Feskekörka in Göteborg: de prachtige viskerk is na 4 jaar verbouwen weer open

Feskekörka in Göteborg - de prachtige viskerk is na 4 jaar verbouwen weer open

Vier jaar lang was de iconische Feskekörka in Göteborg gesloten wegens een uitgebreide renovatie. Dit voorjaar gingen de deuren dan eindelijk weer open voor publiek. Alle reden om eens te gaan kijken en een vorkje mee te prikken, dus dat deden we!

De historie van Feskekörka in Göteborg

De historie van Feskekörka in Göteborg

Gelegen aan de westkust van Zweden, is het niet gek te bedenken dat de vishandel in Göteborg een lange geschiedenis kent. Aanvankelijk werd vis verkocht vanuit diverse locaties in de stad. In 1849 werd het verplaatst naar één centrale plek: de nieuwe vismarkt (‘Fisktorget’) aan het Rosenlund Kanaal (een deel van de grachten rondom de stad). De vis werd op die plek verkocht vanaf een groot schip, maar helaas was de hygiëne ondermaats. Haring werd er vanaf de boot in grote hopen direct op straat gedumpt.

In 1871 besloot de gemeente daarom om een overdekte vismarkt te bouwen aan Fisktorget en een markthal in Kungstorget. Die laatste kennen we nu nog als de prachtige Saluhall in het hartje van de stad. Ook zeker een bezoekje waard, als je het mij vraagt! Wij komen er graag met logees om een lekkere borrelplank bij elkaar te verzamelen bij alle kraampjes.

Lees meer: Hier vind je al mijn tips voor Göteborg verzameld!

De vismarkt in Göteborg kreeg al snel de bijnaam viskerk - sommarmorgon

De bouw van de vishal werd in 1874 afgerond. De architecten lieten zich inspireren door neogotische invloeden en staafkerken, zoals die ook in Noorwegen veel te zien zijn. Door de spitsboogvensters en de constructie zonder scheidingswanden of pilaren heeft het wel iets weg van een kerk. In het Gotenburgs: “kôrka”.

Al snel werd dit gebouw, de viskerk, een icoon voor de stad Göteborg en in 2013 werd het officieel Rijksmonument.

Vier visrestaurants onder één dak in Göteborg - sommarmorgon

Een grondige verbouwing

In 2020 sloten de deuren van de Feskekörka in Göteborg voor een grootschalige renovatie. Zowel de gevel, de constructie als de fundering moesten gerepareerd worden. Ook werd er, meer dan begin 19e eeuw, veel aandacht besteed aan ventilatie en binnenklimaat.

Vanwege de status van Rijksmonument moest die renovatie heel voorzichtig gebeuren én mag van die technologische aanpassingen niets te zien zijn in de hal zelf. Daarom werd er onder het gebouw een kelder gebouwd om de benodigde technologische voorzieningen kwijt te kunnen. Archeologen vonden tijdens dit proces een stuk van een oude stadsmuur onder het gebouw.

Lees meer: Ontdek de prachtige regio West-Zweden!

De viskerk is weer klaar voor nieuwe bezoekers - sommarmorgon.com

Vier visrestaurants onder één dak

Na vier jaar van renovaties, is de viskerk nu dus weer open. Wij namen dus voor het eerst sinds onze verhuizing naar de stad een kijkje en ik moet zeggen: het is een prachtig, licht gebouw. De allure van het oude gebouw is gebleven, maar ondertussen voelt het ook heel modern aan.

In Feskekörka zijn nu vier gloednieuwe restaurants en bars gevestigd, waar je lekkernijen uit de zee kunt proeven. In het midden zijn hoge tafels met barkrukken waar je kunt plaatsnemen, maar aan weerszijden van de hal zijn boven ook ‘gewone’ tafels.

Meer inspiratie voor de regio Göteborg? Volg me dan op Instagram!

Vangst van de dag en traditionele vissoep bij Lilla Åstols rökeri - sommarmorgon
We prikken een vorkje mee bij Lilla Åstols rökeri - sommarmorgon.com

Bij Ekmans kun je terecht voor gerechtjes in tapas stijl, met een Scandinavische twist. Bij Haldis kök schuif je aan voor klassieke huisgemaakte gerechten (wat ze in Zweden ‘husmanskost’ noemen), met een touch van modern streetfood.

Victor von G, genoemd naar een van de stadsarchitecten van Göteborg uit de 19e eeuw, mixt streetfood met onverwachte gerechten met vernieuwende elementen. Lilla Åstols rökeri tenslotte, is het kleine zusje van de garnalenrokerij op het eiland Åstol. Bijna alle restaurants hebben ook een vangst of gerecht van de dag. In de zomer maken ze gebruik van speciale zomermenu’s. Ook is er buiten een groot terras, dat bij mooi weer geopend is.

Ontdek meer West-Zweden: Een bezoek aan Dyrön en Åstol: een echte West-Zweedse archipel ervaring!

Wil je wat eten in Feskekörka, meld je dan bij binnenkomst even bij de ontvangstbalie. Hier liggen de menukaarten van ieder restaurant en kun je kijken welke je aanspreekt. Een medewerker begeleidt je dan naar een tafeltje. Wij namen plaats bij Lilla Åstols rökeri, waar we heerlijk lunchten. Ik eet geen vlees en niet vaak vis, maar als ik vis eet dan kies ik voor een gelegenheid als deze met verse producten en goed klaargemaakt. Niet per se goedkoop, maar wel erg lekker!

Veel Zweden houden wel van garnalen - sommarmorgon.com

Ook de vishandel heeft nog een plek in de Feskekörka

Naast bovengenoemde restaurants bevinden zich ook nog twee viswinkels in de hal, waar je naast verse vis en zeevruchten ook take-away gerechten kunt krijgen. Dit is uiteindelijk het echte erfgoed van deze plek, dus het is mooi dat de vishandel nog een plek heeft gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat het aanbod niet per se uitgebreider is dan bij onze lokale visboer. Sterker nog: misschien heeft onze lokale handelaar wel een rijker aanbod.

Maar voor wie in de stad woont of verblijft, is dit een erg mooie plek om je etenswaren te halen. Misschien nog wel het meest door de iconische plek die dit nog altijd is. Het is goed voor Göteborg dat de Feskekörka weer open is.

Praktische informatie en openingstijden

Adres: Fisktorget 4, Göteborg

Openingstijden viswinkels:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 18.00 uur
Weekends: 10.00 – 16.00 uur

Openingstijden restaurants:
Zondag t/m donderdag: 11.30 – 23.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 12.00 – 01.00 uur

In de zomer wordt er lunch geserveerd tussen 12.00 en 16.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder