Wandelen tussen de paarse pracht in natuurgebied Kampina

Wandelen tussen de paarse pracht in natuurgebied De Kampina

De prachtige kleuren, de heerlijke nazomerzon en de rust. Wat hebben we ongelooflijk veel mooie nazomerse dagen gehad. De afgelopen weekenden was het heel mooi weer en daarmee een perfecte gelegenheid om de wandelschoenen uit de kast te trekken. Natuurgebied Kampina toonde zich de afgelopen periode op haar mooist, met de paarse pracht van de bloeiende heide als spektakelstuk. Op een prachtige zondagmiddag trokken we er op uit om een kijkje te nemen en te genieten van dit mooie natuurgebied.

Verzetslaantje sommarmorgon.com

De Kampina: echt Brabants natuurgebied

Ik heb al eens vaker geschreven over onze wandelingen door de Kampina, waar we tot nu toe vooral in de herfst kwamen. Het gebied is ongeveer 1200 hectare groot en ligt tussen Oisterwijk en Boxtel. De omgeving hier is echt Brabants natuurgebied: je vindt er droge en natte heide, bossen, smalle beekjes en vennen. In de late herfst staat hier de heide volop in bloei en dat levert prachtige paarse uitzichten op. Niet zo uitbundig als op de Posbank, maar een stuk bescheidener. Niet minder mooi, dat is een ding wat zeker is.

De Kampina biedt een thuis aan diverse diersoorten die in de zomer graag snoepen van de bosbessen. Wij plukken zelf her en der graag een rijpe braam uit de struiken.

Huisvennen Kampina wandelroute

Onze route: Huisvennen Kampina

We parkeren onze auto bij parkeerplaats Huisvennen – Roond; het startpunt van de route van vandaag. Vanuit hier starten diverse gemarkeerde wandelroutes door de Kampina. Wij kiezen voor de Huisvennen wandeling van iets meer dan 6 kilometer, die door Natuurmonumenten is uitgezet. De Huisvennen route varieert iedere zoveel meter weer enorm in beleving. De witte routemarkeringen nemen je mee door dichte bossen en langs open heidevelden en van stuidzandheuvels tot de natte omgeving van de vennen hier. Het is een vrij eenvoudige route om te lopen, maar niet helemaal wieltjes-proof. Let op: er is wel een mooie rolstoelvriendelijke route in dit gebied!

Lees meer: Herfstwandelen in de Kampina

Bijzondere dieren die je in dit gebied zoal tegenkomt zijn reeën, de knalgele wielewaal, de nachtzwaluw en hagedissen. Die laatste zien we trouwens wegschieten tijdens onze wandeling, mooi! Op twee plaatsen langs deze route zijn trouwens schermen neergezet, van waarachter je vogels rondom de vennen kunt bekijken zonder ze direct te storen.

Wandelen tussen de heidevelden - sommarmorgon.com

Wandelen tussen de heidevelden

We beginnen onze wandeling (net als de vorige keer) bij het verzetsmonument ter nagedachtenis aan gebeurtenissen in 1944 in dit gebied. Vanuit daar lopen we eerst door een prachtig laantje van bomen, ook wel het ‘Verzetslaantje’. Al heel snel spotten we de eerste paarse heideplantjes. Prachtig! Hoewel ik graag mijn telefoon zoveel mogelijk uit zet om optimaal te kunnen genieten, is dit het moment dat ik besluit deze route toch vast te leggen.

Stuifzand in de Kampina

Vervolgens komen we eerst aan bij het Kogelvangersven. Natuurmonumenten wil in dit gebied dat dichtgroeit door naaldbomen, stuifzand en heide weer een kans geven te floreren. Dat doen ze door het kappen van bomen, waardoor wind weer vrij spel kan krijgen. Het maakt het gebied weer aantrekkelijker voor verschillende diersoorten. Iets verderop zien we de paarse kleuren van de heide al. We merken dat we hier lopen in het einde van het bloeiseizoen. De kleuren worden langzaam minder sprekend, hoewel we her en der een felgekleurd stukje heide ontwaren. Alsnog is het een prachtig schouwspel van kleuren en staan we hier met plezier even bij stil.

Lees meer: Ontdek de Blerickse bossen tijdens een knooppunten wandeling

schouderhoge varens in de kampina - sommarmorgon.com

Na het bekijken van de paarse bloemenpracht lopen we verder en lopen we langzaam het bos weer in. Zelf ben ik erg onder de indruk van de schouderhoge varens die we hier langs het pad aantreffen. Wat ziet dat er mooi uit! Het valt trouwens op dat er diverse grote, dode bomen in dit gebied liggen. Volgens de app van Natuurmonumenten laten ze die zoveel mogelijk liggen of staan, als beschutting en voedsel voor de dieren en planten in het bos. We lopen uiteindelijk via de Groene Bergen (heuvels ontstaan door verstuiving) terug richting de parkeerplaats. Wat was het prachtig en rustgevend om te aanschouwen, die paarse heidevelden!

Bloeiperiode paarse heide - sommarmorgon.com

De bloeiperiode

De heide bloeit op zijn mooist vanaf halverwege augustus tot ongeveer half september. Het is daarbij een belangrijke graadmeter hoe vochtig de zomer daadwerkelijk is geweest. Ook nog zin om de prachtige paarse heide te zien? Misschien kun je nog net een restje meepakken als je komend weekend gaat wandelen. Anders ligt het er volgend jaar vast weer net zo prachtig bij!

Ben jij al eens in natuurgebied Kampina geweest?

Pinterest wandelen heide - sommarmorgon.com

Delen:

13 Reacties

 1. 18 september 2019 / 18 september 2019

  Wat een prachtig gebied en zo te lezen ook een heerlijke wandeling waarbij jullie genoeg te zien hadden. Ik vind de paarse heide zo mooi om te zien, maar heb het nog nooit in het echt gezien. Misschien is Kampina wel een goede plek om de paarse heide volgend jaar te bewonderen.

 2. 18 september 2019 / 18 september 2019

  Wat ziet het natuurgebied er prachtig uit! Ik ben er nog nooit geweest.
  Ik ben dol op de mooie paarse heiden.

  Liefs,
  Evelien

 3. 18 september 2019 / 18 september 2019

  Ik ken het gebied ook. Al een paar keer geweest om te fotograferen. Super mooi gebied!

 4. 18 september 2019 / 18 september 2019

  Wat een mooi gebied zeg, hier moeten ik en mijn man ook eens heen gaan.. prachtige plek inderdaad om je fotografie skills uit te testen

 5. 24 september 2019 / 24 september 2019

  Prachtig om daar te wandelen. Heerlijk! Ik heb er zin in om weer in de natuur te wandelen.

 6. 24 september 2019 / 24 september 2019

  Ik houd erg van natuur dus deze wandeling spreekt me heel erg aan. Wat is het daar mooi!

 7. 25 september 2019 / 25 september 2019

  dit spreekt mij wel erg aan en vind het echt een heel mooi gebied!

 8. 27 september 2019 / 27 september 2019

  De campina is echt een prachtig natuurgebied ik ga er graag wandelen. Nu hou ik sowieso wel van een heerlijke natuurwandeling. Mooie fotos heb je ook bij je artikel

 9. 28 september 2019 / 28 september 2019

  Prachtig die paarse gloed, het is te hopen dat we hier nog jaren van kunnen genieten al begreep ik op het journaal dat de natuur toch wel extreem te leiden heeft en de paarse pracht wel eens zou kunnen verdwijnen. Die varens, zo gaaf, geeft een beetje jungle gevoel :)

 10. 2 oktober 2019 / 2 oktober 2019

  Ik hou er ook zo van 2 jaar geleden naar de posbank geweet ook zo mooi.

 11. 15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

  Ik kom graag op de posbank. De kampina ken ik nog niet. Die ga ik onthouden, wat een prachtige omgeving.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   15 oktober 2019 / 15 oktober 2019

   De Posbank is inderdaad erg mooi. De Kampina is een stuk kleiner, maar wel een heel mooi stukje Brabant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder