Drøbak, een pareltje aan de Oslofjord

Drøbak badeparken - sommarmorgon.com

Terwijl de regen hier met bakken uit de hemel komt, blik ik graag even terug op vorige week. Samen met een vriendin boekte ik een Srprs.me trip van 4 dagen en onze verrassingsbestemming bleek Oslo te zijn. Super leuk en helemaal aan mij besteed! Op zaterdag was er marathon in de stad en dat in combinatie met het mooie weer, zorgde ervoor dat we besloten de omgeving van het Oslofjord te gaan ontdekken. We kwamen uit in het schattige plaatsje Drøbak en bezochten het fort Oscarsborg.

Drøbak haven - sommarmorgon.com

Over Drøbak

Drøbak is een prachtig stadje aan de Oslofjord, met ongeveer 12.000 inwoners. De smalle straatjes en pittoreske Noorse huisjes geven de stad een idyllisch tintje. Traditioneel is het een plaats waar veel mensen uit de stad hun zomervakantie doorbrengen en afgaande op wat ik ervan gezien heb geef ik ze geen ongelijk. Drøbak staat ook wel bekend als ‘Christmas town’, omdat hier het postkantoor van de Kerstman en zijn kersthuis te vinden zijn.

Drøbak wandelen door de stad - sommarmorgon.com

De stad is in de zomer voornamelijk geliefd door de vele kunstgalerijen, maar er is nog meer te zien en te doen! Zo kun je je met het aquarium, de vele musea en de leuke cafeetjes en winkels prima een dag of wat vermaken. Op een eiland net buiten Drøbak kun je het fort Oscarsborg bezoeken. Daarover verder in dit stuk meer. In de zomer vinden hier geregeld concerten plaats en worden garnalen rechtstreeks vanaf de vissersboten in de haven verkocht.

Hoe kom je in Drøbak - sommarmorgon.com

Praktische info: hoe kom je er?

Drøbak ligt ten zuiden van Oslo op iets minder dan een uurtje rijden van de stad, gelegen op het smalste puntje van de Oslofjord. Wij namen vanuit de busterminal vlakbij Oslo Centraal Station bus 500, die ons in 50 minuten naar het centrum van Drøbak bracht. Kosten? NOK 59:- (ca. 6 euro) per persoon voor een enkele reis. De bus rijdt tweemaal per uur.

In de zomer is het mogelijk om de veerboot te nemen vanaf Oslo (vertrek vanaf Aker Brygge) naar Oscarsborg and Drøbak. De veerboot meert aan in 12 pittoreske haventjes in de Oslofjord, dus je doet er iets langer over: circa 1,5 uur. Het levert echter wel prachtige uitzichten op! Wij namen alleen de boot terug naar de stad en dit kostte ongeveer 82 NOK per persoon.

Tip: download de Ruter app en koppel eenmalig je creditcard aan de app. Zo kun je eenvoudig tickets voor alle bus- en tramritten kopen én krijg je korting op je tickets ten opzichte van kopen bij de chauffeur.

Drøbak centrum - sommarmorgon.com

Wandelen door Drøbak!

We beginnen onze wandeling vanaf de haven, waar ook de tourist info zich bevindt. Zij bevelen drie wandelingen aan met ieder zijn eigen focus, erg leuk. Iedere wandeling start vanaf de haven en duurt ongeveer een uur. Als je tenminste ineens doorwandelt en niet even een van de winkeltjes induikt, haha!

Dit zijn de uitgestippelde themawandelingen, de kaart met de routes is verkrijgbaar bij de plaatselijke vvv:

 • 1: The whisper of history, the rumble of war.
 • 2: Bathing huts and artists
 • 3: Hills, commons and quays

Wij kozen er zelf voor een mix te maken van de diverse wandelingen, om zo het stadje op eigen manier te ontdekken. We houden wel de informatie op onze kaart goed in de gaten, zo leren we een hoop terwijl we door de straatjes struinen.

Misschien vind je dit ook wel leuk: 8 tips voor een citytrip Oslo!

Fiskerkroken - sommarmorgon.com

De stad ontdekken

Met de haven als startpunt van onze dag, starten we meteen op een heel bijzondere plek. Vanaf het midden van de jaren 1700 kon Drøbak zich ontwikkelen tot kleine stad door de houtindustrie en deze haven. In 1842 kreeg de stad haar eigen Trading Charter-rechten. Ook werd deze plek vaak gebruikt als buitenhaven voor Oslo (destijds Christiania genoemd.) We maken een foto bij het standbeeld met de drie zeemeerminnen en gaan dan op pad.

Brandweerstation Drøbak - sommarmorgon.com

Vanuit de haven lopen we langs Fiskerkroken, een rijtje smalle houten huizen uit de 18een 19eeeuw. Een mooi gezicht! Vanuit daar moeten we een klein stukje klimmen en lopen we langs het eerste brandweerstation én de voormalige gevangenis van de stad. Grappig detail: de gevangenis stond er bekend om dat je er makkelijk kon uitbreken, tot hilariteit van de regionale kranten.

Tregaarden julehus Drøbak - sommarmorgon.com

Daarna lopen we naar Torget, het centrum van Drøbak. Het stadje heeft een levendig centrum, met (antiek)marktjes en vele activiteiten. Ook vind je hier het populaire Tregaarden kersthuis, waar ook het postkantoor van de Kerstman in gevestigd is. Hier kun je je kaarten laten afstempelen met een speciale postzegel! We kijken wat rond en verwonderen ons over de enorme hoeveelheid kerstartikelen, maar na een tijdje hebben we er genoeg van en lopen door.

Kerk in Drøbak - sommarmorgon.com

Het centrum van Drøbak is erg schilderachtig met veel leuke kleine winkeltjes. We kijken binnen bij een bakkertje en eten lunch op Torget. Via Kirkegatan, een straat omringd met bomen, lopen we naar de plaatselijke kerk, gebouwd in 1776. De kerk ligt aan een prachtig park, waar veel plekjes zijn waar je lekker kunt zwemmen in de zomer. Via het boekje waarop onze wandelroutes uitgestippeld en toegelicht staan, leren we wat meer over de rijke historie van het stadje én de verhalen achter de vele beelden die hier in het park staan.

Het fort Oscarsborg

Het fort Oscarsborg

We lopen terug naar de haven, want vanaf Sjøtorget vertrekken met enige regelmaat veerboten naar het fort Oscarsborg. De overtocht duurt 5 minuten (kaartje moet je apart kopen, dit kan niet via Ruter), maar voor het eiland zelf hoef je geen entree te betalen. Het is niet groot: in twee, drie uurtjes ben je hier wel uitgekeken.

Museum Oscarsborg

Het fort Oscarsborg werd voltooid in 1853 en in het fort, dat nu nog steeds voor gelegenheden gebruikt wordt, is nu een museum gevestigd. Een aanrader om te bezoeken, want hier leer je meer over de geschiedenis van deze plek. Drøbak en Oscarsborg speelden in de Tweede Wereldoorlog een grote rol bij het voorkomen dat de Duitsers Oslo konden binnenvallen. Oscarsborg werd vooral bekend  door het zinken van de Duitse kruiser Blücher in april 1940.

Vanuit Oscarsborg nemen we de boot terug naar de stad. Een prachtige tocht van zo’n 1,5 uur door de fjorden, waarmee we deze heerlijke dag beëindigen. Het is een steenworp afstand van Oslo, maar het is zo rustig en pittoresk hier. Een fijne bestemming om een dag of heel weekend door te brengen. Wat een pareltje is het: Drøbak!

Pinterest Drøbak - sommarmorgon.com

17 Reacties

 1. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  Mooi daar, zegg! En echt top dat Oslo jullie srprs.me-bestemming was.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

   Ja leuk he! Hoewel ik het natuurlijk ook heel gaaf had gevonden om eens ergens anders uit te komen, paste dit me perfect.

 2. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  ziet er mooi en rustgevend uit!! echt een plek waar je een keer geweest moet zijn

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

   Dat was het ook! Weer zo anders dan de stad.. echt gaaf om even rond te lopen!

 3. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  Ik ben onder de indruk van de diepblauwe kleur van het water! Werkelijk prachtig.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

   De foto’s zijn natuurlijk wel ietwat bewerkt, maar de kleuren zijn ook echt prachtig daar. We hadden een zonnetje, strakblauwe lucht en dat afgezet tegen de witte huisjes en het blauwe water… wanneer mag ik terug? :-)

 4. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  Lijkt me ideale aanvulling op een dagje Oslo. Is dat kersthuis het hele jaar door geopend?

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

   Yes, het hele jaar door te bezoeken, leuk he!

 5. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  Wat gaaf! Ik ben er nog niet eerder geweest, maar ik word blij van dit soort reisverslagen (niet alleen door de vele en mooie foto’s, maar ook door de uitleg wat je doet, wat het kost en meer). Oslo lijkt mij sowieso een hele leuke bestemming en dit plaatsje ook zeker. Ik heb wel ooit van Srprs.me gehoord maar er nooit wat mee gedaan.

 6. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  Het ziet er uit als een mooie bestemming. Inderdaad een apart en grappig detail dat die gevangenis bekend stond dat men er makkelijk uit kon breken!

 7. 3 oktober 2019 / 3 oktober 2019

  Wat een mooi en pittoresk dorpje! Sowieso heel erg leuk dat Sprs.me jou als Scandinavië-liefhebber juist naar Oslo bracht. Maar ook dit dorpje in de buurt ziet eruit als een heerlijke plek voor een dagje weg. Stiekem zou ik mezelf wel in die gezellige kerstwinkel zien rondlopen.

 8. Beauty By Bibi
  4 oktober 2019 / 4 oktober 2019

  Zo grappig dat het postkantoor van de kerstman en kersthuis daar zijn. Ik had nog nooit gehoord van Drobak. Mooie fotos!

 9. 5 oktober 2019 / 5 oktober 2019

  Ooh dat kersthuis ik ben op slag verliefd! Hier wil ik heen… Oeps tja ik ben dan ook gek op kerst. Je verslag is super mooi geschreven en de foto’s zijn prachtig

 10. 13 oktober 2019 / 13 oktober 2019

  Ziet er prachtig uit! Leuk dat je in Oslo terecht kwam, is wel echt je ding :)

 11. 18 oktober 2019 / 18 oktober 2019

  Wat een leuk uitje vanuit Oslo! Wij zijn wel naar het museumeiland gevaren met de boot, maar een bezoek aan Drøbak klinkt ook zeker leuk! In Finland hebben wij de kerstman bezocht. Was geinig.

 12. Yanine De Jonge
  18 augustus 2021 / 18 augustus 2021

  Super handig je blogs over oslo en omgeving! Ga hier binnenkort naartoe dus alle tips zijn zeer welkom. Meteen de app ook gedownload:)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   3 september 2021 / 3 september 2021

   Wat een leuk berichtje Yanine, dankjewel! Hopelijk heb je een tof verblijf gehad in Oslo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder