4 en 5 mei: Geef de vrijheid door

4-5mei

Twee minuten stil zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Twee minuten stilte, om te herdenken. Om te denken aan hen die omkwamen in oorlogsituaties en opkwamen voor de vrijheid waar wij nu elke dag van genieten. Want hoewel leven in vrijheid voor ons vanzelfsprekend is (geworden), geldt dit voor velen helaas niet. Die wetenschap bereikt ons nog elke dag via verschillende media en dat beangstigt me soms. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat we in Nederland bevrijd werden van oorlog en onderdrukking en ik vind het belangrijk om daar ieder jaar bij stil te staan.

Mijn oma werd geboren in 1917 en was dus 23 jaar oud toen de oorlog uitbrak. Dat is net zo oud als mijn zusje nu is. Wat een wereld van verschil. Waar mijn zusje bijna klaar is met haar universitaire studie, hard werkt op haar stage, in de weekends lekker op stap kan en vrij is om te gaan en staan waar ze wil, zo bracht mijn oma een deel van haar twintiger jaren door in oorlogstijd. Een tijd zonder perspectief. Een periode waarin zij onder andere, samen met haar familie, moest vluchten uit haar ouderlijk huis. En van het ouderlijk huis van mijn opa was na de oorlog niets meer over. Veiligheid en vrijheid.. wat betekende het op dat moment? De verhalen van mijn grootouders zijn maar een klein onderdeel in een veel groter, verschrikkelijk verhaal.

Als kind al was ik me goed bewust van de waarde van herdenken, – ik mocht ooit namens de basisscholen van het dorp waarin ik woonde een krans leggen tijdens een herdenking – maar naarmate ik ouder word realiseer ik me ook steeds meer dat dit verhaal doorgegeven moet worden. Juist omdat de groep mensen die de tweede wereldoorlog overleefde steeds kleiner wordt. Hoeveel ik er ook over lees, hoor en zie op televisie, ik zal (waarschijnlijk) nooit kunnen beseffen wat velen in oorlogstijd hebben meegemaakt en op dit moment nog steeds meemaken. Maar het verhaal moet worden blijven gedeeld met volgende generaties, ook door mij. Opdat we nooit vergeten, vergeten hoe het ooit was.

Vandaag vieren we de vrijheid. En ook dat vind ik belangrijk, juist omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het thema van Bevrijdingsdag 2015 is ‘Vrijheid geef je door’, wat in lijn ligt met het in leven houden van de verhalen. Voor mij betekent vrijheid dat ik mag zijn wie ik wil, mag denken, schrijven en studeren wat ik wil. Dat ik mag stemmen en zelf mag bepalen of en in wie ik geloof. Dat ik mag werken waar ik wil, omgaan met wie ik wil en dat ik op straat hand in hand mag lopen met mijn lief en hem een zoen mag geven, op het moment dat ik daar zin in heb. En hoewel wij het ons amper tot niet kunnen indenken; al deze dingen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeventig jaar geleden niet, maar ook anno 2015 nog niet overal.

En daarom: ga vandaag naar een bevrijdingsfestival (hier zie je een overzichtje van alle festivals) of een cultuurprogramma, verf je huis roze, loop over straat in een glitterpak…. omdat jij dat wilt. En denk heel even, al is het 5 seconden, aan het belang van vrijheid en de kwetsbaarheid hiervan.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Delen:

14 Reacties

 1. 5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Wauw Amy, ik ben blij dat je het hebt geplaatst. Je hebt het super mooi verwoord! Vrijheid is niet vanzelfsprekend, was dat maar zo, en daar moeten we met zijn allen wel bij stil blijven staan. Helaas geen glitterpakken of festivals voor mij, maar een geheel zwarte outfit en dienbladen vol met drankjes voor mensen die wel even van de vrijheid genieten.

 2. Paula
  5 mei 2015 / 5 mei 2015

  WoW Amy , even was ik stil. Stil van alles wat je schreef. Zo mooi verwoord, zo waar wat je schrijft……

 3. 5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Wauw ontzettend mooi artikel en prachtig verwoord, je woorden raken <3

 4. Irma
  5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Wauw, wat heb je dit onwijs mooi verwoord. Gewoon wauw! Je zet alles weer even in een heel ander perspectief. Ik ga vandaag met je meevieren -geniet van je vrije dag!

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Dankjewel voor je lieve reactie! Hopelijk heb je een prachtige dag gehad!

 5. Eline
  5 mei 2015 / 5 mei 2015

  WAUW kriebels! Ik denk er niet vaak over na dat vrijheid zo kwetsbaar is maar, dat is het natuurlijk wel!

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Absoluut! En je hoeft er niet voortdurend bij stil te staan natuurlijk, maar af en toe is dat wel goed denk ik :-)

 6. 5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Heel erg mooi verwoord Amy! Vrijheid is idd niet vanzelfsprekend!

 7. 5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Goed artikel! Ook die vergelijking die je maakt tussen je oma en zusje: een wereld van verschil. Ik sta er regelmatig bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is als ik het vergelijk met vroeger. Maar zoals je zegt ook in het heden is vrijheid niet overal vanzelfsprekend. Des te meer waardeer ik de vrijheid die we hier nu hebben.

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Precies, dat probeer ik ook te doen. Het is zo kostbaar..

 8. 5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Jij weet ook altijd precies de kern van de dingen te raken, zo knap vind ik dat! Ik vind het ook erg lastig om te snappen wat er in de oorlog is gebeurd. Het is inderdaad onze taak om de herinneringen van onze opa’s en oma’s door te geven. Fijne bevrijdingsdag!

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Wat bijzonder, je reactie.. dankjewel! Het is ook lastig te bevatten, zo vreselijk is het wat er gebeurd is. Ik hoop dat je een mooie bevrijdingsdag gehad hebt!

 9. Rianne
  5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Wauw, heel mooi geschreven! Ik heb het met mijn opa nog gehad over de oorlog, die dat toen meemaakte.. Heel heftig!

 10. Cindy
  5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Vrijheid betekende voor mij vandaag uitslapen (want dinsdag is altijd mijn vrije dag) en mijn keukendeurtjes verven in een kleur die ik wil. Al had ik ook heel graag Dotan in Den Bosch willen zien bij het Bevrijdingsfestival, maar daar had ik geen tijd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder