Een bezoek aan Kiviks Musteri: het appelparadijs van Zweden

Een bezoek aan Kiviks Musteri- het appelparadijs van Zweden

Het is september en dat betekent dat we middenin de oogsttijd van veel appelsoorten zitten. Een perfect moment om je mee te nemen naar de appelboomgaarden van Kiviks Musteri in Zuid-Zweden. It’s all about the apples here!

Appelboomgaarden Kivik - sommarmorgon.com

Uitgestrekte velden vol appelbomen. Rijdend door het gebied Österlen, in de zuidelijke provincie Skåne, zie je de ene boomgaard na de andere. Door de bodemgesteldheid en het klimaat is dit gebied bij uitstek geschikt voor de teelt van appels. Met als belangrijkste plaats, ook wel de ‘appelhoofdstad’ genoemd: Kivik. Ik las ergens dat 70% van de appelproductie in Zweden hier plaatsvindt.

Plattegrond Kiviks Musteri - sommarmorgon.com

Op deze plek vind je Kiviks Musteri, het bedrijf van de familie Åkesson. In 1888 plantte oprichter Henric Åkesson hier de eerste appelboom en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste appelverwerkers van Zweden. Het is in Zweden een zeer bekend merk van zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken, die je ongetwijfeld eens in de lokale supermarkt hebt gezien.

Een bezoek aan deze plek stond al heel lang op mijn lijstje en eind augustus was het dan zover. Een perfecte tijd, want de bomen hangen vol. Een mooi gezicht!

Ontdek meer Skåne: Bezoek Smygehuk: het zuidelijkste punt van Zweden

70 soorten appels in Kivik - sommarmorgon.com

De appelboomgaard van Kiviks Musteri

Het terrein dat is opengesteld voor publiek bestaat uit verschillende onderdelen en wij besluiten eerst naar de Appeltuinen te gaan. In deze prachtige boomgaard leren we dat er hier 70 verschillende appelsoorten geteeld worden en wordt ook uitgelegd wat de verschillen zijn. We zien de 100 jaar oude appelbomen waar het ooit mee begon, maar leren ook over de moderne teelt. Zo worden de bomen bewust laag gehouden omdat dit makkelijker plukt. Vroeger was dit anders en kregen plukkers die ladders moesten gebruiken een ‘gevarenbonus’ uitgekeerd. Een appeltje van de boom plukken is niet toegestaan, maar hier rondlopen is al erg tof. Overal waar je kijkt zijn appels. En dan is ineens daar het perenlaantje. Met een paar perenbomen.

Museum bij Kiviks Musteri - sommarmorgon.com

Vanuit de boomgaarden lopen we door naar het museum. Op bepaalde tijden is het mogelijk om een tour te boeken (talen: Zweeds en Engels), maar wij lopen zelf een rondje. Het museum is niet groot, maar wel interessant om te bezoeken. Hier word je meegenomen in het proces van het verwerken van de appels tot producten als appelsap en cider. Zowel hoe dat vroeger ging, als nu. Er staan dus machines die laten zien hoe de appels vroeger verwerkt werden, maar er is zelfs een kleine, moderne fabriek nagebouwd.

Oude verpakkingen appelcider - sommarmorgon.com

We leren dat alle appels nog steeds met de hand geplukt worden en dat Kiviks Musteri maar liefst 12 miljoen kilo appels verwerkt per jaar. Wat ik zelf ook leuk vond om te zien waren de verpakkingen van de producten door de jaren heen. Zo grappig hoe anders dat nu is dan vroeger!

Ontdek meer Skåne: Wandel de Fulltofta hiking trail

Musteributiken - sommarmorgon.com

Een kijkje nemen in de winkel

Natuurlijk kunnen we het niet laten om vervolgens even een kijkje te nemen bij de winkel, waar het hele assortiment van Kivik verkocht wordt. Of nouja, het hele assortiment… eigenlijk alleen de non-alcoholische producten. Dus kun je hier terecht voor ciders, sappen, appelwijn, appelmoes, limonades en nog veel meer. We kopen van verschillende producten één exemplaar om thuis te proeven.

Stinas cafe Kivik - Sommarmorgon.com

Tot slot gaan we voor een fika langs bij Stinas cafe, dat ook op het terrein zit. Heel eerlijk: de service is een beetje matig (de persoon die ons helpt had vast een slechte dag en dat overkomt iedereen wel eens), maar onze bestelling smaakt er niet minder om. We bestelden allebei een limonade en een heerlijke blåbärs snurra, wat ik misschien zou vertalen als een blauwe bessen bolus, of cakeje. En die zijn heerlijk! Zeker in combinatie met het zomerzonnetje dat zich royaal laat zien. Een goede afsluiter van een leuk bezoek aan Kiviks Musteri, als je het mij vraagt.

Meer informatie

Kiviks Musteri
Karakåsvägen 45
277 35 Kivik
Openingstijden: dagelijks van 10-17 uur

Bewaar dit artikel voor later via Pinterest

Pinterest Kiviks Musteri

1 Reactie

  1. Lindaschrijftop
    5 oktober 2021 / 5 oktober 2021

    Wat leuk om een kijkje te nemen in de appeltuin en dan ook nog iets ambachtelijks mee te nemen uit de winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder