Favoriet in Zweden: Loppis

Loppis schilderijen

Rijd je met de auto door het Zweedse landschap, dan kan het zomaar gebeuren dat je langs de weg een bordje tegenkomt met de tekst ‘Loppis’. De eerste keer dat ik zo’n bordje zag, alweer jaren geleden, had ik geen idee wat het was en reed ik er rustig voorbij. Inmiddels slaat mijn hart over wanneer ik een loppis zie: zou er een mooie vondst tussen zitten? Houd je van de Nederlandse rommelmarkt, dan word je zeker enthousiast van een bezoek aan een loppis!

Loppis - sommarmorgon.com

Wat meer info over ‘loppis’

Loppis is een afkorting van loppmarknad (lopp = vlo, marknad = markt). Soms worden ze ook wel aangeduid met ‘Antik’. In het Nederlands ook wel vlooienmarkt of rommelmarkt. Dat klinkt natuurlijk niet als iets nieuws: ook in Nederland kennen we talloze manieren van tweedehands winkelen via rommelmarkten en kringloopwinkels.

De variant die echter typisch Zweeds is, is de loppis zoals ik in de intro beschreef. Op het Zweedse platteland vind je namelijk regelmatig bordjes langs de weg, die je wijzen op een loppis (optioneel met openingstijden of -dagen erbij vermeld). Veelal kom je dan bij iemand thuis, bij een schuurtje of garage, waar je talloze oude spulletjes en prullaria vindt. Hier kun je lekker rondkijken of er iets leuks bij zit. Soms staan de ruimtes zó vol, dat je nauwelijks echt kunt rondsnuffelen tussen de spullen. Het leuke is dat je nooit weet wat je aantreft: de ene keer loop je met een waanzinnige vondst weer naar buiten, de andere keer tref je vooral rommel. Ik heb ook regelmatig spulletjes in mijn handen gehad die me sterk deden denken aan het interieur en servies van mijn oma.

Voor de Zweden hoort de loppis er echt bij en vaak worden hun zomerhuisjes dan ook ingericht met tweedehands aankopen. Daarbij is het ook een sociale aangelegenheid: een loppis geldt vaak als ontmoetingspunt en je kunt dan ook zomaar met locals in gesprek raken als je even een kijkje gaat nemen!

Het loppisseizoen in Zweden begint in het voorjaar rond april en eindigt weer in september. Logisch ook, want in die periode is het mooi weer en komen de opruimkriebels naar boven. Alle overtollige spulletjes kunnen dan ook buiten uitgestald worden, nog leuker!

Loppis veiling

Verschillende varianten van de loppis

Naast de loppis aan huis, zijn er nog diverse andere varianten. Zo heb je professionele loppisar (meervoud van loppis) die vaak het hele jaar geopend zijn. Deze zijn soms heel netjes georganiseerd en soms helemaal volgebouwd.

Wat je ook ziet zijn georganiseerde loppisar, bijvoorbeeld door verenigingen of door kerken, om geld in te zamelen. Afgelopen zomer waren wij op het eiland Orust aan de Zweedse westkust, waar in het plaatsje Ellös een hele grote loppis was. Dit keer zelfs inclusief veiling. Hier stonden grote meubels en ook enkele prachtige stukken buiten die een voor een onder de hamer gingen. Een waar festijn, dat de hele dag duurde. Je ziet mensen met de gekste spullen weer naar huis gaan, zo grappig. Wij hebben er een hele tijd naar staan te kijken en even overwoog ik mee te bieden voor een kastje, maar dat duurde ons toch net te lang.

Zo’n grote loppis (met veiling) wordt vaak aangekondigd bij de plaatselijke supermarkt of op grote borden met gemeentelijke informatie zoals we die hier in Nederland ook nog wel eens zien. Tot slot vind je bij boerenbedrijven, op toeristenplekken, bij musea, cafeetjes en campings seizoens-loppiswinkeltjes. Soms zijn die zelfs onbemand en kun je betalen door geld in een bakje te stoppen. Er is zelfs een officiële site: Svenskaloppisar. Hier vind je meer informatie en adressen. Let op: deze site is wel in het Zweeds, maar heeft wel een hele fijne zoekfunctie.

Loppis vondsten

Mijn ervaring met het bezoeken van loppis locaties

Door de jaren heen heb ik al verschillende loppisar bezocht. Van donkere schuren vol afgedankte fietsen, smoezelig geworden kleding en andere oude meuk tot levendige vintage winkels. Soms heel klein met een paar items en soms heel groot, met de mogelijkheid om ook wat te eten en te drinken. Huisgemaakte cake, yay!

En nemen wij dan iets mee? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het neuzen tussen alle spulletjes leuker vind dan dat ik graag dingen koop. Ik ben van het motto ‘weinig prullaria in huis’, dus is het vooral leuk om te kijken welke spullen ooit deel uitmaakten van iemands leven. Soms zitten daar hele verhalen achter! Enne.. zo nu en dan lopen we ook gierend van het lachen door zo’n loppis omdat er spullen tussen staan waarvan we ons afvragen wie zoiets koopt of waarom het gemaakt wordt (#guilty). Soms nemen we wel een klein item mee, als herinnering aan de reis of omdat het leuk staat in huis. Wij hebben in huis bij de trap naar de eerste verdieping de muur volhangen met foto’s uit voorbije jaren. Daarom is het weleens leuk om een bijzonder fotolijstje mee te nemen. Wat mij betreft hoort het er gewoon bij tijdens een vakantie in Zweden: af en toe even de weg af om een bordje ‘loppis’ te volgen om te zien welke schatten je tegenkomt.

Tip: het kan een beetje onwennig zijn om zomaar iemands erf op te lopen. Je kunt echter altijd even gaan kijken als je een bordje ‘Loppis’ ziet en even ‘hej’ roepen ter begroeting als er geen bel hangt. Vaak vinden bewoners het wel leuk als je wilt komen kijken.

Heb jij ooit een Zweedse loppis bezocht? Zou je stoppen als je een bordje ‘loppis’ tegenkomt langs de weg?

Delen:

20 Reacties

 1. 17 maart 2019 / 17 maart 2019

  Wat grappig dat ze dat vaak gewoon aan huis hebben! Lijkt me idd wel een beetje vreemd. Het verrassingseffect dat het echt alle kanten op kan gaan lijkt me nog wel het leukst :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 maart 2019 / 18 maart 2019

   Dat is het precies.. en inderdaad, ik moest daar ook even aan wennen. Je loopt toch zomaar iemands terrein op en dat zijn we in Nederland echt niet gewend. Maar je komt zo wel op de leukste plekjes!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 maart 2019 / 18 maart 2019

   Wat een fijn vooruitzicht! Welke regio ga je bezoeken?

 2. 17 maart 2019 / 17 maart 2019

  Wat ziet dat er gezellig uit. Daar kom je vast heel wat schatten tegen.

 3. 17 maart 2019 / 17 maart 2019

  Wat leuk zeg! Ik zou er ook gaan kijken als ik het zou tegenkomen. Leuke tip!

 4. 18 maart 2019 / 18 maart 2019

  Ik heb nog nooit een Zweedse loppis bezocht, maar ben ook nog nooit in Zweden geweest. Het klinkt wel ontzettend leuk dus is het onthouden waard!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 maart 2019 / 18 maart 2019

   Wie weet komt het er nog een keertje van!

 5. 18 maart 2019 / 18 maart 2019

  Ik loop er graag door maar ik ben niet echt voor tweedehandsspulletjes tenzij ze van men familie komen dan hecht ik er veel emotionale waarde aan toe

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 maart 2019 / 18 maart 2019

   Dat snap ik helemaal!

 6. 18 maart 2019 / 18 maart 2019

  Vier jaar geleden waren wij voor het eerst in Zweden en gingen we op een gegeven moment broodjes halen bij een Nederlandse bakker in het dorpje waar we waren en die vroeg of hij al bij de buren hadden gekeken want daar was inderdaad zo’n loppis. Aangezien mijn vriend een antiekzaak heeft, waren we natuurlijk direct geïnteresseerd en hebben we die vakantie toen meerdere bezocht en af en toe zelfs wat gekocht.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 maart 2019 / 18 maart 2019

   Wat onwijs leuk, jullie ervaring! Ik kan me goed voorstellen dat je vriend door zijn werk extra geïnteresseerd is in loppis markten.

 7. 18 maart 2019 / 18 maart 2019

  Altijd handig om dit soort dingen te weten, als je er bent heb je meteen een paar handige adresjes

 8. 20 maart 2019 / 20 maart 2019

  Weer wat geleerd vandaag :) ik ben wel in Zweden geweest, maar heb geen loppis bezocht. Wel losse kraampjes gezien en een kringloopwinkel :D

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   20 maart 2019 / 20 maart 2019

   Dat is ook heel erg leuk natuurlijk!

 9. 21 maart 2019 / 21 maart 2019

  Wat een leuk concept, zo’n loppis! Het klinkt echt als iets voor mij. Ik ben altijd gek op kringloopwinkels, rommelmarkten en andere plekken waar je op tweedehandsjacht kunt gaan. In het buitenland heeft dat soms ook nog wel wat extra’s, omdat je daar weer totaal andere spullen tegenkomt. En, net als jij, vind ik het alleen al leuk om naar de soms hilarische oude spullen van andere mensen te kijken.
  Als ik eens in Zweden ben, ga ik zeker eens naar zo’n loppis op zoek :)

 10. 5 juni 2020 / 5 juni 2020

  Kom net deze post tegen. Leuk om te lezen en natuurlijk stoppen we heel vaak voor een Loppis bordje :-). Altijd ook even foto’s maken en meestal gaat er wel wat mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder