt. Maak dus eens een stevige wandeling door het bos, of ga wat uitwaaien aan het strand (mijn favoriet, al is het strand hier niet in de buurt). Even weg van alle elektronische devices, alles wat moet en gewoon heel bewust genieten van het groen om je heen of het geluid van de golven. Het maakt je hoofd leeg, zorgt ervoor dat je ontspant en dat je weer met een frisse blik kunt kijken naar wat werkelijk belangrijk is.

Be social!

Als ik even niet goed in mijn vel zit zijn sociale verplichtingen echt het laatste waar ik zin in heb. Maar als ik dan toch naar die ene afspraak ga, dan blijkt dat afleiding echt een hele fijne manier is om van je rotgevoel af te komen! Kijk een grappige serie met vrienden (flink lachen geeft nog eens een extra positieve boost), praat over je gevoel met een vriendin, speel een spelletje of bak samen een taart. Super gezellig en het helpt je vaak echt je zinnen te verzetten!

Heb jij nog extra tips om weer lekker in je vel te zitten als je een dipje hebt?

Delen:

16 Reacties

 1. 22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Mooie tips! Zelf zoek ik altijd afleiding: ik ga koken, ga de stad in of spreek af met vriendinnen. Alles om dat vrolijke gevoel zo snel mogelijk terug te krijgen.

 2. 22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Ik zou ook zo graag dichter bij de zee wonen. Dan zou ik echt zo vaak een strandwandeling maken om mijn hoofd leeg te maken.
  Bij mij helpt schrijven ook wel, omdat ik zo dingen echt van me af probeer te schrijven.

 3. Cindy
  22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Accepteren en naar buiten, die zijn zo fijn. Meestal helpt het om een potje te janken en daarna yoga te gaan doen haha

 4. 22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Oh ja! Vooral dat laatste kan zo erg helpen! Eigenlijk heb ik daar dan nooit zin in maar je krijgt er altijd weer een beetje het gevoel van dat je ergens bijhoort en er niet alleen voor staat. Dat kan zoveel goeds doen! Fijne tips!

 5. 22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Super tips, vooral gewoon even iets (sociaals) gaan doen. Alle kleine beetjes helpen (meer dan je denkt!)

  • twintigennogwat
   22 januari 2016 / 22 januari 2016

   Absoluut, het hoeft niet altijd groots te zijn :)

 6. 22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Goede tips! Hier helpt afleiding en acceptatie ook het beste en inderdaad niet teveel van jezelf vragen! Dat werkt allemaal maar averechts!

  • twintigennogwat
   22 januari 2016 / 22 januari 2016

   Ja precies :) Rustig aan en erbij stil staan werkt echt!

 7. 22 januari 2016 / 22 januari 2016

  Ik ben even enthousiast aan het doen over die ketting in het plaatje! Wat een mooie!
  Goede tips verder. Als het even niet lekker gaat vind ik het wel altijd lastig om me daar dan daadwerkelijk toe te zetten.

  • twintigennogwat
   22 januari 2016 / 22 januari 2016

   Thanks girl! Het is een kettinkje dat van mijn oma is geweest.. ik ben er ook heel blij mee! :-) Het is wel lastig om je ertoe te zetten, maar uiteindelijk brengt dat je wel verder :-)

 8. 23 januari 2016 / 23 januari 2016

  Afleiding en even lekker wandelen helpt bij mij meestal. Afleiding kan van alles zijn, de ene keer helpt handwerken, de andere keer lezen.
  Je er tegen verzetten heeft inderdaad geen zin.. Dat maakt het waarschijnlijk alleen maar erger!

 9. 26 januari 2016 / 26 januari 2016

  Dat kettinkje op de foto had ik vroeger ook, in een iets kleiner formaat. Vraag me af waar de mijne gebleven is, thuis de kast eens doorspitten ;) Afleiding in de vorm van een filmpje of even op bezoek bij m’n ouders helpt bij mij het beste als ik me even niet zo goed voel.

  • twintigennogwat
   27 januari 2016 / 27 januari 2016

   Wat leuk! Heb je het veel gedragen? Even naar je ouders is een goede! Ik klets ook graag even met mijn moeder, dat helpt altijd! :)

 10. 27 januari 2016 / 27 januari 2016

  Wat een fijn artikel, op het juiste moment voor mij! Zeker goede tips die ik toepas, hoewel het soms lastig is het gevoel om te buigen.

 11. 4 februari 2016 / 4 februari 2016

  Het accepteren is inderdaad soms gewoon het belangrijkste en die kleine doelen zijn ook zo fijn! Soms kan iets kleins ervoor zorgen dat je weer helemaal top in je vel komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder