Recept: Zweedse Lussekatter

Recept Zweedse lussekatter

De kerstperiode staat voor mij gelijk aan flink wat Zweedse decoratie, gebruiken en recepten. Een van die recepten is het gele saffraanbroodje (lussekatter), ook wel lussebuller of saffranbröd genoemd. Deze ietwat zoete, maar ook kruidige broodjes worden gegeten (in combinatie met een lekkere glühwein) gedurende de adventsperiode en specifiek tijdens het Luciafeest, een Zweeds lichtfeest dat op 13 december gevierd wordt.

Het feest symboliseert het begin van de kerstperiode en wordt gevierd door kinderen gekleed in witte gewaden die liedjes zingen. Vaak wordt er een meisje gekroond tot Lucia die een krans van lichtjes rond haar hoofd krijgt. Een magische viering! Daar horen de Lussekatter zeker bij en dit jaar probeerde ik ze voor het eerst zelf te maken. Dat deel ik graag met je, dus kijk je mee naar het recept voor de Zweedse Lussekatter?

Lussekatter7

Ingrediënten voor Lussekatter / Zweedse saffraanbroodjes

Wat heb je nodig voor ongeveer 35-40 stuks saffraanbroodjes?

  • 1000 gram bloem. Ik koos voor speltbloem, maar gewone bloem kan natuurlijk ook.
  • 500 ml melk
  • 200 gram boter
  • 110 gram suiker
  • 50 gram verse gist of 20 gram instant gist
  • 2 (losgeklopte) eieren
  • 1 gram saffraan
  • 1 handje rozijnen
  • 0,5 tl zout
  • Bakrooster met bakpapier
  • Kwastje
  • Mengkom
  • Pannetje of kommetje
  • Mixer met deeghaken

Saffraan is best een duur ingrediënt, maar in de kerstperiode is het gelukkig ook te verkrijgen bij de goedkopere supermarkten als kerstspecial. Kijk ook eens bij een toko, daar vind je dit ook wel!

Het recept

Lussekatter2

Stap 1: Smelt de boter in een pannetje. Voeg melk toe en warm het geheel op tot ongeveer 37 graden. Los de verse gist op in het mengsel. Gebruik je instant gist in plaats van verse gist, meng deze dan niet door het melk/boter mengsel, maar direct door de bloem heen.

Stap 2: Vermaal de saffraan (bijvoorbeeld met een vijzel), of los het op in de melk. Meng dan het melk/boter mengsel met de bloem, gist, saffraan, zout, suiker en een ei. Mix dit door elkaar met de deeghaken tot het deeg een beetje loskomt van de kom.

Stap 3: Meng het geheel tot een glad deeg en strooi er nog wat bloem over. Bedek het deeg met een (vochtige) theedoek en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen. Het deeg is na die tijd ongeveer tweemaal zo groot als daarvoor.

Stap 4: Bestuif je keukenblad met wat bloem en kneed het deeg nog eens licht. Verdeel het daarna in 35-40 kleine bolletjes. Laat het nu weer even rusten, eventueel met een theedoek er overheen.

Lussekatter4

Stap 5: Maak van de bolletjes deeg rolletjes van ongeveer 20 centimeter lang. Die lengte is belangrijk, omdat je meteen hierna vormen gaat maken van je broodjes. Door de lengte blijf je de vorm nog goed zien na het bakken.

Stap 6: Je kunt nu een vorm in de broodjes maken. De meest gangbare vorm is een S-vorm of 8-vorm, maar je kunt er natuurlijk ook je creativiteit op loslaten. Garneer de broodjes tot slot met rozijnen in de opstaande randen/ gaatjes. Dek de broodjes nu weer af met een theedoek en laat de broodjes nog 30 minuten rijzen. Zet ondertussen de oven vast aan op 200 graden en pak er een ovenrooster bij waar je een vel bakpapier op legt.

Lussekatter5

Stap 7: Bestrijk met een kwastje de saffraanbroodjes met een geklopt ei. Leg de broodjes op het ovenrooster, waarbij je ervoor zorgt dat de broodjes niet te dicht bij elkaar liggen. Ze zetten immers nog iets uit in de oven en je wilt dat de vorm behouden blijft.

Stap 8: Bak de lussekatter zo’n 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin van kleur zijn. Laat de Lussekatter goed afkoelen als ze uit de oven komen (hoewel lauwwarm eigenlijk best lekker is).

Lees meer: Meer Zweedse recepten? Probeer dit recept voor kaneelbroodjes eens!

Lussekatter8

En dit is dan het resultaat! Ziet dat er niet heerlijk uit? De broodjes zijn zoetig, maar ook ietwat droog. Dat hoort zo en daarom worden de Lussekatter vaak gegeten in combinatie met een glas glühwein (in het Zweeds: Glögg) of een mok warme chocolademelk. Dan zijn ze echt heerlijk!

Toen ik er een aantal aan collega’s liet proeven zeiden zij meteen: daar moet roomboter op! Tjah, wij Nederlanders blijven zoetekauwen. En hoewel het niet gebruikelijk is, kan dat natuurlijk ook goed: je kunt er gewoon je eigen draai aan geven! De saffraansmaak van het broodje proef je vrij goed terug en hoewel het broodje aanvankelijk zoetig/ zacht van smaak lijkt, proef je wat later ook de kruidige smaak. Het recept is heel makkelijk na te maken en kost voornamelijk wachttijd omdat het deeg moet rijzen.

Hoe lijkt je dit, ga je dit recept ook eens proberen? Ik ben enorm benieuwd, laat het me vooral weten!

Op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen? Volg me dan via Bloglovin’!

Delen:

7 Reacties

  1. Christa
    19 december 2014 / 19 december 2014

    Jaaaa lussekatter zijn zo lekker! Jammer dat saffraan zo duur is, anders zou ik er veel meer bakken haha! Ik vind het lekker om ze even op te warmen in de magnetron, nomnom!

  2. 19 december 2014 / 19 december 2014

    Ziet er lekker uit, love Zweedse lekkernijen.

  3. Yara
    20 december 2014 / 20 december 2014

    Wow, die broodjes zien er héérlijk uit. Die heb ik om eerlijk te zijn nog nooit gegeten, maar ik sla het recept zeker op om ooit zelf eens te maken.

  4. 20 december 2014 / 20 december 2014

    Dit ziet er erg lekker uit! Ik heb ze volgens mij nog nooit gegeten. Toch maar eens doen.

  5. 22 december 2014 / 22 december 2014

    Wauw dit ziet er zo lekker uit! Ik heb dit denk ik ook nog nooit gegeten maar ik wil dit nu heel graag een keertje gaan klaar maken!

  6. 26 december 2014 / 26 december 2014

    Hmm lussekatter! Er liggen er hier nog een paar in de diepvries van vorig jaar. Ik heb wel erg veel zin om pepperkakor te gaan bakken. Misschien een leuk idee om morgen te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder