Lunchen bij restaurants Laxbutiken en Lilla Laxen (regio Göteborg)

Lunchen bij restaurants Laxbutiken en Lilla Laxen in de omgeving van Göteborg

Langs de westkust van Zweden vind je talloze schattige vissersdorpjes en eilandjes met rotsachtige baaien. Lokaal gevangen vis en schaaldieren prijken op de menukaart van vrijwel ieder restaurant. Het zal je dan ook niet verbazen dat je juist hier een restaurantketen tegenkomt die draait om maar één ding: zalm. Prik een vorkje mee bij een van de restaurants van Laxbutiken en hun kleine zusje Lilla Laxen.

Van zalmkwekerij naar restaurants

Hoe kom je erbij om een restaurant te openen dat volledige om zalm draait? Daarvoor moeten we even terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het echtpaar Lagnell zegde hun baan op, om zich bezig te gaan houden met het verantwoord kweken van zalm. Naast de export van de eigen gekweekte zalm naar Europa, begonnen ze een winkel om de vis aan de lokale regio te verkopen. Het assortiment groeide en met de komst van ready to eat gerechten ontstond er een nieuw fenomeen. Klanten begonnen de producten die ze zojuist gekocht hadden al in de auto op te eten. Het idee voor een restaurant was geboren.

Inmiddels is de eigen zalmkweek gestopt en zijn er drie restaurants: twee vestigingen van Laxbutiken (De zalmwinkel) en Lilla Laxen (De kleine zalm). Alle vis wordt nu geïmporteerd uit Noorwegen en vanuit de Faeröer Eilanden. Nog altijd is het bedrijf in handen van dezelfde eigenaren, maar inmiddels is het team uitgebreid met beide zoons van het stel.

Everything Salmon bij Lilla Laxen en Laxbutiken

Laxbutiken: een rijk assortiment

Laxbutiken is een concept waarbij een grote (delicatessen)winkel gecombineerd wordt met een restaurant. In de winkel koop je verse zalm voor tijdens het avondeten, maar ook andere hapjes, zalmtaarten, wraps, prachtig opgemaakte hapjes met zeevruchten en lekkere toetjes. Het aanbod is erg uitgebreid en de kwaliteit uitzonderlijk hoog.

In 2014 maakten we voor het eerst kennis met Laxbutiken tijdens een rondreis door Zweden. De enorme hoeveelheid verschillende zalmgerechten, die bovendien ook prachtig zijn opgemaakt, maakte het moeilijk kiezen. Maar uiteindelijk hebben we hier heerlijk gegeten. Meteen als je binnenkomt zie je trouwens hoe modern, licht en ruim opgezet het restaurant is. Het interieur is lekker functioneel, maar geeft ook een fijne sfeer. Vooral in het weekend kan het hier trouwens erg druk worden met complete gezinnen die lekker komen lunchen. In de zomer is ook de ijssalon open.

Lilla Laxen drive in

Lilla Laxen: drive in zalmgerechten (en een beetje veggie)

Vergeet dat burgertje van de Mac, of ander ongezond fastfood eten! Drive in kan ook in een combinatie lekker én gezond. Dat bewijst Lilla Laxen wel. Het concept van deze vestiging is een nieuw, kleiner restaurant waar het eten van hoge kwaliteit is, maar tegelijkertijd even toegankelijk als ander fastfood. Goed eten en snel klaar dus.

En dus bevindt dit restaurant zich naast een Asian Express en een MacDonalds, bij de afrit van de snelweg. En net als dat wij gewend zijn om even een frietje en een milkshake te bestellen vanuit de auto, kan dat hier ook. Alleen bestel je hier gegrilde zalm, soep, zalmwraps en smoothies. Tip voor alle veggies en iedereen die de documentaire Seaspiracy heeft gezien: ze verkopen ook alternatieven, zoals een veggie poké bowl.

Gelukkig kun je ook lekker binnen een hapje eten en dat deden wij vorige zomer. Ook hier valt het functionele, lichte interieur op, maar hier is het duidelijk iets meer gericht op een snelle hap. Aan de counter bestel je wat je wilt eten en het wordt omgeroepen als je maaltijd klaar is. In het winkeltje koop je nog wat zoetigheid voor in de auto en dan ga je hup, de weg weer op.

zoetigheid in het assortiment van lilla laxen

Praktisch

Alle restaurants liggen rond Göteborg aan de snelweg E6.

Laxbutiken Heberg
Adres: Heberg 109, 311 96 Heberg
E6, afrit 49

Lilla Laxen
Adres: Kollavarvsvägen 12, 434 91 Kungsbacka
E6, Afrit 59

Laxbutiken Ljungskile
Adres: Ljungs Berg 200, 459 93 Ljungskile
E6, afrit 93

Lilla Laxen bij Kungsbacka - sommarmorgon.com

Openingstijden

Laxbutiken: zeven dagen per week geopend, van 10.00 tot 19.00 uur.
Lilla Laxen: zeven dagen per week geopend, van 10.00 tot 20.00 uur.

Alleen op speciale feestdagen, zoals met Midzomer, Kerst en de jaarwisseling zijn alle vestigingen gesloten. Check de site voor de laatste info.

Let op: Lilla Laxen is geheel contantvrij, dus betalen kan alleen met pin of, indien je daar de mogelijkheid toe hebt, met Swish.

Meer westkust van Zweden?

Delen:

3 Reacties

 1. 7 april 2021 / 7 april 2021

  Dat ziet er goed uit! Ik ben dol op zalm. Ook echt tof dat het nog steeds een echt familiebedrijf is.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   7 april 2021 / 7 april 2021

   Ja, dat vind ik ook altijd erg leuk!

 2. 20 april 2021 / 20 april 2021

  • Wat fijn dat er zo een restaurant bestaat.
  Vooral als je zelf van zalm hou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder