Alles dat je moet weten over Fettisdagen: De Zweedse Vette Dinsdag

Alles dat je moet weten over Fettisdagen- De Zweedse Vette Dinsdag
Zoals ieder land, heeft ook Zweden zijn eigen feestdagen. Bij veel van die (nationale) feestdagen staan etenswaren centraal. Sterker nog: ze hebben zelfs complete feestdagen om lekkernijen heen gebouwd. Ik zei het al eerder in dit artikel: Zweden houden van zoetigheid! Het lijkt me leuk om daar wat vaker over te vertellen. Vandaag, op 16 februari, vieren de Zweden Fettisdagen: de Zweedse Vette dinsdag. De dag waarop in iedere bakkerij de super populaire Semla bijna over de toonbank vliegen. Wat dat is en waar het vandaan komt? Dat vertel ik je in dit artikel!

Fettisdagen: Wat is dat precies? 

Fettisdagen dus, ofwel de Zweedse Vette dinsdag. Om te weten waar het vandaan komt, moeten we kijken naar het Christendom. Traditioneel vindt er voorafgaand aan Pasen een periode van veertig dagen vasten plaats. Een periode van bezinning, biecht en sober leven. Hoewel veel mensen het vasten tegenwoordig niet meer (zo heel strikt) volgen, vieren we wel vaak het begin en het einde van deze periode. In (delen van) Nederland wordt de vastenperiode ingeluid met carnaval, dat traditioneel afgesloten wordt op aswoensdag (morgen) met haring happen en een askruisje halen. Overigens slaan veel carnavallers dit gebruik over na al het gefeest. In diverse landen om ons heen wordt de dinsdag voor aswoensdag ook gevierd. Zo staat deze dag in de UK bekend als Pancake day, lekker!

Ontdek meer: Het recept voor Zweedse kaneelbroodjes

Zweden is niet uitgesproken religieus, maar een deel van de culturele rituelen en vieringen heeft nog wel een verbinding met religie. Datzelfde geldt voor de Dikke dinsdag, dat ook hier ooit het startsein van de vastenperiode was. Al zeker sinds de 16e eeuw staat op vette dinsdag de semla (meervoud: semlor) centraal. Dit zijn broodjes van deeg met kardemom (of kaneel), gevuld met een mengsel met amandelspijs en afgetopt met een toef slagroom en wat poedersuiker. Met 400-500 calorieën per gebakje zijn het dus echte caloriebommetjes! Vasten gebeurt trouwens allang niet meer, maar de semla broodjes zijn gebleven en populairder dan ooit.

Semla broodjes: veel calorieën en erg lekker

Oke, op fettisdagen staat het zoete Semla broodje centraal. Eerst even die naam, want waar staat het voor? Semla is een afgeleide van het Duitse semmel, dat weer geleend is vanuit het Griekse woord semidalis. Hoe dan ook, het staat voor ‘Meel van zeer goede kwaliteit’. Het is niet voor niets dat deze feestdag ook wel bekend staat als semmeldagen (semmel = meel) en de broodjes zelf ook wel als Fettisdagensbullar. Inmiddels zijn de semlor zo geliefd dat ze zo’n beetje overal verkrijgbaar zijn tussen de jaarwisseling en Pasen. Traditioneel gezien behoor je ze wel echt pas te eten op fettisdagen zelf.

Ontdek meer: Recept: Zweedse Lussekatter

Hoe populair deze Zweedse lekkernij echt is? Volgens Aftonbladet, een van de landelijke Zweedse dagbladen, verkopen Zweedse bakkerijen op fettisdagen 2 miljoen Semlor broodjes. Over het hele jaar bekeken zijn dat er maar liefst 40 miljoen. Samen met home made semlor zou een gemiddelde Zweed er zeker 4 eten per jaar. En geef ze eens ongelijk! Ook in Finland, Estland, IJsland en Denemarken worden deze semlor gegeten.

Weetje: van origine werd de semla gegeten in een kom met hete melk. Inmiddels eten mensen hem liever uit de hand, als gebakje.

Het recept voor Zweedse Semlor

Ik benoemde al de populariteit van de Zweedse Semla broodjes. De laatste jaren zijn bakkerijen volop op zoek naar mogelijkheden om het klassieke recept wat bijzonderder te maken door met leuke variaties te komen. Ook worden er wedstrijden georganiseerd wie de beste Semla kan bakken. Een voorbeeld daarvan is de wedstrijd die een bekend zuivelbedrijf dit jaar organiseerde. Pikant detail daarbij: een kleine vegan bakkerij won door de vele stemmen en plots werd de wedstrijd gecanceld.

Helaas zal ik waarschijnlijk niet snel in aanmerking komen voor de titel ‘beste Semla bakker’. Ik had op deze plek graag een leuk recept willen delen, maar bij de poging die ik recentelijk deed om dit broodje te maken haalde ik ware bakstenen uit de oven. Heel gek, dus ik ga het zeker nog eens proberen! Wat je in de tussentijd beter kunt doen? Dit recept van Heidi namaken of bovenstaande video kijken. In deze video delen Tomas Spragg Nilsson (die je misschien kent van mijn review van zijn boek Fear and Falukorv) en Nicoleta Sandra in hele duidelijke stappen uit hoe je deze overheerlijke Zweedse lekkernij kunt maken. Ook lekker ná fettisdagen. Eet smakelijk!

Photo by Jonas Jacobsson on Unsplash

Delen:

2 Reacties

 1. 16 februari 2021 / 16 februari 2021

  Oeee, feestdagen die draaien om lekker eten zijn my kind of feestdagen, hahaha! Echt jammer dat jouw semlor niet gelukt zijn.

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   16 februari 2021 / 16 februari 2021

   Ja goed he! Er is zelfs een Zweedse ‘Cake Calendar’ voor al die feestdagen rondom eten, haha! En inderdaad jammer, ik ga snel het recept uit de video proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister naar The Swedest Thing Podcast
Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info