Instagram

Persoonlijk Scandinavië Travel Werk en studie Zweden

Studeren in het buitenland: 5 redenen waarom dat een goed idee is!

Buitenlandstudie3

Afgelopen week kon je in Twintiger aan het woord het verhaal lezen van Manouk, die op dit moment in Londen woont. Haar verhaal bracht me op het idee om jullie over mijn ervaring met studeren en stage lopen in het buitenland te vertellen. Aankomende zomer is het namelijk alweer vijf jaar geleden (help… ik word oud!) dat ik met twee grote koffers op het vliegveld stond, klaar om het grote avontuur aan te gaan dat buitenlandstage heet.

Ik vertrok naar Zweden en werd daar halsoverkop verliefd. Op het land, de cultuur, de taal en de mensen. Ik gaf er les aan de Universiteit van Stockholm en heb geen seconde spijt gehad, want met een grote rugzak aan positieve ervaringen ging ik weer terug naar huis. Studeren en stage lopen in het buitenland heeft mij ontzettend veel gebracht daarom vertel ik je vandaag waarom zo’n periode in het buitenland van onschatbare waarde is.

Buitenlandstudie4

Je leert een andere wereld kennen
Tijdens een stage of studie in het buitenland maak je kennis met de cultuur van het land waarin je woont: je begeeft je tussen locals en leert een nieuwe taal (of je leert de taal van dat land nog beter spreken). De kans is ook groot dat je niet alleen locals ontmoet, maar zelfs studenten van over de hele wereld. Je leert op die manier een heleboel over verschillende culturen, wat ervoor zorgt dat je nieuwe inzichten opdoet én je eigen gewoonten vanuit een nieuw perspectief bekijkt. Ik vond het bijvoorbeeld altijd heel normaal dat we in Nederland altijd gewoon duidelijk zeggen wat we vinden, maar ik merkte dat dat voor mijn internationale medestudenten niet altijd gewoon was. Een goede les! De omgang met mensen uit diverse landen en culturen helpt je verder, niet alleen op persoonlijk vlak maar ook zeker in een latere carrière.

Persoonlijke ontwikkeling
Daar sta je dan, in je eentje in een land zonder dat je iemand kent. Ontzettend spannend, want je moet alles opnieuw ontdekken! Door een periode in het buitenland te verblijven, verbeter je je sociale en culturele skills snel: waar thuis alles normaal voor je is, moet je het hier maar zien te regelen en je weg vinden. In mijn geval leverde dat een flinke dosis zelfvertrouwen op, omdat ik merkte dat ik het best wel voor elkaar kreeg!

(Academische) Uitdaging
Tjah, die colleges aan je eigen hogeschool of uni ken je inmiddels wel. Ik was zelf enorm toe aan wat uitdaging en besloot mezelf in het diepe te gooien: Nederlandse les geven aan Zweedse studenten, waarvan de eerste weken in het Engels. Tegelijkertijd volgde ik Zweedse les aan dezelfde Universiteit, wat me de kans gaf om te zien hoe het Zweedse educatieve systeem in elkaar zat. Studeren (of stage lopen) in het buitenland biedt je de mogelijkheid om colleges te volgen aan een andere universiteit en je vakgebied eens vanuit een andere hoek te bekijken. Dat is ontzettend leerzaam en heel waardevol.

Internationale ervaring is een pré
Anno de 21eeuw gaan er ontzettend veel studenten op reis naar het buitenland. Dat is ook niet zo gek want het staat heel goed op je cv, mede om bovengenoemde redenen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat jongeren met buitenlandervaring sterker staan op de arbeidsmarkt, omdat werkgevers het ook steeds belangrijker gaan vinden.

Buitenlandstudie5

Een unieke kans en geweldige ervaring
Studeren in het buitenland geeft je een heleboel nieuwe inzichten, maar bovenal is het wat mij betreft een prachtige ervaring. Je doet gemakkelijk nieuwe contacten op en leert een land goed kennen omdat je er, anders dan een vakantie, een lange periode verblijft. Stap uit je comfortzone en geniet van alles wat op je pad komt, want er gebeurt veel tijdens zo’n verblijf in het buitenland.

Zo zat ik destijds bijvoorbeeld ineens op een boot naar Riga met een groep internationale studenten, iets wat ik van tevoren niet had verwacht te zullen en durven doen. Je doet een ruime bagage aan ervaringen op die je waarschijnlijk niet snel meer gaat vergeten. Daarbij is je studententijd het ideale moment: eenmaal aan het werk, met een heleboel verplichtingen in je agenda, is de kans minder groot dat je een langere periode in het buitenland gaat wonen.

Je leest het vast tussen de regels door: ik heb hele mooie herinneringen aan mijn studietijd in Zweden. Het heeft me zoveel dingen gebracht en prachtige herinneringen gegeven dat ik het zo weer zou doen. Ik denk erover om wat meer blogposts te gaan schrijven over mijn liefde voor Zweden, de reden dat ik er ging studeren en het leren van de taal en hoop dat jullie dit een leuk begin vonden. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd: heb jij ooit in het buitenland gewoond vanwege studie of stage en hoe vond je dat? En zo niet, zou je het wel aandurven?

 • Reply
  Dagmar
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Wauw zo inspirerend artikel! Je hebt helemaal gelijk, je leert er ontzettend veel van en het is een geweldige kans!
  Dagmar plaatste onlangs.. Recensie – On Top door Anna Nooshin voor online succesMy Profile

 • Reply
  Deisy
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Ongelooflijk fijn om de ochtend zo met jou prachtige artikel te beginnen. Je kunt gewoon aan alles zien hoe dankbaar jij bent geweest dat je deze mogelijkheid hebt gekregen en met beide handen hebt aangepakt. Ik vind het altijd ook knap dat mensen dit doen, dus heel veel respect daarvoor. Ik kan mij trouwens wel goed indenken (vooral na het lezen van jouw artikel)hoeveel positieve ervaringen je van in het buitenland studeren op kunt doen. Heel fijn dat je dit artikel met ons hebt gedeeld meis. X
  Deisy plaatste onlangs.. 7 redenen waarom ik mijn collega’s graag zieMy Profile

 • Reply
  Laura
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Wat een mooie artikel over studeren in het buitenland! Ik zou super graag nog een stage in het buitenland willen doen maar het lijkt me ook wel heel spannend.
  Laura plaatste onlangs.. April goals recap + May goalsMy Profile

 • Reply
  Bente
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Ergens heb ik wel een beetje spijt dat ik nooit een stage of iets dergelijks heb gelopen tijdens mijn studietijd, als het dus iets wat je ergens zou willen doen zou ik ook zeker aanraden om te gaan (ook al ben ik zelf dus niet geweest ;))
  Bente plaatste onlangs.. Mijn prins op het witte paard: 5 jaar samen!My Profile

 • Reply
  Joyce
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Beste ervaring ever! Ik ben zelf nog nooit in Zweden geweest, maar heb wel in Amerika gestudeerd en dat was echt een prachttijd. Echt iets wat ik iedereen zou willen aanraden!
  Joyce plaatste onlangs.. Happy new hair! (plus how-to je haar ontkleuren)My Profile

  • Reply
   twintigennogwat
   7 mei 2015 at 7 mei 2015

   Gaaf, dat lijkt me ook heel bijzonder!

 • Reply
  Linda
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Mooi stuk! Lijkt me inderdaad dat je er heel veel van leert en heel veel meemaakt. Ik heb het (nog) niet gedaan, maar als ik dit lees begint het toch wel een beetje te kriebelen…
  Linda plaatste onlangs.. Van deze 8 apps word je happyMy Profile

 • Reply
  Anne Solveig
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Ik zou het heel graag willen! Maar zo lang en niet zo dichtbij mijn vriend, familie en vriendinnen kunnen zijn..?

  • Reply
   twintigennogwat
   7 mei 2015 at 7 mei 2015

   Ik had enkele internationale vrienden destijds die een relatie hadden. Met wat op en neer reizen vonden zij dat goed te doen, maar ik kan je niet uit ervaring vertellen hoe het is als je een relatie hebt. Omdat je ontzettend veel meemaakt gaat de tijd enorm snel, dus ik had ook niet zo heel veel last van heimwee moet ik zeggen..

 • Reply
  Lisa
  7 mei 2015 at 7 mei 2015

  Het is echt mijn droom! Ik zou zo graag naar Harvard of Oxford willen…
  Lisa plaatste onlangs.. Meivakantie: mijn plannen en tipsMy Profile

  • Reply
   twintigennogwat
   7 mei 2015 at 7 mei 2015

   Oxford is so pretty! Als je de kans krijgt.. zeker doen! :-)

 • Reply
  Sas
  17 mei 2015 at 17 mei 2015

  Prachtig om dit te lezen alleen echt totaal niet iets voor mij haha. Zou dan misschien nu heel tof vinden op mijn 27ste (naar Londen ofzo) maar heb echt nooit het gevoel gehad dit te willen in mijn studie-leventje.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »