Travel | Citytrip Luxemburg in 48 uur

Citytrip Luxemburg - uitzicht vanaf plateau du saint-esprit

Het kriebelde een beetje: ik wilde graag hiken. De bossen in, een lange dagtocht maken. Een omgeving die ik nog niet kende, maar die niet al te ver weg was. Maar waar? Na een beetje zoeken op internet kwam ik terecht in Groothertogdom Luxemburg. Mijn vriend was direct enthousiast en we besloten een Airbnb te boeken voor twee nachtjes. Uiteindelijk verbleven we vorige week 48 uur in Luxemburg, waarbij we één dag Luxemburg Stad verkenden en één dag de natuur ingingen voor een flinke wandeling van enkele uren door natuurgebied het Müllerthal. Wat bleek? Luxemburg is een verrassende en veelzijdige omgeving met prachtige bezienswaardigheden en zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Vanuit Eindhoven rijd je in ongeveer 2,5 á 3 uurtjes naar Luxemburg. De temperaturen zijn vergelijkbaar met Nederland, alleen koelt het er gemiddeld ’s nachts wat sneller af. Tijdens ons verblijf was het ongeveer 17 graden. In Luxemburg wordt Luxemburgs, Duits en Frans gesproken, waarbij de eerste taal van oorsprong een Duits dialect is met Franse en Waalse invloeden. 

Citytrip Luxemburg airbnb locatie

Dag 1: AANKOMST IN DE AIRBNB

De Airbnb die wij geboekt hadden is gelegen in het dorpje Schandel. Dit dorpje ligt zo ongeveer in het hart van Luxemburg en vormt daarmee een goede uitvalsbasis voor allerlei uitstapjes. Zo kun je vanuit Schandel prima naar Vianden of Clervaux, maar ben je ook slechts een halfuurtje rijden verwijderd van Luxemburg Stad. Ons appartement was onderdeel van een oude, verbouwde boerderij met een grote binnenplaats. Het bleek bovendien een plek met bijzondere historie, omdat het een prominente rol speelde voor de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Dit is overal goed terug te zien, op foto’s maar ook aan de gebouwen.

Citytrip Luxemburg airbnb appartement Citytrip Luxemburg airbnb slaapkamer

Niet alleen de locatie was bijzonder, maar ook het moderne appartement zelf was erg mooi. De woon- en slaapkamer waren leuk ingericht, er stonden biertjes koud en we konden kiezen uit een mooi wijnassortiment. Bovendien had eigenaresse Andrea chocolaatjes neergelegd, de radio aangezet en de kamer vast sfeervol verlicht: een warm welkom op deze vrijdagavond! Andrea en haar man Gilles konden ons meteen een heleboel vertellen over de omgeving en voorzagen ons van enkele fijne tips, zoals een goed sushi restaurant in de omgeving. Na een paar drankjes besloten we te gaan slapen, in afwachting van een volledige dag sightseeing.

Dit is trouwens waarom ik reizen met Airbnb zo gaaf vind: slapen op bijzondere plekjes en locals leren kennen die je voorzien van de leukste tips. Vaak is het veel leuker dan in een hotel, vind ik!

Citytrip Luxemburg airbnb ontbijt

DAG 2: SIGHTSEEING IN LUXEMBURG STAD

Zaterdag was de enige volledige dag van onze citytrip Luxemburg en de dag begon meteen met een stralend zonnetje. We besloten even lekker te ontbijten op de binnenplaats van de boerderij om de locatie nog wat meer in ons op te nemen. Vervolgens stapten we in de auto naar Luxemburg Stad. We reden niet de hele route over de snelweg, maar namen ‘de toeristische route’ langs allerlei kleine dorpen met schattige (gekleurde) huisjes. Wat een mooi land!

Citytrip Luxemburg - Amy en plateau du saint-esprit

PLATEAU DU SAINT-ESPRIT

We zetten onze auto bij Plateau du Saint-Esprit en ontdekten meteen dat ook de stad erg mooie gebouwen huisvest. Een klein stukje lopen naar een uitkijkpunt en de verrassing werd nog groter: het uitzicht dat je vanaf hier over de stad hebt is erg indrukwekkend. We keken uit over de wijk Grund en de Kazematten. Wauw!

Citytrip Luxemburg - GrundCitytrip Luxemburg - Grund Alzette

GRUND

Via de mooie Montée du Gründ en Rue Münster liepen we het stadsdeel Grund binnen. Dit gebied is het laaggelegen en oudste deel van Luxemburg stad. Grund ligt wel tientallen meters lager dan de bovenliggende Obenstadt, maar om een snelle verbinding mogelijk te maken is er een lift gerealiseerd waarmee je in een minuut tussen boven naar beneden kunt reizen. De authentieke (wederom vaak gekleurde) huizen zijn gebouwd langs de Alzette rivier die door de stad loopt en dat geeft een heel sfeervol beeld. Het is echt heerlijk om door dit stuk van de stad te slenteren en even aan het water te zitten of op een terrasje plaats te nemen.

Grappig detail: Hoewel dit stadsdeel een middeleeuwse uitstraling heeft, zijn de gebouwen veel later gebouwd. Veel huizen die hier staan stammen uit de 19e of 20e eeuw en zijn dus een stuk nieuwer. Ondanks die wetenschap waan je je toch in het Luxemburg van vroeger als je hier loopt.

Citytrip Luxemburg - BockkazemattenCitytrip Luxemburg - Chemin de la Corniche 3

BOCKKAZEMATTEN EN CHEMIN DE LA CORNICHE

We vervolgden onze route langs de 17e-eeuwse kerk Saint Jean du Grund en staken daar de brug over richting de Kazematten. Luxemburg is honderden jaren bezet geweest en in deze periode werd het een van de sterkste vestingen van de wereld. Verschillende forten en een enorm netwerk van ondergrondse kazematten zorgden hiervoor. In 1867 werd Luxemburg neutraal, waarna de vesting gedeeltelijk werd gesloopt: er is nu nog 17 kilometer over. Vanuit de Kazematten heb je een prachtig uitzicht over Luxemburg Stad. Sinds 1944 staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vanuit de Kazematten werd onze fitheid getest; we moesten een stukje omhoog klimmen naar Chemin de la Corniche. Deze promenade biedt een waanzinnig zicht over historisch Luxemburg (Grund en de Kazematten). Ik vond het echt gaaf om hier te staan en rond te wandelen. Mijn camera heeft hier echt overuren gedraaid. Je kunt hier in een hop on – hop off bus stappen om dit gebied te verkennen, maar als je enigszins in de gelegenheid bent zou ik lekker gaan wandelen en klimmen.

Leuk detail: Wist je dat Chemin de la Corniche ook wel het mooiste balkon van Europa wordt genoemd? Dit komt door het prachtige uitzicht op de dalen en de pittoreske, historische gebouwen. Een terechte benaming, als je het mij vraagt!

48 uur in Luxemburg - Chocolate House

Regenachtige middag: Chocolate House, Gëlle Fra en Notre-Dame

Vanaf Chemin de la Corniche ging onze route naar de Saint-Michel kerk, de oudste resterende christelijke-religieuze locatie. We steken even een kaarsje aan en lopen daarna richting het Groothertogelijk Paleis. Inmiddels was het echter flink gaan regenen, wat een domper. Net op dat moment ontdekten we Chocolate House. Alleen al die naam klinkt enorm aantrekkelijk, dus nog voor mijn vriend met zijn ogen kon knipperen zaten we al binnen. De winkel ligt vol met de heerlijkste chocolade en taarten en hoewel je hier ook een gewone lunch kunt bestellen, gingen wij allebei voor een taartje. Mierzoet en dus niet per se een gezonde lunch, maar wel lekker!

Citytrip Luxemburg sightseeingCitytrip Luxemburg terrasje

Toen de regen ietsjes minder was geworden (helaas stopte het die dag niet meer), liepen we naar het stadhuis en Gëlle Fra (Golden Lady). Deze Golden Lady is een oorlogsmonument dat centraal in de stad ligt. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de Pont Adolphe, een nationaal symbool van Luxemburg. We kochten ons souvenir – al jaren kopen we tijdens elke buitenlandse reis waar we ook daadwerkelijk overnachten een kitscherig magneetje – bij een klein tentje en liepen vervolgens door naar Cathédrale Notre-Dame.

Van buiten is deze kerk niet per se heel indrukwekkend, maar van binnen is het een prachtig geheel van glas-in-loodramen, een mooi altaar en een groot orgel. Tot slot nog even een drankje bij Place d’Armes waar de harmonie vrolijke deuntjes aan het spelen is als afsluiter van onze sightseeing dag af; tijd om lekker te gaan eten!

Citytrip Luxemburg - Jiaoli & ses amisCitytrip Luxemburg airbnb wijn

Die avond aten we sushi bij Jiaoli & ses amis (Rue de Beggen 187, Luxemburg stad). Dit restaurant werd ons aangeraden door de eigenaren van onze Airbnb-locatie. Dat is maar goed ook, want zelf hadden we dit nooit gevonden. Het restaurant lag een beetje verborgen op een binnenplaatsje aan een drukke, doorgaande weg. Hoewel ik geen echte fan ben van all you can eat sushi, bleek de kwaliteit van het voedsel hier erg goed. Ook de eigenaresse was super lief en enthousiast, dus dit restaurant is zéker een aanrader! Terug in het appartement trokken we een fles wijn open uit de collectie van Gilles en Andrea en daarna was het tijd om naar bed te gaan.

Citytrip Luxemburg - Müllerthal

DAG 2: WANDELEN IN MÜLLERTHAL

De zondagochtend begon weer lekker zonnig, dus werd er weer buiten ontbeten. Daarna namen we afscheid van Gilles en Andrea. We zetten koers richting natuurgebied het Müllerthal. Dit natuurgebied van zo’n 112 kilometer lang wordt gevormd door rotsformaties, weidse velden, bossen en stroompjes. Op sommige stukken moet je echt flink klimmen en zijn de hiking trails wat zwaarder, maar je kunt er ook gewoon een fijne, relaxte wandeling maken. Er zijn drie grote wandelroutes uitgezet die je kunt volgen, maar binnen die wandelroutes kun je ook kleinere stukken lopen.

Wij wilden graag de Schiessentümpel zien, een van de meest bekende watervallen in het gebied. We reden daarom naar het dorp Müllerthal en zetten even buiten het dorp de auto weg. We besloten te gaan wandelen in het gebied tussen Müllerthal en Christnach. Dit gebied valt onder route 3 en je kunt er onder meer wandelpaden W6 en W7 volgen. W7 zou daarbij de reversed route zijn van W6, dus je zou in praktijk beide kanten kunnen oplopen. Dat viel tegen: de bewegwijzering blijkt niet helemaal op orde te zijn. Dat betekent flink wat extra kilometers, maar hey: het is mooi weer en we hadden een hele dag voor ons liggen dus wij vonden het prima.

Citytrip Luxemburg - Hiking

Vanaf de parkeerplaats begaven we ons in de richting van de Schiessentümpel. Het is iets minder dan een kilometer lopen naar de waterval, en eenmaal aangekomen bleek het wel echt de moeite waard. Het is een kleine waterval, maar de omgeving van de drie stroompjes is bijna magisch te noemen. Het bruggetje erboven maakt dat beeld compleet; het is echt rustgevend om hier even op een rots te zitten en gewoon te kijken.

Toen we ons verder op de route W7 begaven kwamen we na een kilometer uit bij Brasserie Heringer Millen. Vanaf daar liep de route dood: ineens stonden er geen bordjes meer die ons in de goede richting wezen. We besloten om te draaien en terug te lopen naar de auto. Vanuit daar begonnen we met route W6: we zouden wel zien waar we uitkwamen en of deze route wél zou lukken.

Citytrip Luxemburg - Hiking mullerthal

Kijk deze rots dan, zie jij er geen doodshoofd in? Ik vond het best freaky om die in een donker bos tegen te komen, haha! De route W6 bleek wel helemaal in orde te zijn en we mochten best een flink stuk omhoog klimmen. Eenmaal boven kwamen we ineens midden op een golfbaan terecht en vanuit daar wandelden we zo de maisvelden in. Een heel gevarieerd natuurbeeld dus, erg leuk om te zien! Onderweg hebben we even geluncht met meegebrachte broodjes, maar verder bestond de dag vooral uit stug doorlopen en genieten van de rust en het groen om ons heen. Na flink wat kilometers kwamen we terug bij Brasserie Heringer Millen en na een laatste drankje in de zon op het terras was het al tijd om terug te gaan naar Nederland.

Al met al hebben we dat weekend aardig wat kilometers weggewandeld, zowel in de stad als in de natuur. Luxemburg heeft mij echt verrast met haar prachtige uitzichten en gebouwen, maar ook met haar waanzinnige, eindeloze natuur. Het kwam op me over als best een bourgondisch land en daar hebben we flink van genoten. Helaas was het weer op zaterdagmiddag niet heel goed, maar ondanks dat hebben we het echt heel leuk gehad. We gaan zeker nog eens terug naar Luxemburg, want er is nog veel meer te zien! Dus overweeg je een leuke citytrip op niet al te grote afstand van Nederland? Denk dan zeker eens aan dit mooie Groothertogdom!

Heb jij al eens een Citytrip Luxemburg gedaan? Wat zijn jouw tips voor een weekendtrip naar deze stad?

Delen:

25 Reacties

 1. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Een heel mooi land. Ik kwam heel vroeger in een klein dorp vlakbij België. Geen idee hoe het heet ?

 2. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Wij zijn in augustus in Luxemburg geweest, echt prachtig! Volgens mij hebben we veel dezelfde dingen gedaan. Ik vind het ook echt een aanrader, dus top artikel!

 3. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Ik ben een aantal jaar op vakantie geweest in Luxemburg! Echt een mooi land met veel natuur. En die gekleurde huizen daar, zo leuk! Lekker weekend!

 4. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Jij bent heel wat van huis geweest deze zomer :-)
  Lijkt me wel leuk, zo een combinatie van wandelen en de stad verkennen.

  • twintigennogwat
   17 september 2017 / 17 september 2017

   Klopt, dat is wat ik het allerliefste doe. Gelukkig kan dat dus ook heel dicht bij huis in een weekend ;-)

 5. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Wat ontzettend leuk dat jullie een weekendje weg hebben geboekt naar een plek die redelijk dicht bij huis is, maar toch heel anders dan Nederland. Ik had er nooit bij stilgestaan dat er in Luxemburg zulke mooie plekken te vinden zijn. Het ziet er echt heel mooi uit, zowel de natuur als de gebouwen. Zo te horen hebben jullie je, ondanks de regen, goed vermaakt! Heerlijk om zo even bij te tanken!

 6. 11 september 2017 / 11 september 2017

  De uren wandelen spreken me niet zo aan, Tommy zou het wel geweldig vinden. Ik vind vooral de stad bekijken altijd erg leuk en je foto’s zijn prachtig. Daar wil ik ook wel eens naar toe om te verdwalen :)

  • twintigennogwat
   17 september 2017 / 17 september 2017

   Haha, dat kan natuurlijk.. zo is er voor iedereen wat. Maar de stad en het land bieden voor beide voorkeuren een heleboel moois!

 7. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Wow wat is Luxemburg mooi zeg, dat had ik echt niet verwacht! Nadat ik dit gelezen heb staat Luxemburg nu ook zeker op mijn to-see lijstje. Love it :)

  • twintigennogwat
   17 september 2017 / 17 september 2017

   Wat super leuk om te horen! Ik zou er zeker eens naartoe gaan, ben benieuwd wat je ervan vindt!

 8. 11 september 2017 / 11 september 2017

  Zelf vind ik het altijd heel leuk als mensen zo dicht bij huis ook de mooie plekjes opzoeken. Er is namelijk zo veel meer dan de mega verre landen. Dicht bij huis kan het net zo mooi zijn en zo zie je maar op deze foto’s. Wat een mooie omgeving! Ik ben laatst ook een dagje naar Luxemburg geweest toen wij op vakantie in Duitsland waren. Was echt heel mooi!

  • twintigennogwat
   17 september 2017 / 17 september 2017

   Absoluut, vind ik ook!

 9. 13 september 2017 / 13 september 2017

  Mooie foto’s zeg! Vooral die ene van jou op de rand. WAUW<3
  Ik wil ook zeker eens naar Luxemburg gaan, veel te lang geleden kwam er vaak met mijn ouders. Dank dus voor de tip!

 10. 14 september 2017 / 14 september 2017

  Ik ben vroeger wel een paar keer in Luxemburg geweest, maar nu ik dit zo lees en zie, moet ik het nodig eens met mijn volwassen ogen gaan bekijken ;) Die AirBnB ziet er ook echt gaaf uit idd!

  • twintigennogwat
   17 september 2017 / 17 september 2017

   Als kind was ik er ook al wel geweest, maar om eerlijk te zijn herkende ik daar echt niets van. Dan is het inderdaad leuk om het eens met volwassen ogen te bekijken: dan ervaar je zoiets toch heel anders!

 11. 16 september 2017 / 16 september 2017

  Luxemburg trok/trekt me nooit zo, maar na het lezen van je blog en ook de enthousiaste verhalen van Lieke, ben ik toch wel nieuwsgierig haha. Jullie Airbnb zag er ook goed uit :)

  • twintigennogwat
   17 september 2017 / 17 september 2017

   Haha, dat wordt dus een tripje Luxemburg? ;-)

 12. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Goh ik ben nog nooit in Luxemburg geweest, maar wat ziet het er mooi, pittoresk en inderdaad wat Middeleeuws uit! Geweldig zeg en dat relatief dichtbij! Wat een mooie natuur. :-)

 13. 20 september 2017 / 20 september 2017

  Ik ben al een tijdje aan het denken om naar Luxemburg te gaan voor een weekendje. Aan jou foto’s te zien is er geen reden voor twijfel!

  • twintigennogwat
   21 september 2017 / 21 september 2017

   Oeh, wat leuk! Ik zou het je zeker aanraden, Luxemburg is echt top!

 14. 22 september 2017 / 22 september 2017

  Ik zat erover na te denken om een aantal dagen naar Luxemburg te gaan met mijn vriend, maar ik heb het gevoel dat er naast een aantal kerken bezoeken en een wandeling maken niks te doen is (behalve natuurlijk lekker eten!) Van verschillende mensen heb ik ook gehoord dat het een beetje saai is om er bijvoorbeeld vijf dagen heen te gaan. Heb jij hier dezelfde mening over?

  • twintigennogwat
   22 september 2017 / 22 september 2017

   Hm, ik denk dat je aan 1-2 dagen Luxemburg stad wel echt genoeg hebt. Veel langer zou ik het niet maken. Maar als je het combineert met bezoekjes aan bijvoorbeeld Vianden, Clervaux, Kasteel Beaufort, etc dan kun je er zeker wel 5 leuke dagen van maken denk ik!

 15. 22 september 2017 / 22 september 2017

  Waanzinnig mooie foto’s! Ik ben vorig jaar op de terugweg van een weekendje Duitsland ook nog een dagje in Luxemburg geweest, kan me alleen niet meer bedacht krijgen hoe die plaats nu heette. Het was precies op de grens van Duitsland, want ik ben daar nog lopend (via een brug) de grens overgestoken wat ik erg grappig vond. Daar was het ook zo mooi, maar wat ik op jouw foto’s zie is ook prachtig! Ik hou ervan, oude gebouwen, mooie watertjes etcetera.

 16. 17 november 2023 / 17 november 2023

  Lijkt me een prachtige stad in een natuurlijke omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder