15 reisdilemma’s | Waar kies ik voor?

15 reisdilemma's

Ik ga het liefst zo veel mogelijk op reis naar mooie bestemmingen. Ik houd van roadtrips en citytrips, van zon en sneeuw en van actieve vakanties, maar ook van soms even niets doen. Maar wat nu als je per se moet kiezen tussen 15 reisdilemma’s? Hoe makkelijk gaat me dat af? Bij Manouk van Groetjesuitverweggistan.nl zag ik een tijdje terug al een lijstje met dilemma’s dat (jaren geleden) is opgesteld door Chantal van Reisdoc.nl. Het leek me leuk om mijzelf eens op deze dilemma’s te storten: want waar kies ik voor en wat zijn mijn favorieten als het om reizen gaat? 

15 reisdilemma's - winter of zomer

1. ZONVAKANTIE / WINTERSPORT

Ik dacht altijd dat ik niet zoveel met wintervakanties zou hebben, maar daar ben ik door onze vakantie in Zwitserland vorig jaar toch wel wat anders over gaan denken. Wat was het heerlijk om door de sneeuw te lopen! De bergen zijn zo mooi in de winter. Toch kies ik nu met overtuiging voor zonvakantie, want ik ben toch net wat meer een zomermeisje. Geef mij maar zonnig weer en een lekker temperatuurtje!

2. VAKANTIE AAN DE KUST/ VAKANTIE IN HET BINNENLAND

Oef, dit is al meteen een hele moeilijke. Ik houd namelijk enorm van de zee en houd ook wel van varen. Maar wat ik nog leuker vind is lekker actief de bergen in of hiken door prachtige bossen. En als je dan op een mooie dag kunt afkoelen bij een meertje of riviertje ben ik ook al gelukkig.

3. EUROPEES ETEN / AZIATISCH ETEN

Ik houd enorm van de Europese keuken maar mijn eerste ingeving is ‘kom maar door met die sushi!’. (Daarmee doe ik wel een beetje afbreuk aan de gevarieerde Aziatische keuken, I know..)

4. WEG MET VRIENDINNEN / WEG MET PARTNER

Reizen met vrienden/vriendinnen heb ik in mijn leven nog niet zo veel gedaan. Vaker ging ik met familie of mijn vriend op vakantie. Afgelopen zomer was ik echter met een goede vriendin naar Napels en Pompeï en dat was zo gezellig dat we dit jaar een vervolgtripje gaan plannen.

Met mijn vriend ga ik echter al jaren op reis en wij zitten heel erg op hetzelfde level qua reisvoorkeuren en reistempo. Hij is degene met wie ik het liefst andere werelden bezoek en nieuwe avonturen aanga. We hebben in zeven jaar tijd al zoveel gave dingen meegemaakt en ik kan niet wachten om meer herinneringen op te doen samen.

15 reisdilemmas - actieve vakantie
Tijdens de Hidden Canyon kayak in Page

5. ACTIEVE VAKANTIE / LUIERVAKANTIE

Zet mij een kwartier op een strandbedje en ik word al helemaal gek. Ik vind het echt zonde als ik op een nieuwe plek ben en me niet ga verdiepen in de omgeving. Het mantra ontspanning door inspanning geldt voor mij zeer zeker dus ik kies graag voor de actieve vakantie. Wandelen, fietsen, kanoën: je kunt mij niet blijer maken.

6. AZIË / AFRIKA

Ik heb beide continenten nog niet bezocht, maar afgaande op de enthousiaste verhalen van mensen om mij heen denk ik dat ik geneigd ben om eerder voor Azië te kiezen.

7. BARCELONA / ROME

Voor beide steden geldt dat het al jaren geleden is dat ik ze heb bezocht. Dat was in mijn vroege tienerjaren, dus veel herinneringen heb ik niet meer. Wel weet ik dat ik destijds veel meer onder de indruk was van Rome. Mijn associatie met Barcelona is vooral dat het er enorm druk en viezig was, maar misschien moet ik eens terug gaan om te beoordelen of het echt zo is.

8. HOTEL / CAMPING

Lastige vraag dit. Ik ben zeker geen luxepaardje die alleen maar in de mooiste hotels slaapt. Daarbij heb ik in mijn jeugd jarenlang gekampeerd met het gezin. Het fijne van kamperen is de buitenlucht en het vrije gevoel, maar ik hecht toch ook heel veel waarde aan een goed bed en een schoon toilet. Mijn herinnering aan de meeste campings is dat dat vaak toch een beetje tegenvalt (Zoals bij onze ervaring in Yosemite National Park). Meestal kiezen wij trouwens voor de middenweg en gaan we voor Airbnb-achtige accommodaties. Die mogen van mij best basic zijn. Maar goed, ik moet kiezen.. dus dan toch maar een hotel.

15 reisdilemma's - citytrip of natuur

9. CITYTRIP / NATUURVAKANTIE

De mensen die mij volgen op Instagram of die regelmatig meelezen hier op de blog weten het wel: ik ben graag in de natuur en kom er helemaal tot rust. Een paar dagen een stad verkennen vind ik top (wanneer kan ik weer eens citytrippen?), maar tijd doorbrengen in de natuur vind ik het allerfijnst. Wandelen in de bergen, fietsen door natuurgebieden, wild spotten of varen over riviertjes en meertjes: geef mij maar een actieve vakantie in de natuur.

10. WERELDREIS / DE WERELD ZIEN IN MEERDERE KEREN

Als ik hoor dat mensen besluiten om al hun zekerheden (huis, werk) op te zeggen voor een wereldreis, ben ik soms stiekem wel een beetje jaloers. Het lijkt me waanzinnig om een keer maanden van huis te zijn om nieuwe werelden te ontdekken. Maar aan de andere kans is het des te leuker om je steeds opnieuw te kunnen verheugen op een vakantie of citytrip. Ook vind ik mijn werk veel te leuk, dus ik kies liever voor meerdere keren kunnen reizen.

11. NOOIT MEER REIZEN / NOOIT MEER JE VRIENDEN ZIEN

Hoe veel ik ook geef om de mensen om mij heen, ik denk toch dat ik kies voor kunnen reizen. Gelukkig ontmoet je overal op de wereld weer nieuwe mensen én kunnen mijn vrienden en familie toch ook gewoon even in de auto of het vliegtuig stappen voor een tripje? ;-)

15 reisdilemmas - autovakantie

12. WEG MET DE AUTO / WEG MET HET VLIEGTUIG

Hmm, twijfel. Het vliegtuig zorgt er immers voor dat de wereld een stukje meer benaderbaar wordt. Zo kom je op plekken die anders niet mogelijk zouden zijn. De auto is echter een stuk minder belastend voor het milieu en zorgt ervoor dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Je ziet gemiddeld ook veel meer als je gaat toeren met de auto. Toch maar kiezen voor de auto dan.

13. BACKPACKEN / CRUISEN

Traveling light en packing light wordt voor mij nog wel een uitdaging, want het allerliefst neem ik mijn halve leven mee op vakantie.. maar toch staat backpacken me meer aan dan cruisen. Dus ik kies voor met een rugzak de wereld verkennen; cruisen kan altijd nog als ik 30 jaar ouder ben.

14. ALLES REGELEN / OP DE BONNEFOOI

Wat wij vaak doen is de eerste accommodatie regelen en daarna kijken we wel waar we zin in hebben. Zo weet je dat er na een lange reis in ieder geval een bedje voor je klaar staat en kun je vanuit daar verder kijken. Een beetje flexibiliteit is wel lekker op vakantie.

15. ROADTRIP / OP EEN PLEK BLIJVEN

Roadtrippen, dat is duidelijk! Ik vind het heerlijk om veel te zien en steeds nieuwe plekken te ontdekken. Zo was mijn roadtrip door Amerika echt alles wat ik me erbij had voorgesteld. Lekker kilometers maken en ondertussen de wereld zien: dat is hoe ik het liefste op vakantie ga!

Wat is het leuk om (weer) eens zo’n lijstje in te vullen. Sommige keuzes waren echter lastiger dan ik vooraf had gedacht en maakten me echt even aan het twijfelen. Ik ben heel benieuwd naar jouw keuzes! Waarin verschil jij van de door mij gekozen antwoorden?

Herken jij jezelf in mijn keuzes? Of zou jij zelf iets anders kiezen?

Delen:

26 Reacties

 1. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Wat een lastige dilemma’s! Ik was als tiener echt dol op luiervakanties, maar daar kan ik me nu echt niks meer bij voorstellen. Saaaaai!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 maart 2019 / 13 maart 2019

   Grappig he, hoe dat verandert. Ik herken het helemaal!

 2. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Wat een lastige dillema’s . persoonlijk kies ik in elk geval voor een vakantie aan de kust met mijn partner in een hotel met veel mooie natuur en waar je lekker actief ook kunt zijn door bijv mooie wandelingen .

 3. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Herkenbaar hoor, ik ben dol op reizen, wandelen in de bergen, rondtrekken, maar wel op een camping. zelf ben ik een jaar in Australie geweest en een keer 6 maanden door Amerika gereisd met mijn zus en tien jaar later nog eens 7 maanden reizen door Amerika enCanada met mijn gezin. Dit zijn reizen die ik nooit meer vergeet Een hele leuke tag om te lezen ( volgens mij moet nummer 11-nooit meer reizen- alleen niet doorgestreept toch?)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 maart 2019 / 13 maart 2019

   Je hebt helemaal gelijk, foutje! Ik heb het meteen aangepast, dankjewel voor je oplettendheid. Wat heb jij ook mooie reizen gemaakt trouwens, ik geloof helemaal dat die je altijd zullen bijblijven!

 4. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  zijn van die onmogelijke dillema’s, ook de keuze tussen azuatisch of europees. Ik denk dat ik toch voor europees zou gaan. Indiaas eten vind ik als veggie heerlijk, maar met sushi etc heb ik weer een stuk minder

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 maart 2019 / 13 maart 2019

   Dat zijn het inderdaad, ik kon soms maar heel moeilijk de keuze maken! Toch leuk om er eens over na te denken. Indiaas eten is inderdaad heerlijk!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 maart 2019 / 13 maart 2019

   Een beetje zon is toch wel lekker he?

 5. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Leuk artikel, en ik ben het grotendeels met je eens. Ik hou zelf ook echt van natuurvakanties, en ben dol op de zee dus denk ik wel liever aan de zee zou zitten dan echt in het binnenland. Alhoewel dat ook wel echt wat heeft.

 6. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Leuk! Heel veel is wel herkenbaar. Ik reis graag op de bonnefooi maar in de praktijk komt het er vaak op neer dat ik tijdens het voorbereiden zulke onwijs toffe accommodaties tegen kom dat ik ze toch maar alvast boek voor-het-geval-ze-anders-weg-zijn. Kortom, reizen op de bonnefooi gebeurt niet zo vaak bij ons, hoewel ik het wel leuk vind.
  Wij roadtrippen ook veel liever dan vanuit een plek een land verkennen. Tegelijk lijkt het mij ook wel weer eens heel relaxt om twee weken op dezelfde plek te blijven. Dus wie weet, ooit!

 7. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Ik denk dat wij echt precies het tegenover gesteld zijn. Alhoewel ik niet per se een luiervakantie zou willen, af en toe wat activiteit vind ik wel erg leuk. Alleen ik kan niet dag in en dag uit op pad zijn, dat is veel te vermoeiend voor mij.
  Ik zou graag met vriendinnen weg willen, maar we zitten allemaal niet zo op één lijn qua wensen. Dus dat wordt lastig. Gelukkig zitten mijn man en ik wel enorm op één lijn.

 8. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Leuk artikel! Wel lastig inderdaad. Vaak vind ik allebei de opties leuk :D Ik herken wel veel van de keuzes die je maakt. Zelf zou ik wel voor het vliegtuig kiezen denk ik. Er is superveel moois in Europa, maar ik heb nog wel veel bestemmingen ver weg op mijn ultieme wishlist :)

 9. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Wauw ben het bijna met je eens behalve hotel/camping. Ik ga echt voor het kamperen want dan voel ik me zo vrij en kan ik lekker eten maken wat ik wil en lekker consyant buiten zijn.

 10. íngrid
  13 maart 2019 / 13 maart 2019

  leuk die dilemma’s. ik ben ook rome fan. Al vond ik barcelona ook leuk hoor

 11. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Oh boy we zouden al ruzie hebben als ik je keuzes zie hahaa! :) maar gelukkig kiest niet iedereen voor hetzelfde of de toeristische diensten zouden plat vallen! wel een leuk blog!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   13 maart 2019 / 13 maart 2019

   Hahaha ohhh nu ben ik benieuwd welke keuzes jij zou maken!

 12. 13 maart 2019 / 13 maart 2019

  Oh wat een leuke dilemma’s zeg, die ga ik even onthouden haha.Veel dingen komen wel overeen, zo ook het ‘jaloers zijn’ op mensen die de ballen hebben om huis en haard achter te laten. I wish I could! Liefs.x

 13. 14 maart 2019 / 14 maart 2019

  Wat een leuke dilemma’s!
  Ik zou ook zo graag eens een keer een reisje willen maken op de bollefoi, en kijken waar je terecht komt.
  Lijkt mij een heerlijk vrij gevoel.
  Liefs, Evelien

 14. 14 maart 2019 / 14 maart 2019

  Leuk artikel! Met sommige dingen komen we overeen, met andere totaal weer niet. Juist erg leuk dus om te lezen!

 15. 14 maart 2019 / 14 maart 2019

  Leuke artikel, misschien dat ik de vragen een keer overneem. Ik hefken me in veel van je antwoorden.

 16. 17 maart 2019 / 17 maart 2019

  Leuk om te lezen. Ik vulde de tag een aantal jaren geleden ook in. We denken over veel dingen wel redelijk hetzelfde.

 17. 18 maart 2019 / 18 maart 2019

  Heel leuk om te lezen, deze ga ik ook eens invullen

 18. 21 maart 2019 / 21 maart 2019

  Wat grappig, ik zou bijna overal dezelfde antwoorden gegeven hebben. in plaats van hotel zou ik wel camping kiezen. Maar ook niet altijd, toch een lastige.

 19. 25 maart 2019 / 25 maart 2019

  Leuk om te lezen! Wat ik echt nooit zou willen doen, is alles op de bonnefooi doen. Als het om op vakantie gaan gaat, dan wil ik alles van tevoren hebben geregeld, qua hotel en vlucht. Activiteiten enzovoorts zie ik daar wel, maar de accommodatie en het vervoer moet geregeld zijn, hahah!

  Liefs,
  Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder