Back to Nature in Yosemite National Park

Yosemite National Park - Valley

Vorige maand schreef ik over onze onvergetelijke ervaring in Zion National Park. Dat bezoek is wat mij betreft een van de highlights van onze rondreis door West-Amerika. Maar er is nog een park dat ik adembenemend vond: Yosemite National Park. We planden ons bezoek rond mijn verjaardag en gingen op ‘de grote dag’ (kuch) zelf ’s ochtends vroeg met een rugzak vol water en proviand op pad om het natuurschoon in dit gebied te ontdekken. In mijn USA roadtrip aftermovie kon je al wat zien van onze avonturen in Yosemite, maar ik vind de schoonheid van dit national park absoluut de moeite waard om er nog een aparte blogpost aan te wijden. 

Yosemite National Park - Park entrance

Yosemite National Park – de eerste indruk

Yosemite National Park is met name bekend om de Yosemite Valley: de door een gletsjer gevormde vallei. Aan de ene kant van de vallei heb je de 670 meter hoge Half Dome, de steilste rots in VS. Aan de andere kant van de vallei ligt El Capitan. Mac(book) gebruikers kennen laatstgenoemde misschien vooral van naam of van de achtergrondafbeelding, maar in werkelijkheid is het dus een 900 meter hoge granieten bergwand. Je hebt in Yosemite prachtige uitzichten op – enorme – watervallen, rotsen en de vallei, maar het is ook de plek waar veel beren, herten en vogels huisvesten.

Net als Zion kun je Yosemite bezoeken met de National Parks Interagency Annual Pass. Wat ons opvalt bij binnenkomst in dit natuurgebied is dat er midden juli nog best veel sneeuw ligt op de bergen. Het is onze eerste ervaring dat Californië in de zomer ook wat frisser kan aanvoelen. Ook komen we al vrij snel de eerste stroompjes en watervallen tegen. Dat belooft veel goeds! We verbleven uiteindelijk twee nachten in Yosemite National Park.

Yosemite National Park - Half dome village

Onze accommodatie – Half dome village

Natuurlijk kun je buiten Yosemite National Park overnachten, maar hoe bijzonder is het om gedurende de nacht in het natuurgebied zelf te verblijven? Het park kent verschillende overnachtingsplekken: van eenvoudige tentjes tot een luxe hotel. Wij verbleven in Half Dome Village, voorheen bekend als Curry Village. Hoewel deze camping enkele cabins heeft met eigen badkamers, bestaat het terrein voor het grootste deel uit canvas tenten. Deze tenten zijn uitgerust met vaste bedden en handdoeken, maar verder is er in principe niets. Zelfs geen stopcontact om op je telefoon op te laden, haha!

Op de camping mag niet gekookt worden, maar voor een redelijke vergoeding zijn er prima maaltijden te krijgen. Zo vind je hier onder meer een afhaalpizzeria, een eenvoudig restaurant met schotels van de dag en een grill. Het is zelfs mogelijk om een goede vega maaltijd te krijgen. Ook is er een kampeerwinkel, maar daar zijn de prijzen best aan de hoge kant.

Yosemite National Park - Half dome village tents

Half Dome Village – mijn ervaring

Mijn ervaring met Half Dome Village is dubbel, moet ik eerlijk zeggen. Enerzijds vond ik het een bijzondere ervaring om hier te verblijven: er is nergens wifi en geen stopcontacten dus je krijgt echt de volledige outdoor ervaring. Ok, bij de entree is een guest lounge met een klein beetje wifi. ’s Avonds keert echter iedereen terug uit het park en gaat daar zitten om te eten of een spelletje te doen, dus dan kun je die verbinding wel vergeten. Maar wakker worden met het geluid van de vogels en een waanzinnig uitzicht op de bergen: het is amazing. Ook het sfeertje met die tenten zo naast elkaar is zo gaaf!

De grootste MAAR: Half Dome Village was écht heel smerig. De camping heeft erg weinig sanitair voor de enorme hoeveelheid tenten, wat resulteert in zeer vieze toiletten en douches. Het was zo erg dat we het douchen maar hebben uitgesteld tot ons bezoek aan San Francisco. We hebben deze klacht overigens van meerdere mensen gehoord; ook van mensen die deze plek niet in het hoogseizoen bezochten. Ook zijn de canvas tenten héél gehorig en heb ik de eerste nacht niet tot nauwelijks geslapen wegens luidruchtige buren. Daarom zou ik ondanks de magie van deze plek niet nog eens boeken denk ik, helaas.

Ontdek meer: Dit moet je echt zien en doen tijdens je bezoek aan San Francisco!

Yosemite National Park High Sierra Loop Trail

Hiken in Yosemite National Park

Yosemite National Park is enorm groot, meer dan 3000 km². Je kunt dan ook verschillende gebieden van dit nationale park verkennen. Bij het inchecken op de camping ontvingen wij een hiking map waarop de verschillende hiking trails van de Yosemite Valley stonden aangegeven. In dit gebied zijn trails in drie categorieën: easy (flat and short), moderate (flat and long) en strenuous (steep and long). Wij hadden wel zin in wat uitdaging en besloten dus te kiezen voor een hiking trail uit de zwaarste categorie: een hike naar de Vernal & Nevada Falls. Dit wordt ook wel Yosemite’s signature hike genoemd. Eerlijk is eerlijk: het allerliefst had ik graag de Half Dome hike gelopen, maar zoals ik in mijn reisverslag al aangaf ging dat niet door het beperkte aantal permits.

Net als in Zion geldt ook voor Yosemite dat parkeerplekken schaars zijn en er een systeem van gratis shuttlebussen is opgezet. Deze bussen stoppen bij alle accommodaties, winkels en beginpunten van verschillende hiking trails. Wij hebben daar geen gebruik van gemaakt: we besloten de 2 kilometer van Half Dome Village naar het begin van de High Sierra Loop Trail te wandelen. Vanaf daar begon het eerste avontuur: op naar de Mist Trail!

Yosemite National Park Vernall fall trailYosemite National Park Merced river

Vernal Fall en Yosemite Mist Trail

Het eerste stuk van onze wandeling leidt ons langs de Merced-rivier. De eerste 1,5 kilometer brengen ons naar de Vernal Fall Footbridge. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de voet van de Vernal waterval. Dit eerste stuk is het drukst bezocht en veel mensen (vooral ouderen en gezinnen met kinderen) stoppen bij deze brug. Het pad is goed begaanbaar, maar wel continu heuvelopwaarts. Wij vullen onze waterflesjes bij het waterpunt (meteen ook de laatste op onze route) dat we hier tegenkomen en we lopen door naar het begin van de Mist Trail. De Yosemite Mist Trail is namelijk de trail die ons naar de top van deze 97 meter hoge waterval zal brengen.

Yosemite National Park Mist Trail Vernal fallYosemite Mist Trail top

Via 600 loodrechte granieten traptreden en rotsen klimmen we een weg naar boven. Tijdens het lopen kom je door een waas van mist door het vallende water en we waren er gelukkig op voorbereid: totaal doorweekt komen we boven. Het is door al dat water onderweg dan ook best wel glad af en toe en dat, in combinatie met de relatieve drukte, zorgt ervoor dat oplettendheid geboden is. Ondanks dat konden we regelmatig toch wel even blijven staan om van het uitzicht te genieten (en om bij te komen haha): het gespetter van het water zorgt onder meer voor prachtige regenbogen. Ben je boven aangekomen, dan heb je een waanzinnig uitzicht over de waterval en de vallei.

Yosemite National Park Nevada Fall hike

Nevada Fall en John Muir Trail

Vanaf de top van de Vernal Fall zetten we koers naar de top van de Nevada Fall. Deze klim is met vlagen behoorlijk pittig: voor 2,5 kilometer volg je een pad van steile, rotsachtige trappetjes en haarspeldbochten. Dat klinkt voor sommigen misschien niet aantrekkelijk, maar de uitzichten zijn hier waanzinnig dus iedere stap is het waard. Je hoeft voor de Nevada Fall trail echt geen ervaren hiker te zijn, maar een beetje conditie is wel handig. Neem ook goede wandelschoenen mee, want met gewone gympies red je het niet. Er zijn tijdens deze tocht genoeg plekjes waar je even kunt stoppen en op een rots kunt zitten terwijl je van het uitzicht geniet. Uiteindelijk eindigt deze trail boven op de Nevada waterval van 181 meter hoog en kijk je uit over de Yosemite vallei en beide lager gelegen watervallen.

Roadtrip door West-Amerika - Yosemite

Wauw, kijk eens even hoe mooi! Daar beneden aan de overkant baanden wij ons een weg naar boven.

Eenmaal boven aangekomen lopen we over een bruggetje naar de overkant van de rivier en klimmen naar het startpunt van de John Muir Trail. Voor we verder gaan, vergapen we ons aan het uitzicht over de achterkant van de Half Dome (berg links) en de 2137 meter hoge Liberty Cap (berg rechts). Na een korte pauze lopen we nog zo’n vier kilometer terug naar Yosemite Valley.

Het stukje John Muir Trail dat wij lopen is een klein onderdeel van dit langeafstandswandelpad. De trail loopt door bossen en is rotsachtig, maar wel minder steil. Ook het uitzicht is wat minder: mooi, maar niet spectaculair. Niet bijzonder erg, want na al het klimmen vinden onze benen het ook wel lekker om ietsjes rustiger aan te doen. De route terug naar beneden beslaat nog aardig wat kilometers, maar het is een lekkere wandeling.

Meer natuur tijdens je roadtrip langs de westkust? Hiken in Zion National Park is een prachtige ervaring!

Yosemite National Park John Muir Trail

Conclusie?

Wij namen onze tijd om te genieten van al dat het prachtige Yosemite National Park te bieden heeft en zijn uiteindelijk een uur of zes, zeven op pad geweest. Voor mij is dit ultiem genieten: de hele dag in de natuur zijn en mijzelf steeds uitdagen om door te gaan, ook als ik het even niet meer zie zitten om door te klimmen. Het allermooiste uitzicht van deze dag? Dat was het uitzicht bovenop de Nevada waterval (de voorlaatste foto). Dat beeld zit in mijn geheugen geprent: zo wonderschoon!

Ben je ooit in Yosemite National Park geweest? Ben je daar net als wij gaan hiken? Zou zo’n hike iets voor jou zijn?


Bewaren voor later via Pinterest

yosemite national park pinterest

13 Reacties

  • twintigennogwat
   20 september 2017 / 20 september 2017

   Ik las het al in een andere reactie van je inderdaad. Heel gaaf, mooi plan! Ik zou je Yosemite zeker aanraden!

 1. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Echt gaaf! Wij zijn ook in Yosemite geweest. Dat was toen een van de laatste parken die wij bezochten van onze reis. Wij schrokken toen een beetje van de drukte en het toerisme. Vonden het echt een beetje massaal. Jammer eigenlijk want dat weerhield ons er een beetje van er langer te blijven. Als ik jouw foto’s zie hadden we inderdaad ook meer de tijd moeten nemen en een lange wandeling moeten doen. Maar nu doe ik erg negatief… En dat is ook geen goede weergave. Hetgeen we gezien hebben van Yosemite was echt prachtig. De natuur Is er overweldigend! Leuk om jouw verslag te lezen!

  • twintigennogwat
   20 september 2017 / 20 september 2017

   Rond welke periode was je in Yosemite? Het was voor ons ook het laatste park en ook wij vonden het best wel druk. Toch wordt dat echt minder als je wat dieper het gebied inloopt. Wat ik al schreef: de meeste mensen stopten bij een bepaald punt op de route. Wij liepen door en hebben uiteindelijk een uur of twee gelopen waarbij we slechts één iemand tegen kwamen. De natuur is er inderdaad prachtig en zeer de moeite waard. Ik had zelf ook graag nog een ander gebied in Yosemite willen bekijken maar helaas hadden we daar geen tijd meer voor.

 2. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Wauw het ziet er echt zo magisch mooi uit! Ik hoor veel mensen die naar Yosemite National Park zijn geweest. Mocht ik ooit naar America gaan, dan zou ik daar ook graag naartoe willen. Jammer dat de overnachtingen tegenvielen en dat het zo smerig was. :-(

 3. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Wat een ontzettend mooie plek zeg! Ik heb over dit park ook al veel goede verhalen gehoord, maar het ziet er inderdaad schitterend uit. Normaal ben ik niet zo van de lange wandeltochten, maar in zo’n omgeving lijkt het me eigenlijk wel heel erg gaaf. Alleen de tentjes zou ik dan even overslaan. Ik ben toch wel redelijk wifi-verslaafd en de slechte hygiëne lijkt me ook niet zo fijn. Maar ik kan me voorstellen dat zo’n kampeerverblijf je wel echt van de ultieme Yosemite-ervaring verzekert :)

  • twintigennogwat
   21 september 2017 / 21 september 2017

   Je kunt in parken als deze ook heel goed kortere wandelingen maken, dat heeft een oud-klasgenootje van mij ook gedaan. Ook dat is natuurlijk een waanzinnige manier om meer van de natuur te zien. En eerlijk? Ik ben ook erg gehecht aan goed internet, maar dat gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon als je in zo’n omgeving bent.

 4. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Wat mooi! Amerika staat zo hoog op mijn lijst en dan zeker dit soort parken. Ik zou inderdaad ook wel graag gaan hiken, dat is toch de mooiste manier om de natuur te zien. Leuk om op je verjaardag zoiets bijzonders te doen! Wij zijn vorig jaar rond mijn verjaardag naar New York geweest zodat ik op mijn verjaardag zelf naar het Statue of Liberty kon, wat al zo’n twintig jaar op mijn wishlist stond! :-)

  • twintigennogwat
   21 september 2017 / 21 september 2017

   Ik vond het inderdaad heel bijzonder om dit op mijn verjaardag te kunnen doen, maakt zo’n dag toch een beetje speciaal. New York lijkt me ook awesome, helemaal op je verjaardag! Het staat net als bij jou hoog op mijn wishlist, hopelijk komt het er binnen een paar jaar toch een keertje van!

 5. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Jammer van die camping maar verder ziet het er allemaal prachtig uit! Wat kan de natuur toch mooi zijn als wij mensen er niet aan rommelen :) Die watervallen, zo gaaf!

  • twintigennogwat
   21 september 2017 / 21 september 2017

   Nou, zeg dat. Maar ook in natuurparken als deze (en bijvoorbeeld Grand Canyon) kon ik mij zeer sterk verbazen over de hoeveelheid zooi mensen achterlaten. Ongelooflijk he? De watervallen waren inderdaad heel gaaf en ze zijn eerder in het jaar nog groter en wilder. Zo cool!

 6. 21 september 2017 / 21 september 2017

  Jeeeetje, wat een waanzinnige foto’s en uitzichten. Ik móét hier nu ook heen!

  • twintigennogwat
   21 september 2017 / 21 september 2017

   Haha jaaa zet het op je lijstje want het is absoluut de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder