Broederkapel in Veghel: uniek lunchen tussen de gewelven en ramen van glas in lood

Broederkapel Veghel - uitzicht vanaf balkon - sommarmorgon.com

Soms kom je op plekjes in eigen land, waarvan je meteen als je er binnen stapt denkt: ‘wat leuk, dit wil ik met de wereld delen!’ Als je de Broederkapel in Veghel binnenstapt, dan snap je misschien wel waarom. De rijke geschiedenis van deze plek gecombineerd met heerlijke gerechten komen samen onder het motto ‘samen beleven’. Enige tijd geleden lunchte ik hier met zowel mijn vriend als ons kleuterneefje en we waren het er alle drie over eens: wat een fijne plek!

Broederkapel - Uniek lunchen in Vegel

Broederkapel in Veghel: van kloostercomplex tot prachtige eetgelegenheid

Zeg je Brabant, dan koppelen veel mensen daar automatisch het woord ‘Bourgondisch’ aan. Of dat nu klopt of niet: het zorgt er wellicht wel voor dat het idee om van een leegstaande kapel een restaurant te maken helemaal niet zo gek is.

In 1923 werd de Broederkapel gebouwd als onderdeel van het kloostercomplex van de broeders van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangenis. Nadat de broeders dit complex verlieten, werd in 1998 gestart met de sloop van grote delen ervan. De kapel bleef overeind staan en werd in 2006 gekocht door Stichting Monumenten Fonds Brabant. Na een renovatie was de kapel klaar voor de toekomst. Enkele jaren geleden was daar de volgende stap: een eetgelegenheid opende op deze plek. Een belangrijk element uit de geschiedenis van het dorp Veghel én het Brabantse Rooms-Katholieke leven kreeg zo een nieuwe betekenis.

Als gast betekent dit, dat je je koffie en thee geserveerd krijgt, terwijl je kijkt naar de prachtige glas in lood ramen en de mooie gewelven. Want die elementen zijn uiteraard bewaard gebleven. Bekijk je de kaart, dan komt het motto samen beleven voor mijn gevoel direct sterk naar voren. Ze zijn hier echt ingesteld op gezelschappen: samen borrelen, een high tea of shared dining: het kan allemaal!

Lunchen in Veghel - sommarmorgon.com

Hartelijke service en kindvriendelijk

Wij prikken gezellig een vorkje mee op een zondagochtend, nadat we ons neefje hebben meegenomen naar een kindertheatervoorstelling. Omdat er een high tea op de agenda staat in het restaurant, mogen wij boven op het balkonnetje plaatsnemen. Er wordt wel even (tweemaal) gecheckt of we dat écht niet erg vinden, maar ik vind het uitzicht op het restaurant juist erg leuk.

Terwijl wij rustig de kaart bekijken weet neefje S. al wel wat hij wil: een tosti met kaas en kipfilet. Dat staat helaas niet op de kaart, maar dat blijkt geen probleem. Het meisje dat ons helpt, wil graag even kijken wat er mogelijk is. En er blijkt veel mogelijk, want niet veel later staat er een feestmaal voor hem op tafel, gedecoreerd met een prima salade ‘on the side’. Niet zomaar 3 blaadjes verlepte sla maar compleet met bosbessen en ander lekkers zoals meloen. Super lief dat dit kan én het wordt met smaak opgegeten. Ok, laten we eerlijk zijn: de panini dan. De salade door ons, niet door hem.

Thee drinken bij de Broederkapel - sommarmorgon.com

En terwijl we genieten van onze lunch, kijk ik rustig rond. Wat me opvalt is de aandacht voor details in de aankleding, de etagères op tafel, de leuke lampenkappen en vooral de warme sfeer. Ook de thee die we drinken is bijzonder: we kiezen een verse thee en deze gooien we zonder filter in een theekan. Deze zet je vervolgens op het theeglas en zo stroomt de thee aan de onderkant van de kan je glas in. Waarschijnlijk ben ik wat late to the party, maar ik had zoiets nog niet eerder gezien!

Lees meer: Op pad in eigen land? Bekijk mijn artikelen over Nederlandse bestemmingen en tips! 

High tea bij Broederkapel Veghel

Als wij bijna uitgegeten zijn, heeft beneden een hele groep plaatsgenomen voor de geplande high tea. Dat merken we wel een beetje in de aandachtspanne van de werknemers: we zien een hele tijd niemand meer. We proberen een tijdje de aandacht te trekken, maar uiteindelijk besluiten we om onderweg naar buiten zelf maar even langs de kassa te lopen. Ach, ik snap het ook wel: de hele zaak zit met deze groep stampvol dus het is een kleine moeite. En zowel neefje S. als wij hebben het naar onze zin gehad en daar gaat het om!

Conclusie van ons spontane (eerste) bezoek aan deze eetgelegenheid? Een warme, gezellige plek met lekker eten! Absoluut een aanrader voor wanneer je eens voorbij komt in dit leuke, Brabantse dorp. Ik kom er graag nog eens terug in ieder geval.

Lunchen in Veghel in gemoedelijke sfeer - sommarmorgon.com

Informatie
Broederkapel Veghel is geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Je kunt zo binnen lopen, maar mijn indruk is dat reserveren – zeker in het weekend –  wel aan te raden is. Op mooie dagen kun je plaatsnemen op het terras.

Adres: Broedershof 98, Veghel.

Delen:

20 Reacties

 1. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Oo, dit ziet er heel tof uit inderdaad! Altijd goed als ze flexibel kunnen omgaan met wat er wel/niet op de kaart staat.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   31 januari 2020 / 31 januari 2020

   Zeker weten, dat vind ik ook echt een pluspunt

 2. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Waauw wat lijkt me dat een bijzondere plek om lekker te lunchen! :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   31 januari 2020 / 31 januari 2020

   Dat is het absoluut!

 3. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Wauw het ziet er tof uit zeg en het is altijd fijn als het personeel met je mee kan denken

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   31 januari 2020 / 31 januari 2020

   Dat is zeker fijn! Doet zoveel als personeel wat verder kijkt dan de standaard.

 4. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Oh prachtig! Hier zou ik zo een keer naar toe willen. Ik houd van zulke sfeervolle oude gebouwen die opnieuw worden gebruikt.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   31 januari 2020 / 31 januari 2020

   Snap ik helemaal, ik ook! Dat geeft vaak een hele fijne sfeer.

 5. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Super stoer, een keer heel wat anders dan een doorsnee restaurant

 6. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Ah zo leuke locatie dit! Als je mij volgt, dan weet je dat ik er ook van houd om geweldige locaties te ontdekken en te delen. Er zijn veel kerken of andere monumenten die als herbestemming kiezen voor horeca, bieb of woonhuis. Zo mooi als authentieke elementen als glas in lood in tact blijven.

 7. Victor Huiting
  31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Leuke stek, echte gastvrijheid. Kan je er ook overnachten?

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   31 januari 2020 / 31 januari 2020

   Nee, dat kan helaas niet. Zou wel leuk zijn hé?

 8. 31 januari 2020 / 31 januari 2020

  Ziet er erg goed uit, krijg nu al trek?. Wat ik me wel afvraag in hoeverre van buiten zichtbaar is dat het een eetgelegenheid is. Ik zou er wellicht zo langs lopen

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   1 februari 2020 / 1 februari 2020

   Haha snap ik! Het was ook een hele goede lunch ? Aan de buitenkant zie je wel wat bordjes en ook decoratie bij de ingang, maar er is geen grote borden. Dat zorgt er misschien voor dat je er inderdaad voorbij loopt, maar tegelijk ook dat het authentieke gevoel wel in stand blijft. En nu ken je het adresje, dan loop je niet meer voorbij toch? ?

 9. 1 februari 2020 / 1 februari 2020

  Hier wil ik al zolang eens een keer gaan lunchen of nog liever een high tea doen maar het komt er elke keer niet van. Zo jammer want het is letterlijk 5 min fietsen bij me vandaan. Als mijn moeder hersteld is van haar operatie gaan we nog lunchen voor mijn verjaardag ik denk dat we dan toch echt maar eens hier heen moeten gaan.

 10. 2 februari 2020 / 2 februari 2020

  Ik wist dit niet en kom er zo vaak! Leuke tip, ik zal het onthouden voor als ik een keer zo’n plek nodig heb.

 11. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Wauw, dit lijkt me wel een hele fijne plek! <3
  genoten zo te lezen en te zien

 12. 3 februari 2020 / 3 februari 2020

  Oh dat ziet er mooi uit! En niet eens heel ver weg, dus ik wil hier zeker wel een keer naar toe :)

 13. 5 februari 2020 / 5 februari 2020

  Dit ziet er echt super leuk uit! Ik zou hier zeker eens gaan eten, ik denk met mijn opa want die ik gek op kapelletjes.

 14. 18 maart 2020 / 18 maart 2020

  het is voor ons een beetje ver maar het ziet er wel gezellig uit :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder