Bezoek de rotstekeningen van Tanum in Zuidwest-Zweden

Bezoek de rotstekeningen van Tanum in Zuidwest-Zweden

Een vakantie doorbrengen aan de westkust van Zweden is altijd een goed idee. De afstanden tussen verschillende bestemmingen zijn vrij klein en de prachtige kustlijn bezaaid met kleine eilandjes en mooie vissersplaatsjes biedt geweldige uitzichten. Ook biedt deze regio veel interessante inkijkjes in de geschiedenis van Zweden en Scandinavië. De rotstekeningen van Tanum en het bijbehorende Vitlycke museum geven inzicht in het leven in de Noordse bronstijd.

Tienduizenden rotstekeningen over het dagelijkse leven uit de bronstijd - sommarmorgon.com

De rotstekeningen van Tanum

Over de hele wereld tekenden en sneden mensen in vroeger tijden op rotsen en in grotten. Ook hier in het dorp Tanumshede zijn dergelijke rotstekeningen aangetroffen, van zo’n 3000 jaar oud. De rotsen waarop getekend werd lagen in de Bronstijd aan zee. Inmiddels liggen ze zo’n 11 tot 16 meter boven zeeniveau. Ik heb begrepen dat dit te maken heeft met de postglaciale opheffing in Scandinavië als gevolg van bewegingen in en terugtrekking van ijs na de laatste IJstijd.

De rotstekeningen van Tanum in Zweden

Tienduizenden afbeeldingen over het dagelijkse leven van toen

De rotstekeningen (Zweeds: Tanums Hällristningar) zijn aangetroffen in een gebied van ongeveer 45 km², waar nu maar liefst 600 rotsgravures van in totaal tienduizenden afbeeldingen te vinden zijn. De belangrijkste afbeeldingen zijn te vinden in de directe omgeving van het Vitlycke museum, maar ook iets verder weg: Aspeberget, Litsleby, Fossum, Gerum en Kalleby. De beroemdste tekening ligt vlakbij het museum zelf. Het betreft een afbeelding van een bruidspaar tijdens een vruchtbaarheidsritueel.

Hoewel de rotstekeningen op al die plekken steeds iets anders zijn, tonen ze allemaal vooral mensen, dieren, boten, wapens en andere voorwerpen. Veelal illustraties uit dagelijkse leven van toen dus, maar ook zeker uitingen met religieuze en ceremoniële functies. De mensen die staan afgebeeld zijn goed van elkaar te onderscheiden: mannen zijn te herkennen aan een fallus, vrouwen aan een paardenstaart. Overigens is ongeveer 98% van de afgebeelde mensen mannelijk.

Lees meer: Rondreizen langs de Westkust van Zweden? Bezoek ook Kosterhavet National Park: een prachtig natuurgebied

Bezoek het Vitlycke museum bij Tanumshede - sommarmorgon.com

Bezoek de rotstekeningen en het Vitlycke museum

Omdat de meeste afbeeldingen rond het Vitlycke museum liggen, is het aan te raden om daar te starten met je wandeling langs de rotstekeningen. In het museum leer je meer over de Bronstijd, de manier hoe mensen toen leefden en het hoe en waarom van het aanbrengen van de rotstekeningen. Ook leer je hier meer over alle onderzoeken naar deze tekeningen en hun achtergrond.

Bezoek je het Vitlycke museum in de zomer, neem dan eens een kijkje bij de boerderijen die hier staan. Hier leer je meer over het dagelijkse leven in de Bronstijd. Er lopen dieren rond en er je kunt deelnemen aan workshops. Het leven van toen wordt zo goed mogelijk nagebootst met de kennis die er nu beschikbaar is.

Grafheuvels bij Tanumshede - sommarmorgon.com

Wandel een route langs de rotstekeningen

Ben je klaar met rondkijken in het museum? Start dan hier met je wandeling langs de rotstekeningen van Tanum! Er zijn flyers beschikbaar met de route, maar je kunt ook een digitale guide volgen of zelfs geocachen terwijl je hier rondloopt. Dat laatste is wel heel leuk en zorgt voor een extra beleving tijdens je bezoek!

Als je het pad bewandelt tussen de verschillende rotstekeningen, kom je op het hoogste punt twee grafheuvels tegen. Deze zijn gemaakt van stenen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Lees meer: Laat je verrassen door Göteborg tijdens een verblijf in deze karakteristieke stad!

Rode kleurstof in rotstekeningen van Tanum

UNESO Erfgoedlijst

In 1994 werden de rotstekeningen van Tanum opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, als een van de veertien plaatsen in Zweden. Hoewel er al rotstekeningen uit Alta (Noorwegen) op de lijst stonden, is de Tanum toch toegevoegd. Dat komt onder meer door de hoge kwaliteit van de rotstekeningen, maar ook omdat de afbeeldingen zo’n uitgebreide weergave zijn van het (culturele) leven in de Bronstijd.

Helaas zijn de rotsen aan flinke verwering onderhevig, wat betekent dat de tekeningen niet altijd goed zichtbaar zijn. Daarom worden in de omgeving van Tanumshede de rotsen goed schoon gehouden én worden de tekeningen voorzien van rode kleurstof, zodat ze voor bezoekers goed te zien zijn. Er worden ook avondexcursies georganiseerd (daar hebben wij nooit aan deelgenomen), want kennelijk is het echt de moeite waard de afbeeldingen ’s avonds bij het schijnsel van een zaklamp te bekijken.

Wandelroute langs de afbeeldingen - sommarmorgon.com

Praktische informatie

Het Vitlycke museum is open van Pasen tot begin november. Van mei tot en met augustus dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. De resterende periode van 10.00 tot 16.00 uur. Zowel de toegang als parkeren zijn gratis. Er zijn wel tegen betaling rondleidingen onder begeleiding van een gids beschikbaar.

De rotstekeningen van Tanum en het Vitlycke museum liggen vlakbij hoofdweg E6, ongeveer 1,5 uur rijden van Göteborg. Neem afrit 105 richting Tanumsheden en volg daar de borden.

Adres: Vitlycke 2, S-457 93 Tanumshede, Sweden

Pinterest - Rotstekeningen

Delen:

30 Reacties

 1. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Wat gaaf zeg! En zeker ook dat het echt authentiek is – met een beetje hulp. In Griekenland ooit opgravingen gezien waarvan we uiteindelijk hoorden dat het allemaal nagemaakt was… Als ik in de buurt ben, ga ik hier sowieso de geocacheroute doen.

 2. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Prachtig, ik denk hier helemaal niet aan bij Zweden. heb wel rotstekeningen gezien in Amerika en Australië, grappig dat het in Zweden ook bewaard is gebleven. Ik vind het altijd prachtig om te zien.

 3. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  dit komt niet bij me op als ik zweden hoor!! maar ik vind het zo boeiend altijd die tekeningen!

 4. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Dit soort dingen vind ik altijd enorm interessant, wat mega gaaf zeg! Leuk dat je ook hierover hebt geschreven..

 5. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Misschien niet direct iets wat wij zelf zouden uitzoeken om te gaan bezoeken tijdens een vakantie, maar als we in de buurt zouden zijn dan zouden we het misschien uit nieuwsgierigheid toch gaan bekijken.

 6. Felice Veenman
  3 februari 2020 / 3 februari 2020

  wat gaaf, hoewel ik het nodige van de rotstekeningen in Frankrijk en Spanje weet ( in Frankrijk heb ik er ook veel gezien) wist ik hier niks vanaf. iz ou in staat zijn ervoor naar Zweden te reizen

 7. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Het museum had afgelopen zomer ook een rotstekeningen tattoo expositie.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   4 februari 2020 / 4 februari 2020

   Ik zag het op de website staan inderdaad. Jammer dat ik die gemist heb!

   • 4 februari 2020 / 4 februari 2020

    Het stelde niet heel veel voor. Een aantal foto’s. Wel interessant zijn de achtergrond verhalen. Ik heb er een aantal in deze post gezet.

 8. 4 februari 2020 / 4 februari 2020

  Mooi! Dat had ik echt niet verwacht in Zweden. Wat leuk dat je dit met ons gedeeld hebt

 9. 4 februari 2020 / 4 februari 2020

  Dat wist ik niet. Interessant. Die rotstekeningen zou ik graag een keer willen gaan bekijken. Ook fijn dat je gelijk een wandeling kunt maken.

 10. 4 februari 2020 / 4 februari 2020

  Wat een leuke tip! We zijn een road-trip aan het plannen (voor pas binnen enkele jaren hoor) in Scandinavië en we zochten nog enkele plekjes die weinig gekend waren. Ideaal deze!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   4 februari 2020 / 4 februari 2020

   Wat een leuk vooruitzicht! Dit is zeker een aanrader. Misschien vind je op mijn site nog meer leuke ideetjes voor je reis?

 11. 5 februari 2020 / 5 februari 2020

  Gaaf zeg, ik had hier nog nooit van gehoord. Ook al was het 1,5 uur rijden van mijn huis in Zweden. Ik ga dit echt op mijn lijstje zetten en binnenkort hopelijk bezoeken. De tekeningen leken klein tot ik er iemand naast zag staan, het is echt groot!

 12. 5 februari 2020 / 5 februari 2020

  Wat mooi! Het idee dat iemand van heel lang geleden het maakte en wij het ook kunnen zien, vind ik altijd heel intrigerend. ;-)

 13. 5 februari 2020 / 5 februari 2020

  Ik heb deze post in mijn to do liat gezet voor zweden! Weer leuk en informatief geschreven! ThnX Joost

 14. 5 februari 2020 / 5 februari 2020

  Oh wat bijzonder! Ik moet zeggen dat ik me nog nooit echt heb verdiept in Zweden maar dit verrast mij wel, op een positieve manier. Ik ga deze onthouden, bedankt!

 15. 7 februari 2020 / 7 februari 2020

  Zo.. ik stond echt versteld van de heldere rode kleur, maar ik las later dat deze aangebracht wordt haha. Desondanks een toffe plek om te bezoeken!

 16. 8 februari 2020 / 8 februari 2020

  Bij Zweden denk ik altijd aan kou en IKEA. Al weet ik stiekem wel dat er natuurlijk meer is :)

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt!

 17. 9 februari 2020 / 9 februari 2020

  Wauw, weer wat geleerd. Zweden staat op mijn verlanglijstje en nu helemaal. Superinteressant!

 18. 11 februari 2020 / 11 februari 2020

  Wat bijzonder om te zien! Relatief ‘dichtbij’ om een mooi stukje geschiedenis te ontdekken!

 19. 14 februari 2020 / 14 februari 2020

  Wauw wat cool! Ik wist helemaal niet dat je dit in Zweden ook had. En wat zijn ze goed bewaard gebleven, mooi!

 20. 17 februari 2020 / 17 februari 2020

  Weer wat geleerd op de vroege ochtend! Nooit geweten dat dergelijke tekeningen ook in Zweden voorkwamen. Maar ze liggen zo te lezen niet echt in de buurt van andere bezienswaardigheden, waardoor je er echt voor op stap moet ( en wellicht is dat ook wel juist de redding voor ze).

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   18 februari 2020 / 18 februari 2020

   Dat zal je nog verbazen, in West-Zweden is juist heel veel te doen. Daar kan je je gerust een week of twee vermaken met natuur en cultuur.

 21. 2 maart 2020 / 2 maart 2020

  Wauw wat een mooie rotstekeningen dit vind ik wel heel tof om te zien! Al zou ik bij Zweden niet direct hier aan denken.

 22. 18 maart 2020 / 18 maart 2020

  Het ziet er gaaf uit. Ik wist helemaal niet dat het bestond, en dat terwijl het op de UNESCO erfgoed lijst staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder