Een bezoekje aan Smygehuk – het zuidelijkste punt van Zweden

Een bezoekje aan Smygehuk – het zuidelijkste punt van Zweden

Grenspaaltjes, drielandenpunten of andere markeringen. Op de een of andere manier blijven zulke plekken altijd bijzonder. Op 45 minuten rijden van Malmö en een kwartiertje van Trelleborg vind je ook zo’n bijzonder markeerpunt. Ik neem je mee naar Smygehuk: het zuidelijkste punt van Zweden.

55 graden, 20 seconden en 3 seconden: zuidelijker dan deze plek kun je in Zweden niet komen. Tenminste… niet als je geen natte voeten wilt riskeren. Ontdek Smygehuk, de plek die wordt gezien als het zuidelijkste puntje van Zweden en het Scandinavische schiereiland. Het is niet groot, maar zeker wel leuk om even te bezoeken als je toch in de buurt bent.

Smygehuk: een kleine haven met een bijzonder markeerpunt

Om Smygehuk te bezoeken, rijden we naar Smygehamn in het Zweedse landschap Skåne. Deze vissersplaats in de gemeente Trelleborg heeft maar 1278 inwoners. Smygehuk ligt aan de rijksweg A9, ongeveer een kilometer buiten het centrum in de haven. De kleine haven is al in gebruik sinds de 17e eeuw, maar er woonden al veel langer mensen op deze plek. De haven zoals deze er nu uitziet is in gebruik sinds begin twintigste eeuw en was oorspronkelijk een kalksteengroeve. Er staat hier nog een gerestaureerde kalkoven, verderop in het dorp staan er nog een aantal die je kunt bekijken.

Aan de haven zie je direct een opvallend standbeeld staan. Het betreft een naakte vrouw die haar armen spreidt en met haar gezicht in de wind staat uit te waaien. Of wellicht de wind staat te omhelzen, want het kunstwerk heet Famntaget (Nederlands: de omhelzing).

Utkiken bij Smygehuk - Sommarmorgon.com

Uitzichtspunt Utkiken

Even verderop vind je Utkiken, een kompasroos met een bord die vertelt hoe ver het is naar plekken als Londen (991 km), Parijs (1041 km), Stockholm (510 km) en Treriksröset (1572 km). De afstand tussen Zuid- en Noord-Zweden is dus veel groter dan dat van Zuid-Zweden naar Parijs!

De afstand tot Treriksröset - sommarmorgon.com

Ook grappig: In 2019 bezochten Maurice en ik het meest noordelijke punt van Zweden, tijdens een hike in de omgeving het drielandenpunt van Zweden, Noorwegen en Finland. En nu staan we hier: aan de uiterste andere kant van het land. Toch wel een beetje bijzonder, moet ik zeggen.

Lees hier meer: Hiken bij Treriksröset: het drielandenpunt van Zweden, Noorwegen en Finland!

Köpmansmagasinet - sommarmorgon.com

Vanaf het markeerpunt loopt een pad door het gras richting de oude opslagplaats Köpmansmagasinet. Tegenwoordig zit hier het VVV-kantoor (toerismebureau) en een kunsthal waar je ook prachtige stukken kunt kopen. Ook kun je hier terecht voor een kop koffie met wat lekkers. 500 meter ten westen van de haven staat de witte vuurtoren Smygehuks fyr. Deze vuurtoren is 17 meter hoog en sinds 2001 weer in gebruik. Het huis van de vuurtorenwachter is in gebruik als jeugdherberg. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over zee.

Ontdek meer: Een citytrip Malmö: een complete city guide

Loop je door het gras naar Köpmansmagasinet, let dan wel op: in dit gebied komen adders voor vanaf de periode maart/april. Daar wordt met bordjes ook voor gewaarschuwd. Mocht je er een zien, laat ze dan niet schrikken maar loop snel door of om. Wij zijn twee keer bij Smygehuk geweest en hebben ze gelukkig nog nooit gezien, maar een gewaarschuwd mens telt natuurlijk voor twee.

>> Ontdek meer Skåne via deze artikelen.

2 Reacties

  1. 14 augustus 2021 / 14 augustus 2021

    Daar zijn we nog niet geweest. Mooie plek zo te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder