Citytrip San Francisco: dit moet je zeker zien én doen

Citytrip San Francisco - Golden Gate Bridge

Hej allemaal! Een van de steden die we tijdens onze roadtrip door Amerika aandeden was het bruisende San Francisco. De vierde stad van Californië staat bekend om haar frisse zomers (“The coldest winter I ever spent, was a summer in San Francisco” ~ Marc Twain), haar steile heuvels en de mist die nooit weg lijkt te gaan. Na ons bezoek aan Yosemite National Park zochten wij onderin onze koffers naar een lange broek en een trui en zetten koers naar deze stad. We verbleven in Hotel Inn at the opera, een prachtig en fijn hotel vlakbij de city hall met erg behulpzaam personeel. Het was de perfecte uitvalsbasis om ons onder te kunnen dompelen in de sfeer van de stad. Welke highlights mag je zéker niet missen tijdens een Citytrip San Francisco? Ik zet mijn ervaringen op een rij!

Free Walking Tour

Citytrip San Francisco Free walking tour

Ik houd van free walking tours! In iedere nieuwe stad die ik bezoek probeer ik wel aan te sluiten bij zo’n tour. Vaak zijn de guides van zulke tours locals die je kunnen voorzien van leuke informatie die je niet bij de ‘standaard toeristische (bus)tours’ hoort. Ook leer je op deze manier de stad alvast een beetje kennen, voordat je zelf op verkenning gaat. Ik kan je de Wild SF Walking Tour aanraden. De tours die zij organiseren brengen je naar allerlei hippe plekjes en bevatten een artistieke touch. Ik vond het echt een hele leuke en interessante tour!

POPOS | Hidden rooftop (gardens)

San Francisco rooftop garden

Een leuk weetje dat ik leerde tijdens de free walking tour is dat er zich in San Francisco een heleboel ‘privately-owned public open spaces’ (POPOS) bevinden. In 1985 werd besloten dat nieuwe gebouwen altijd een publieke ruimte moesten bevatten. Vaak werd hiervoor een speciaal dakterras ingericht. Er wordt geen ‘reclame voor gemaakt’ en je moet goed kijken om het POPOS symbooltje bij de ingang te zien hangen, maar je mag altijd gratis naar binnen. Soms is dat in gebouwen waar je je moet registreren bij binnenkomst en soms kun je gewoon zo doorlopen. Wij gingen naar 343 Sansome Street en kwamen terecht op een leuk en gezellig dakterras waar verschillende mensen lekker in het zonnetje – uit de wind – zaten te lunchen. Dat deden wij dus ook, terwijl we ondertussen genoten van het uitzicht!

Cable Cars

Roadtrip door West-Amerika - san francisco

Eerlijk is eerlijk, een ritje in de cable cars is een van de meest toeristische dingen die je kunt doen tijdens een citytrip San Francisco. Maar ze horen echt bij de stad en het voelt toch wel een beetje magisch om in zo’n karretje te zitten. De kabeltrams rijden sinds het einde van de 19e eeuw en werden oorspronkelijk in gebruik genomen ter vervanging van de paardentrams, die zeker bij slecht weer nog wel eens ongelukken veroorzaakten. Inmiddels rijden er nog trams op drie routes en een enkeltje kost $7,-.

Bij sommige opstappunten kunnen de wachttijden erg oplopen, maar dat kun je eenvoudig ontwijken. Ga vooral niet naar het drukke opstappunt bij de kruising Powell en Market street, maar loop een paar straten verder door en je hoeft helemaal niet te wachten! Ook in de ochtend of juist de avond een ritje maken scheelt lange rijen.. en geeft je bovendien het gevoel alsof je je in een ware film uit halverwege de vorige eeuw bevindt.

Citytrip San Francisco

Fiets huren

Naast een ritje in de cable cars is er nog een andere manier om je op een leuke manier door San Francisco te verplaatsen: op de fiets! Ik had het er al eens over in een blogpost over Stockholm, maar ik vind de fiets echt een van de leukste manieren om een onbekende stad te verkennen. Houd er wel rekening mee dat San Francisco veel en vooral erg steile heuvels heeft. Dat betekent flink doortrappen. For real. Of een e-bike huren natuurlijk, haha!

Wij huurden onze fietsen voor een hele dag bij Blazing Saddles, maar je kunt uiteraard op veel meer plaatsen terecht. Wij fietsten een rondje van een paar uur door de stad, langs onder meer de ‘Painted Ladies’ (Prachtige Victoriaanse huizen) en het Golden Gate park. Meer zien van ons fietstochtje? Bekijk dan de roadtrip aftermovie die ik maakte!

Golden Gate bridge

San Francisco Golden Gate Bridge

Als je dan toch op de fiets zit, fiets dan meteen de Golden Gate bridge over. Deze wereldberoemde brug werd geopend in 1937 en is meer dan 2,5 kilometer lang. Je kunt er overheen wandelen of fietsen en ondanks dat het er vaak druk is zijn er voldoende mogelijkheden om even rustig om je heen te kijken en foto’s te maken.

Je moet trouwens wel een beetje geluk hebben om de brug in zijn volle glorie te zien: tijdens ons gehele verblijf was de brug bijna volledig in de mist gehuld (zie foto). Spooky! Een echte aanrader is om de brug over te fietsen naar het pittoreske plaatje Sausalito, waar het vaak – in tegenstelling tot de stad zelf – zonnig en warm weer is. Je kunt hier lekker lunchen op een van de terrassen en rondwandelen om vervolgens de ferry terug te pakken naar de stad.

Fisherman’s Wharf

San Francisco Fisherman's Wharf San Francisco Pier 39

Wat kun je anders zeggen van Fisherman’s Wharf dan dat het méga toeristisch is? Dit gebied is een grote mensenmassa en alles is erop gericht om je geld zo snel mogelijk in rook op te laten gaan door de vele restaurantjes en winkeltjes met prullaria. Tot zover mijn cynische woorden, want natuurlijk wil je even rondkijken op deze plek. Al is het maar vanwege de beroemde Californische zeeleeuwen die hier op de potons in de jachthaven van Pier 39 liggen. Helaas waren die er trouwens niet zoveel tijdens ons bezoek, maar dat schijnt gebruikelijk te zijn in hartje zomer.

Wat ik vooral heel tof vond in Fisherman’s Wharf was Musee Mecanique. Dit museum is een verzameling van oude arcade games (van begin 19e eeuw tot nu) waar je op kunt spelen voor 25 cent per spel. Sommige stukken die je hier vindt roepen echt een romantische sfeer van een 19-eeuwse kermis op, zo gaaf! Hier hebben wij dan ook best wel wat tijd doorgebracht, dikke vette aanrader!

Alcatraz Island

San Francisco Alcatraz IslandSan Francisco Alcatraz

Een van de highlights die je zéker niet mag overslaan tijdens je citytrip San Francisco is Alcatraz Island. Tussen 1934 en 1964 was hier de beroemde (of beruchte) gevangenis Alcatraz in gebruik. Het eiland kent echter een veel rijkere historie dan alleen die periode. De gehele historie komt uitgebreid aan bod tijdens je bezoek aan het eiland, zeker wanneer je rondloopt met een audio tour.

Het eiland wordt nu beheerd door National Park Service en is overladen door verschillende vogelsoorten, bloemen en planten. De natuur neemt het echt weer over nu de menselijke bewoners al een hele tijd niet meer aanwezig zijn en enkele gebouwen op instorten staan of dat reeds gedaan hebben. De audio tour brengt je trouwens uitgebreid langs dit alles, maar ook langs de cellen en de werkplaats van de gevangenen. Ik vond het een zeer interessante tour en zou het gebruik ervan je dan ook zeer aanraden (eigen oordopjes gebruiken is toegestaan).

San Francisco Alcatraz 2

Wel een tip: reserveer je kaarten tijdig (lees: een maand of twee van tevoren) via de website en kies een tijdstip vroeg in de ochtend. De eerste boot vertrekt om 9:00 uur in de ochtend en om het halfuur meert er weer een nieuwe ferry aan op het eiland. Omdat die bezoekers natuurlijk niet allemaal tegelijk weer weggaan, wordt het al snel aardig druk op Alcatraz Island. Op zich niet onoverkomelijk, maar wil je lekker rustig kunnen rondlopen ga dan in ieder geval vroeg op de dag.

Lombard Street

Citytrip San Francisco Lombard Street

Hoewel ik nog even kan doorgaan met leuke highlights voor tijdens een citytrip San Francisco, besluit ik mijn lijstje met het leuke Lombard Street. Het bochtige stukje van Lombard Street bevat acht haarspeldbochten en loopt over de Russian Hill. Het ontwerp van deze straat is min of meer geboren uit noodzaak, omdat de helling te steil was om er verantwoord met een voertuig doorheen te gaan.

De huizen in dit straatje zijn heel schattig en kleurrijk en de rijkelijk aanwezige bloemen en planten maken het echt een feest om doorheen te lopen en omhoog te klimmen. Sta je boven aan Lombard Street heb je bovendien een waanzinnig uitzicht over de stad en het water! Het is natuurlijk helemaal leuk om er zelf met de auto doorheen te rijden, maar de auto’s stonden letterlijk in de file om dat te kunnen doen dus die hebben wij geskipt! ;-)

Een citytrip San Francisco: mijn ervaring

Citytrip San Francisco - Amy at harbourkopie

Drie nachten en tweeënhalve dag besteedden wij in San Francisco. Zoals ik al in mijn roadtrip reisverslag vertelde, vond ik San Francisco een hele fijne, relaxte stad. En dat was het echt! Mensen waren heel vriendelijk en open; naar mijn idee was het wat minder ‘gemaakt’ dan hoe ik het op andere plekken in Amerika heb ervaren. Eerlijk: ik moest wel echt wennen aan de hoeveelheid daklozen die de stad kent. Maar aan de andere kant lijkt het wel of iedereen in de stad er redelijk oké mee is. Mensen helpen elkaar en over het algemeen is iedereen erg vrolijk.

We hebben natuurlijk lang niet alles gezien, maar ik vond het gewoon al heerlijk om door de stad te wandelen en de sfeer te proeven. Drankjes te doen in een toffe jazzclub of te genieten van een heerlijke maaltijd in een van de vele vis- en vegarestaurants die de stad rijk is. De vele heuvels met steile hellingen, de waanzinnige uitzichten, de prachtige straten met statige huizen, de fijne sfeer: San Francisco is zeker een stad waar ik graag nog eens terug zou gaan. Ik heb er werkelijk van genoten! Love this city!

Heb jij al eens een Citytrip San Francisco gedaan, bijvoorbeeld tijdens een rondreis door Amerika? Welke highlights mag je echt niet missen wat jou betreft?

21 Reacties

 1. 1 september 2017 / 1 september 2017

  Ik ben er ooit met mijn ouders geweest en ik herinner me vooral nog de typisch toeristische dingen.
  Als ik op verschillende blogs nu allemaal leuke reisverslagen lees over Amerika, krijg ik wel zin om ooit nog eens terug te gaan.

 2. 1 september 2017 / 1 september 2017

  San Francisco lijkt me zó gaaf om een keer naartoe te gaan. Dit jaar staan New York en Chicago op de planning, dus San Francisco past helaas niet meer, maar ik hoop er snel een keer op bezoek te gaan :)

 3. 1 september 2017 / 1 september 2017

  Wat grappig, die POPOS! En fascinerend dat het weer aan de overkant van de brug zo anders in.

  Ik ben nog nooit in de VS geweest, maar San Francisco heeft sowieso de meeste aantrekkingskracht op me!

 4. 1 september 2017 / 1 september 2017

  Oh wauw, dit klinkt echt als een geweldige stad om eens te bezoeken en wat een prachtige foto’s ook. De Fisherman’s Warf lijkt me, ondanks het vele toerisme, erg gaaf, maar Lombard Street ziet er ook prachtig uit. Ik heb nu eenmaal een zwak voor dat soort kleurrijke straatjes :) Zelf vind ik het trouwens ook ideaal om een vreemde stad op de fiets te verkennen. Je ziet dan zoveel meer van de stad dan wanneer je bijvoorbeeld steeds het openbaar vervoer pakt.

 5. 1 september 2017 / 1 september 2017

  Ah, wat leuk! Mooie foto’s ook :-) Ik ga volgend jaar in het voorjaar roadtrippen langs de westkust, heb er door je verslag echt nog meer zin in gekregen!

 6. 6 maart 2019 / 6 maart 2019

  Ooh wauw wat gaaf! Ik zit er misschien aan te denken om voor mijn 30e verjaardag een ‘verre reis’ te maken, naar Amerika of Canada bijvoorbeeld. Ik weet alleen nog niet waar ik naartoe zou willen (handig!). San Fransisco is één van de plekken waar ik zeker een keer naartoe wil, al is het alleen maar omdat ik daar met bloemen in mijn haar mag lopen. :) Alcatraz wil ik ook zeker een keer gezien hebben!

 7. 6 maart 2019 / 6 maart 2019

  Ik vond dat zo’n geweldige stad, een locatie die echt is blijven hangen en waar ik nog regelmatig aan terug denk. helaas niet in Alcatraz geweest maar wel van het prachtige uitzicht genoten daar!

 8. 6 maart 2019 / 6 maart 2019

  dit is echt een plaats waar ik nog regelmatig aan terugdenk, ik vond het daar zo mooi! niet in Alcatraz geweest maar wel van het mooie uitzicht mogen genieten daar!

 9. 6 maart 2019 / 6 maart 2019

  Wat een bijzondere trip heb jij gemaakt! San Fransisco lijkt me een fantastische bestemming, omdat ik al zoveel herken uit films. Mocht ik er ooit komen, ga ik zeker jouw tips gebruiken!

 10. Inge
  6 maart 2019 / 6 maart 2019

  Leuk dat je ook fan bent van walking tours. Vind ik ook altijd leuk. Leuke tips verder :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   8 maart 2019 / 8 maart 2019

   Ja leuk hè, zo leer je een stad toch weer op een hele andere manier kennen ?

 11. 6 maart 2019 / 6 maart 2019

  Lijkt me super! Ook leuke foto’s! Ik ben enkel nog maar in Chicago geweest!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   8 maart 2019 / 8 maart 2019

   Ik zou het je zeker aanraden!

 12. 7 maart 2019 / 7 maart 2019

  Wat gaaf om te doen!!! Voor mijzelf trekt Amerika niet zo, meer Afrika of Australië, maar manlief wil er wel graag een keer heen. Ook naar China trouwens!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   8 maart 2019 / 8 maart 2019

   Australië ben ik ook heel benieuwd naar! China wat minder, maar er is nog zoveel moois te ontdekken op de wereld!

 13. 7 maart 2019 / 7 maart 2019

  Leuk!! Ik vond San Francisco ook heel leuk. Wij zijn er twee dagen geweest maar had graag nog wat langer willen blijven om wat meer van de sfeer te proeven.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   8 maart 2019 / 8 maart 2019

   Ah dat kan ik me voorstellen! Volgens mij kun je er wel dagen blijven, de stad bruist zo!

 14. 24 augustus 2022 / 24 augustus 2022

  Hey, leuke blog! Ik plan vlg jaar een eerste trip naar SF en vroeg me af hoe ik dit het beste aanpak. Kijk ik voor een georganiseerde trip of kan ik het beste alles zelf regelen?
  Heb je ook tips voor een vluchtmaatschappij?
  Dank je wel!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   24 augustus 2022 / 24 augustus 2022

   Hoi Vicky,
   Dank voor je berichtje! Ik denk dat een en ander wel afhangt van wat je precies wil met je reis. Ga je alleen naar SF, of wil je ook andere plaatsen bezoeken? Ons bezoek aan San Francisco was onderdeel van een rondreis door 4 Amerikaanse staten. Omdat het onze eerste vakantie naar Amerika was en niet voor verrassingen wilden komen te staan, hebben wij destijds een reis op maat laten samenstellen door een reisbureau. Ter plekke hebben we dan zelf nog dingen geregeld, zoals het bezoek aan de gevangenis en andere uitstapjes. Met de kennis van nu zou ik zeggen dat je zo’n reis prima zelf kunt regelen, vooral als je het leuk vindt om een beetje research te doen. Wat betreft vliegen: wij zijn destijds gevlogen met AirBerlin, maar die maatschappij bestaat niet meer.. dus ik ben bang dat ik je er niet mee kan helpen. Heb wel goede ervaringen met Lufthansa en Delta, wellicht is dat een startpunt om te kijken? Veel plezier met plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder