Alles dat je moet weten over Fettisdagen: De Zweedse Vette Dinsdag

Alles dat je moet weten over Fettisdagen- De Zweedse Vette Dinsdag
Zweden houden van zoetigheid! Vandaag vieren de Zweden Fettisdagen: de Zweedse versie van Vette dinsdag. De dag waarop in iedere bakkerij de super populaire Semla broodjes bijna over de toonbank vliegen. Wat dat is en waar het vandaan komt? Dat vertel ik je in dit artikel!

Fettisdagen: Wat is dat precies? 

Fettisdagen dus, ofwel de Zweedse Vette dinsdag. Om te weten waar het vandaan komt, moeten we kijken naar het Christendom. Traditioneel vindt er voorafgaand aan Pasen een periode van veertig dagen vasten plaats. Een periode van bezinning, biecht en sober leven. Hoewel veel mensen het vasten tegenwoordig niet meer (zo heel strikt) volgen, vieren we wel vaak het begin en het einde van deze periode.

In het katholieke deel van Nederland wordt de vastenperiode ingeluid met carnaval, dat traditioneel afgesloten wordt op aswoensdag met haring happen en een askruisje halen. Maar ook in diverse andere landen wordt er stilgestaan bij de dag vóór het vasten begint. Zo staat deze dag in het Verenigd Koninkrijk bekend als Pancake day, ook niet vervelend. En in Zweden viert men Vette Dinsdag, in het Zweeds dus Fettisdagen, dus met Semlor.

Ontdek meer: Het recept voor Zweedse kaneelbroodjes

Zweden eet semlor op vette dinsdag - sommarmorgon

Zweden is niet uitgesproken religieus, maar een deel van de culturele rituelen en vieringen heeft nog wel een verbinding met religie. Datzelfde geldt voor de Dikke dinsdag, dat ook hier ooit het startsein van de vastenperiode was. Al zeker sinds de 16e eeuw wordt op vette dinsdag de semla gegeten als voorbereiding op de vastentijd. En om meteen even dat woord uit te leggen: Semla = enkelvoud, Semlor = meervoud.

Dit zijn broodjes van deeg met kardemom (of kaneel), gevuld met een mengsel met amandelspijs en afgetopt met een toef slagroom en wat poedersuiker. Ontzettend lekker, maar met 400-500 calorieën per gebakje zijn het behoorlijke caloriebommetjes! Veel Zweden vasten trouwens ook niet meer, maar de semla broodjes zijn gebleven en populairder dan ooit.

Fettisdagen 2023: 21 februari 2023
Fettisdagen 2024: 13 februari 2024
Fettisdagen 2025: 4 maart 2025

Wiener semla

Semla broodjes: veel calorieën en erg lekker

Semla is een afgeleide van het Duitse semmel, dat weer geleend is vanuit het Griekse woord semidalis. Hoe dan ook, het staat voor ‘Meel van zeer goede kwaliteit’. Het is niet voor niets dat deze feestdag ook wel bekend staat als semmeldagen (semmel = meel) en de broodjes zelf ook wel als Fettisdagensbullar.

Hoewel je traditioneel gezien de semlor pas eet op Fettisdagen zelf, zijn ze zo populair dat ze tegenwoordig veel langer verkrijgbaar zijn. Inmiddels kun je ze kopen tussen eind december en Pasen. Ze zijn bij iedere bakker en supermarkt verkrijgbaar. In verschillende varianten ook trouwens, zoals met vanille en chocoladevulling. Dit jaar zag ik ze zelfs als wiener variant, zoals je ziet op de foto hierboven.

Ontdek meer: Recept: Zweedse Lussekatter

Hoe populair deze Zweedse lekkernij echt is? Volgens Aftonbladet, een van de landelijke Zweedse dagbladen, verkopen Zweedse bakkerijen op fettisdagen 2 miljoen semla broodjes. Over het hele jaar bekeken zijn dat er maar liefst 40 miljoen. Samen met home made semlor zou een gemiddelde Zweed er zeker 4 eten per jaar. En geef ze eens ongelijk! Ook in Finland, Estland, IJsland en Denemarken worden deze semlor gegeten.

Weetje: van origine werd de semla gegeten in een kom met hete melk. Inmiddels eten mensen hem liever uit de hand, als gebakje.

Het recept voor Zweedse Semlor

Ik benoemde al de populariteit van de Zweedse Semla broodjes. De laatste jaren zijn bakkerijen volop op zoek naar mogelijkheden om het klassieke recept wat bijzonderder te maken door met leuke variaties te komen. Denk bijvoorbeeld aan semlor met nutella, de prinsessemla (een combinatie met de groene marsepeintaart die ze hier prinsestårta noemen) en red velvet semla. Ook zijn er landelijke wedstrijden wie de beste Semla bakt.

Helaas zal ik waarschijnlijk niet snel in aanmerking komen voor de titel ‘beste Semla bakker’. Ik had op deze plek graag een leuk recept willen delen, maar tot nu toe lukte het mij niet om een goed broodje uit de oven te halen. Heel gek, dus ik ga het zeker nog eens proberen! Wat je in de tussentijd beter kunt doen? Dit recept van Heidi namaken of bovenstaande video kijken. In deze video wordt in duidelijke stappen uitgelegd hoe je deze overheerlijke Zweedse lekkernij kunt maken. Ook lekker ná fettisdagen. Eet smakelijk!

Photo by Jonas Jacobsson on Unsplash

Dit artikel verscheen in 2021 en is geoptimaliseerd in 2023.

Delen:

2 Reacties

  1. 16 februari 2021 / 16 februari 2021

    Oeee, feestdagen die draaien om lekker eten zijn my kind of feestdagen, hahaha! Echt jammer dat jouw semlor niet gelukt zijn.

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      16 februari 2021 / 16 februari 2021

      Ja goed he! Er is zelfs een Zweedse ‘Cake Calendar’ voor al die feestdagen rondom eten, haha! En inderdaad jammer, ik ga snel het recept uit de video proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder