Studeren in het buitenland: 5 redenen waarom dat een goed idee is!

Studeren in het buitenland: 5 redenen waarom dat een goed idee is!

Afgelopen week kon je op mijn blog het verhaal lezen van Manouk, die op dit moment in Londen woont. Haar verhaal bracht me op het idee om jullie over mijn ervaring met stage lopen en studeren in het buitenland te vertellen. Aankomende zomer is het namelijk alweer vijf jaar geleden (help… ik word oud!) dat ik met twee grote koffers op het vliegveld stond, klaar om het grote avontuur aan te gaan dat buitenlandstage heet. Ik ging stagelopen in Stockholm, een ervaring waar ik ontzettend veel van geleerd heb.

Ik ging stage lopen in Zweden

Daar stond ik dan, net 21 jaar geworden en flink gespannen, op het vliegveld. Klaar voor een nieuw avontuur! Samen met mijn zusje vloog ik vanuit Eindhoven naar Zweden. Maar terwijl zij na 3 dagen weer terug zou keren naar huis, bleef ik in Zweden. Ik ging stage lopen aan de Universiteit van Stockholm, bij de afdeling Nederlandse taal en cultuur. Daarnaast maakte ik wat extra stage uren voor een vergoeding van de Nederlandse Taalunie én volgde ik Zweedse lessen aan dezelfde universiteit. Studeren in het buitenland was iets dat bij mijn opleiding niet heel gebruikelijk was, maar gelukkig kon er wel een overeenkomst geregeld worden tussen de twee universiteiten.

Ik vertrok dus naar Zweden en werd daar in enkele maanden halsoverkop verliefd. Op het land, de cultuur, de taal en de mensen. Terugkijkend denk ik dat ik me wel voornamelijk op Stockholm richtte en minder op wat het land nog meer te bieden had, dat vind ik achteraf gezien wel jammer. Maar toch probeerde ik, naast het bruisende leven van een uitwisselingsstudent, wel écht Zweden en de Zweden te leren kennen. Dat is behoorlijk gelukt, want diverse mensen van toen zijn nog steeds in mijn leven. Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad, want met een grote rugzak aan positieve ervaringen ging ik weer terug naar huis. Ik heb kennisgemaakt met Zweden, wat een eeuwige liefde zal blijven, en daarnaast heb ik ontzettend veel geleerd van deze periode.

Meer Zweden? Bekijk mijn artikelen hier

Studeren in het buitenland: Universiteit van Stockholm

5x waarom studeren in het buitenland een goed idee is

Studeren en stage lopen in het buitenland heeft mij ontzettend veel gebracht daarom vertel ik je vandaag waarom zo’n periode in het buitenland van onschatbare waarde is. Dus: waarom is het eigenlijk zo’n goed idee, dat studeren in het buitenland?

1. Je leert een andere wereld kennen

Tijdens een stage of studie in het buitenland maak je kennis met de cultuur van het land waarin je woont: je begeeft je tussen locals en leert een nieuwe taal (of: je leert de taal van dat land nog beter spreken). De kans is vrij groot dat je tijdens een uitwisseling niet alleen locals ontmoet, maar zelfs studenten van over de hele wereld. Je leert op die manier een heleboel over verschillende culturen, wat ervoor zorgt dat je nieuwe inzichten opdoet én je eigen gewoonten vanuit een nieuw perspectief bekijkt.

Ik vond het bijvoorbeeld altijd heel normaal dat we in Nederland altijd gewoon duidelijk zeggen wat we vinden, maar ik merkte dat dat voor mijn internationale medestudenten niet altijd gewoon was. Een goede les! De omgang met mensen uit diverse landen en culturen helpt je verder, niet alleen op persoonlijk vlak maar waarschijnlijk ook zeker in een latere loopbaan.

2. Persoonlijke ontwikkeling

Daar sta je dan, in je eentje in een land zonder dat je iemand kent. Ontzettend spannend, want je moet alles opnieuw ontdekken! Door een periode in het buitenland te verblijven, verbeter je je sociale en culturele skills snel: waar thuis alles normaal voor je is, moet je het hier maar zien te regelen en je weg vinden. Vaak wordt er vanuit een universiteit of organisatie voor buitenlandse studenten wel wat geregeld, maar je sociale vangnet vanuit thuis heb je in elk geval natuurlijk niet om je heen.

In mijn geval leverde dat een flinke dosis zelfvertrouwen op, omdat ik merkte dat ik het best wel voor elkaar kreeg!

3. (Academische) Uitdaging

Tja, die colleges aan je eigen hogeschool of uni ken je inmiddels wel. Ik was zelf enorm toe aan wat uitdaging en besloot mezelf in het diepe te gooien: Nederlandse les geven aan Zweedse studenten, waarvan de eerste weken in het Engels. Tegelijkertijd volgde ik Zweedse les aan dezelfde universiteit, wat me de kans gaf om te zien hoe het Zweedse educatieve systeem in elkaar zat. Studeren (of stage lopen) in het buitenland biedt je de mogelijkheid om colleges te volgen aan een andere universiteit en je vakgebied eens vanuit een andere hoek te bekijken. Dat is ontzettend leerzaam en heel waardevol.

4. Internationale ervaring is een pré

Anno de 21eeuw gaan er ontzettend veel studenten op reis naar het buitenland. Dat is ook niet zo gek want het staat heel goed op je cv, mede om bovengenoemde redenen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat jongeren met buitenlandervaring sterker staan op de arbeidsmarkt, omdat werkgevers het ook steeds belangrijker gaan vinden. Vaak kost het je geen extra schoolgeld om ergens anders te gaan studeren, dus wat let je? Pak die kans!

Buitenlandstudie5

5. Een unieke kans en geweldige ervaring

Studeren in het buitenland geeft je een heleboel nieuwe inzichten, maar bovenal is het wat mij betreft een prachtige ervaring. Je doet gemakkelijk nieuwe contacten op en leert een land goed kennen omdat je er, anders dan een vakantie, een lange periode verblijft. Stap uit je comfortzone en geniet van alles wat op je pad komt, want er gebeurt veel tijdens zo’n verblijf in het buitenland.

Zo zat ik destijds bijvoorbeeld ineens op een boot naar Riga met een groep internationale studenten, iets wat ik van tevoren niet had verwacht te zullen en durven doen. Je doet een ruime bagage aan ervaringen op die je waarschijnlijk niet snel meer gaat vergeten. Daarbij is je studententijd het ideale moment: eenmaal aan het werk, met een heleboel verplichtingen in je agenda, is de kans minder groot dat je een langere periode in het buitenland gaat wonen.

Je leest het vast tussen de regels door: ik heb hele mooie herinneringen aan mijn studietijd in Zweden. Het heeft me zoveel dingen gebracht en prachtige herinneringen gegeven dat ik het zo weer zou doen. Ik denk erover om wat meer blogposts te gaan schrijven over mijn liefde voor Zweden, de reden dat ik er ging studeren en het leren van de taal en hoop dat jullie dit een leuk begin vonden. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd: heb jij ooit in het buitenland gewoond vanwege studie of stage en hoe vond je dat? En zo niet, zou je het wel aandurven?

Delen:

12 Reacties

 1. 7 mei 2015 / 7 mei 2015

  Ongelooflijk fijn om de ochtend zo met jou prachtige artikel te beginnen. Je kunt gewoon aan alles zien hoe dankbaar jij bent geweest dat je deze mogelijkheid hebt gekregen en met beide handen hebt aangepakt. Ik vind het altijd ook knap dat mensen dit doen, dus heel veel respect daarvoor. Ik kan mij trouwens wel goed indenken (vooral na het lezen van jouw artikel)hoeveel positieve ervaringen je van in het buitenland studeren op kunt doen. Heel fijn dat je dit artikel met ons hebt gedeeld meis. X
  Deisy plaatste onlangs.. 7 redenen waarom ik mijn collega’s graag zieMy Profile

 2. 7 mei 2015 / 7 mei 2015

  Wat een mooie artikel over studeren in het buitenland! Ik zou super graag nog een stage in het buitenland willen doen maar het lijkt me ook wel heel spannend.
  Laura plaatste onlangs.. April goals recap + May goalsMy Profile

 3. 7 mei 2015 / 7 mei 2015

  Ergens heb ik wel een beetje spijt dat ik nooit een stage of iets dergelijks heb gelopen tijdens mijn studietijd, als het dus iets wat je ergens zou willen doen zou ik ook zeker aanraden om te gaan (ook al ben ik zelf dus niet geweest ;))
  Bente plaatste onlangs.. Mijn prins op het witte paard: 5 jaar samen!My Profile

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Gaaf, dat lijkt me ook heel bijzonder!

 4. 7 mei 2015 / 7 mei 2015

  Mooi stuk! Lijkt me inderdaad dat je er heel veel van leert en heel veel meemaakt. Ik heb het (nog) niet gedaan, maar als ik dit lees begint het toch wel een beetje te kriebelen…
  Linda plaatste onlangs.. Van deze 8 apps word je happyMy Profile

 5. Anne Solveig
  7 mei 2015 / 7 mei 2015

  Ik zou het heel graag willen! Maar zo lang en niet zo dichtbij mijn vriend, familie en vriendinnen kunnen zijn..?

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Ik had enkele internationale vrienden destijds die een relatie hadden. Met wat op en neer reizen vonden zij dat goed te doen, maar ik kan je niet uit ervaring vertellen hoe het is als je een relatie hebt. Omdat je ontzettend veel meemaakt gaat de tijd enorm snel, dus ik had ook niet zo heel veel last van heimwee moet ik zeggen..

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Oxford is so pretty! Als je de kans krijgt.. zeker doen! :-)

 6. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Prachtig om dit te lezen alleen echt totaal niet iets voor mij haha. Zou dan misschien nu heel tof vinden op mijn 27ste (naar Londen ofzo) maar heb echt nooit het gevoel gehad dit te willen in mijn studie-leventje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister naar The Swedest Thing Podcast
Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info