Groeten uit Göteborg deel 1: We gaan in Zweden wonen!

Groeten uit Göteborg

Soms vergeet ik een beetje dat niet iedereen die meeleest op mijn blog, ook actief is op Instagram of een ander sociaal netwerk. Dus dan vergeet ik hier dingen te delen, die eigenlijk wel een plekje moeten krijgen op de site. Het is hoognodig om jou als lezer een beetje bij te praten, want we hebben nieuws! De foto boven dit artikel verklapt het al een beetje… sinds vorige maand wonen Maurice en ik een groot deel van de tijd in de Zweedse stad Göteborg! Reden genoeg voor een nieuwe reeks op de blog, getiteld ‘Groeten uit Göteborg’. Hierin zal ik je af en toe een update geven over ons leven in Zweden. In deze eerste aflevering: het hoe, waarom en de voorbereiding.

Groeten uit Göteborg, hoe dan?

Misschien komt het als een verrassing voor je, misschien ook niet. Een luisteraar van de podcast stuurde me een berichtje: ‘Deze stap zat er wel in’, super grappig. Voor ons was deze stap in ieder geval geen verrassing. Ik neem je kort mee in dat proces. Al in 2010 woonde ik een periode in Zweden, tijdens mijn stage aan de Universiteit van Stockholm. Ik voelde me er al vrij snel zó thuis dat ik bij terugkeer direct zei dat ik ooit terug zou gaan voor langere tijd. Toen Maurice en ik elkaar leerden kennen begin 2012, ging hij nog dat jaar met me mee naar Zweden voor een eerste citytrip Stockholm.

Een roadtrip door een groter gebied in Zweden volgde, en nog een, en nog een… we hebben in de afgelopen jaren verschillende kanten van Zweden gezien. Hoe beter we Zweden leerden kennen, hoe groter onze gezamenlijke liefde voor het land. Natuurlijk verlies je daarbij de mindere kanten van een land niet uit het oog, want op geen enkele plek ter wereld is alles perfect. De laatste jaren kwam steeds vaker de vraag omhoog: ‘Wonen in Zweden.. zullen we?’.

Een baan in het centrum van Göteborg - sommarmorgon.com

Stap één: een baan vinden

Hoe zet je dan zo’n stap, als je allebei een fijne baan hebt én een koophuis? Voor veel mensen is de gedachte om dat los te laten wellicht een hele spannende. En dat geldt voor ons ook wel een beetje. Dus daarom bedachten we een opzet: we gunnen onszelf ten minste een halfjaar ‘proeftijd’. Tijd om te wennen en tijd om te ervaren of de realiteit net zo positief uitpakt als de droom was, of dat de droom gewoon een droom moet blijven. Beiden spraken we met potentiële nieuwe werkgevers en toen ik uiteindelijk besloot om niet in te gaan op het aanbod dat ik kreeg, besloten we dat Maurice wel in moest gaan op de aanbieding bij een Zweeds schoenenmerk, een kans die vrijwel gelijktijdig op zijn pad kwam.

Met mijn werkgever in Nederland besprak ik de mogelijkheid om op afstand te werken en dat is dan ook wat ik (voorlopig) blijf doen, afgewisseld met periodes werken vanuit kantoor. Dat dit mag én kan is natuurlijk van onschatbare waarde en daar ben ik enorm blij mee. In de praktijk betekent het dat ik om en om een paar weken in Zweden en Nederland ben. Gedurende de proeftijd ben ik dus degene die veel op en neer zal reizen tussen beide landen. Dit geldt ook voor Maurice, maar in mindere mate. We zullen elkaar dus wat minder zien, daar zijn we ons van bewust.

Groeten uit Göteborg - woonruimte vinden - sommarmorgon.com

Stap twee: woonruimte vinden

De werkgever van Maurice is gevestigd in hartje Göteborg stad, echt midden in het centrum. Daarmee was ook onze voorlopige woonplaats bepaald. Daar hadden we voorafgaand aan dit avontuur nog geen duidelijk beeld van, maar als je eenmaal werk hebt, is het natuurlijk het makkelijkste om daar ergens bij in de buurt te gaan wonen. We besloten op zoek te gaan naar een gemeubileerde huurwoning waar we in ieder geval een paar maanden kunnen blijven. Maurice is volop gaan zoeken en na enkele online rondleidingen is dat gelukt! We vonden een klein, maar compleet appartement in de wijk Eriksberg in Göteborg waar we tot eind 2021 wonen. Vanuit hier kijken we verder naar de mogelijkheden voor tijdelijke woningen.

Tip: op zoek naar een (gemeubileerde) huurwoning in Zweden? Kijk dan op websites als Samtrygg.se.

Een bankrekening aanvragen - sommarmorgon.com

Stap drie: de voorbereidingen

Bij wonen in Zweden komen ook praktische zaken kijken, als het aanvragen van een persoonsnummer (vergelijkbaar met het Nederlandse bsn) of coördinatienummer en het openen van een bankrekening. Een persoonsnummer vraag je aan als je de intentie hebt om vast in Zweden te blijven wonen, een coördinatienummer is een nummer van meer tijdelijke aard. Gezien de situatie is op dit moment een coördinatienummer dus meer aan de orde.

En dan begint de pret, want: Welkom in Zweden! Gaat u maar in de wachtrij staan… Van andere emigranten hadden we al begrepen dat het verkrijgen van zo’n (tijdelijk) persoonsnummer vreselijk lang kan duren. Dat bleek ook, want inmiddels wachten we al sinds begin juni en is er nog geen duidelijkheid. Dezelfde ervaring hadden we ook met de papieren rondom onze bruiloft, maar daar kom ik later nog op terug! Gelukkig lukte het aanvragen van een bankrekening wel, dus dat was snel geregeld. Maar helaas heb je voor zo’n beetje alles hier een persoonsnummer nodig, denk aan een bonuskaart in de supermarkt, lidmaatschap bij een sportschool, klantenkaart in diverse winkels en het gebruik van digitale services als het betaalmiddel Swish (een soort Tikkie). Je kunt je voorstellen, dat we door het ontbreken van dit nummer nog een beetje beperkt zijn.

Lees meer: Voor het eerst naar Göteborg? Lees mijn tips!

Groeten uit Göteborg - toen was het zover

Groeten uit Göteborg: we zijn er!

De afgelopen maanden hebben we in een sneltrein gezeten. We waren in voorbereiding van onze bruiloft en zaten nog lang met de spanning: gaat het door, gaat het niet door.. Ondertussen zochten we dus een woning, planden we de huwelijksreis én bereidde Maurice zich voor op zijn nieuwe werk.

Een week na onze huwelijksreis was het al zover: de verhuizing van Maurice. Helemaal zonder tranen ging dat niet; al tijdens de huwelijksreis realiseerde vooral ik me ineens hoe snel de tijd gaat en hoe dichtbij het moment komt dat we min of meer apart gaan wonen. Want zo voelt het een beetje. Hoe raar ook misschien, want het grootste deel van de tijd zijn we alsnog bij elkaar. En dus reisde ik hem al snel achterna. En zitten we nu in Göteborg, waar mijn thuiskantoortje inmiddels is ingericht en we langzaam onze draai proberen te vinden. In de volgende aflevering van Groeten uit Göteborg meer over de eerste periode hier! Heb je vragen die je graag beantwoord ziet in deze serie? Stel ze gerust in de reacties hieronder, of via sociale media.

Artikel opslaan via Pinterest:

Pinterest Groeten uit Göteborg

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links een aankoop doet ontvang ik een kleine vergoeding voor het delen van de link op mijn site. Dit gebruik ik om de site te kunnen onderhouden. Uiteraard zonder extra kosten voor jou. Ik word niet door het bedrijf betaald om jou deze aanbeveling te doen.

15 Reacties

 1. 4 oktober 2021 / 4 oktober 2021

  Waaah, zo spannend dit! Echt megatof van je werkgever inderdaad. Hopelijk is dat persoonsnummer snel binnen, want het is wel héél onhandig om er geen te hebben als je het echt voor zo’n beetje alles nodig hebt.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   4 oktober 2021 / 4 oktober 2021

   Nogal inderdaad! Dus we blijven er achteraan bellen, haha!

   • Lindaschrijftop
    4 oktober 2021 / 4 oktober 2021

    Wat een goed idee om het wonen in Zweden een half jaar uit te proberen. Ik hoop dat na een half jaar je droom is uitgekomen.

 2. Rachel
  4 oktober 2021 / 4 oktober 2021

  Zo leuk lieve Eem!! X

 3. 4 oktober 2021 / 4 oktober 2021

  Op afstand werken kan natuurlijk prima. ‘Fijn’ dat je werkgever daar ook zo over denkt. Maar het is natuurlijk gewoon normaal. Mijn gozer werkt op afstand, ik heb de afgelopen 15 jaar collegas gehad die in het buitenland woonden en op afstand werkten, al lang vor het ‘nieuwe normaal’. En het is heel simpel :) Als de Nederlandse werkgever er een probleem van maakt, dan heb jij echt wel binnen dat half jaar een fantastische baan in Zweden, waar je ze gaat overrompelen met de Nederlandse productieve en slimme manier van werken.
  … Ik vind een uur reizen voor mijn werk al te veel… En zo onnodig :D Maar goed. Hartstikke leuk dat je zo’n spannende stap gaat maken! Ik kom nog wel eens terug op je blog. Ik heb Insta afgezworen.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   4 oktober 2021 / 4 oktober 2021

   Het kan normaal gesproken ook prima, maar ik stuur zelf een team aan en ben gewend om 100% vanuit kantoor te werken. Dus dan vind ik het wel heel fijn dat zowel mijn werkgever als mijn team hierin willen meebewegen.
   En leuk je nog eens terug te zien hier!

 4. 5 oktober 2021 / 5 oktober 2021

  Wat spannend allemaal! Erg leuk om te lezen hoe jullie verhuizing verlopen is

 5. 5 oktober 2021 / 5 oktober 2021

  Oh wat spannend en knap dat je de stap durft te nemen! Ik doe het je niet na! Ben ook nog nooit in Zweden geweest, maar lijkt me wel erg mooi!

 6. jasmina
  6 oktober 2021 / 6 oktober 2021

  Wow wat gaaf,ik hooede dat in Zweden de huizen ook veel ruimer en goedkoper zijn dan in Nederland. Spannende tijd, leuk!!

 7. 6 oktober 2021 / 6 oktober 2021

  zo dat is even een stap maar wel een hele leuke!

 8. 6 oktober 2021 / 6 oktober 2021

  Hoe spannend! Knap dat jullie die stap durven te zetten. Ik ben benieuwd naar hoe het verder gaat verlopen

 9. 7 oktober 2021 / 7 oktober 2021

  Ik wist wel dat je gek bent van Zweden, dus ergens verbaast het mij inderdaad niet dat jullie naar Zweden zijn vertrokken. Wel fijn dat je nog even je werk hier aan kunt houden, dat geeft je in ieder geval tijd om in Zweden verder te zoeken. Veel plezier met jullie avontuur!

 10. 7 oktober 2021 / 7 oktober 2021

  Super tof dat jullie dit hebben aangedurfd. Het is nogal wat om te emigreren. Wel heel erg fijn dat je van je baas op afstand mag werken.
  En het is gebleken dat dit ook gewoon kan. Ik wens jullie heel veel succes met dit grote avontuur. En ben benieuwd naar de eerste periode van jullie in Göteborg.

 11. Mandy Eggens
  8 oktober 2021 / 8 oktober 2021

  Ohh!! Wat ontzettend gaaf zeg, wat een leuk avontuur. Geniet er van <3

 12. 10 oktober 2021 / 10 oktober 2021

  Mij verrast het ook niet dat jullie de stap hebben gezet. En ik ben alleen maar superblij voor jullie! Ik hoop ook onwijs dat het goed bevalt en jullie de termijn gaan verlengen. Ik ben erg benieuwd wat je dan gaat doen voor werk. En hoe het nu bevalt om het deels op afstand te gaan doen. Ik blijf je blog dus zeker volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder